Gjarpri i verdhë Python: kuriozitete rreth gjarprit!

Gjarpri i verdhë Python: kuriozitete rreth gjarprit!
Wesley Wilkerson

Shikoni gjithçka që duhet të dini për pitonin e verdhë

Me një pamje dhe madhësi që mund të trembë shumë njerëz, pitoni i verdhë, i njohur më mirë si pitoni albino burmez, ka pushtuar zemrat e të apasionuarve ndaj gjarpërinjve në mbarë botën, duke fituar hapësirë ​​si kafshë shtëpiake dhe duke u njohur si një gjigant i bindur.

Ky gjarpër hyn në kategorinë e shtrënguesve. Ndryshe nga ata helmues, të cilët kanë në dhëmbët e tyre të zbrazët, një mekanizëm injektues helmi që prek organizmin e kafshëve të tjera, ky gjarpër karakterizohet edhe nga aftësia për të mbytur gjahun deri në mbytje.

Shiko gjithashtu: Ngjyrat Pomeraniane: Njihni ngjyrat e rralla dhe të njohura

Një kuriozitet tjetër është se ai ata mund ta gëlltisin prenë e tërë, pasi nofullat e tyre mund të arrijnë një hapje befasuese. Dëshironi të dini më shumë për këtë zvarranik magjepsës? Në këtë artikull do të gjeni shumë kuriozitete për pitonin e madh të verdhë.

Të dhënat teknike të gjarprit piton të verdhë

Me një lëkurë që shfaq modele të bukura ngjyrash, pitoni i verdhë është një gjarpër me rritje të shpejtë dhe shfaq një sërë kuriozitetesh. Shihni më shumë informacion rreth këtij gjarpri gjigant më poshtë.

Karakteristikat e gjarprit Python të verdhë

Ngjyra e këtij gjarpri është për shkak të një mutacioni gjenetik të Python Burmese, duke treguar një lëkurë të verdhë të ndezur dhe të kuqe sytë. Është e rëndësishme të theksohet se, megjithëse quhet albino, ky zvarranik nuk ështëkrejtësisht pa pigmente, i mungon vetëm pigmenti i zi, i cili lartëson pigmentet e tij të verdha.

Një fakt tjetër për këtë zvarranik është se, ndryshe nga shumica e gjarpërinjve, ky gjarpër ka dy mushkëri, ku njëra është dukshëm më e vogël se tjetra. . Për shkak se janë shtrëngues, ata gjithashtu nuk kanë fanta, por dhëmbë të lakuar që lehtësojnë kapjen e kafshëve, duke e bërë të vështirë për ta arratisjen.

Habitati i gjarprit Python Verdha

The Yellow Python mund të gjendet në pyjet tropikale, pranë përrenjve ose në vende të tilla si kullota, këneta dhe terrene shkëmbore. Kur janë të rinj, këta gjarpërinj kalojnë shumë kohë në pemë. Megjithatë, ndërsa piqen, përmasat dhe pesha e tyre ua vështirësojnë ngjitjen, duke bërë që të fillojnë të jetojnë kryesisht në tokë.

Këta janë gjarpërinj që kanë nevojë për një burim të përhershëm uji dhe që mundësisht lehtësojnë ushqyerja e tyre. Ata janë gjithashtu notarë të shkëlqyer dhe mund të qëndrojnë të zhytur deri në 30 minuta përpara se të dalin në sipërfaqe për të marrë frymë. Këta gjarpërinj shpenzojnë një pjesë të mirë të kohës në mëngjes duke thithur nxehtësinë e diellit, e cila gjeneron energji për gjueti.

Madhësia dhe pesha e pitonit të verdhë

Pitoni i verdhë klasifikohet si një nga gjashtë gjarpërinjtë më të mëdhenj në botë, që arrijnë 5 deri në 8 metra gjatësi dhe peshë deri në 100 kilogramë. Për këtë arsye, duhet pasur kujdes ndaj aksidenteve gjatë trajtimit të tijkafshë.

Nën kërcënim ose situata të urisë ekstreme, pitoni i verdhë fillon lëvizjen shtrënguese, një metodë që përdoret për të kapur gjahun, ku ata mbyten deri në vdekje. Është një zvarranik me forcë të madhe dhe në rastin e incidenteve me njerëzit, mund të duhen deri në 8 burra të rritur për të shpëtuar një person nga sulmi.

Origjina dhe shpërndarja gjeografike

E verdha e madhe python është vendas në Azi dhe mund të gjendet në Kinën jugore, Burma, Indokinë, Tajlandë dhe arkipelagun Malajz. Ato mund të gjenden edhe në rajone të tjera të botës, si në Florida, ku u fut aksidentalisht dhe madje u konsiderua një specie pushtuese.

