Coati: Shihni llojet, fotot dhe më shumë rreth kësaj kafshe ekzotike!

Coati: Shihni llojet, fotot dhe më shumë rreth kësaj kafshe ekzotike!
Wesley Wilkerson

Njihuni me pallton!

Coati është një gjitar i bukur i gjinisë Nasua, i aftë për të tërhequr admirim nga njerëzit në mbarë botën që admirojnë llojin dhe tiparin karakteristik të kafshës. Përveç tërheqjes së madhe të vëmendjes kur shihen në kopshtet zoologjike, coatit, që gjenden natyrshëm në rajone me pyje të dendura, janë fizikisht shumë të ngjashme me rakunët, por kanë një sërë veçorish.

Hunda me majë mban një feçkë të fuqishme dhe saktësia, bishti i gjatë dhe kthetrat e gjata e të mprehta janë vetëm disa nga atributet e shumta të coatis. Në këtë artikull do të mësoni për karakteristikat kryesore fizike dhe të sjelljes së coats, zakonet e tyre të të ngrënit, llojet e ndryshme të këtyre kafshëve dhe madje edhe kuriozitetet. Le të shkojmë?

Karakteristikat e coati

Kafshët e egra janë ato që fillimisht jetojnë në natyrë dhe nuk kanë (ose nuk duhet të kenë) kontakt me njerëzit. Coatis, të karakterizuara si të egra, kanë veçori që shkojnë shumë përtej atyre të njohura nga sensi i përbashkët. Prandaj, më poshtë do të mësoni për aspektet teknike dhe themelore për t'i njohur më thellë këto kafshë. Le të shkojmë!

Fleta e të dhënave

Ndër gjininë e coatis, Nasua, janë të njohura tre lloje: Nasua nasua, Nasua narica dhe Nasua nelsoni. Në përgjithësi, ato janë midis 110 dhe 130 cm të gjata, kështu që gjysma e madhësisë së trupit të tyre ështëNë lidhje me bishtin, zakonisht mjaft i gjatë. Përveç kësaj, coatis mund të peshojë deri në 11 kg, por pesha mesatare është zakonisht më e ulët, rreth 4 kg.

Coatis kanë një feçkë të hollë, të zgjatur, të zezë dhe njolla të bardha në fytyrë dhe rreth syve. . Sa i përket palltos, ngjyra e saj varion nga e verdha në kafe të errët në anën e pasme, në mënyrë që barku i kafshës të jetë më i lehtë. Veshët e tij janë të vegjël dhe të rrumbullakosur dhe fytyra e tij është trekëndore.

Zakonet

Zakonet e coati janë kryesisht ditore, kështu që ky gjitar zakonisht ngjitet në majat e pemëve për të pushuar dhe për t'u tërhequr gjatë natës , pasi është një alpinist i shkëlqyer dhe përdor bishtin e tij si një faktor stabiliteti lart në degë. Kafsha është shumë e shoqërueshme, veçanërisht femra, dhe zakonisht jeton në tufa që mund të kenë më shumë se 25 individë.

Për më tepër, anëtarët e tufës zakonisht komunikojnë me njëri-tjetrin duke lëshuar tinguj alarmi kur kërcënohen. . Meshkujt preferojnë të jetojnë vetëm, duke u bashkuar me femrat gjatë sezonit të çiftëzimit.

Vendi i origjinës dhe i shpërndarjes

Shumica e coateve e kanë origjinën nga Amerika e Jugut, një vend me fokus në pyjet tropikale. Ata kryesisht banojnë në jug të Kolumbisë dhe Paraguajit dhe janë gjithashtu të pranishëm në veri të Argjentinës. Sa i përket Brazilit, është e mundur t'i gjeni pothuajse në të gjithë territorin, përveç në Rio Grande do Sul, për shkak tëtemperatura më të buta.

Coatis mund të gjendet edhe në Amerikën e Veriut, më konkretisht në Shtetet e Bashkuara. Ata preferojnë jugun e vendit, ku ka mbizotërim të zonave pyjore, megjithëse ka disa tufa në zonat e shkretëtirës, ​​në Arizona.

Jeta familjare e coatis

Për sa i përket jetës familjare, coatis priren të rezervojnë një territor të caktuar për të jetuar me njëri-tjetrin dhe për t'u kujdesur për të rinjtë. Femrat janë më aktive dhe mbeten në komunitet duke rritur të rinjtë dhe duke kërkuar ushqim. Ndërkohë, meshkujt e rritur priren të jenë më të vetmuar, nuk ndihmojnë për t'u kujdesur për të vegjlit dhe kërkojnë vetëm ushqim të mjaftueshëm për të mbijetuar.

