Gjithçka rreth deleve: kuriozitetet, racat, mbarështimi dhe më shumë

Gjithçka rreth deleve: kuriozitetet, racat, mbarështimi dhe më shumë
Wesley Wilkerson

Shikoni gjithçka rreth deleve!

Delet janë gjitarë që i përkasin familjes Bovidae, të famshëm për veshjen e tyre me gëzof, e cila u jep atyre një pamje pak të rrumbullakosur. Vlen të përmendet se delja i referohet femrës së kësaj specie, dashi është mashkulli dhe qengji pasardhës. Pavarësisht nga ky ndryshim, të gjitha janë të shkëlqyera për mbarështim dhe kanë përfitime të ngjashme.

Kjo kafshë ripërtypëse ka qenë e pranishme në shoqërinë njerëzore për shumë shekuj, duke u zbutur dhe përdorur për qëllime të ndryshme, si prodhimi i leshit dhe konsumimi i mishit. Vlerësohet se ka më shumë se një mijë raca delesh, që gjenden kryesisht në çdo vend të botës.

Dëshironi të dini pak më shumë për këtë kafshë të lezetshme dhe të veçantë? Pra, vazhdoni të lexoni dhe mësoni për karakteristikat, origjinën, kuriozitetet, disa raca dhe madje edhe mënyrën e mbarështimit të tyre. Do të habiteni!

Karakteristikat interesante të deleve

Për të filluar të kuptoni se si jetojnë delet dhe rëndësinë e tyre, është e nevojshme të njihni disa nga karakteristikat e tyre, si pamja, sjellja. dhe riprodhimi. Zbuloni specifikat e këtij gjitari më poshtë!

Karakteristikat vizuale

Delet, me trupin e tyre të mbuluar me një shtresë të butë dhe të fortë, janë rreth 1.5 m të gjata dhe peshojnë midis 75 dhe 200 kg. Bishti i tij është shumë i shkurtër dhe feçka është shumë e zgjatur dhe e ngushtë, duke qenë një prej tyrevend ideal për delet.

Një nga gjërat e para që kanë nevojë për delet është hapësira, por në të njëjtën kohë, një vend ku mund të mbrohen nga temperaturat e larta p.sh. Prandaj, mbarështuesi duhet të mendojë jo vetëm për hapësirën e madhe, por edhe për të gjithë strukturën e nevojshme.

Mbledhja e strukturës

Kullosa është thelbësore, por është jashtëzakonisht e rëndësishme që të ketë një të tërë struktura e vendit që korrespondon me nevojat e kafshëve. Gardhe për mbajtjen e deleve janë të nevojshme për sigurinë e deleve, duke e penguar atë të arratiset ose grabitqarët të afrohen. Ata duhet të jenë 90 cm të larta me tela të sipërm dhe të poshtëm.

Strehëza duhet të jetë e pajisur me koritë, koritë uji dhe sanë, si dhe të jetë e ajrosur mirë. Preferohet që koria e ujit të ketë ujë të rrjedhshëm dhe të jetë e mbrojtur në mënyrë që vetë delet të mos e ndotin ujin. Mjedisi gjithashtu duhet të jetë i thatë, për të shmangur sëmundjet dhe i rehatshëm.

Shiko gjithashtu: Macja që nuk rritet: shikoni 12 lloje të racave të vogla!

Ushqyerja

Delet kanë një dietë shumë të thjeshtë dhe të lehtë. Kullota është thelbësore, në mënyrë ideale një hektar për çdo shtatë dele, pasi ato shpenzojnë rreth 8 orë në ditë duke kullotur.

Vetëm kullota nuk mjafton, prandaj është gjithashtu e nevojshme të futni një përzierje drithërash si misri, tërshëra. dhe soja ose ndonjë ushqim i përshtatshëm për delet. Uji gjithashtu duhet të jetë gjithmonë i disponueshëm, duke pasur parasysh se çdo dele konsumon rreth 7 litranë ditë.

