Cynophilia: zbuloni se çfarë është, origjinën e saj dhe si funksionon

Cynophilia: zbuloni se çfarë është, origjinën e saj dhe si funksionon
Wesley Wilkerson

A e njihni cinofilinë?

Fillimisht, fjala mund të duket e çuditshme, por në fakt, ajo i referohet dashurisë që njerëzit ndjejnë për qentë, e cila është fjalë për fjalë ajo që do të thotë. Cinofilia korrespondon me të kundërtën e cinofobisë, e cila do të ishte frika nga qentë. Ai përfshin të gjithë botën e qenve, duke përfshirë sjelljen, shëndetin, psikologjinë e racave dhe shumë më tepër!

Nga cinofilia, kanë lindur shoqata thelbësore për kuptimin dhe krijimin e racave të panumërta të qenve në mbarë botën. Dëshironi të dini më shumë për këtë botë të admirimit të qenit? Pra, kontrolloni më poshtë kuptimin e tij, misionin e tij, funksionimin e tij, shoqatat e tij dhe madje edhe si të bëheni pjesë e të gjithëve. Le të shkojmë?

Kuptimi i cinofilisë

Siç është përmendur tashmë, kuptimi i cinofilisë është dashuria për qentë, por ajo shkon shumë përtej kësaj. Zbuloni më poshtë nga ka ardhur, cilat janë vlerat e mbrojtura prej tij dhe kuptoni pse është kaq e nevojshme.

Çfarë është cinofilia?

Cinophilia bazohet në admirimin që njerëzit kanë për qentë. Bazuar në këtë, ai përfshin një sërë faktorësh që lidhen me mbarështimin e qenve, të tilla si sjellja e racës, karakteristikat fizike, ndër të tjera, gjithmonë në kërkim të përmirësimit të racës.

Të gjitha informacionet që kërkojmë kur vendosim të adoptojmë një racë e veçantë ka kaluar sigurisht në këtë zonë, pasi ajo gjithmonë kërkon të studiojë sa më shumë që të jetë e mundurmënyra më e mirë për t'u kujdesur për një qen.

Origjina dhe historia

Nuk dihet me siguri se kur u shfaq cinofilia. Por, konsiderohet se ajo u prezantua me të gjithë përmes “The Kennel Club” (TKC), që ndodhi në vitin 1859, në Angli. Kjo ishte ekspozita e parë e qenve të racës së pastër, e cila kishte një sërë kriteresh vlerësimi.

Shiko gjithashtu: Molinesia: shikoni kuriozitetet dhe si ta krijoni këtë peshk dekorativ!

Që këta qen të prezantoheshin në konkurs, duhej një studim i tërë që përfshinte bukurinë, bindjen, karakteristikat sportive dhe sigurisht. , prova e racës së pastër. Ajo erdhi përmes më shumë studimeve, si çiftëzimi dhe përzgjedhja e mbarështimit, dhe kështu u shfaq kjo botë e qenit.

Misioni i cinofilisë

Kinologët gjithmonë kërkojnë përmirësimin e racave, që lind nga sjelljet dhe qëndrimet që duhet të mbajnë tutorët për ta bërë qenin e tyre më të mirën e racës. E gjithë kjo analizë e sjelljes ka për qëllim përfitimin e vetë qenit, sepse duke marrë njohuri për racën do të jeni në gjendje të kujdeseni më mirë për të.

Misioni i cinofilisë është të kërkojë të kuptojë botën e qentë sa më shumë që të jetë e mundur nga mendja, përmes sjelljes, te karakteristikat fiziologjike. Përveç kësaj, cinofilia inkurajon gjithashtu përgjegjësinë për t'u kujdesur për qenin tuaj, kështu që lufton kundër keqtrajtimit dhe në favor të të drejtave të kafshëve.

Aktivitetet e Cinophilia

Aktivitetet janë të panumërta! Ato variojnë nga organizimiekspozita dhe konkurse qensh, deri në krijimin e seminareve, artikujve dhe librave mbi gjithçka që studion cinofilia. Një tjetër aktivitet shumë i rëndësishëm është regjistrimi i lukunive dhe plehrave, të cilat do t'i lejojnë një blerësi të ketë siguri në garantimin e qenushit të tij.

Përveç kësaj, cinofilia kategorizon dhe zyrtarizon edhe racat ekzistuese të qenve në mbarë botën, përveç sjelljes së sasinë maksimale të njohurive për ata që kërkojnë të rrisin më mirë mikun e tyre më të mirë, apo edhe të thellohen në krijimin e një race të caktuar.

