Jaracuçu do brejo kígyó: érdekességek erről a kígyóról

Jaracuçu do brejo kígyó: érdekességek erről a kígyóról
Wesley Wilkerson

Ellenőrizzen mindent a jaracuçu do brejo-ról

A Jaracuçu do Brejo az egyik legnagyobb Brazíliában élő kígyó. Ezen a cikken keresztül részletesen megismerheti ennek az állatnak az életét, viselkedését és szaporodását. Itt megnézheti, hogy mekkora méreteket ér el ez a kígyó, milyen biomokban él, és hogy jelenleg milyen állapotban van a természetben! Továbbá egy kicsit többet megtudhat a kígyó táplálkozásáról is.

A Brejo Jararacuçu, Jaracuçu do Brejo, vagy ahogy sokan inkább hívják, a gőtekígyó, nem hiányzik az érdekességekből! Itt egy kicsit többet megtudhatsz erről a csodálatos kígyóról, amely szereti a sok földdel és vízzel teli környezeteket, és megismerhetjük családjának néhány más tagját is, amelyek ugyanolyan lenyűgözőek lehetnek, mint ő!

A jaracuçu do brejo kígyó adatlapja

Forrás: //br.pinterest.com

Az alábbiakban megnézzük ennek a fajnak a főbb jellemzőit, természetes élőhelyét, méretét, a helyes táplálás módját és még sok más információt erről az óriáskígyóról, amely még azokat is megijeszti, akik csodálják őket.

A jaracuçu do brejo kígyó jellemzői

A Jaracuçu do brejo egy viszonylag nagytestű kígyó, ez a faj a nagytestű kígyók listáján szerepel. A faj természetes és ösztönös mechanizmusa miatt némileg agresszívnek tartják. Gyakran összetévesztik a Surucucucucu-do-Pantanal kígyóval, mivel az ország különböző régióiban a Surucucucu-t is nevezhetik Jaracuçu do brejo-nak.

A Jaracuçu gyönyörű és buja színezetű, testét barnás pigmentáció borítja sötétebb vonalakkal együtt. Az összetétel több téglalap alakot eredményez a teste mentén. Tudományos neve Mastigodryas bifossatu, és a Colunbridae családba és a Mastigodryas nemzetségbe tartozik.

Habitat

A Jaracuçu do Brejo kígyónak leginkább a patakokkal, folyókkal és tavakkal teli környezetek tetszenek. Bár a kígyó szívesen tartózkodik víz közelében, mégis a szárazföldön kúszik. A Serra dos Órgãos Nemzeti Parkban végzett tudományos vizsgálatok arra a következtetésre jutottak, hogy a faj a szárazföldi kígyók kategóriájába tartozik, vagyis a szárazföldön él.

Ezért a Jaracuçu do brejo esetében nem lehet egyetlen biomra következtetni, gyakorlatilag egész Latin-Amerikában elterjedt, így a neotrópusi biomok különböző típusaiban él. A faj élőhelyeinek sokfélesége az ország és egész Latin-Amerika földrajzi kiterjedésének köszönhető, így a kígyó jól alkalmazkodott térségünkhöz.

Méret és súly

A Jaracuçu do Brejo egy nagytestű kígyó, amely elérheti a két méteres hosszúságot. A farka a teljes testének körülbelül 10%-át foglalja el, ami körülbelül 20 cm hosszúságnak felel meg, így továbbra is a második helyet foglalja el Brazília legnagyobb kígyóinak rangsorában!

Mivel a fajjal kapcsolatos tanulmányok még mindig nagyon frissek az országban, még mindig nincs bizonyíték, amely rámutatna a Jaracuçu do Brejo valódi súlyára, valószínűleg azért, mert mérete miatt nehezen fogható be, és mert jelentősen agresszív.

Élőhely és földrajzi elterjedés

Latin-Amerikát tekintik a Jaracuçu do Brejo hazájának. Ez a kígyó a kontinens szinte minden országában megtalálható, többek között Venezuelában, Kolumbiában, Brazíliában, Bolíviában, Paraguayban és Argentína északkeleti részén. Ez a kígyó nagyon gyakori és könnyen megtalálható Közép- és Dél-Brazíliában.

