Bagëtia Tabapuã: origjina, karakteristikat dhe mbarështimi i racës!

Bagëtia Tabapuã: origjina, karakteristikat dhe mbarështimi i racës!
Wesley Wilkerson

Bagëtia Tabapuã: zebu braziliane

Burimi: //br.pinterest.com

Raca e bagëtive e njohur si bagëtia tabapuã, ose "zebu braziliane", siç quhet gjithashtu, është një fisnik një klasë kafshësh që u shfaqën në të vërtetë në vitet 1940 në qytetin Tabapuã, në brendësi të São Paulos. sot është një nga racat më ikonike dhe më të njohura të demave dhe lopëve që mund të gjenden në Brazil, me status të madh në mesin e mbarështuesve në të gjithë vendin dhe në botë.

Në këtë artikull, ju do të mësoni për gjithçka rreth tabapuã bagëtitë, nga informacioni teknik deri tek kuriozitetet interesante për origjinën e këtyre kafshëve të pabesueshme. Shikojeni!

Karakteristikat e bagëtisë Tabapuã

Burimi: //br.pinterest.com

Për të filluar në mënyrën më të mirë, ne paraqesim në gjashtë temat më poshtë karakteristikat kryesore të racës së bagëtive Tabapuã. Do të ekspozohen fakte, si origjina e kafshës, njohja e saj si racë, përshkrimi i saj fizik dhe shumë më tepër! Vazhdo të lexosh!

Origjina e bagëtive qumështore Tabapuã

Siç thamë, ishte në vitet 1940 që bagëtia Tabapuã filloi të merrte njohjen që kanë sot dhe karakteristikat fizike që kanë pasur që atëherë. Megjithatë, ende në vitin 1907, në komunën e Leopoldo de Bulhões, në shtetin e Goias, fermeri JoséGomes Louza u interesua për disa dema indianë të shumimit të zebuve dhe i importoi ato.

Shiko gjithashtu: Zbuloni se çfarë është prerja e tosa! Shikoni këshilla dhe informacione të rëndësishme

Në mënyrë analoge, vëllezërit dhe fermerët Saliviano dhe Gabriel Guimarães, nga komuna e Planaltina, gjithashtu në Goias, blenë tre dema që Louza kishte fituan dhe promovuan kryqe me lopët e anketuara që ishin në tufën e tyre. Prandaj, u shfaqën individët e parë të racës së bagëtive, të cilat disa dekada më vonë do të quheshin sipas qytetit Tabapuã, në brendësi të São Paulo.

Njohja e racës

Në fillimi i viteve 1940, bagëtitë që rezultuan nga kalimet që u zhvilluan në Goias filluan të mbërrinin në brendësi të São Paulo. Atje, mbarështuesit dhe pronarët e pasur të tokave filluan të interesohen për kafshët dhe promovuan kalimet midis bagëtive të kryqëzuara të anketuara që vinin nga Goias, me raca të tjera fisnike si Nellore dhe Guzerá.

Disa dekada më vonë, në 1970, Ministria e Bujqësisë e Brazilit rekomandoi që raca e re e gjedhëve, e cila ishte rezultat i kryqëzimeve të bëra dhe mbante tashmë emrin Tabapuã, të njihej si racë zebu, domethënë që vinte nga bagëtia zebu.

Shoqata Braziliane e Mbarështuesve Zebu (ABCZ), ishte përgjegjëse për monitorimin e ekzemplarëve të racës së re për një dekadë, në mënyrë që të vlerësonte aftësitë e tyre. Në vitin 1981, pasi kaluan të gjitha testet e mundshme, bagëtia tabapuã u njoh zyrtarisht si një racë. Sot, gara ebovids konsiderohet si arritja më e madhe e zooteknikës braziliane në njëqind vitet e fundit. Për më tepër, është raca e tretë e gjedhëve New Zebu e njohur në botë, e dyta vetëm pas bagëtive Brahman dhe Indubrasil.