Në disa vende është një specie e mbrojtur, për shkak të problemeve të tilla si gjuetia dhe tregtia me lëkurën dhe mishin e kësaj kafshe, përveç humbjes së madhe të habitatit. Ky gjarpër ka një sens shumë të mprehtë orientimi dhe mund të kthehet në habitatin e tij të zakonshëm, edhe pasi të lëvizë për dhjetëra kilometra.

Pitoni i verdhë nuk ka helm

Pitoni i verdhë i përket familjes Pythonidae dhe, siç u përmend në hyrje, nuk është një gjarpër helmues. Asnjë nga gjarpërinjtë e kësaj familjeje nuk ka dhëmbë inokulues me helm, gjë që nuk i bën ata më pak të rrezikshëm, pasi ata kanë fyell të mprehtë, të lakuar nga brenda, gjë që e bën më të lehtë kapjen e kafshëve të tjera. Duke kapur prenë e tij duke përdorur shtrëngim, Piton ushtrontë gjithë forcën e saj përmes tonit të muskujve për të shtrydhur "viktimën" e saj derisa të mbytet dhe, kur sulmi të përfundojë, ajo të gëlltisë plotësisht ushqimin.

Blerja e një pitoni të verdhë

Zvarranikët janë më shumë stili juaj dhe do të dëshironit të kishit një piton të verdhë si kafshë shtëpiake? Mësoni më shumë rreth procesit të blerjes dhe vlerës së kësaj kafshe ekzotike.

Ku mund të blini një piton të verdhë

Krijimi i një gjarpri si kafshë shtëpiake është lejuar në Brazil që nga viti 1997, por vetëm për speciet jo helmuese, siç është gjarpri në fjalë. Hapi i parë përpara se të blini një piton të verdhë është të verifikoni vendin e zgjedhur të shumimit.

Është e nevojshme të dini nëse themelimi është i ligjshëm dhe i regjistruar në IBAMA. Në këtë mënyrë, ju do të keni një garanci që kafsha ka lindur dhe është rritur në robëri të përgjegjshme.

Në Brazil, tashmë ekzistojnë qendra të specializuara të mbarështimit të zvarranikëve, të cilat ndjekin normat ligjore, si Krijimtaria Reptiliane dhe Mbarështimi Reptary . Megjithatë, është e nevojshme të kontrollohet disponueshmëria e kafshës për shitje.

Si të blini pitonin e verdhë të legalizuar?

Meqenëse është një kafshë ekzotike, është e nevojshme të sigurohet dokumentacioni i kërkuar nga IBAMA (licencë si pronar ligjor i kafshës dhe autorizim për të përdorur dhe menaxhuar speciet e dëshiruara). Pitoni i verdhë duhet të ketë edhe një mikroçip, i cili përdoret nga organet e kontrollit në inspektim, përveçtë faturës së ofruar nga mbarështuesi përgjegjës për shitjen.

Kjo faturë do të përmbajë certifikatën e origjinës me një sërë informacionesh për speciet e fituara (identifikimi i saktë i kafshës, informacion për numrin e regjistrimit, popullor dhe emri shkencor, gjinia dhe data e lindjes). Ky hap është jashtëzakonisht i rëndësishëm për të shmangur çdo problem që lidhet me trafikimin e kafshëve.

Sa kushton një piton i verdhë?

Në Brazil, një piton i ri i verdhë shitet për rreth 3,000.00 dollarë. Kafsha e rritur është përgjithësisht më e shtrenjtë, duke arritur më shumë se trefishin e çmimit.

Është një zvarranik me një çmim të lartë, për shkak të kostove për ruajtjen e riprodhimit të specieve dhe infrastrukturës që garanton shëndetin dhe shëndetin e tij dhe mirëqenien. Megjithatë, pas blerjes dhe investimeve të nevojshme për rritjen e shëndetshme të kafshës, kostot për ta mbajtur atë me kalimin e viteve bëhen më të vogla.

Shiko gjithashtu: Njihuni me pacaranën, një brejtës i madh dhe i rrallë brazilian!

Kostot e rritjes së Python-it të verdhë

Tani që ju tashmë dijeni vlerën e një pitoni të verdhë, është gjithashtu e nevojshme të dini kostot e nevojshme për të garantuar një qëndrim të shëndetshëm të këtij zvarraniku në shtëpi. Zbuloni se çfarë nevojitet për të rritur këtë gjarpër si kafshë shtëpiake.