A brejoi jaracuçu az ország számos biomájában megtalálható, de különösen kedveli a patakokkal, folyókkal és lagúnákkal rendelkező környezeteket. Számos állatvédelmi intézet is tart fogságban brejoi jaracuçut, a faj tanulmányozásának és megőrzésének egyik formájaként.

Kígyó etetés

Ez a faj ragadozó, amely a vadonban elsősorban kétéltűekkel, rágcsálókkal, madarakkal és gyíkokkal táplálkozik! A fogságban tenyésztett, a faj számára speciális terráriumokban élő példányokat hagyományosan egerekkel etetik.

A Jaracuçu do Brejo egerek kínálása a fajnak nem speciális táplálékigénye. Valójában a legtöbb fogságban élő kígyó számára táplálékul szolgálnak. Természetes környezetben akár vadászhat is ezekre a rágcsálókra, de a Jaracuçu do Brejo nem preferálja, hogy ezekkel a kis állatokkal táplálkozzon.

A faj szaporodása

A João Moojen Zoológiai Múzeumban végzett kutatások arról adnak tájékoztatást, hogy a brejoi hárpiasasas eltűnt a brazíliai Viçosa városából, ahol általában megtalálható. Ez figyelmeztető jel lehet, hogy milyen okok akadályozhatják a szaporodását a világ különböző élőhelyein.

A Jaracuçu do Brejo kígyó a tojóivarúak közé tartozik, ami minden olyan állatra jellemző, amely tojások útján születik és szaporodik. A faj esetében a nőstény minden egyes szaporodási ciklusban 8-18 tojást rak le egy-egy alkalommal. További vizsgálatokra van azonban szükség ahhoz, hogy több részletet tudjunk meg az utódairól és a párzásról!

Érdekességek a jaracuçu do brejo kígyóról

Számos találgatás kering arról, hogy a Jaracuçu do Brejo mérges kígyó, mivel mérete és ösztönösen agresszív viselkedése miatt félelmet kelt. Nézze meg a fajjal kapcsolatos tényeket és érdekességeket etológusok tanulmányai alapján!

A mocsári rétihéja nem mérgező.

Sokakkal ellentétben a Jaracuçu do Brejo nem mérgező, és nem jelent semmilyen veszélyt az emberre.

A kígyó mérgező-e vagy sem, a kígyó agresszív viselkedésének köszönhető, ami a faj természetes védekező mechanizmusa! Ezért nem szükséges megölni a Jaracuçu do Brejo-t, ha egy séta vagy egy ösvényen felbukkan. A konzervatívok rámutatnak, hogy az ideális az, ha egyszerűen távol maradunk az állattól!

A család egyéb kígyói

A Colunbridae család számos. Becslések szerint ez a család mintegy 40 fajt tartalmaz, és ezzel Brazília legnagyobb kígyócsaládja! Más kígyók közül példaként említhetjük a vízikígyót (Liophis miliaris), amely Latin-Amerikában széles körben elterjedt, és a dormideira (Sibynomorphus neuwiedi), amely Rio Grande do Sulban és Bahiában van jelen.

A lista meglehetősen terjedelmes, a család legismertebb tagjai a Parelheiras-kígyók (Philodryas patagoniensis), a Zöld kígyó (Philodryas olfersii), a Hamis korall (Oxyrhopus guibei) és a Cipó-kígyó (Chironius quadricarinatus), sok más mellett. A legtöbbjük nem mérgező és kisebbek, mint a Jaracuçu do Brejo.

A faj természetvédelmi helyzete

Brazíliában a Chico Mendes Természetvédelmi Intézet (Icmbio) jelenleg nagyszabású felmérést végez, amelynek célja, hogy felmérje a különböző fajok védelmének súlyosságát az ország különböző biomjaiban, például az Amazonas, a Caatinga, a Cerrado, az Atlanti-óceáni erdő és a pampák területén.

