Jaracuçu: fletë teknike, karakteristika dhe më shumë informacion

Jaracuçu: fletë teknike, karakteristika dhe më shumë informacion
Wesley Wilkerson

Njihuni me gjarpërin Jaracuçu!

Në Brazil, ka rreth 392 lloje gjarpërinjsh, midis tyre është edhe jaracuçu. Ky është një gjarpër i pranishëm në disa rajone braziliane dhe në disa vende në Amerikën e Jugut. Kafsha është e madhe dhe është shumë e zakonshme në pyje. Lloji është një nga shkaktarët më të mëdhenj të aksidenteve në vend, për shkak të helmit të tij të mundshëm!

A e njihni këtë specie? Vazhdoni të lexoni për të zbuluar karakteristikat kryesore të jaracuçu si habitati, aspektet fizike, ushqimi, origjina, jetëgjatësia dhe riprodhimi. Do të keni gjithashtu informacione për rëndësinë e tij ekologjike, fuqinë e helmit dhe kuriozitete të tjera rreth këtij gjarpri magjepsës nga fauna braziliane!

Jaracuçu Të dhënat teknike

Nëse jeni të interesuar për duke ditur gjarpërin jaracuçu, ndiqni këtë artikull për të zbuluar të gjitha të dhënat teknike të kafshës që përfshijnë informacione për habitatin e saj, ushqimin, origjinën dhe fakte të tjera të rëndësishme!

Origjina dhe emri shkencor

Emri shkencor i gjarprit jaracuçu është Bothrops jararacussu. Bothrops është një emër që rezulton nga bashkimi i dy fjalëve greke, që do të thotë "të çara në fytyrë". Lloji e ka origjinën nga Amerika e Jugut, por është regjistruar në Paraguaj, Argjentinë dhe Brazil. Në territorin brazilian është i pranishëm në rajone të ndryshme!

Kjo specie gjarpërinjsh i përket familjes Viperidae. Ky grup përfshin të gjithagjarpërinjtë që mund të shkaktojnë dëme fatale, të njohur si soofidianët. Edhe jararacuçu i përket nënfamiljes së njohur si Crotalinae, e cila karakterizohet nga prania e gropave loreale. Ky organ është i aftë të zbulojë ndryshimet e temperaturës.

Karakteristikat vizuale

Gjarpri ka një ngjyrë të ndryshme në varësi të jetëgjatësisë dhe gjinisë. Ajo ka dikromatizëm seksual, përgjegjës për ndryshimin e ngjyrave. Meshkujt e rritur kanë ngjyrë kafe ose gri. Ndërsa femrat e rritura kanë një ndryshim në ngjyrë midis njollave të tyre të zeza dhe sfondit të verdhë.

Lloji mund të arrijë 2.20 metra gjatësi. Gjarpërinjtë femra janë më të mëdhenj se meshkujt. Fangat e kësaj kafshe janë shumë të fuqishme në inokulimin e helmit dhe mund të arrijnë deri në 2.5 cm në gjatësi.

Habitati natyror dhe shpërndarja gjeografike

Kjo specie gjarpëri mund të gjendet në Amerikën e Jugut, në vende si Argjentina, Brazili, Bolivia dhe Paraguaj. Në territorin brazilian, është i pranishëm në rajonet juglindore dhe jugore dhe në shtetet e Mato Grosso do Sul, Rio Grande do Sul dhe Bahia. Me fjalë të tjera, është një specie e Amerikës së Jugut.

Shiko gjithashtu: Yakutian Laika: kuriozitete, çmim, kujdes dhe më shumë rreth racës!

Habitati i tij natyror është pjesa e brendshme e pyjeve të lagështa dhe gjysmë gjetherënëse të Pyllit Atlantik. Megjithatë, ajo mund të gjendet në skajet e këtyre pyjeve dhe në rajone të hapura. Shpërndarja gjeografike eGjarpri arrin edhe në pyjet bregore, veçanërisht pranë shkëmbinjve në brigjet e lumenjve dhe përrenjve.