Kujdesi për shëndetin e deleve

Mbajtja e pastër dhe e ngrohtë e vendit ku jetojnë delet është një nga masat e nevojshme për ta mbajtur këtë kafshë në shëndet të mirë. Është gjithashtu e rëndësishme që të bëhen vizita të rregullta nga veterineri, duke u siguruar që e gjithë tufa është e shëndetshme dhe nuk ka nevojë për asgjë, si p.sh. për suplemente ushqimore.

Ashtu si me llojet e tjera të kafshëve, vaksinimi dhe heqja e krimbave janë gjithashtu pjesë e kujdesit me delet. Përveç kësaj, shkurtimi i thundrave dhe prerja e leshit janë pika të tjera që nuk duhen harruar.

Kuriozitete të pabesueshme për Delet!

Tani që dini pothuajse gjithçka për delet, këtu janë disa fakte argëtuese rreth kësaj kafshe të jashtëzakonshme. Përveç shoqërimit të njerëzve me shekuj, delet madje na kanë ndihmuar të avancojmë shkencën. Shikoni:

Gjytari i parë i klonuar në botë

Delet bënë historinë shkencore duke u bërë gjitari i parë i klonuar në botë. Kjo ndodhi me delen Dolly, lindja e së cilës u njoftua më 27 shkurt 1997, pas 277 përpjekjeve të dështuara për klonim.

Dolly u klonua nga një qelizë somatike e marrë nga gjëndra e qumështit të një dele të rritur. Ajo jetoi vetëm 6 vjet, për shkak të një infeksioni të pashërueshëm në mushkëri që bëri që shkencëtarët të vendosin ta eutanizojnë për të shmangur vuajtjet e mëtejshme. pavarësisht kohës së shkurtëre jetës, Dolly ndikoi botën dhe ngriti pyetje edhe për etikën.

Termi "Ovelha Negra"

Ovelha Negra është një shprehje me një kuptim poshtërues, që përshkruan një person që devijon nga standardet e grupit të tij shoqëror. Ky term përdoret edhe si Delja e Zezë e Familjes, duke iu referuar gjithashtu individit që familja e konsideron të ndryshëm apo edhe të gabuar.

Ky term lindi për shkak të gjenetikës së deleve. Shumica e deleve lindin me një shtresë të bardhë ose të lehtë, megjithatë ka disa që pësojnë një mutacion gjenetik dhe shfaqen me një shtresë të zezë. Duke qenë se kjo ngjyrë e bënte të pamundur ngjyrosjen e leshit, mbarështuesit preferonin të bardhët, pasi kishin vlerë më të lartë në treg.

Mos ngatërroni Delen dhe Dhinë!

Konfuzioni midis dhive dhe deleve është normal. Megjithatë, edhe pse këto kafshë i përkasin familjes Bovidae, ato kanë disa dallime, duke përfshirë edhe gjenetikën e tyre. Delet, për shembull, kanë gjëndra ndërdixhitale dhe dhitë nuk kanë.

Përveç kësaj, dhitë kanë flokë dhe mustaqe të lëmuara, ndërsa delet kanë flokë të valëzuar dhe brirë të përdredhur. Dhitë gjithashtu kanë një bisht të ngritur dhe të shkurtër, dhe delet, të gjatë dhe të varur. Ka edhe disa dallime të tjera midis tyre, por ato të përmendura janë më të lehta për t'u identifikuar.

Delet mund të njohin të tjerët të së njëjtës specie

Siç u përmend më herët,delet kanë aftësi të mahnitshme për të njohur kafshë të tjera të së njëjtës specie. Në këtë mënyrë, ata janë në gjendje të identifikojnë se cilat janë delet në kopenë e tyre dhe cilat jo.

Kjo njohje është fituar gjatë shekujve të bashkëjetesës me njerëzit. Delet madje janë të afta të njohin dhe të dallojnë fytyrat njerëzore, duke njohur se kush është në të vërtetë kujdestari i tyre. Diçka që tregon se sa inteligjente janë këto kafshë.