Përshkrimi fizik i racës

Në përgjithësi, bagëtitë tabapuã kanë një shtresë të bardhë ose gri. Koka e femrës është më e gjatë, ndërsa e mashkullit është më e shkurtër. Megjithatë, as meshkujt dhe as femrat nuk kanë brirë, gjë që është një tipar i mrekullueshëm i racës.

Trupi i kafshëve të racës tabapuã është i gjatë dhe i zgjatur, me muskulaturë të mirëpërcaktuar dhe të spikatur. Përveç kësaj, lëkura e zonave të tilla si gjoksi dhe sisë, në rastin e femrave, është mjaft e spikatur.

Produktiviteti i bagëtive tabapuã

Nfrymë "zebu braziliane" nuk i takonte bagëtisë tabapuã atoa. Raca është shumë efikase në të gjitha aspektet e mundshme të produktivitetit dhe prodhimit blegtoral, duke u njohur si një nga më të mirat për bagëtinë e viçit.

Pjekuria dhe shtimi në peshë i viçave nga gjedhët tabapuã arrijnë nivele të shkëlqyera për dekada të tëra. Përveç kësaj, lopët e specieve janë shumë pjellore dhe prodhuese të shkëlqyera qumështi.

Temperamenti dhe sjellja e bagëtive tabapuã

Durueshmëria dhe bindja e bagëtive tabapuã janë faktorë të tjerë përgjegjës për statusin që kjo specie ka viçi ka sot në botë. Butësia e kafshëve lehtëson mjeljen, transportin, kullotjen dhe momentet e pushimit.vaksinimi dhe kryqëzimi.

Përveç kësaj, bagëtia tabapuã nuk ka brirë, gjë që e bën specien të padëmshme dhe e mban atë larg luftimeve, qoftë në kullotë apo në rrethim. Vlen gjithashtu të përmendet aftësia natyrore mbresëlënëse e nënës që shfaqin femrat e racës.

Riprodhimi dhe kryqëzimi i racës

Riprodhimi i bagëtive tabapuã është më i shpejtë se në llojet e tjera të gjedhëve. Vlerësohet se me një maksimum prej 20 muajsh jetë, lopët e racës janë tashmë të pjekura për të lindur. Zhvillimi i viçave bëhet si në kryqëzimet natyrore ashtu edhe në teknikat e mbarësimit artificial.

Për shkak se është një racë e hapur dhe e urtë, siç e përmendëm, kryqëzimi i kafshëve të racës tabapuã me racat e tjera të bagëtive është lehtësuar dhe gjeneron rezultate të mira. Disa shembuj të racave që kanë gjeneruar tashmë kryqëzime të shkëlqyera me bagëtitë Tabapuã janë Aberdeen Angus, Holstein, Blonde, Limousin, Senepol, ndër të tjera.

Çmimi, shitja dhe kostot e racës Tabapuã

Burimi : //br.pinterest.com

I konsideruar si një nga racat më të mira të bagëtive qumështore, gjedhët tabapuã janë shumë të kërkuara për mbarështim. Zbuloni tani detajet në lidhje me çmimin, shitjen dhe kostot për t'u bërë një mbarështues i racës.

Çmimi i racës së gjedhëve tabapuã

Çmimet e gjedheve tabapuã ndjekin variacionet ndërkombëtare të lidhura me menaxhimin e bagëti viçi. Megjithatë, informacionet më të përditësuara tregojnë këtësot, në Brazil, në datën e botimit të këtij artikulli, tarifohen këto çmime: për mashkullin, 1700,00 dollarë; për femrën (me potencial për riprodhim dhe prodhim qumështi), afërsisht 3,000.00 dollarë; për viçin, rreth 1000,00 dollarë.

Përsa i përket çmimit të mishit, kjo është e ndryshueshme për shkak të tendencave të konsumit dhe taksave të mbivendosura, të zakonshme për çmimet e mishit të çdo race bagëtie.

