Çfarë hanë karkalecat? Shihni karkaleca kanibale, omnibalë dhe më shumë!

Çfarë hanë karkalecat? Shihni karkaleca kanibale, omnibalë dhe më shumë!
Wesley Wilkerson

A e dini se çfarë ha karkaleca?

Karkalecat e detit ose të ujërave të ëmbla po bëhen shumë të njohura si kafshë shtëpiake në akuarium. Prandaj, këto kafshë janë magjepsëse për faktin se pastrojnë vetë rezervuarin. Por a e dini se çfarë ha karkaleca?

Me këtë në mendje, ne kemi shkruar këtë artikull për të shpjeguar gjithçka rreth dietës së kësaj kafshe të vogël. Gjatë gjithë tekstit do të mësoni se karkalecat e akuariumit mund të hanë alga, ushqim dhe madje edhe perime të përgatitura nga ju. Përveç kësaj, karkalecat që jetojnë në habitatin e tyre natyror kanë një dietë të ndryshme nga ato të rritura në një akuarium.

Në vijim do të shihni për ushqimin e karkalecave në përgjithësi. Do të shihni llojet e ushqimit që u nevojiten në çdo fazë të jetës së tyre, si dhe do të zbuloni mënyrën kurioze në të cilën këta krustace kapin ushqimin e tyre.

Çfarë hanë karkalecat në një akuarium?

Krijimi i karkalecave të ujërave të ëmbla dhe të kripura në akuariume po bëhet shumë popullor, por pyetja që mbetet është: çfarë hanë ata? Karkalecat e akuariumit mund të ushqehen në shumë mënyra. Shikoni se cilat ushqime janë më poshtë!

Algat

Ushqimi kryesor në dietën e karkalecave janë algat. Në të, këto krustace arrijnë të gjejnë burimin e energjisë, karbohidratet dhe fibrat që u nevojiten për të mbijetuar. Nëse nuk doni të ofroni një lloj tjetër ushqimi, alga deti ështëmjafton për të plotësuar nevojat e tyre fiziologjike.

Mënyra për ta vënë këtë ushqim në dispozicion të karkalecave është duke e vendosur në një akuarium që tashmë ka alga. Përveç kësaj, është e rëndësishme që ta zëvendësoni gjithmonë. Në fund të fundit, ata po e hanë këtë ushqim gjatë gjithë ditës.

Perimet e freskëta

Një ushqim tjetër që mund t'i ofroni karkalecave të akuariumit tuaj për të plotësuar dietën e tyre janë perimet e freskëta. Provoni të jepni lakër jeshile, patate të ëmbla, spinaq, kunguj të njomë, brokoli dhe karota të copëtuara. Gjithsesi kushtojini vëmendje mënyrës së përgatitjes sepse nëse i jepet në mënyrë të gabuar mund të dëmtojë karkalecat.

Është e rëndësishme që ushqimet që kanë lëvozhgë të qërohen dhe të lahen mirë. Më pas duhet t'i prisni në feta të holla dhe t'i përvëloni në ujë të vluar për të vrarë çdo lloj bakterie.

Proteina shtazore

Karkalecat mund të ushqehen edhe me proteina shtazore. Mesatarisht, një karkalec duhet të gëlltisë rreth 30% deri në 40% të proteinave me origjinë shtazore në ditë. Por çfarë është kjo proteinë me origjinë shtazore? Mund të gjendet në dyqanet e produkteve rurale në formën e miellit të peshkut, mishit ose kockave.

Ushqim i kuq

Përveç kësaj, karkalecat e akuariumit mund të ushqehen edhe me ushqim për kafshët. Por kini kujdes: megjithëse ky ushqim komercial i karkalecave është i përshtatshëm dhe i lehtë për t'u përdorur, kini kujdes kur blini. Epo, duhet të jetë njëushqim cilësor që përmban mjaftueshëm lëndë ushqyese për atë kafshë.

Prandaj, disa marka ushqimore që janë më të lira, janë bërë kryesisht nga proteina shtazore dhe jo nga alga deti. Pra, kushtojini vëmendje kur blini.

Llojet e karkalecave dhe çfarë hanë ata

E keni parë në temat e mëparshme se çfarë mund të hajë një karkalec akuariumi, duke filluar nga ushqimi deri tek perimet e freskëta. Tani, do të shihni se çfarë ha ky jovertebror në habitatin e tij natyror.

Kakalec detritivore

Siç nënkupton edhe emri, karkaleca detritivore janë ato karkaleca që ushqehen me mbetjet e kafshëve dhe bimëve në një gjendje të dekompozimit. Kufomat e peshkut, gjethet dhe kërcelli i bimëve të ngordhura janë burimi kryesor i energjisë së tij. Në këtë mënyrë, karkalecat ndihmojnë në degradimin e lëndës organike.