Si funksionon cinofilia?

Cynophilia ka disa aktivitete të ndara midis shumë shoqatave. Për të mësuar më shumë se si funksionon cinofilia dhe për të zbuluar se ku zbatohen këto studime, shikoni më poshtë!

Si funksionojnë ekspozitat?

Ekspozitat ndahen në tre lloje: të përgjithshme, specifike dhe ndeshje. Ato të përgjithshme përfshijnë të gjitha garat zyrtare që do të krahasohen me njëra-tjetrën. Ky lloj ekspozimi ka nënndarje në raport me madhësinë, përkatësisht: kombëtare, pan-amerikane dhe ndërkombëtare.

Të veçantat, siç sugjeron edhe emri, janë për një racë të caktuar veçmas. Në to gjyqtarët do të gjejnë mbarështuesit më të mirë, pasi ata do të vlerësojnë në mënyrë specifike cilësitë dhe defektet e asaj race. Së fundi, kemi ekspozitat e përputhura që, në fakt, mbahen për stërvitjetë gjyqtarëve të ardhshëm.

Si identifikohen racat?

Ka shumë organe përgjegjëse për kategorizimin dhe njohjen e një race të caktuar. Nëpërmjet studimeve të shumta është e mundur të njihet një racë nga karakteristikat që do të paraqesë qeni. Ka shoqata funksioni i të cilave është njohja e këtyre racave duke ofruar origjinën.

Për ata që nuk e dinë, prejardhja është një regjistrim gjenealogjik i një qeni të racës së pastër. Është me të që tutori do të marrë pjesë në konkurse, pasi do të vërtetohet se kafsha e tij është në fakt e pastër dhe se ajo përputhet me kriteret e vendosura nga shoqatat.

Marrëdhënia midis cinofilisë dhe origjinës

Siç u përmend më lart, pedigreja është një certifikatë thelbësore për ata që synojnë të hyjnë në gara apo edhe të gërmojnë në botën e kanofilisë. Me të, ju do të njihni më mirë pemën familjare të kafshës suaj, duke qenë në gjendje të punoni edhe më shumë për ta përmirësuar atë.

Nuk është e lehtë të marrësh këtë certifikatë. Vetëm mbarështuesit dhe lukunitë e njohura nga Konfederata e Kinofilisë Braziliane (CBKC) mund të ofrojnë origjinën kur shesin këlyshët. Nëse keni ose dëshironi një qen të racës së pastër, mos harroni të kërkoni origjinën!

Shoqatat e Qenit

Siç u përmend më parë, ka disa shoqata në mbarë botën që janë përgjegjëse për të mbajë misionet e mbrojtura nga cinofilia. Kakombëtare dhe ndërkombëtare, të gjitha me funksionet e tyre përkatëse në kinofili. Shikoni disa prej tyre më poshtë!

Shoqata Braziliane e Qenit (CBKC)

CBCK është shoqata më e rëndësishme e qenve në Brazil, me funksione të shumta për të kontrolluar garat. Një prej tyre është ruajtja e shërbimit të regjistrit gjenealogjik për qentë e racës së pastër, diçka shumë e rëndësishme, pasi Brazili është vendi i pestë që regjistron më shumë qen në FCI.

Rëndësia e CBKC-së është për shkak të njohjes që ka marrë vitet, duke qenë i vetmi i federuar në FCI, të cilin do ta dini më vonë. Përveç kësaj, kjo konfederatë mban marrëdhënie me ato të vendeve të tjera, përveç që kërkon të drejtojë të gjithë cinofilinë kombëtare.

Associação Cinológica do Brasil (ACB)

Kjo shoqatë kërkon të ofrojë udhëzime në lidhje me dokumentacioni i qenve dhe çështje të tjera që ata që po hyjnë nuk i dinë ende. Cynophilia kërkon shumë rregulla dhe ACB është e mrekullueshme për të filluar të prezantojë njohuri për dashnorët e rinj të qenit.

Përveç kësaj, ajo është gjithashtu përgjegjëse për regjistrimin gjenealogjik të racave të pastra, duke përfshirë dhënien e Certifikatës së Regjistrimit. Përveç kësaj, ACB promovon leksione dhe kurse për cinofilët që duan të thellohen në disa lëndë.

Shoqëria Braziliane e Cinophilia (Sobraci)

Është shumë e ngjashme me CBKC-në, megjithatë, në vend të kësaj të jetë anëtar i FCIAjo ka një marrëveshje me Unionin Botëror të Kennelit (WKU) dhe Federatën e Qenit të Mercosul (FECAM). Sobraci është madje i vetmi institucion tjetër që ofron origjinën në Brazil.