Ushqimi

Jaracuçu është një kafshë që gëlltit vetëm ushqim me origjinë shtazore, domethënë është mishngrënës. Dieta e tyre përbëhet nga amfibë, hardhuca, gjitarë dhe madje edhe lloje të tjera gjarpërinjsh. Megjithatë, ka dallime në të ushqyer në lidhje me kohën e zhvillimit.

Llojet e reja ushqehen me gjahun më të vogël si amfibët. Të rriturit preferohen të ushqehen me gjitarë, të tillë si brejtësit dhe kafshët ektotermike. Për të kapur prenë, ky gjarpër përdor pritë, gjueti aktive dhe ndjekje. Një kuriozitet tjetër është se speciet e reja kanë një bisht shumëngjyrësh që tërheq gjahun, pasi lëvizja duket të jetë një larvë e vogël insekti.

Sjellja

Një nga karakteristikat e jaracuçu është kamuflimi i tij. pushtet. Kjo karakteristikë e species është aq e zhvilluar sa është një sfidë e vërtetë ta vëresh në mes të vegjetacionit. Prandaj, duhet pasur kujdes kur hyn në pyje në habitatin e tyre natyror, pasi kjo specie mund të përfshihet lehtësisht në hedhjen e mbeturinave në zonat pyjore.

Një sjellje tjetër e helmuesit është aftësia e tij për të perceptuar ndryshimet minimale të temperaturës, sipas rendit prej 0,003 °C. E gjithë kjo sepse gjarpri ka gropën loreale në trupin e tij. Ky organ i lejon kafshës qëgjeni gjahun e saj endotermike, si brejtësit, gjatë natës.

Jeta e pritur dhe riprodhimi

Një tjetër informacion i rëndësishëm në fletën e të dhënave të kafshës është jetëgjatësia e saj. Jaracuçu jeton rreth 10 vjet. Me fjalë të tjera, është një kafshë që jeton gjatë dhe jetëgjatësia varet nga cilësia e jetës në vendin ku jeton.

Riprodhimi i gjarprit ndodh gjithmonë në fund të verës. Lloji është gjallërues, domethënë të vegjëlit e tij zhvillohen brenda trupit të femrës, ku janë të ngrohtë dhe të mbrojtur. Një fakt kurioz është se femra mund të lindë nga 13 deri në 37 të reja, por kjo varet nga madhësia e saj.

Kuriozitete rreth Jaracuçu

Burimi: //br.pinterest.com

Tani ju e dini informacionin kryesor teknik rreth jaracuçu. A ishit kurioz të dini më shumë për këtë specie? Shikoni kuriozitetet e mëposhtme magjepsëse!

Është një gjarpër helmues

Ky gjarpër ka një helm shumë të fuqishëm me veprim citotoksik, hemotoksik dhe miotoksik. Inokulimi me helm prek si kafshët ashtu edhe njerëzit. Gjarpri jararacuçu është në gjendje të injektojë rreth 4 ml helm në viktimë, që është një vëllim i madh.

Kur pickohet nga kjo specie, ka dhimbje në vend, hemorragji, infeksion, dështim të veshkave dhe nekrozë në viktima. Gjarpri është i lidhur me shumicën e aksidenteve që ndodhin në vendgjarpërinjtë. Duke kujtuar se fakti që këpurdhët e tij janë rreth 2.5 cm në gjatësi, nxit një përkeqësim të kafshimit të kafshës.

Është gjarpri i dytë më i madh në Brazil

Që ta keni një ide, në Vetëm Brazili ka rreth 392 lloje gjarpërinjsh, por vetëm 63 janë helmues. Gjarpërinjtë helmues janë ata që kanë helm dhe mund t'ia kalojnë viktimës në momentin e kafshimit. Ata mund të shkaktojnë aksidente fatale!

