A vuan qeni kur ndryshon pronarin? Shikoni shenjat dhe këshillat!

A vuan qeni kur ndryshon pronarin? Shikoni shenjat dhe këshillat!
Wesley Wilkerson

A vuan qeni kur ndryshon pronarin?

Kur një qen lihet nga një pronar dhe mirëpritet nga një tjetër, ndodhin disa ndryshime, si vendi, aroma, zakonet dhe rregullat e shtëpisë së re ku qeni po futet. Përveç mallit për shtëpinë, e gjithë kjo gjeneron një sasi të caktuar vuajtjeje për qenin, madje ai mund të shfaqë sjellje të ndryshme që shprehin këtë tension për ndryshimin.

Do të shihni në këtë artikull se si vuan qeni. kur ndryshon pronarët dhe llojet e ndryshme të sjelljeve që ai mund të paraqesë për shkak të këtij ndryshimi. Do të shihni se çfarë masash duhet të merrni kur merrni një qen që kishte një pronar, sa kohë mund të duhet për t'u mësuar me të, si dhe disa këshilla për ta bërë këtë proces përshtatjeje më të butë. Gëzuar lexim!

Shenjat që qentë vuajnë kur ndryshojnë pronarët

Çdo ndryshim shkakton njëfarë shqetësimi. Më poshtë do të shihni sjelljet kryesore që qentë mund të tregojnë kur ndryshojnë pronar. Mund të jenë pa oreks, të trishtuar, madje edhe agresivë, duke shkaktuar disa vështirësi, si për ta ashtu edhe për pronarin e ri. Shihni më në detaje më poshtë.

Trishtohet dhe dëshpërohet pa ndonjë arsye të dukshme

Mund të ndodhë që qeni të trishtohet, të izolohet dhe të mos ketë oreks sepse i mungon pronari. Madje shumë e ngatërrojnë këtë sjellje duke menduar se qeni ka ndonjë sëmundje ose se diçka po e lëndon.Kjo sjellje mund të jetë një shenjë malli për pronarin e mëparshëm.

Disa qen madje zhvillojnë një çrregullim ankthi ose depresion, veçanërisht nëse pronari i ri është shumë i ndryshëm nga pronari i vjetër dhe nëse qeni nuk ka dashuri dhe vëmendjen që po merrte, mësohej të kishte. Kushtojini vëmendje, pasi kjo mund të shkaktojë edhe probleme serioze.

Ai mund të ecë në rrathë pa u ndalur

Disa qen kanë sjellje më kompulsive, kështu që një nga karakteristikat e kësaj është ecja në rreth. Ata mund të ecin në rrathë pranë portës ose derës, duke pritur që pronari të kthehet, apo edhe të zhvillojnë një lloj tjetër sjelljeje të përsëritur.

Disa nga këto sjellje mund t'i çojnë ata të lëndojnë veten, kështu që kjo është krejtësisht të sjelljes dhe duhet të mbikëqyret në mënyrë që të mos përkeqësohet. Disa thjesht ecin në rrathë pa pushim, të tjerë rrotullohen furishëm dhe gjithashtu pa ndalur, kjo mund të ndryshojë sipas racës dhe disa faktorëve të tjerë.

Qeni mund të leh tepër

Kjo është edhe më e dukshme kur nuk ka njeri në shtëpi ose kur po largoheni. Disa qen, edhe nëse nuk janë të tillë, zhvillojnë karakteristikën e lehjes kompulsive, ndoshta duke shpresuar të thërrasin pronarin e tyre ose duke u përpjekur të shprehen në një farë mënyre.

Këto lehje mund të ndërthuren me ulërimë dhe të qara. Kjo është sjellje që duhet të jetëvërehet, sepse shkakton shqetësim të madh, si për banorët e tjerë të shtëpisë, ashtu edhe për fqinjët, aq më tepër nëse kjo është konstante, sidomos gjatë natës.