Riprodhimi

Riprodhimi coati është zakonisht periodik, që ndodh midis janarit dhe mars. Meshkujt bashkohen me grupet e femrave dhe u tregojnë dhëmbët dhe kthetrat e tyre konkurrentëve. Kur gjejnë një partner, çiftëzohen.

Gjatezania e femrës zgjat afërsisht dy muaj dhe ajo ndahet nga pjesa tjetër e grupit gjatë kësaj periudhe. Krijohen dy deri në shtatë të vegjlit, të cilët kthehen me nënën e tyre në tufë pas moshës gjashtë javësh.

Ushqyerja e kafshës së palltos

Coatis janë kafshë të gjithanshme nga natyra, ose kjo është , ata nuk kanë probleme të mëdha për të ngrënë ushqime që i përkasin klasave të ndryshme ushqimore. Përfshirë, ushqimet shumë të synuara prej tyre janë insektet, frutat, vezët dhe mishi. shikonimë poshtë:

Insektet

Insektet janë ushqime me fuqi të lartë ushqyese, proteina dhe të pasura me kripëra minerale, si kalcium, zink dhe hekur. Coatis kënaqet duke i ngrënë për shkak të lehtësisë së gjetjes së tyre: qoftë në majë të pemëve, midis degëve apo edhe nën tokë, këto kafshë përdorin feçkën e tyre të gjatë për të gërmuar nëpër sipërfaqe dhe për të kërkuar artropodë të vegjël.

Frutat

Në përgjithësi, lehtësia e madhe dhe disponueshmëria e gjerë e marrjes së frutave nga coatis, të cilët i kërkojnë ato në pemë ose në tokë, i bën ata të përshtaten në klasën e preferuar ushqimore të coatis. Për më tepër, përfitimet e frutave janë të panumërta, në fund të fundit, ato kanë vitamina, kripëra minerale, antioksidantë, lëndë ushqyese dhe proteina.

Këta gjitarë janë shumë të dhënë pas guavas, fiqve, mollëve, portokalleve dhe dardhave pa fara, pasi këto mund të jetë toksike për to.

Vezët

Përveç insekteve dhe frutave, coatis mund të hajë edhe vezë, një burim i madh proteinash dhe lëndësh ushqyese. Megjithatë, edhe pse ata hanë ato që vijnë nga pulat, një zog i tillë nuk është gjithmonë i disponueshëm për gjitarët që të ushqehen me atë furnizim. Në këtë rast, për t'u ushqyer, coati mund të vjedhë vezë nga foletë e zogjve në majat e pemëve ose në degë.

Shiko gjithashtu: Mini Shih Tzu: A ekziston vërtet kjo racë qensh?

Mishi

Si një kafshë gjithëngrënëse, coati ushqehet gjithashtu me mish. Mund të gjuajë disa kafshë si hardhucat, gjarpërinjtë, zogjtë dhe madjegjitarët e vegjël, për shembull minjtë dhe ketrat. Në përgjithësi, për shkak se coatis janë omnivorë oportunistë, ata hanë ushqimin që është më i disponueshëm. Nëse ka kafshë të tilla në furnizim të madh, ata do të priren të ushqehen me to.

Llojet e coati

Ekzistojnë tre lloje të njohura të coatis që i përkasin gjinisë Nasua: Nasua nasua, Nasua narica dhe Nasua nelsoni. E para njihet si palltoja me bisht unazor, e dyta si palltoja me hundë të bardhë dhe e treta si palltoja Cozumel. Le të shkojmë:

Shiko gjithashtu: Macet më të mëdha në botë: shikoni listën me luan, tigër dhe më shumë

Coati me bisht unazor

Coati me bisht unazor (Nasua nasua) është coati më i njohur dhe më i përhapur nga të tre llojet. Zakonisht banon në zona pyjore të shpërndara në të gjithë Amerikën e Jugut, në të cilat ndihmon shumë në shpërndarjen e farave, pasi kur shkojnë për të ngrënë frutat e pemëve, ata heqin tulin dhe i hedhin në tokë, të cilat në të ardhmen lulëzojnë.

Pallto me hundë të bardhë

Pallto me hundë të bardhë (Nasua narica) është një pallto që, siç tregon emri, ka një hundë të bardhë, e cila është gjithashtu e gjatë dhe e sheshtë. , fakt që e diferencon nga pjesa tjetër e grupit. Përveç kësaj, ajo gjendet gjerësisht në Arizona, SHBA dhe në Panama.

