Ketri mongol: fakte, si të kujdeseni, çmimi dhe më shumë

Ketri mongol: fakte, si të kujdeseni, çmimi dhe më shumë
Wesley Wilkerson

A e njihni ketrin mongol?

Ketri mongol është një brejtës i vogël vendas në shkretëtirat e nxehta dhe të thata të Azisë. Shumë të vogla, këto bukuroshe kanë një trup shumë të ndjeshëm dhe delikat, që kërkon shumë kujdes në trajtimin. Ata gjithashtu përshtaten mirë kur rriten në robëri, duke i bërë pronarët e tyre të lumtur.

Zbuloni të gjithë informacionin që ju nevojitet për të rritur një ketër mongol në shtëpi. Shikoni kostot për një çift, plus kostot për kafazin dhe aksesorët për ketrin e vogël. Do të njihni të gjithë kujdesin dhe kuriozitetet për këtë djalë të vogël gëzof, i cili mahniti të gjithë botën me sharmin dhe bindjen e tij. Gëzuar lexim!

Karakteristikat e përgjithshme të ketrit mongol

Mësoni emrat e njohur të ketrit mongol. Zbuloni gjithashtu madhësinë, peshën dhe jetëgjatësinë e kësaj bukurosheje, përveç njohjes me zakonet, sjelljet dhe shumë karakteristika të tjera që e bëjnë atë kaq të veçantë.

Emri

The Squirrel- da- mongolia, emri shkencor i së cilës është Meriones unguiculatus, njihet gjithashtu si gerbil ose gerbil. Kjo kafshë e vogël me gëzof është një brejtës nga shkretëtirat mongole, i cili është bërë një kafshë shtëpiake shumë e njohur në vendet evropiane dhe në Shtetet e Bashkuara.

Këtu në Brazil, ketri mongol ende nuk është shumë i njohur, por . me kalimin e kohës, popullariteti i tij tenton të rritet shumë nëMongoli! Ato gjenden në Azi dhe Afrikë, kryesisht në rajonet e shkretëtirës, ​​shumë të thata. Llojet e tjera pëlqejnë të jetojnë në fusha dhe të tjera në pyje. Përveç kësaj, ka disa që i kryejnë aktivitetet e tyre gjatë ditës, ndryshe nga shumica, të cilët kanë aktivitete të natës.

Që nga viti 1825, studiuesit kanë zbuluar lloje të ndryshme të kësaj kafshe të vogël dhe magjepsëse. Ka disa gjini të nënfamiljeve shumë të ndryshme, të cilat i japin emra të shumtë secilës specie të zbuluar.

Ketri mongol: një kafshë që mund ta rrisni në një kafaz

Këtu mund ta kontrolloni të gjitha për këtë brejtës të vogël të quajtur Ketri Mongol. Ju zbuluat se mund të quhet gerbil ose gerbil dhe ka më pak se 20 cm gjatësi. Është një kafshë e vogël që pushtoi botën dhe përdoret si kafshë shtëpiake në vendet evropiane dhe në Shtetet e Bashkuara.

I ardhur nga shkretëtirat e Mongolisë, ketri i vogël është një kafshë e lehtë për t'u rritur në shtëpi, por që kërkon kujdes të madh në trajtimin. Ne kemi parë që struktura e tij është e brishtë dhe se bishti i tij mund të thyhet nëse varet prej tij.

Shiko gjithashtu: Maine Coon Cat: shikoni veçoritë, ngjyrat, çmimin dhe më shumë

Përveç kësaj, ky ketri përdoret edhe në Kanada si një kafshë që zbulon drogë të paligjshme në aeroporte dhe burgje, për shkak të për shqisën e saj të nuhatjes e saktë. I vogli ka mënyra të pazakonta komunikimi me shokët e tij, gjë që e bën atë një kafshë edhe më interesante. çmim i ulët,kjo mund të jetë kafsha juaj e përsosur!

Tokat braziliane.

Madhësia, pesha dhe jetëgjatësia

Ky ketri me gëzof mund të jetë nga 9 deri në 12 cm kur është i rritur. Për këtë matje, nuk kemi parasysh bishtin, i cili ka përmasa afërsisht të njëjta me trupin. Ketri mongol peshon nga 80 deri në 100 g dhe ka një trup delikat, sy të zinj dhe me shkëlqim.

Fatkeqësisht, i vogli nuk jeton gjatë. Jetëgjatësia e tyre mund të variojë nga 2 deri në 5 vjet. Prandaj, është shumë e rëndësishme që ta trajtoni këtë krijesë të vogël me kujdes, në mënyrë që të mund të jetojë sa më gjatë.