Përveç shkatërrimit të objekteve në shtëpi

Ka qen që nuk zhvillojnë sjellje agresive, sesa të trishtuar. Thjesht lërini vetëm dhe ata do të gjejnë diçka për të kafshuar dhe shkatërruar. Qoftë shtrati i tij, këpucët apo bimët në vazo, në të vërtetë, ajo që kërkon qeni është vëmendja.

Kur e qorton, njeriu duhet të jetë i mençur se si të sillet, sepse ai mund të kuptojë se kjo sjellje është pozitive që ju lejon të kaloni më shumë kohë rreth tij. Shkatërrimi i objekteve dhe mobiljeve është shumë i pakëndshëm dhe është e nevojshme të trajtohet shkaku i problemit dhe të mendohet se çfarë e stimulon qenin ta bëjë këtë.

Sa kohë do të duhet që qeni të mësohet me pronar i ri?

Më pas, do të shihni se sa kohë i duhet një qeni për t'u mësuar me pronarin e ri dhe shtëpinë e re. Do të shihni gjithashtu sjellje që ai mund të shprehë në këtë proces dhe si mund ta përballoni atë në mënyrë që përshtatja të jetë më e qetë dhe e shëndetshme. Shikojeni.

Qeni mund të mësohet me të nga 3 javë deri në 3 muaj

Ky nuk është një rregull, gjithçka do të varet gjithashtu nga mënyra se si është pritur qeni dhe niveli i vëmendjes ai merr, merr. Shumica e ekspertëve të sjelljes së qenve thonë se, mesatarisht, qenit i duhen 3 deri në 3 javëmuaj për t'u mësuar me pronarin e ri.

Është thelbësore që, në këtë proces përshtatjeje, të keni shumë durim dhe të kuptoni se, sepse gjithçka është shumë e re, qeni mund të jetë konfuz, i trishtuar, agresiv. dhe kjo mund të marrë pak kohë për të ndryshuar.

Qeni mund të bëhet agresiv derisa të mësohet me të

Ka disa faktorë që mund ta bëjnë qenin më agresiv. Ai mund të ketë pësuar disa trauma nga pronari i mëparshëm, ose mund të jetë i frikësuar, i stresuar dhe i hutuar. Atij i duhet pak kohë për t'u mësuar me rutinën e re, si dhe shtëpinë dhe pronarin e ri.

Një faktor që mund të jetë gjithashtu vendimtar në këtë faktor agresiviteti është raca, disa qen tashmë kanë një gjenetikë më agresive. predispozicion, ose sepse janë qen roje apo gjuetie etj. Kjo gjithashtu mund të ndikojë dhe është e nevojshme të keni mençuri dhe durim për të përballuar situatën.

Stërvitja dhe lojërat e vjetra do ta ndihmojnë qenin të mësohet me të

Një alternativë e shkëlqyer për këtë proces adaptimi është për të gjetur se si ai argëtohej më parë. Sjellja e disa prej lojërave të përdorura nga ish-pronari mund të ndihmojë me përshtatjen. Me siguri qeni së shpejti do t'ju shoqërojë me dikë që e do.

Nëse keni akses me ish-pronarin, bisedoni me të dhe përpiquni të kuptoni pak për rutinën e dikurshme të qenit, si u argëtuan së bashku dhe çfarë lloje lojërash bën qeni më shumëai pëlqen. Kjo, përveçse do ta bëjë qenin të shpenzojë energji, gjë që është shumë e mirë, do të forcojë edhe lidhjen e miqësisë së ndërtuar mes jush.

Kujdesi fillestar për një qen që ndryshon pronarin

Nëse jeni gati të adoptoni një qen që tashmë ka një pronar, dijeni se ka disa veprime që duhet të ndërmerrni sapo qeni të arrijë në shtëpinë tuaj. Më pas, do të shihni se si duhet të veproni, çfarë duhet të bëni, çfarë të mos bëni dhe si të silleni me këtë qen të ri në shtëpinë tuaj gjatë ditëve të para. Shikoni!