A Jaracuçu do Brejo faj nem szerepel azon az állatlistán, amely három kritériumot vesz figyelembe: kritikusan veszélyeztetett állatok, veszélyeztetett állatok és veszélyeztetett állatok. A térség tudósai azonban arra figyelmeztetnek, hogy az erdőirtás és az illegális fakitermelés miatt hamarosan számos faj felkerülhet erre a listára, ami aggasztó tény, mivel a kihalás minden ökoszisztémát megzavar.

Egy nagyszerű kígyó, amelyet csodálni és megőrizni kell.

Forrás: //br.pinterest.com

Ebben a cikkben láthatjuk, hogy a Jaracuçu do Brejo egy csodálatos kígyó, mind a szépsége, mind a mérete miatt, amely elérheti a két métert. Ez a kígyó sok természetbarátot megijeszt és elbűvöl.

Lásd még: A pillangók metamorfózisa: fedezze fel életciklusuk szakaszait

Itt tisztázhatja kételyeit a Jaracuçu do Brejo kígyóról már feltárt és a tudósok által megerősített tulajdonságokkal kapcsolatban. Sokan még mindig ellenségként tekintenek a kígyókra, de a tudósok nem erre következtetnek. A Jaracuçu do Brejo például messziről látható, anélkül, hogy bármilyen veszélyt jelentene az emberre!

Lásd még: Hány nappal a tüzelés után párosodhat a szuka.

A faj veszélyesnek misztifikálása veszélyt jelent a Jaracuçu do Brejo-ra, amely a végén szükségtelenül levágásra kerülhet. Ezért fontos, hogy tájékozódjunk ennek és más állatoknak a valódi jellemzőiről, különösen azoknak, amelyek az ökoszisztémáinkban élnek!




Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson kiváló író és szenvedélyes állatbarát, aki éleslátó és lebilincselő blogjáról, az Animal Guide-ról ismert. Az állattani diplomával és a vadon élő állatok kutatójaként eltöltött évekkel Wesley mélyen ismeri a természeti világot, és egyedülállóan képes kapcsolatot teremteni mindenféle állattal. Sokat utazott, belemerült a különböző ökoszisztémákba, és tanulmányozta azok változatos vadállományait.Wesley állatszeretete fiatalon kezdődött, amikor számtalan órát töltött gyermekkori otthona közelében lévő erdők felfedezésével, különféle fajok viselkedésének megfigyelésével és dokumentálásával. Ez a mélységes kapcsolat a természettel táplálta a kíváncsiságát és a sebezhető vadon élő állatok védelmére és megőrzésére irányuló törekvését.Kiváló íróként Wesley ügyesen ötvözi a tudományos ismereteket a magával ragadó történetmeséléssel blogjában. Cikkei betekintést nyújtanak az állatok magával ragadó életébe, rávilágítanak viselkedésükre, egyedi alkalmazkodásukra és kihívásokra, amelyekkel folyamatosan változó világunkban szembe kell nézniük. Wesley állatvédelem iránti szenvedélye nyilvánvaló írásaiban, hiszen rendszeresen foglalkozik olyan fontos kérdésekkel, mint az éghajlatváltozás, az élőhelyek pusztítása és a vadon élő állatok védelme.Írásai mellett Wesley aktívan támogat különféle állatjóléti szervezeteket, és részt vesz az emberek közötti együttélést elősegítő helyi közösségi kezdeményezésekben.és a vadon élő állatok. Az állatok és élőhelyeik iránti mélységes tisztelete tükröződik abban, hogy elkötelezett a felelős vadturizmus előmozdítása mellett, és felvilágosít másokat az emberek és a természet közötti harmonikus egyensúly megőrzésének fontosságáról.Az Animal Guide című blogján keresztül Wesley arra késztet másokat, hogy értékeljék a Föld sokszínű vadvilágának szépségét és jelentőségét, és tegyenek lépéseket ezen értékes lények védelmében a jövő generációi számára.