Karakteristikat vizuale dhe ngjyrat

Ngjyrat e ketrit mongol mund të ndryshojnë midis karamel, e bardhë, e artë dhe e zezë. Është një kafshë shumë e vogël dhe fizikisht është e ngjashme me lloj brejtësi, në të cilin ka një lidhje të caktuar farefisnore. Trupi i tij është shumë delikat dhe i hollë. Në fytyrën e tij bien në sy sytë e mëdhenj, të zinj dhe me shkëlqim.

Bishti i tij është shumë leshtar dhe i gjatë, gjë që i jep ketrit një bukuri shumë të veçantë. Pavarësisht se është shumë me gëzof, lloji që ju bën të dëshironi ta shtrydhni, kafsha e vogël duhet trajtuar me shumë kujdes.

Zakonet dhe sjellja

Ketrit mongol i pëlqen të jetojë në strofulla të ndërlidhura nga nëntoka tunele, të gërmuara vetë. Shumica dërrmuese e tyre janë nate dhe largohen nga strofkat e tyre sapo të bjerë nata. Kjo është kur ata kërkojnë ushqim.

Farat, insektet, rrënjët dhe arratjanë ushqimet kryesore të dietës suaj natyrale. Disa lloje kanë zakone ditore, por jo shumica. Në fillim, ketrit të vogël mund t'i duket e çuditshme shtëpia e tij e re, por thjesht jini të durueshëm dhe afrohuni shumë ngadalë dhe ai gradualisht do të mësohet me të. Shmangni vrapimin pas tij, kështu do të shmangni frikësimin e tij.

Shpërndarja dhe habitati

Siç e kemi parë, habitati natyror i ketrave mongole janë shkretëtira mongole, domethënë shumë e nxehtë dhe të thatë gjatë ditës, dhe shumë të ftohtë gjatë natës. Sidoqoftë, shpërndarja e tij në të gjithë globin shtrihet përtej Mongolisë. Këta ketra mund të jenë tashmë vendas në Afrikën e Veriut, Indinë veriperëndimore, Turqinë dhe Azinë Qendrore, si dhe Kinën dhe Lindjen e Mesme.

Pasi evropianët dhe amerikanët u mahnitën nga bukuria e tyre, këta djem të vegjël u bënë të njohur në këto dy kontinente, që shërbejnë si kafshë shtëpiake të vogla.

Riprodhimi i kafshëve

Për shkak të jetëgjatësisë së shkurtër, ketri mongol e ka pjekurinë seksuale të avancuar mirë. Ndërmjet 65 dhe 85 ditëve të jetës, ketrat e vegjël tashmë mund të riprodhohen. Shtatzënia e një femre mund të zgjasë nga 24 deri në 26 ditë.

Në vendet e shumimit, meshkujt dhe femrat duhet të vendosen në të njëjtin kafaz, në mënyrë që të mos rrezikojnë të bëhen të çuditshëm me njëri-tjetrin afër periudha e riprodhimit. Pas kësaj periudhe, femra mund të gjenerojë deri në gjashtë këlyshë për viç.

Çmimi i ketrit mongol dhe ku mund të blini

Mësoni më poshtë se sa kushton një ketri mongol. Zbuloni gjithashtu mënyrën e duhur për të blerë një ketër të këtij lloji, përveç njohjes së kostos për ta rritur atë në shtëpinë tuaj dhe shumë më tepër informacione.

Çmimi i ketrit mongol

Si ne kemi parë, ketri mongol nuk është shumë i popullarizuar në Brazil, por ju mund të gjeni disa lloje për të blerë. Çmimi mund të variojë nga 15,00 deri në 50,00 dollarë, në varësi të ngjyrës dhe shenjës së gëzofit të ketrit të vogël.

Do të gjeni reklama që shesin çiftin, i cili në fakt është më i përshtatshmi për speciet. Nëse keni mundësi, zgjidhni të adoptoni një kafshë. Në këtë rast, duke qenë se kafsha nuk është shumë e popullarizuar në vendin tonë, adoptimi mund të jetë i vështirë, por jo i pamundur.

Ku mund të blini ketrin mongol?

Ideali është gjithmonë blerja e ketrit mongol nëpërmjet mbarështuesve profesionistë me shumë përvojë në lidhje me speciet. Në Rio Grande do Sul ka shumë mbarështues të kësaj specie me të gjithë infrastrukturën për t'u ofruar mësuesve të ardhshëm të këtij ketri të gjithë sigurinë e nevojshme.

