Çfarë ha gaforrja? Kuptoni zakonet e kësaj kafshe!

Çfarë ha gaforrja? Kuptoni zakonet e kësaj kafshe!
Wesley Wilkerson

A e dini se çfarë ha një gaforre?

Gaforrja është një krustace e përfaqësuar nga një numër i madh speciesh dhe dieta e saj ndikohet nga disa arsye. Në këtë artikull do të zbuloni se është një kafshë gjithëngrënëse, e cila ha praktikisht çdo gjë që është me origjinë shtazore ose bimore.

Por, për të ditur se çfarë ha gaforrja, duhet të merren parasysh disa detaje, si p.sh. si të dish nëse është ujë i ëmbël, ujë i kripur, tokë dhe rërë, nëse është rritur në robëri, cili është habitati i tij dhe madje madhësia e tij. Le t'i zbërthejmë të gjitha këto për të zbuluar se me çfarë ushqehet gaforrja! Prandaj, nëse jeni kurioz për këtë kafshë, ndiqni me kujdes këtë artikull për të pastruar të gjitha dyshimet tuaja! Le të shkojmë?

Çfarë hanë gaforret në përgjithësi

A e dini se ka gaforre të ujërave të ëmbla, të kripura, të tokës dhe të rërës dhe gaforre të rritura në robëri? Njihuni me secilin prej këtyre llojeve dhe shikoni se çfarë ha zakonisht secili prej tyre. Ndiqni:

Gaforrja e ujërave të ëmbla

Gaforrja e ujërave të ëmbla është ajo që jeton në liqene dhe lumenj. Duke qenë se ai nuk është një gjuetar i mirë, ai përfundon duke ngrënë çdo gjë përreth, qoftë kafshë apo bimë, dhe çfarëdo që jeton apo bie në ujë. Në rast se ka kafshë si ushqim, ky lloj gaforre preferon gjahun e gjallë.

Menyja e tij mund të përfshijë peshq të vegjël, zvarranikë të vegjël që gjenndër gurët, krimbat e tokës, disa amfibë, molusqet, krimbat e tokës, vezët, insektet, larvat dhe pleshtat e ujit. Por kur përballet me mungesën e kafshëve për t'u ushqyer, ajo shkon pas perimeve, të tilla si algat ujore dhe kërcellet e bimëve për të kënaqur urinë.

Shiko gjithashtu: Qeni udhërrëfyes: di se çfarë është, racat, sa kushton dhe kurioziteti

Gaforret e ujit të kripur

Gaforret e detit, nga ana tjetër, janë ata që janë gjithmonë në ujërat e kripura. Ata klasifikohen si gaforre grabitqare, kur janë më të mëdha, ose si gaforre kërmash, kur janë më të vogla. Si çdo lloj tjetër gaforre, ai është gjithëngrënës dhe ha gjithçka, domethënë nuk është kërkues në kohën e ushqimit, pasi dieta e tij përfshin lëndë shtazore dhe bimore.

Në menunë e saj mund të gjeni kafshë bivalve si p.sh. pasi mund të hyjnë molusqet, midhjet, butakët dhe molusqet. Ai ha gjithashtu peshq të vegjël të kapur në rrjeta, breshka të vogla, insekte detare dhe krustace të vegjël, si dhe alga. Madje mund të ushqehet me materiale organike në një gjendje të avancuar dekompozimi, siç janë kufomat e zogjve dhe kafshëve të ngordhura!

Gaforret e tokës dhe rërës

Gaforret e tokës dhe të rërës janë krustace që hanë mish , zhardhokët dhe perimet. Zakonisht ushqehen me gaforre më të vogla të së njëjtës specie, si dhe me molusqe, afide rëre dhe breshka të vogla.

Gaforrja e miellit është një shembull i një gaforre rëre, pasi jetonnë rërën e plazhit përgjatë bregut brazilian dhe në bregun lindor të Shteteve të Bashkuara. Kjo specie zakonisht ushqehet me mikroorganizma detarë, insekte dhe mbeturina njerëzore, siç janë mbetjet ushqimore. Këto gaforre hanë gjithashtu bimë dhe materiale dekompozuese nga peshqit dhe kafshët e tjera të ngordhura që gjejnë në plazh.

Ekziston edhe gaforrja e baticës, një kafshë tokësore dhe rëre që ka në menunë e saj një sërë bakteresh, algat blu dhe specie të tjera të mikroflorës bentike.

Gaforret në robëri

Ndryshe nga gaforret që janë të lira në natyrë, të cilat mund të zgjedhin ushqimin e tyre ose të hanë çfarëdo që është afër, gaforret e rritura në robëri, ata hanë vetëm atë që u japin krijuesit e tyre, sepse në këto kushte është e vështirë t'u ofrohen shpesh ushqimet që këta jovertebrorë gjejnë në habitatin e tyre.

Në këtë rast, është e zakonshme që të përfshihet pak mish në dietën e tyre. , perime, fruta dhe butak. Opsione të tjera ushqimore për gaforret e rritura në robëri janë ushqimi i breshkave dhe ushqimi i krustaceve. Por ushqimi ideal është ai që përmban alga deti, perime, spirulinë dhe miell peshku, pasi ofron ushqim të ekuilibruar me minerale dhe vitamina thelbësore për shëndetin e kësaj kafshe.