Gjethet dhe trungjet e rënë në lumenj dhe degë janë vende të lehta për të gjetur karkaleca. Së shpejti, ndërsa këto mbeturina dekompozohen dhe zhvillojnë kërpudhat, karkalecat e hanë atë. E njëjta gjë ndodh nëse vendosni gjethet e pemëve në akuarium.

Kakaleca pastrues

Ky lloj ushqimi shpesh ngatërrohet me kanibalizëm, pasi mund të shihni një karkalec duke ngrënë një tjetër, por ka një ndryshim . Në këtë lloj të ushqyeri kjo kafshë ushqehet me kufomat e kafshëve në dekompozim, duke ndryshuar vetëm faktin që nuk hanë perime të dekompozuara. Për më tepër, është e ngjashme melloji i dietës së detritivorëve.

Por mos u ngatërroni, një kafshë detritivore mund të jetë një pastrues, por një pastrues nuk mund të jetë një detritivore, pasi nuk konsumon bimë që kalben. Gjithashtu, nuk ka asnjë akt grabitqar në këtë specie.

Kakalecët algjingrënës

Kakalecët që janë algivorë në thelb ushqehen me alga, duke qenë gjithashtu një ushqim shumë i përdorur për karkalecat që rriten në akuariume. Një shembull i një specie karkalecash që është algjingrënëse është Caridina Multidentata, e njohur gjithashtu si karkaleca Amano.

Ky jovertebror shpesh kërkohet për efikasitetin e tij në heqjen e algave. Lloji i algave të konsumuara nga karkalecat mund të ndryshojë në varësi të habitateve të tyre natyrore, anatomisë së tyre dhe madje edhe preferencës së tyre për disa lloje algash.

Kakaleca filtruese

Ashtu siç sugjeron emri, karkalecat filtruese janë ato që kanë një membranë të zhvilluar në majë të këmbëve të tyre që i ngjan një "rrjete". Kjo membranë përdoret për të filtruar ujin e akuariumit, duke kapur mbeturinat që qarkullojnë në ujë. Midis këtyre mbetjeve mund të gjesh mbetje ushqimesh, algash, sporesh algash dhe mikroorganizmash, për shembull.

Është shumë interesante të vëzhgosh sjelljen e karkalecave filtri. Këto kafshë zgjedhin një vend me qarkullim adekuat dhe ndriçim të ulët. Zgjatni putrat dhe më pashapni membranat tuaja. Më pas, ata fillojnë të mbledhin ushqimin e tyre, duke sjellë putrat e tyre, një nga një, në gojë.

Kakaleca kanibal

Që një karkaleca të konsiderohet kanibal, duhet të ushqehet me një karkalec tjetër të së njëjtës specie. Pra, pavarësisht nëse ushqimi i tyre vdiq nga shkaqe të tjera apo u vra nga një i llojit të tyre, ata konsiderohen kanibalë.

Gjithashtu, nëse një karkaleca është një komensalist apo edhe një ushqyes filtri dhe i mungojnë proteinat ose vitaminat në dietën e tyre, ata mund të provojnë të hanë karkaleca të tjera. Prandaj, ata duhet ta kapërcejnë këtë mungesë të lëndëve ushqyese sa më shpejt që të jetë e mundur për të siguruar mbijetesën e tyre.

Kakaleca Commensalistic

Komensalizmi në botën e ekologjisë është një marrëdhënie midis kafshëve të llojeve të ndryshme. Në këtë marrëdhënie, njëra nga speciet merr përfitime për vete, ndërsa tjetra nuk ka as fitime dhe as humbje. Lloji që merr fitimet quhet komensal, pasi është ai që merr ushqim.

Kështu, në botën e karkalecave të llojit Caridina Spongicola, ata kanë një marrëdhënie komenciale me sfungjerët. Meqenëse sfungjerët ofrojnë po aq mbrojtje sa një dietë e bazuar në diatom, mikroorganizma që grumbullohen në zgavrat e sfungjerëve.

Më shumë rreth ushqimit të karkalecave

Deri tani keni parë se karkalecat mund të të jetënga detritivorët tek kanibalët. Por ka disa karakteristika të kësaj kafshe që mund të ndikojnë në mënyrën e të ushqyerit. Shikojeni më poshtë.

Shiko gjithashtu: Njihuni me Bullmastiff: çmimet, personaliteti, kujdesi dhe më shumë!

Kakalecët konsiderohen si "buburrecat e detit"

Kakalecët e marrin këtë emër popullor sepse hanë mbetjet e ushqimit nga deti, pra njësoj si buburrecat që hanë mbetjet e mbeturinat që gjejnë në tokë. Nga ana tjetër, ata nuk hanë mbeturina dhe as buburrecat, pasi ushqimi i tyre vjen nga habitati i tyre dhe nuk është zhvilluar nga njerëzit. Ky krahasim ndodh edhe sepse karkalecat janë kafshë të gjithanshme.