Përveç dhënies së kësaj certifikate, Sobraci është gjithashtu e përkushtuar në ofrimin e informacionit, kjo është arsyeja pse organizon kurse, takime dhe leksione me qëllim të ofrimit të më shumë informacion për një përmirësim të mirë të krijimit.

Federata Ndërkombëtare Kinologjike (FCI)

FCI u themelua në vitin 1911 dhe ka 94 vende anëtare. Aktualisht, ajo njeh 344 raca që ndahen në 10 grupe, secili i caktuar në një vend që do të thotë se cilat janë karakteristikat e racës që i përket.

FCI lejon filialet e saj të shkëmbejnë informacione mes tyre dhe kështu të kenë akses në njohuritë e qenit nga e gjithë bota. Fila-brasileiro është një racë kombëtare e njohur nga FCI dhe, rrjedhimisht, e njohur në mbarë botën.

Duke punuar me cinofilinë

Tani që keni zbuluar tashmë universin e pabesueshëm të cinofilisë, Vë bast se ju dëshironi të dini se si mund të hyni, apo jo? Zbuloni më poshtë se si mund të punoni në këtë botë të dashurisë së qenit.

Shiko gjithashtu: Zogjtë e Brazilit: Kuriozitete, specie, lloje dhe shumë më tepër!

Si të bëheni kinolog?

Për këtë, do t'ju duhet të studioni gjithçka që përfshin standardet estetike dhe fizike të racave të pastra, duke përfshirë gjenetikën, marrëdhëniet evolucionare dhe shumë më tepër. Mund të filloni duke kontaktuar ata që tashmë janë kinologë oseme ndonjë nga shoqatat braziliane të lartpërmendura.

Prej andej, do të studioni shumë dhe, pasi të bëheni kinolog, do të jeni në gjendje të ndihmoni tutorët që duan ta bëjnë qenin e tyre konkurrent. Përveç kësaj, ai do të shkruajë artikuj për seminare dhe revista që mbulojnë botën e qenit. Duhet shumë përkushtim dhe studim, kështu që jini të përgatitur!

Udhëheqësit kinofil

Siç përcaktohet nga Kodi i Etikës dhe Disiplinës kinofile, një udhëheqës qeni është ai që “mban një pozicion në një organ që përbën një nga kompetencat e BQKC-së, të Federatave, të Subjekteve të ngjashme, Eklektike apo të Specializuara”. Ai do të ndihmojë në të gjitha përgatitjet e ngjarjeve të mundshme ose çdo programi që përfshin entitete dhe shoqata.

Ata zakonisht punojnë me gjyqtarët, duke u siguruar që gjithçka të ndodhë siç duhet, brenda normave të vendosura nga kanofilia. Në përgjithësi, çdo menaxher është zakonisht një cinofil, domethënë një mbarështues.

Gjyqtarët cinofile

Për t'u bërë gjyqtar, është e nevojshme të kualifikoheni për të. Të interesuarit duhet të ndjekin kurse përgatitore që mund të gjenden në shoqatat e sipërpërmendura. Sobraci, për shembull, ofron një kurs vjetor për arbitrat, të dhënë nga gjyqtarë të tjerë.

Gjyqtarët janë përgjegjës për nxjerrjen e raportit që do të vërtetojë nëse një qen i caktuar është i racës së pastër apo jo. Ky emetim mund të jepet vetëm prej tij, pra, një optimalekualifikim për të ushtruar këtë pozicion të rëndësishëm.

Cynophilia: një botë plot dashuri dhe përkushtim ndaj qenit

Tani ju e dini se çfarë është në fakt cinofilia dhe si funksionon ajo përfshin gjithë bota në misionin e saj. Zgjedhja për të mbarështuar një racë nuk është kurrë e lehtë, dhe ju duhet ta dini edhe nëse jeni gati për të. Kinologu është përgjegjës për të gjithë studimin e racave të qenve, duke u përpjekur gjithmonë t'i mbajë të shëndetshëm, duke i përmirësuar gjithnjë e më shumë.

Cinofilia është bërë diçka kaq serioze sa që ka më shumë se një organ ndërkombëtar përgjegjës për jo vetëm garantimin përsosmërinë dhe përhapjen gjithnjë e më shumë informacion rreth racave të qenve. Kjo botë plot dashuri qensh pranon të gjithë ata që e admirojnë dhe e duan këtë kafshë, duke kërkuar gjithmonë që t'i sigurojnë asaj shëndet dhe cilësi maksimale të jetës.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.