Delet kanë një vetë-mjekim instinktiv

Kjo është një karakteristikë shumë interesante e deleve. Duke qenë se ato priren të infektohen nga parazitë me një rregullsi të caktuar, ata kanë fituar një aftësi që është e pazakontë në mbretërinë e kafshëve: atë të vetë-mjekimit nëpërmjet një diete të zgjedhur.

Delet janë në gjendje të zbulojnë se cilin lloj trupi i huaj është i pranishëm në trupin e tyre dhe vendosin një dietë adekuate për ta luftuar atë. Substancat që e bëjnë të mundur këtë mund të gjenden në farat, lëvoren dhe kërcellin e frutave të papjekura.

Delet: një kafshë e urtë e domosdoshme për mbijetesën e njeriut!

Shumë nuk mund ta imagjinojnë rëndësinë e plotë të deleve për shoqërinë njerëzore. Ata kanë qenë të pranishëm në jetën e burrave për mijëra vjet dhe zbutja e tyre është një nga më të vjetrat në histori. Historia e deleve dhe e njerëzve është aq e ndërthurur sa nuk dihet me siguri kur dhe kur u shfaqënato në fakt ishin zbutur.

Delet kanë pasur ndikim në disa fusha njerëzore, duke filluar nga ekonomia. Të gjitha produktet nga dhia vlerësohen dhe kanë një vlerë të mirë tregu. Disa prej tyre janë qumështi, djathi, mishi dhe leshi i famshëm. Por, përveç kësaj, këto dele patën një ndikim të madh edhe në shkencë, duke qenë gjitari i parë i klonuar.

Me gjithë këto informacione është evidente se sa të rëndësishme janë delet për shoqërinë botërore. Kjo është arsyeja pse u zhvilluan kaq shumë raca, të cilat mund të gjenden në të gjitha pjesët e botës. Nëse dëshironi të keni tufën tuaj, ky artikull patjetër do t'ju bëjë të përgatitur dhe informuar.

karakteristikat e tyre kryesore.

Përveç atyre që përmendëm më sipër, delet kanë thundra në putrat e tyre dhe kanë brirë. Ndryshe nga sa mendojnë shumë, këta brirë shfaqen si tek femrat ashtu edhe tek meshkujt, por në to janë më të lakuar dhe më të mëdhenj. Vlen të kujtohet se delja mund të shfaqet në ngjyra të ndryshme, si e bardhë, gri, e zezë, kafe, etj.

Teramenti i kafshës

Teramenti i kësaj kafshe ripërtypëse i përshtatet bukurisë së tij reputacion dhe i urtë. Delet janë shumë të qeta, me memorie të shkëlqyer dhe inteligjente, madje arrijnë të dallojnë shprehjet e fytyrës nga kafshët e tjera të tufës.

Për më tepër, pavarësisht bririt, këto dele nuk kanë një mekanizëm sulmi. Pavarësisht kësaj, ata janë të shpejtë dhe arrijnë të përshtaten lehtësisht në kushte jo shumë të favorshme. Një pikë interesante në lidhje me temperamentin e tyre është se delet, si njerëzit, mund të bëhen të stresuar dhe të depresionuar.

Jeta dhe riprodhimi

Delet janë kafshë që jetojnë një kohë të gjatë, veçanërisht ato të zbutura, me jetë jetëgjatësia rreth 20 vjet. Të egrat mund të jetojnë më pak se kaq për shkak të kushteve të vetë natyrës.

Pjekuria seksuale e deleve zakonisht ndodh në 18 muaj të jetës, por varet nga mjedisi dhe mund të jetë më e gjatë ose më e shkurtër. Nxehtësia e deleve, ndryshe nga kafshët e tjera, ndodh vetëm një herë në vit në një kohë të caktuar, gjë që do të ndodhëvaren nga lokaliteti. Megjithatë, ka disa raca që mund të shumohen gjatë gjithë vitit.