Kakalecët janë omnivorë

Siç e keni lexuar në temën e mëparshme, karkalecat janë omnivorë, kështu që ata konsumojnë një shumëllojshmëri të gjerë të ushqimeve që gjejnë në oqeanit. Burimi kryesor i tyre ushqimor janë algat, planktoni dhe grimcat e bimëve. Megjithatë, karkalecave u pëlqen të hanë peshq të vegjël ose karkaleca të tjerë të llojit të tyre, kur janë kanibalistë ose pastrues.

Për më tepër, studimet e fundit kanë gjetur, kur analizojnë stomakun e tyre, mbizotërimin e mbetjeve të molusqeve të vegjël, polikaetëve dhe amfipodët. Në këtë mënyrë u vërtetua se karkalecat e llojit penaeid janë mishngrënës. Prandaj, jo të gjithë karkalecat janë omnivorë, ato ushqehen me të gjitha llojet e mbeturinave që gjenden në det.

Ndikimet e habitatit në ushqimin e karkalecave

Kakalet janëkafshë që jetojnë si në ujë të freskët ashtu edhe në ujë të kripur. Në varësi të vendbanimit të tij, dieta e tij do të jetë e ndryshme nga llojet e tjera të karkalecave. Vlen të përmendet se karkaleca është një emër popullor që u është dhënë këtyre krustaceve, prandaj, ata kanë disa nënrende, si Caridea, Penaeoidea, Sergestoidea dhe Stenopodidea.

Kakaleca që jetojnë më shumë në sipërfaqen e detit ose lumenjve ushqehen më shumë me mbetjet bimore, duke qenë mbetje pemësh dhe gjethesh. Ata që jetojnë në fund të detit priren të jenë kanibalë, komensalistë dhe detritivorë.

Ndikimi i moshës në ushqimin e karkalecave

Ashtu si kafshët e tjera, mosha e karkalecave ndikon në ushqimin e tyre. Kur janë të rinj, ata kthehen në fund të oqeanit, ku bëhen pastrues, duke ngrënë kështu çdo lëndë organike që gjejnë, duke përfshirë algat dhe planktonin. Gjithashtu, karkalecat e akuariumit kur janë të vegjël mund të ushqehen gjithashtu në këtë mënyrë.

Si të rritur, ata janë më pak selektivë, duke qenë në gjendje të hanë gjithçka që gjejnë në ujë. Karkalecat oqeanike, për shembull, ushqehen me peshq të ngordhur, lëndë bimore, butak, gaforre, kërmij dhe çdo lëndë tjetër organike që është në gjendje dekompozimi. Si të rritur, ata mund të bëhen kanibalë, duke sulmuar çdo karkalec më të vogël dhe më të dobët se ata.

Si karkalecat e kapin ushqimin e tyre

Mënyra e karkalecavekapja e ushqimit të tyre nuk ndryshon shumë midis nëngrupeve. Sidoqoftë, është shumë interesante të vëzhgosh sjelljen e karkalecave filtri. Këto kafshë zgjedhin një vend me qarkullim adekuat dhe ndriçim të ulët për të kapur ushqimin e tyre.

Pasi zgjedhin vendndodhjen, ato zgjasin putrat e tyre. Menjëherë pas kësaj, ata hapin membranat e tyre dhe më pas fillojnë të mbledhin ushqimin e tyre, duke i çuar putrat me mbetjet ushqimore, një nga një, në gojë. Nga ana tjetër, karkalecat e tjera hanë me putrat e tyre, dmth e ngjitin ushqimin në putrat e tyre.

Dieta e karkalecave është e larmishme

Përgjatë këtij artikulli keni parë që të ushqyerit me karkaleca është mjaft i larmishëm. Që ushqimi i atyre që jetojnë në akuarium është i ndryshëm nga dieta e atyre që jetojnë në det ose në ujë të freskët. Prandaj, ata që jetojnë në akuariume hanë kryesisht alga dhe racione të përshtatshme për këtë lloj krustacesh.

Përveç kësaj, mësuat se karkalecat që jetojnë në habitatin e tyre natyror, pra në det ose në lumenj, kanë sjellje të ndryshme të të ushqyerit. Prandaj, ata mund të jenë detritivors, pastrues, algivores, ushqyes filtrash, kanibalë dhe kommensalistë. Gjithashtu, keni parë se mosha dhe habitati në të cilin jetojnë karkalecat mund të ndikojnë në dietën e tyre.

Shiko gjithashtu: Top python: Çfarë duhet të dini për të blerë një gjarpër!

Pasi të keni lexuar këtë artikull, jeni gati të keni akuariumin tuaj me karkaleca të përkëdhelur. Ju do të duhet vetëm të adoptoni tuajënshtëpitë që e shesin këtë kafshë legalisht dhe e ushqejnë atë.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.