Më shumë rreth ushqyerjes së gaforreve

Tani që njihni disa lloje gaforreshtë përgjithshme dhe çfarë hanë ata, vazhdoni të ndiqni artikullin për të mësuar rreth disa fakteve interesante rreth dietës së këtij krustace. Shih:

Gaforret konsiderohen si “shkaba e detit”

Gjatë gjithë artikullit u komentua se gaforrja nuk është kërkuese në kohën e ngrënies, duke qenë një kafshë gjithëngrënëse që ha gjithçka. Ky informacion është aq i rëndësishëm dhe i saktë sa gaforret konsiderohen si "shkaba e detit", pasi hanë të gjitha llojet e mbeturinave, kërmave të kafshëve të tjera dhe mbetjeve ushqimore.

Kafsha vepron si pastrues dhe ha me qetësi. mbetjet e bimëve dhe kafshëve të ngordhura dhe në dekompozim, si krustacet më të vegjël, molusqet dhe peshqit. Ky qëndrim është i dobishëm, pasi ndihmon në "pastrimin" e mjedisit, ripërdorimin e lëndëve ushqyese dhe parandalimin e përhapjes së dëmtuesve dhe sëmundjeve.

Si e gjejnë ushqimin gaforret?

Gaforrja përdor erën për të gjetur prenë e saj, ashtu si shumë kafshë të tjera detare. uji i çliruar nga gjahu i tyre.

Këta kemoreceptorë janë receptorë shqisor, të njohur si stethes , janë të ndjeshme ndaj përqendrimit dhe pranisë së disa kimikateve dhe ndodhen në antenat dhe pjesët e gojës së gaforres. Këta kemoreceptorë janë gjithashtu shtojcasegmente që janë afër syve të kafshës dhe e lejojnë atë të ndiejë mjedisin përreth.

Një kuriozitet tjetër për këtë krustace është se ai mund të "ndiejë shijen" përmes qimeve të këmbës, kthetrave dhe madje edhe nga putrat.

Si ndikon habitati në ushqim?

Ka rreth 4500 lloje gaforresh. Edhe pse të gjithë ndajnë disa zakone të përbashkëta në dietën e tyre, një faktor që duhet të merret parasysh edhe në këtë drejtim është habitati i këtyre kafshëve, pasi ato mund të jenë tokësore ose të gjenden në mjedise si rizoforë, rërë, ujë të ëmbël dhe ujë. kripë.

Edhe pse të gjithë janë omnivorë, konsumatorë të mishit, materialeve organike të kalbura, algave, frutave, perimeve dhe bimëve, habitati i gaforres do të përcaktojë gjithashtu se çfarë do të ketë në menynë e saj kjo kafshë. Një faktor tjetër përcaktues është sjellja e tyre, karakteristikat e tyre dhe fizionomia e tyre. Kjo do të thotë se dieta e gaforreve mund të ndryshojë shumë nga një specie në tjetrën.

Shiko gjithashtu: Puna vullnetare me kafshët: çfarë është, ku dhe si të veprohet

Si ndikon madhësia e gaforres në dietën e saj?

Jo vetëm habitati ndikon në ushqimin e kësaj kafshe. Dieta e gaforres ndikohet gjithashtu nga madhësia e saj. Gaforrja e Paqësorit, për shembull, ka një gjatësi prej 20 cm deri në 25 cm dhe mund të hajë kallamar dhe krimba.

Gaforrja mbret, e cila është e madhe dhe mund të ketë një karapace prej rreth 23cm dhe gjatësia e këmbës midis 1.5 metra dhe 1.8 metra, pëlqen të hajë butak, midhje, krimba dheu dhe iriq deti. Në thelb, gjuan pre në dyshemenë e oqeanit dhe shpesh ha materie shtazore në kalbje.

Gaforrja guaiamu, nga ana tjetër, është rreth 10 cm dhe ushqehet me gjethe, fruta, kufoma të kafshëve të tjera, insekte, lëndë organike në kalbje, madje edhe gaforre të tjera.

Si dieta ndikon në pamjen

Shfaqja e një gaforre mund të ndikohet nga dieta. Ky ndikim madje mund të përcaktojë ngjyrën e këtij krustace. Ushqimet e pasura me karotinë i bëjnë ngjyrat e gaforreve më të ndritshme, veçanërisht nëse speciet janë natyrale të kuqe ose portokalli.

Një fakt tjetër kurioz për këtë kafshë është se dy këmbët e përparme që ajo ka janë modifikuar për tu ushqyer. Në rastin e gaforres së tymosur, kthetrat e saj janë me përmasa mesatare dhe të drejtuara poshtë për ta bërë ushqimin më të lehtë, pasi gjahu i tij është zakonisht butak dhe armadillos që jetojnë të varrosur në rërë.

Gaforrja ushqehet me pothuajse çdo gjë !

Pasi të ndiqni këtë artikull, do të jeni në gjendje të mësoni për zakonet e të ngrënit të gaforres dhe të shihni se si dieta e kësaj krustace mund të ndikojë në pamjen e saj. Gjithashtu, a e keni kuptuar se shqisa e nuhatjes së kësaj kafshe është një pajisje thelbësore për ta gjeturushqim.

Por ajo që tërheq më shumë vëmendjen është aftësia e këtij krustace për t'u ushqyer praktikisht me çdo gjë. Kjo na bën të konkludojmë se ai është një kafshë shumë e rëndësishme në natyrë, pasi me ushqimin e tij “pastron” mjedisin ku jeton dhe përfiton nga lëndët ushqyese që përndryshe do të shpërdoroheshin. Falë kësaj aftësie mund të themi se ka një rol shumë të rëndësishëm në ekosistem, duke pasur një vend të spikatur në të.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.