Ku për të gjetur bagëti tabapuã për shitje?

Vendet më të zakonshme për blerjen dhe shitjen e individëve të racës tabapuã janë ankandet e kafshëve që zhvillohen në të gjithë Brazilin. Përveç kësaj, ka shumë ferma dhe qendra tregtare bujqësore që lejojnë shitjen e kafshëve.

Është shumë më e zakonshme të gjesh ndërmarrje që shesin bagëti viçi në rajonet jugore, juglindore dhe kryesisht qendrore-perëndimore të Brazili. Megjithatë, zgjerimi dhe rëndësia e agrobiznesit në vend ka pluhurosur tregun, duke e bërë jetën më të lehtë për ata që duan të fillojnë një karrierë në këtë zonë.

Kostot e përgjithshme me racën

Citoni investimin kostot dhe çmimet në mbarështimin e kafshëve tabapuã mund të jenë të pasakta, duke pasur parasysh paqëndrueshmërinë e çmimeve të praktikuara në treg dhe pabarazinë që ekziston midis rajoneve braziliane.

Megjithatë, ata që janë të gatshëm të rrisin kafshë të këtij lloji duhet të përballojnë në mendje se, pavarësisht nga raca tabapuã njihet si një nga më të mirat përbagëtia viçi për shkak të rezistencës së tyre dhe shkallës së lartë të riprodhimit, do të ketë gjithmonë kosto me strehimin, monitorimin veterinar dhe majmërinë, për shembull.

Shih më shumë rreth racës së bagëtive Tabapuã

Për Për të përfunduar përmbledhjen tonë informative, ne kemi gjashtë tema të tjera që sjellin informacione përkatëse për bagëtinë Tabapuã. Dijeni tani ndryshimin midis bagëtisë tabapuã dhe bagëtisë nelore, cila do të ishte zona ideale për të rritur kafshë të racës dhe shumë më tepër!

Dallimi midis gjedhëve tabapuã dhe nelore

Për sa i përket ngjyrosjes , madhësia fizike dhe, në një masë të madhe, temperamenti, bagëtitë tabapuã priren të jenë identike me bagëtinë Nellore. Megjithatë, ndryshimi kryesor midis dy racave është koha që i duhet secilës për t'u therur, në thelb.

Tabapuã konsiderohet një zebu i parakohshëm, që arrin peshë më shpejt dhe mund të theret deri në 30 muaj mosha. Nellore, nga ana tjetër, mund të theret vetëm në moshën 40 muajshe ose më shumë.

Megjithatë, është interesante të theksohet se tabapuã dhe nelore, së bashku, krijuan racën tabanel, një lloj i ri. gjedhit që kombinon cilësitë e dy racave pararendëse.

Fillimi i krijimit të racës në Brazil

Gjedhët tabapuã janë rritur tashmë në një shkallë të gjerë në Brazil edhe përpara njohjes zyrtare të racës, e cila u shfaq në vitin 1981. se kopetë e para lindën midis viteve 1940 dhe 1950, midis pjesës së brendshme tëGoias dhe brendësia e São Paulo.

Njihuni me ABCT

Shoqata Braziliane e Krijuesve të Tabapuã (ABCT), është një ent i themeluar në vitin 1968 në qytetin e Tabapuã, në brendësi të São Paulo-s, nga blegtori dhe mbarështuesi i kafshëve Alberto Ortenblad.

Në ditët e sotme, ABCT ka lidhur mbarështues nga i gjithë Brazili. Objektivi i organizatës është përhapja dhe konsolidimi i emrit të racës tabapuã në Brazil dhe në botë, duke marrë avantazhet e rritjes së bagëtive të këtij lloji për mbarështuesit në të gjithë planetin.

Që kur u krijua organizata , ka pasur një rritje eksponenciale të garës në të gjitha aspektet. Kurse, trajnime, ankande dhe aksione për përmirësimin gjenetik të racës janë të orkestruara nga shoqata në të gjithë vendin.