Shpenzimet e strehimit për pitonin e verdhë

Siç u përmend më parë, pitoni i verdhë është një kafshë me rritje të shpejtë, kështu që ju nevojitet një terrarium i gjerë me dimensione që nuk bëjnëato mund të jenë më pak se 6m x 4m x 6m (përgjithësisht më shumë se $5,000.00).

Për sa i përket ndriçimit, terrariumi duhet të ketë 14 orë dritë dhe 10 orë errësirë. Në varësi të kushteve në çerdhe, kafsha e rritur mund të ketë nevojë për ngrohje me llamba qeramike ose infra të kuqe.

Është gjithashtu e nevojshme të zgjidhni një nënshtresë të përshtatshme, alternativa më e mirë është dheu ose bari artificial. Mund të përdoren edhe peshqirë letre, të cilët janë të lehtë për t'u trajtuar dhe pastruar. Shpenzimet totale me terrariumin e një pitoni të verdhë, mund të kalojnë një vlerë prej 10,000.00 dollarë.

Shpenzimet me të ushqyerit e pitonit të verdhë

Pitoni i verdhë është një zvarranik mishngrënës, që mbijeton duke gjuajtur gjitarë të vegjël dhe zogjtë. Ato janë kafshë që kanë shikim të dobët dhe ndjekin prenë duke përdorur receptorë kimikë të pranishëm në gjuhët e tyre dhe sensorë të nxehtësisë përgjatë nofullave të tyre.

Ushqyerja e tyre duhet të bëhet çdo dy javë dhe gjatë kësaj diete, ushqimi duhet të ketë afërsisht të njëjtë gjerësia si kafsha.

Një numër i madh minjsh (70,00 dollarë për çdo 10 njësi), minjtë e mëdhenj (150,00 dollarë për çdo 10 njësi), lepujt (150,00 dollarë për çdo 10 njësi) tregohen për dietën e tyre në robëri. 70,00 dollarë deri në 150,00 dollarë për copë) ose pula (10,00 dollarë deri në 15,00 dollarë për copë). Ushqimi mund të shërbehet i gjallë ose i ngrirë.

Shpenzimet për aksesorët për Yellow Python

Python-i juaj i verdhë do të ketë nevojënjë enë me ujë, mjaft e madhe dhe e fortë për të mbështetur kafshën për të zhytur plotësisht trupin e saj. Këta gjarpërinj kërkojnë lagështi për të shmangur dehidratimin kronik dhe probleme të tjera shëndetësore të lidhura me to. Shpenzimet për këtë kontejner mund të kushtojnë afërsisht 200,00 dollarë ose më shumë.

Gjarpërinjtë janë adhurues të mëdhenj të vendeve të fshehta, prandaj rekomandohet të sigurohet një për Python-in tuaj të Verdhë. Zvarraniku juaj do të jetë më i kënaqur, veçanërisht pas ushqyerjes, një periudhë në të cilën gjarpri preferon të tërhiqet më shumë brenda një strofulle. Kostoja e një strofull për një piton të verdhë mund të kushtojë mesatarisht 500,00 dollarë.

Shpenzimet veterinare

Idealisht, pitoni juaj i verdhë duhet të bëjë vizita të shpeshta te një veteriner i specializuar për kafshët ekzotike ose zvarranikët, për të analizoni shëndetin e kafshës. Këta gjarpërinj janë të prirur ndaj lëndimeve dhe sëmundjeve kardiovaskulare dhe madje edhe infeksioneve të frymëmarrjes.

Megjithatë, nëse trajtohen dhe kujdesen siç duhet në robëri, ky gjarpër mund të jetojë deri në 30 vjet. Një konsultim me një veteriner në gjendje të kujdeset për një piton të verdhë mund të kushtojë të paktën 200,00 dollarë.

Është e nevojshme të reflektohet mbi përgjegjësinë e blerjes së një pitoni të verdhë

Pitoni i verdhë është karakterizohet si një gjigant i bindur, por është gjithashtu një kafshë që vlerëson vetminë. Në natyrë, zakonisht shihet vetëm në çifte gjatë periudhës së çiftëzimit,pasojë e admirimit të saj për të mbetur vetëm. Është një kafshë që ka vuajtur nga trafikimi i kafshëve dhe shterimi i habitatit të saj, përveçse është viktimë e keqtrajtimit dhe madje edhe braktisjes.

Për këtë arsye, është e nevojshme të reflektoni përpara se të përvetësoni një të tillë të madhe dhe potencialisht të rrezikshme. . Masat paraprake janë të nevojshme, por pitoni i verdhë është një kafshë e mahnitshme që meriton respekt dhe duhet të ruhet. Kur trajtohet mirë nga pronari i saj, mund të jetë një shoqërues me një temperament të qetë dhe madje të butë.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.