Tregoni atij përreth dhe "rregullat" e shtëpisë

Kur merrni një qen të ri, lëreni të nuhasë dhe të njohë shtëpinë e tij të re. Nëse në shtëpinë tuaj keni rregulla të ngjashme me ato të pronarit të mëparshëm, ky proces mund të jetë më i lehtë, por kuptoni se për shkak se ai është mësuar me një vend tjetër, kjo mund të marrë kohë.

Është e rëndësishme për ju për të vendosur kufij dhe për t'i treguar atij gjërat dhe vendet ku nuk i lejoni të ketë akses. Kjo do të varet nga fakti nëse e lejoni atë brenda apo jo, hyrjen në shtratin e tij, qilimat, etj. Këta janë faktorë personalë, kështu që është e rëndësishme që të pozicionoheni që në fillim.

Paraqisni atë me kafshët e tjera shtëpiake

Sigurisht, me kujdesin dhe maturinë e duhur, nëse ka më shumë kafshë shtëpiake në shtëpinë tuaj në shtëpi, prezantojini ata me miqtë tuaj të rinj. Nëse të gjithë janë shumë të shoqërueshëm, le të nuhasin dhe të njohin njëri-tjetrin, ky është gjithashtu një faktor i rëndësishëm në procesin e të mësuarit.përshtatja.

Përpiquni të mos i trajtoni me dallim dhe lërini të qëndrojnë në të njëjtin mjedis gradualisht, bëjeni këtë pasi jeni të sigurt dhe e kuptoni se ata janë miqësorë. Zgjidhni, të paktën në fillim, të jeni gjithmonë të pranishëm kur kafshët shtëpiake janë bashkë.

90 ditët e para të qenit duhet të mbikëqyren

Nuk do të kalojë shumë kohë përpara se qeni juaj të bëjë diçka që nuk ju pëlqen dhe kjo është krejtësisht e kuptueshme dhe normale. Zgjidhni ta mbani gjithmonë të mbikqyrur, qoftë nga ju ose nga banorët e tjerë të shtëpisë tuaj, disa detaje ai do t'i mësojë vetëm me kalimin e kohës.

Kjo mbikëqyrje shërben edhe për të shmangur surprizat e pakëndshme, është e rëndësishme që qeni të qortohet saktësisht. në momentin që ai bën diçka të gabuar, kështu që ai do të kuptojë se është e gabuar. Mundohuni të mos e bëni më të lehtë, lini bimë në vazo dhe këpucë në vende të paarritshme për të, të paktën në fillim.

Këshilla për t'u kujdesur për një qen që ndryshon pronarin

Ju do të shihni në detaje, tani, se si duhet të veproni për ta bërë qenin tuaj të ri të ndihet i dashur, ngrohtë dhe i sigurt në shtëpinë e tij të re. Këshilla për mjedisin, lodrat, shëtitjet dhe madje edhe ushqimin e qenve. Shikojeni më poshtë!

Mjedisi i ri duhet të jetë komod dhe komod

Qentë kanë një aftësi shumë të lartë për të ndjerë dhe dalluar nëse janë të dashur, të respektuar apo jo. Sigurohuni që të siguroni një të rehatshme dhekomod për qenin. Gjëra të tilla si shtëpia e qenve, shëtitja, shatërvani për pije, ushqyes dhe disa lodra janë thelbësore.

Meqenëse qeni do të ndryshojë, një vend komod që ai e kupton se është i tij, ndihmon në përshtatjen e tij. Nëse mundeni, lini një pjesë të veshjes tuaj pranë shtëpisë së tij, kjo do t'i japë atij një ndjenjë se i përket shtëpisë së tij të re.