Pas riprodhimit delja hyn në fazën e shtatzënisë, e cila zakonisht zgjat rreth 150 ditë. Gjëja më e zakonshme është të kesh vetëm një viç, por femra mund të lindë deri në tre qengja.

Delet kanë një histori interesante!

Delet i kanë shoqëruar njerëzit për shumë shekuj, kështu që duhet imagjinuar se historia e tyre është shumë interesante dhe në përputhje me tonën. Zbuloni më poshtë se si u krijuan këto kafshë, si dhe zbutjen dhe rëndësinë e tyre në ekonominë e secilit vend.

Si u krijuan delet

Nuk dihet me siguri se si delet u krijuan, por përmes analizës së ADN-së u bë e mundur të zbulohej pak më shumë rreth origjinës së këtij gjitari të lashtë. Besohet se delet e para të zbutura ishin një shumëllojshmëri e një specie me origjinë në Irak, e njohur si moufão.

Kjo kafshë iraniane daton në vitin 9000 para Krishtit, gjatë epokës së famshme të bronzit. Megjithatë, vetëm pak vite më vonë u shfaqën delet që ne njohim sot, me trupat e tyre të mbuluar me lesh dhe të mbështjellë rreth tyre. Me kalimin e shekujve, ato ndryshuan, por kjo karakteristikë e veshjes vazhdoi.

Zbutja e kafshës

Nuk ka gjithashtu të dhëna të sakta se kur filloi zbutja e deleve, por imagjinoni nëse që nuk ndodhi shumë kohë pas zbulimit të saj.Dihet se praktika ka filluar në Azi, më konkretisht në Mesopotami.

Vlerësohet se ky zbutje ka përfunduar duke modifikuar disa karakteristika mendore të deleve, siç është njohja e njerëzve. Fillimisht, delet zbuteshin për mishin e tyre, por më vonë u përdor edhe leshi i tyre.

Rëndësia ekonomike

Në disa pjesë të botës, kultivimi i deleve gjeneron një ndikim të madh ekonomik. Kjo nuk ndodh vetëm për mishin dhe leshin e saj, por për të gjitha produktet e tjera që ka origjinën kjo kafshë e lezetshme, të cilat gjithashtu vlerësohen shumë në treg. Disa prej tyre janë lëkura, qumështi dhe djathi.

Meqenëse shumë vende kanë si bazë të ekonomisë së tyre kultivimin e deleve, raca të ndryshme me karakteristika specifike për një produkt të caktuar janë shfaqur përmes përzgjedhjes artificiale. Ka nga ato që janë më të përshtatshme për të përdorur mish dhe të tjera që përdorin lesh, për shembull.

Zbuloni racat kryesore të deleve

Ka më shumë se një mijë raca delesh të përhapura në të gjithë botë, edhe në temperatura dhe mjedise më të pafavorshme. Zbuloni më poshtë racat kryesore të deleve dhe ku jetojnë ato zakonisht.

Coopworth

Burimi: //br.pinterest.com

Fillimisht nga Zelanda e Re, kjo është raca më e madhe e deleve të zakonshme në vend. Raca Coopworth u zhvillua nga shkencëtarët duke kaluar delet Romney dhe Border.Leicester.

Kjo dele e mesme është shumë produktive, kjo është arsyeja pse ajo është kaq e admiruar nga mbarështuesit. Leshi i tyre është shumë i trashë, lindja e tyre është e lehtë për t'u trajtuar dhe për t'u kujdesur, dhe gjithashtu kanë një pjellshmëri të mirë, që i referohet numrit të këlyshëve. Coopworths janë gjithashtu dele të qeta me cilësi të mira amtare.

Corriedale

Burimi: //us.pinterest.com

Njohur si një racë e pastër delesh në 1911, Corriedale është gjithashtu ajo e ka origjinën në Zelandën e Re, por me qëllimin për të përfituar nga leshi dhe mishi i tij. Veshja e saj është e bardhë dhe e gjatë dhe mund të ketë disa njolla të zeza dhe kafe. Leshi priret të jetë më i thatë.