Cozumel coati

Cozumel coati (Nasua nelsoni) është një coati endemik meksikan me origjinë nga ishulli Cozumel. Nuk dihet shumë për këtocoatis, dhe për një kohë të gjatë ata madje besohej se ishin një nëngrup i Nasua narica coati. Megjithatë, ka të ngjarë që ato të jenë të rrezikuara në mënyrë kritike.

Kuriozitete rreth coati

Përveç njohjes së fakteve kryesore rreth coatis dhe mënyrës së jetesës së këtyre gjitarëve, ka janë kuriozitete magjepsëse për këto kafshë. Për shembull, a e dini ndryshimin midis coati dhe raccoon? Shikoni këtë dhe shumë më tepër më poshtë:

Dallimi midis palltos dhe rakunit

Megjithëse palltoja dhe rakuni janë mjaft të ngjashme, ato përfaqësojnë kafshë të ndryshme. Dallimi më i madh qëndron në madhësinë e këtyre kafshëve: rakunët janë zakonisht shumë më të vegjël se coatis, duke arritur më shumë se 50 cm diferencë midis tyre. Një tjetër ndryshim ka të bëjë me duart: dora e rakunit është lakuriq, një fakt që bën që në Brazil të quhet dora e zhveshur.

A është i rrezikshëm Coati?

Rakun nuk është i rrezikshëm nëse nuk e bëni të pasigurt. Kjo do të thotë, nëse nuk e kërcënoni ose pushtoni territorin e tij, ai nuk do të përbëjë asnjë rrezik për ju! Megjithatë, vlen të theksohet se dhëmbët coati janë shumë të mprehtë dhe kthetrat e tyre janë të mprehta dhe të forta. Prandaj, kur shihni një pallto, mos luani lojëra me shije të keqe dhe mos u përpiqni ta kapni atë!

Rëndësia ekologjike e palltos

Është jashtëzakonisht e rëndësishme të ndihmoni në ruajtjen e palltos, pasi këto kafshëndihmojnë si shpërndarës të farave në pyje. Kur hanë frutat e pemëve, ato shpesh eliminojnë farat e tilla në feçe, të cilat më vonë mbijnë në tokë. Ky fakt kontribuon shumë në mirëmbajtjen e pemëve dhe nxjerr në pah rëndësinë ekologjike të coati.

Coatis në kopshtin zoologjik

Coatis janë kafshë sinantropike, domethënë, ata vlerësojnë jetën pranë komuniteteve njerëzore në këmbim për strehim, ushqim dhe ujë. Prandaj, ka njësi konservimi dhe kopshte zoologjike që mbajnë coats në ambientet e tyre në mënyrë që të kenë rehati dhe siguri në baza ditore. Mund t'i gjeni edhe në kopshtin zoologjik të Brasília, në Distriktin Federal.

Faktorët që kërcënojnë coatis

Megjithëse ka disa lloje të coatis, ka faktorë që përbëjnë kërcënim të madh për të gjitha ato ata. Më kryesoret janë: gjuetia e paligjshme për heqjen e lëkurës së kafshës për qëllime komerciale dhe tekstile; humbja e habitatit natyror për shkak të shpyllëzimit dhe cenimit njerëzor; dhe trafikimi i kafshëve që i mbledhin për t'i shitur si kafshë shtëpiake.

Për këtë arsye për të ruajtur këta gjitarë është e nevojshme të ndërgjegjësoheni dhe të dini të respektoni hapësirën e tyre jetike.

0> Kafshët coatis janë magjepsëse dhe duhen ruajtur!

Coatis janë kafshë që përveçse janë të bukura, janë shumë inteligjente, të veçanta dhe tërheqin vëmendjen e kujtdo që i sheh. Ka tre llojei njohur dhe, ndër to, më i zakonshmi është ai që përfaqëson coatin me bisht të verdhë. Megjithatë, të tre llojeve të coat-ëve u pëlqen të jetojnë në zona me pyje të dendura dhe tropikale.

Këtu mund të njihni në thellësi disa karakteristika të coatit, për shembull, ku jetojnë, çfarë hanë, si ndodh riprodhimi, jeta familjare, ndër shumë fakte të tjera. Për më tepër, e kuptove që këta gjitarë nuk janë të barasvlershëm me rakunët dhe gjithashtu se nuk paraqesin rrezik për këdo që nuk i kërcënon!
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.