Shiko gjithashtu: Peshku Pirarara: Shihni kuriozitetet dhe mësoni si të shumoheni

Gjarpri jararacuçu është gjarpri i dytë më i madh në Brazil. Mund të arrijë deri në 2.20 metra gjatësi! Përveç kësaj, është specia me kapacitetin më të lartë të vaksinimit të helmit. Kjo kafshë është e dyta pas gjarprit surucucus, i cili është gjarpri më i madh helmues në Brazil.

Emri i tij ka një kuptim interesant

Emri jararacuçu vjen nga gjuha Tupi. Jarara do të thotë "varkë me gjarpër" dhe "uçu" do të thotë "e madhe". Ky emër i atribuohet specieve të familjes Viperidae, një grup që mund të shkaktojë aksidente fatale. Ky grup përfaqëson 87% të aksidenteve që përfshijnë gjarpërinjtë në Brazil.

Lloji Bothrops jaracússu njihet gjithashtu si jararacuçu-verdadeiro, surucucu, surucucu-dourada, surucucu-qilim, urutu-dourado, urutu-estrela dhe patrona. Kjo familje ka një mekanizëm kompleks të shpërndarjes së helmit. Nekroza, për shembull, është simptoma më serioze e aksidenteve që përfshijnë këtë lloj gjarpri. Kjo sepse ajoshkakton amputim të gjymtyrëve dhe çrregullime të përhershme funksionale.

Jo një specie e rrezikuar

Jaracuçu nuk është e rrezikuar. Megjithatë, ajo është në grupin e gjarpërinjve me statusin “E rrezikuar nga zhdukja”. Lloji nuk është në listën zyrtare të specieve të rrezikuara në Brazil (ICMBio).

Por, sipas Unionit Ndërkombëtar të Ruajtjes së Natyrës (IUCN), jararacuçu është nën statusin e kërcënimit pak shqetësues. Pavarësisht kësaj, shpyllëzimi, fauna dhe zjarret e pyjeve kërcënojnë speciet për shkak të humbjes së habitatit të saj.

Grabitqarët dhe rëndësia ekologjike

Jaracuçu ka një rëndësi të madhe në ekuilibrin e jetës në tokë. Për shkak të kësaj, ajo duhet të ruhet në mjedis. Përveç kësaj, është një specie e thanatofilisë, pra ka rëndësi mjekësore, në lidhje me aksidentet me viktima.

Lloji ka një kontribut të madh në ekosistemin. Ajo është një grabitqare kryesore dhe për këtë arsye ndihmon në kontrollin e popullatës së brejtësve. Në kërkime, helmi i tij është një burim studimesh dhe për prodhimin e ilaçeve, vaksinave dhe serumeve. Duke marrë parasysh rëndësinë dhe për shkak të saj, cilësia e jetës së kafshës duhet të ruhet, duke mos ndërhyrë në habitatin e saj, për të ruajtur biodiversitetin në Tokë.

Jaracuçu, një specie e rëndësishme e biodiversitetit brazilian

Siç e patë në këtë artikull, jaracuçu ështëgjarpri i dytë helmues më i madh i gjetur në Brazil dhe helmi i tij është shumë i fuqishëm. Ajo është një nga gjarpërinjtë që shkakton më shumë aksidente në vend. Përveç kësaj, ai ka fuqinë më të madhe për të vaksinuar helme që mund të shkaktojnë simptoma të ndryshme si nekrozë, duke rezultuar në amputimin e gjymtyrëve.

Një sjellje tjetër kurioze e helmit, që kemi parë këtu, është aftësia e tij për të perceptojnë variacionet minimale të temperaturës. Baza ushqimore e species është ushqimi me origjinë shtazore dhe jeton rreth 10 vjet! Pavarësisht se nuk është një specie e rrezikuar, është një gjarpër që duhet ruajtur pasi kontribuon në ekuilibrin e ekosistemit të Tokës.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.