Korbi në Brazil: zbuloni sorrat dhe kuriozitetet e tyre

Korbi në Brazil: zbuloni sorrat dhe kuriozitetet e tyre
Wesley Wilkerson

A e dini se ka sorra në Brazil?

Kur mendojmë për sorrat, imagjinojmë ata zogj me pupla të zeza që banojnë në rajone të largëta, apo jo? Në fakt, këto kafshë kanë origjinën në Azi, megjithatë, zogjtë e së njëjtës gjini gjenden në disa kontinente me një klimë të butë.

Këtu, në Brazil, ka edhe zogj të së njëjtës familje Corvidae, të cilët janë sorra, të cilat janë të pranishme në shumë rajone nga veriu në jug të vendit. Kjo është e mundur për shkak të lehtësisë që këta zogj kanë për t'u përshtatur në rajone të ndryshme. Shihni, më poshtë, të gjitha karakteristikat specifike të këtyre shpendëve dhe specieve të pranishme në faunën braziliane.

Karakteristikat e "korbave të Brazilit"

"Korbat e Brazilit" kanë karakteristika shumë të ngjashme me të gjithë familjen Corvidae. Nga karakteristikat fizike, inteligjenca e këtyre zogjve, dinakëria dhe aftësia për të empatizuar kolegët e tyre, do të shohim se çfarë është trashëguar dhe do të zbulojmë se çfarë i dallon ata nga sorrat e tjerë. Ndiqni:

Shiko gjithashtu: Dragoi Blu i Detit: shikoni informacione dhe fakte argëtuese rreth molusqeve!

Karakteristikat vizuale

Kafshët e gjinisë corvidae priren të jenë më të mëdha dhe më të fuqishme se llojet e tjera të shpendëve. Shumica e llojeve të korvidëve kanë pendë me ngjyrë të errët, që variojnë nga e kuqja e bakrit në blu dhe gri. Megjithatë, speciet më të njohura janë ato që kanë pendë plotësishtgrabitqarët e mundshëm që përpiqen t'i afrohen foleve të tyre.

Një shenjë tjetër e inteligjencës së tyre është se ata mund të identifikojnë miqtë e së njëjtës specie, edhe nëse kanë qenë të ndarë për një kohë të gjatë. Dhe kur bëhet fjalë për sorrat e edukuara në robëri, ata dinë të identifikojnë njerëzit individualë. Është me të vërtetë e mahnitshme se sa të zgjuar janë ata.

Kurrat bëhen gri

Jo të gjithë zogjtë mund të identifikohen kur janë në moshë të shtyrë, sepse pendët nuk humbasin ngjyrën lehtë si fijet e njeriut flokët. Megjithatë, duke qenë se shumica e gurëve kanë pendë me ngjyrë të errët, procesi i plakjes bëhet më i dukshëm për shkak të ndryshimeve në strukturën e puplave të tyre, duke ndikuar në ngjyrosjen e tyre. si sorrat, tërhiqen nga objektet me shkëlqim. Meqenëse në disa raste ata banojnë në zona urbane, ka raportime në të cilat këta zogj "vjedhën" çelësa, monedha dhe objekte të tjera me shkëlqim që disi tërhoqën vëmendjen e tyre.

Statusi i ruajtjes së "korbave braziliane"

Korrat braziliane, me përjashtim të disa specieve në rrezik zhdukjeje, po rrisin numrin e tyre të popullsisë, duke pasur parasysh se kanë pak grabitqarë. Në natyrë, jetëgjatësia mesatare e një sorre është 17 vjet dhe mund të arrijë deri në 40 vjet kur rritet në robëri.Aktualisht, shumë projekte qeveritare dhe OJQ rajonale punojnë me projekte për të ruajtur speciet e sorrave të pranishme në Brazil dhe për të luftuar tregtinë e paligjshme të këtyre shpendëve.

Sorrat në Brazil janë të pabesueshëm!

Emri shkencor i familjes xhaketë braziliane është shumë i qartë për sa i përket karakteristikës kryesore të pranishme në nëntë speciet që gjenden në vend. Emri latin, "Cyanocorax", sjell blunë në "cyano", ndërsa "corax" do të thotë sorrë.