Ju mund të kërkoni Shoqatën C.R.S të Mbarështuesve të Rio Grande do Sul të dedikuar për Gerbilet . Ata do t'u ofrojnë tutorëve kafshë me cilësi të lartë jetese, të shëndetshme dhe të urta, përveç të gjithë monitorimit të përshtatjes dhe këshillave për rritjen e të vegjëlve.ketrat.

Çmimi i kafazit dhe aksesorëve

Çmimet e kafazit dhe aksesorëve mund të ndryshojnë shumë në çmim për shkak të madhësisë dhe cilësisë së produkteve. Këtu do t'ju informojmë për produktet më tradicionale për rritjen e ketrit tuaj mongol. Një kafaz kushton midis 70,00 dhe 150,00 dollarë, ndërsa kokrrat higjienike kushtojnë rreth 15,00 dollarë për një paketë 1,3 kg.

Pija dhe ushqyesi mund të variojnë nga 6 dollarë. 90 deri në 90,00 dollarë pasi disa prej tyre janë automatike. Një shtëpi për t'u futur në kafaz kushton nga 17,00 dollarë në 35,00 dollarë. Rrota e famshme kushton nga 50,00 dollarë në 90,00 dollarë. Ju mund të gjeni një kafaz të montuar tashmë dhe me të gjitha këto artikuj, thjesht zgjidhni se cili do t'ju shërbejë më mirë.

Shpenzimet e të ushqyerit

Mos u trembni dhe mos u mashtroni nga oreksi e ketrit mongol. I vogli ha mesatarisht 10 g ushqim në ditë, që është rreth 10% e peshës së tij. Kjo është shumë për një djalë me flokë të dobët! Ushqimi për ketrin mongol është praktikisht i njëjti ushqim që përdoret për hamsterët.

Një paketë 500 g mund të kushtojë nga 7,00 deri në 21,00 dollarë. Pavarësisht se ha shumë, ketri i vogël nuk është i uritur, kështu që ju mund ta rimbusni ushqimin e tij sapo ushqyesi i tij të jetë bosh.

Si të kujdeseni për ketrin mongol

Zbuloni si të përgatisni një kafaz me ketra mongole. Shihni se çfarë ha ketri kur është në robëri, plusmësoni më shumë për shëndetin, higjienën, trajtimin dhe kushtet mjedisore të tyre.

Përgatitja e kafazit

Kafazi i ketrit tuaj mongol duhet të jetë i gjerë dhe të përmbajë shumë aksesorë dhe lodra. Këta të vegjël janë shumë aktivë dhe duan të shpenzojnë shumë energji. Rrota e stërvitjes është lodra e tyre e preferuar.

Do të gjeni kafaze të gatshme që përmbajnë të gjithë aksesorët dhe lodrat e nevojshme për mikun tuaj gëzof. Rrotat, tubat dhe lojërat e tjera janë një domosdoshmëri për këtë ketër. Mos harroni se mbajtja e një çifti është më e përshtatshme për speciet, ndaj zgjidhni një kafaz mjaft të madh për t'i marrë ato.

Kushtet mjedisore

Kafazi duhet të jetë në një vend të ajrosur me një klima. Shmangni vendosjen e ketrave në rrezet e diellit direkte, pasi ato nuk e tolerojnë nxehtësinë, si dhe shmangni rrymat e forta. Temperatura ideale për mjedisin duhet të jetë rreth 23 ºC.

Një pikë tjetër e rëndësishme është të lini kafazin jashtë mundësive të minjve, kjo do të parandalojë ketrat që të kapin ose transmetojnë çdo lloj sëmundjeje. Në përmbledhje, ketri mongol është një kafshë shumë e brishtë, kështu që shmangni çdo lloj teprimi me të.

Ushqyerja e brejtësve

Në robëri, dieta më e përshtatshme për ketrin tuaj mongol është një ushqim i shëndetshëm . Ne kemi parë që ushqimi i destinuar për brejtësi është ideal për të ushqyerketri i vogël. Përveç saj, mund t'i jepni ushqime të tjera si fruta, perime dhe bishtajore.

Fruti i tij i preferuar është molla dhe mund t'i jepet duke ndërthurur porcionet e ushqimit gjatë ditës. Duke kujtuar se ai ha rreth 10 g ushqim në ditë, ndaj bëni kujdes me sasitë.

Higjiena dhe shëndeti

Ky ketri pastrohet duke përdorur pështymën dhe putrat e tij, ashtu si macet shtëpiake. Ky proces bën që brejtësit të heqin papastërtitë dhe yndyrën nga gëzofi i tyre. Një pikë e rëndësishme është higjiena e kafazit, pavarësisht se është shumë i organizuar, ketri i vogël ka nevojë për ndihmë nga tutori i tij që të kujdeset për pastrimin e kafazit.