Me produktivitetin e tij të ndarë në 50% lesh dhe 50% mish, Corriedale fitoi hapësirë ​​në disa vende, duke përfshirë Brazilin. Në Rio Grande do Sul, ata përfaqësojnë 60% të tufës. Jo vetëm për prodhimin e saj, por edhe për përshtatshmërinë e saj.

Dorper

Delet Dorper janë shumë karakteristike, pasi kanë një shtresë të shkurtër me ngjyrë të çelur dhe kokë tërësisht të zezë. Ata u shfaqën në vitin 1930, në Afrikën e Jugut dhe pushtuan hapësirën në të gjithë botën për shkak të përshtatjes së tyre të shkëlqyer me klimat e ndryshme dhe ushqimit të lehtë.

Kjo race është e fokusuar në prodhimin e mishit, me riprodhim dhe ritme të mira rritjeje. Në 4 muajt e parë, qengji tashmë arrin 30 kg dhe, pas shkëputjes nga qumështi, fiton rreth 90 g.në ditë. Përveç kësaj, në 2 vjet delja arrin të ketë 3 lindje, shifra që konsiderohen mbi normale.

Columbia

Columbia është raca e parë e deleve me origjinë nga Shtetet e Bashkuara. Ato konsiderohen si dele të mëdha, me peshë nga 70 deri në 135 kg. Fillimisht, ato u zhvilluan për të prodhuar më shumë kilogramë lesh qengji dhe, në fakt, ishin të suksesshëm në këtë proces.

Aftësia e madhe amtare e kësaj dele lejon që qengjat të zhvillohen mirë dhe shpejt. Përveç kësaj, leshi i tij admirohet për të qenë rezistent dhe ka një gjatësi të mirë fibrash. Columbia siguron, në çdo qethje, rreth 7 kg lesh.

Hampshire

Fillimisht nga Anglia, Hampshire Down është një dele e madhe, muskulore, e dedikuar për prodhimin e mishit , përkundër kësaj prodhojnë edhe lesh në ngjyrë të bardhë. Duke qenë se janë krijuar me qëllimin e prodhimit të mishit, karakteristikat e tyre kryesore synojnë këtë funksion.

Qinja zhvillohen shpejt dhe rreth 4 muajsh arrijnë në 35 kg, diçka shumë fitimprurëse për prodhuesit e mishit të deleve. Kufoma e saj është gjithashtu e një cilësie të mirë dhe, përveç kësaj, Hampshire ka pjellori të mirë.

Shiko gjithashtu: Çmimi i mini derrit: shikoni sa kushton, ku të blini dhe kushton

Texel

Delet Texel janë me origjinë nga Hollanda, por janë gjithashtu shumë të zakonshme në Brazil. Këto dele mesatare kanë një prodhimtari shumë të mirë, pasi japin lesh me cilësi të shkëlqyer.dhe mish i butë dhe pa yndyrë.

Përveç cilësive të përmendura më sipër, Texel ka gjithashtu një trup të mirë të pajetë, shtim të shpejtë në peshë dhe pjellori të lartë. E gjithë kjo do të thotë se ato përdoren edhe për kalime artificiale, me synimin për të përmirësuar prodhimin.

Suffolk

Gjithashtu me origjinë nga Anglia, delja Suffolk është rezultat i kalimit të Southodown dash me dele Norfolk bighorn. Një nga veçoritë e tyre kryesore, që i dallon nga të tjerët, janë gjymtyrët e zeza, duke përfshirë kokën.

Delet sufolk përdoren si për prodhimin e mishit ashtu edhe për prodhimin e leshit. Kjo racë ka një trup të fortë dhe muskuloz, me lindje të shkëlqyera dhe lehtësi në lindje. Mashkulli mund të arrijë 150 kg. Leshi, nga ana tjetër, është i trashë dhe rezistent, duke qenë i shkëlqyeshëm në prodhimin e qilimave dhe tapicerive.