Zonë ideale për rritjen e bagëtive tabapuã

Vendi ku individët e bagëtive viçi rriten të tilla pasi bagëtia tabapuã jeton, është një nga faktorët kryesorë që ndikon në cilësinë e produkteve nga kafshët, si mishi dhe qumështi. Për më tepër, pa kullotën e duhur, nuk garantohet as shkalla ideale e riprodhimit dhe as shëndeti i kafshëve.

Shiko gjithashtu: Çmimi Fila Brasileiro: dini ku të blini, kostot dhe këshillat

Prandaj, në mënyrë ideale, blegtori tabapuã duhet të ketë kullota cilësore në pronën e tij, të cilat kanë rrotullim dhe rritje të ekuilibruar të bar dhe ndodhet në tokë të qëndrueshme, pa incidencë të zonave të përmbytura dhe të mbrojtura nga kafshët pushtuese, të tilla si ujqërit me gra dhe derrat e egër.

Faza të ndryshme të rritjesmbarështimi

Në rritjen e bagëtive viçi, siç është rasti me tabapuã, duhet të respektohen dhe respektohen tre faza. Përndryshe, cilësia e tufës mund të bjerë ndjeshëm. Këto faza janë shumimi, rritja dhe majmëria. Viçi, faza fillestare e krijimit, përfshin periudhën e ndarjes së lopëve nënë dhe demave, deri në zvogëlimin e viçave, e cila zhvillohet deri në tetë muaj. Prandaj, kërkohet kujdes i veçantë në mënyrë që demat dhe lopët e ardhshme Tabapuã të rriten të shëndetshme.

Në periudhën e rritjes, në fazën e ndërmjetme të mbarështimit, viçat që tashmë janë hequr nga gjiri zhvillohen për të arritur potencialin e tyre gjenetik më të lartë. Çdo gabim në këtë fazë mund të çojë në kafshë të dobëta, të sëmura dhe të holla.

Më në fund, kemi fazën e majmërisë, e cila është faza e fundit dhe më e shpejtë e krijimit. Këtu, kafshët që janë tashmë të pjekura dhe të përzgjedhura ndahen dhe ushqehen me përforcime, në mënyrë që të shëndoshen dhe të theren.

Kujdesi për tufën

Mbledhësit e gjedhëve tashmë e kuptojnë paraprakisht sasia e përpjekjeve që duhet të bëjnë për t'u kujdesur për tufën. Nga lindja deri në momentin e therjes, rreth moshës 30 muajshe, individët e racës tabapuã kanë nevojë për sa më shumë vëmendje.

Ndër kujdeset e nevojshme që duhen bërë me tufën janë kullota e mirë, monitorimi i nutricionistëve dhe Veterinerët, ndarja e viçave dhe lopëve shtatzëna, me qëllim mbrojtjen e radhësbrezat e kafshëve, shoqërimi i saktë i tre fazave të krijimit, ndër të tjera.

Bagëtia Tabapuã bën përshtypje në skenën kombëtare dhe ndërkombëtare!

Burimi: //br.pinterest.com

Siç e pamë gjatë gjithë tekstit, bagëtia tabapuã është një xhevahir i blegtorisë braziliane, i njohur si një nga më të mirat në botë. Faktorët që siguruan rezultatet shprehëse dhe shfaqjen e racës Tabapuã ishin padyshim mendjemprehtësia e pionierëve dhe puna e entiteteve të tilla si ABCT.

Loja Tabapuã është një nga bagëtitë më të mira të viçit në botë. duke qenë një specie shtazore me trajtim të lehtë dhe me potencial të lartë për gjenerimin e fitimeve dhe furnizimin me proteina shtazore cilësore. “Zebuja braziliane”, siç quhet ndryshe, është dëshmi e gjallë se me respektin e duhur ndaj natyrës, nevojat njerëzore mund të plotësohen me lavdërime.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.