Ofroni lodra interesante për të shpërqendruar kafshën shtëpiake

Lodrat mund t'ju ndihmojnë qeni juaj i përkëdhelur të shpërqendrohet dhe të relaksohet. Ka disa opsione si topa, dhëmbëza, pelushi etj. Qentë mund të mërziten dhe të mos motivohen, nëse kjo ndodh, ata me siguri do të kërkojnë diçka për të bërë.

Shiko gjithashtu: Qeni më i zgjuar në botë: shikoni 25 racat e mahnitshme

Nëse u ofroni lodra dhe luani me to, kjo energji shpenzohet në mënyrë të shëndetshme. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që ata të kenë diçka për të kafshuar, diçka për t'i motivuar për të vrapuar dhe objekte që i ndihmojnë të shpërqendrojnë dhe eliminojnë stresin.

Mos e ndryshoni dietën e qenit për një kohë

Kujdesuni që ushqimi i qenit të jetë në përputhje me atë që ka ofruar ish-pronari, të paktën për një kohë. Duke qenë se do të ketë disa gjëra që qeni të përshtatet, idealja është që dieta të mos ndryshojë, pasi ai mund të humbasë oreksin për shkak të përshtatjes.

Nëse mendoni se dieta e tij mund të jetë më e mirë, prisni derisa përshtatja e periudhës dhe kur mendoni se qeni tashmë është mësuar me shtëpinë e re, futeni gradualisht ushqimin e ri së bashku me atë aktual.

Dritaqenush për shëtitje të shpeshta

Shëtitjet e rregullta janë thelbësore në jetën e çdo qeni, kjo i jep atij një ndjenjë më të madhe lirie dhe risie. Erëra të reja, vende të reja, ambiente të ndryshme, të gjitha këto kontribuojnë që kafsha të mos ndihet në një rutinë të mërzitshme.

Përveç kësaj, në këtë mënyrë ai shpenzon më shumë energji dhe ushqehet, hidratohet dhe madje fle më mirë. Shëtitjet janë gjithashtu të rëndësishme për ruajtjen e shëndetit të trupit dhe zemrës së kafshës, si dhe për kontrollin e peshës dhe grumbullimin e thonjve.

Shiko gjithashtu: Si të largoni erën e qenit nga shtëpia (divan, qilim dhe më shumë)

Rreth vizitave nga ish-pronari

Vizitat mund të bëhen, por me kalimin e kohës , nëse qeni po mësohet mirë me shtëpinë e re, ai tenton të shkëputet nga ish-pronari. Qentë kanë një kujtesë nuhatëse, vizuale dhe të shëndoshë dhe mund t'u duhet një kohë e gjatë që të harrojnë ish-pronarët e tyre.

Kjo do të varet nga një sërë faktorësh, por këto vizita vërtet mund të bashkëpunojnë për një përshtatje më të mirë të kafshës me pronarin e saj të ri. Në këtë mënyrë ai do të ndiejë se ish pronari i tij nuk e ka braktisur.

Jini të dashur dhe minimizoni vuajtjet e qenit

A keni parë që përshtatja e një qeni me një të re pronari në një shtëpi të re mund të mos jetë aq i thjeshtë, megjithatë, duke marrë veprimet e duhura, është e mundur të keni rezultate të shkëlqyera. Në përgjithësi, qentë janë shumë të lidhur me tutorët e tyre dhe është e kuptueshme që kjo ndarje nuk është aq e thjeshtë për ta.

Duke ofruar gjithë dashurinë, durimin dhe vëmendjen tuaj sigurisht që do ta bëjë qenin tuaj të ri të dashurohet me ju së shpejti. Vendosni kufijtë tuaj dhe jepini vëmendjen që meriton. Në fillim, mund të mos jetë edhe një detyrë aq e lehtë dhe ndonjëherë edhe sfiduese. Por, me kalimin e kohës, do të ndjeni reciprocitetin e dashurisë së qenit dhe, të jeni të sigurt, ia vlen!
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.