Herdwick

Raca Herdwick konsiderohet si një nga më rezistentet e kodrat britanike. Veshja e saj ka ngjyra të ndryshme si e bardha me skajet e zeza, e zeza me skajet e bardha, krejtësisht e bardhë, ndër të tjera.

Një nga cilësitë kryesore të saj është aftësia për të gjetur foragjere, e cila konsiston në eksplorimin e burimeve ushqimore. Diçka që e bën atë më të adaptueshme. Sa i përket leshit, i cili është prodhimi i tij kryesor, Herdwick nuk prodhon lesh me cilësi të lartë. Ajo është e trashë dhe me vlerë të ulëtkomerciale, duke u përdorur më shumë për qilima.

Lincoln

Kur bëhet fjalë për leshin, raca Lincoln spikat në mbarë botën. Këto dele kanë leshin më të rëndë, më të gjatë dhe më të shndritshëm nga të gjithë, duke qenë gjithashtu një nga racat më të mëdha të deleve në botë. Ata janë shumë të njohur në Amerikën e Veriut, në disa vende në Amerikën e Jugut, Australi, Afrikën e Jugut, ndër të tjera.

Fillimisht nga Anglia, Lincoln u dërgua në disa vende, si në Shtetet e Bashkuara. Me të gjitha karakteristikat e saj të shkëlqyera, kjo dele u përdor gjerësisht edhe në kryqëzimin artificial, duke gjeneruar raca të tjera si Targhee.

Merino

I lindur në Portugali, raca Merino ka disa të tjera variacione që ndryshojnë sipas vendit të origjinës. Prodhimi i deleve Merino është i fokusuar totalisht në krijimin e leshit.

Në rastin e deleve Merino, leshi i saj vlerësohet jashtëzakonisht shumë, pasi konsiderohet si më fisniku për përdorim në veshje dhe objekte dekorative. Ato mund të përdoren edhe për prodhimin e mishit, por përdorimi i leshit të tyre është shumë më i zakonshëm.

Romney

Duke përfunduar listën e racave më të njohura, kemi Romney, i quajtur më parë Romney Marsch. Me origjinë nga Anglia, kjo dele iu nënshtrua një përmirësimi race, pasi fillimisht ishin të cilësisë së dobët dhe me lesh shumë të trashë.

Duke u ndalur ky përmirësim në prodhimin e mishit, Romneydoli të ishte i mirë si në atë ashtu edhe në prodhimin e leshit, me përqindje 60% mish dhe 40% lesh. Për shkak të kësaj, krijimi i saj filloi të admirohej shumë, duke e bërë këtë dele të popullarizuar në disa vende.

Si është krijimi i Deleve?

Duke ditur tashmë racat kryesore të deleve dhe se si ato mund të zhvillohen për qëllime të ndryshme, është e nevojshme të dini se si t'i rritni ato siç duhet dhe në mënyrë të sigurt. Zbuloni më poshtë se çfarë nevojitet për të filluar rritjen e deleve dhe cilat janë përfitimet e tij.

Përfitimet e mbarështimit

Siç u përmend më parë, rritja e deleve gjeneron përfitime të shumta për mbarështuesin, kryesisht sepse të sasisë së produkteve që mund të gjenerojë kjo kafshë e urtë. Qumështi, djathi, mishi dhe leshi janë disa prej tyre që mund të përdoren nga vetë krijuesi, si përdoren për shitje, pasi vlerësohen shumë.

Një pikë tjetër pozitive në mbarështimin e deleve është riprodhimi i shpejtë i tyre. Midis 18 dhe 30 muajsh, ato tashmë janë gati të shumohen, diçka që është shumë më e shpejtë në krahasim me kafshët e tjera. Delet janë gjithashtu të lehta për t'u ushqyer, shumica e racave nuk janë shumë kërkuese.

Vendi për mbarështim

Nëse jeni të interesuar për rritjen e deleve, duhet të dini se një strukturë e tërë dhe mjedis i përshtatshëm për të filluar. Gardhe që përmbajnë kafshët, kullotat dhe koralet janë disa nga gjërat thelbësore për krijimin e a
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.