Për ta bërë këtë, hiqni të gjithë aksesorët nga kafazi dhe më pas pastër -a me produkte që nuk cenojnë shëndetin e kafshës. Kur të keni mbaruar, thajeni mirë kafazin përpara se t'ia ktheni ketrin, pasi lagështia mund të jetë e rrezikshme për shëndetin e tij.

Trajtimi

Si ketri mongolisht është i vetë-përgatitur pastrues, nuk ka duhet të lani ato me gëzof, përkundrazi, t'i shmangni ato me çdo kusht. Larja mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore, si pneumonia. Gjithashtu, mos përdorni tallash si nënshtresë për kafazin, pasi është i papërshtatshëm për speciet.

Kur trajtoni të voglin, mos ia mbani bishtin, pasi është shumë i brishtë dhe mund të thyhet nëse e mbani. shumë fort. Është aq e brishtë saqë nëse e varni pranë saj, buçi i vogëlmund ta ketë të ndarë trupin nga bishti. Janë kafshë të lehta për t'u kujdesur, vetëm kini kujdes me brishtësinë e tyre.

Kuriozitete rreth ketrit mongol

Mësoni disa kuriozitete rreth ketrit mongol. Zbuloni se nga kanë ardhur dhe cila është historia e tyre, si dhe mësoni më shumë rreth mënyrave të tyre të komunikimit, si mund të lëshojnë bishtin e tyre dhe si përdoren për të zbuluar drogat e paligjshme.

Origjina dhe historia

Shumë thonë se origjina e ketrit mongol është e pasigurt, por shumë të tjerë besojnë se ai në fakt ka lindur në shkretëtirat mongole. Me zgjerimin e specieve, këta ketra tashmë gjenden natyrshëm në Lindjen e Mesme, Afrikën Veriore, përveç Turqisë, Indisë veriperëndimore dhe disa vendeve të Azisë Qendrore.

Sot janë shumë të popullarizuar pothuajse në të gjithë botë. Në vendet evropiane dhe në Shtetet e Bashkuara, të vegjlit pushtuan popullaritetin e tyre, duke u bërë një lloj kafshësh shtëpiake shumë e dashur atje. Në Brazil, popullariteti i tij është ende në rritje.

Shiko gjithashtu: Rrëqebulli shtëpiak: karakteristikat, llojet dhe kuriozitetet rreth specieve!

Përdoret si një detektor droge

Për shkak të ndjenjës së tij të mprehtë të nuhatjes, ketri mongol ka filluar të përdoret si një detektor i drogave të paligjshme. Ato përdoren në aeroporte, për të kontrolluar bagazhet dhe për të vizituar të burgosurit në burgje. Në Toronto, Kanada, ketrat përdoren për të nuhatur droga të paligjshme, ashtu si vendet e tjera përdorin qentë për të njëjtën gjë.qëllime.

Kur stërviten mirë, ketrat bëhen kafshë shumë më ekonomike se miqtë e tyre qen. Për shkak se janë të vegjël, përdorin pak hapësirë ​​dhe krijimi i tyre është shumë më i lirë.

Komunikimi kureshtar

Ketrat e vegjël komunikojnë në mënyra të ndryshme. Ata përdorin shqisën e nuhatjes, zhurmën e putrave dhe madje edhe disa shprehje të fytyrës. Në shenjë rreziku, të vegjlit vulosin këmbët e pasme në tokë, në një ritëm interesant. Sapo të tjerët dëgjojnë zhurmën e tyre në tokë, menjëherë ikin dhe fshihen.

Por para kësaj, ata përsërisin zërin që të tjerët të paralajmërohen për rrezikun dhe të arrijnë sa më larg. Kur ata hanë diçka që u pëlqen, zakonisht mbyllin sytë. Është një detaj interesant që tërheq vërtet vëmendjen e pronarëve të tyre.

Mund të lëshojë bishtin e tij

Në fakt, ketri mongol nuk mund ta lëshojë bishtin e tij, si një hardhucë ​​që e bën këtë t'i shpëtojë presë së saj. E vërteta është se ketri ka një bisht shumë të brishtë. Struktura e tij kockore është shumë e hollë dhe kryqëzimi i bishtit me pjesën tjetër të trupit është edhe më i ndjeshëm.

Kurrë nuk duhet të kapni një ketër nga bishti, pasi ai mund të thyhet dhe i vogli me gëzof mund të bie në tokë. Pra, mos e mbani për bisht, jini të butë në trajtimin e tij dhe shmangni lëndimin e kafshës së vogël.

Ka më shumë se njëqind lloje

Ka më shumë se njëqind lloje ketri të tokës
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.