Duke trashëguar dhuntitë e mendjemprehtësisë dhe inteligjencës, ata janë në gjendje të përshtaten dhe të mbeten të pranishëm në rajone të ndryshme. Për të mos përmendur se ata njohin dhe veprojnë me empati ndaj miqve dhe familjes së tyre, një shembull për të gjitha kafshët, përfshirë ne njerëzit. Këtu patëm rastin të njihnim më mirë korinjtë e bukur të pranishëm në faunën braziliane dhe, mes një nuance blu dhe një nuance tjetër të pendës së tyre, mësuam se ku jetojnë, zakonet dhe kuriozitetet e tyre!

e zezë.

Korvidët zakonisht nuk shfaqin dimorfizëm seksual. Ata kanë këmbë të forta dhe një hapje krahësh pak më të madhe në krahasim me zogjtë e tjerë.

Shpërndarja dhe habitati

Korvidët janë të pranishëm në disa rajone të Brazilit, si pyjet, cerrados dhe zonat urbane. Ata përshtaten shumë mirë në vende të ndryshme dhe kanë një dietë të larmishme që lehtëson përshtatjen e tyre.

Foletë e sorrës mund të gjenden nga një vrimë në një pemë deri te kullat dhe oxhaqet e kishave. Zakonisht bëhen me shkopinj dhe brenda vendosen leshi ose qime për të rreshtuar dhe ngrohur folenë. Ata rrallë e ndryshojnë vendndodhjen e folesë, u pëlqen të jetojnë në një territor të caktuar gjatë gjithë jetës së tyre.

Është e zakonshme që këta zogj të vëzhgohen në grupe të së njëjtës specie, ata konsiderohen se kanë zakone shoqërore, duke arritur grupe deri në 15 anëtarë. Ata formojnë klane ku mbeten të bashkuar në aktivitetet e tyre, duke përfshirë kërkimin e ushqimit.

Sjellja e zogjve

Sjellja e këtyre zogjve është vërtet intriguese, duke qenë e këndshme për t'u vëzhguar. Ata janë metodikë dhe solemntë, të pangutur në aktivitetet e tyre, i llogarisin mirë veprimet e tyre, përveçse janë të pastër, vërtetë dinjitoz në qëndrimin që marrin. Dhe jo vetëm që jetojnë në tufa, por edhe luajnë me njëri-tjetrin, janë zogj lozonjarë dhe disi të djallëzuar.

Është shumë e zakonshme t'i shohësh duke luajtur me degë, pisha apo gurë, kjomadje, ata përdorin lodra në kohën e argëtimit. Pa folur për pjesën ku ngacmojnë dhe “qeshin” me kafshët e tjera. Një tipar tjetër i mrekullueshëm i tyre është se ata ndjejnë ndjeshmëri për anëtarët e grupit të tyre, duke ndihmuar dhe mbështetur kur sorrat e tjerë në klanin e tyre humbin betejën me një kafshë tjetër.

Ushqyerja

Ushqyerja e Rooks është e larmishme; ata hanë nga bimët te kafshët e vogla. Ushqimi kryesor i tij janë insektet dhe kafshët e tjera jovertebrore, si cikada, milingonat, larvat, merimangat dhe kërmijtë. Megjithatë, në varësi të rajonit, ata mund të ushqehen me brejtës të vegjël, vezë dhe zogj të vegjël.

Për të ndihmuar në tretjen e tyre dhe për të marrë kalcium në dietën e tyre, ata konsumojnë edhe disa perime, duke filluar nga kokrrat e elbit, gruri, etj. farat dhe frutat e barishteve. Ky mund të jetë një problem për fermerët.

Riprodhimi

Riprodhimi i kërpudhave ndryshon sipas specieve. Disa prej tyre çiftëzohen përgjithmonë, të tjera, në periudha të veçanta, duke filluar gjithmonë në stinët e ngrohta. Një shembull i kësaj janë blutë jays, të cilat kanë një periudhë riprodhimi nga tetori deri në mars.

Një fakt kurioz është se jays kërkojnë partnerin e tyre dhe qëndrojnë bashkë për gjithë jetën, duke u njohur për besnikërinë ndaj partnerit. . Ata veprojnë në mënyrë bashkëpunuese, që nga ndërtimi i foleve deri tek rritja e të vegjëlve. Rooks në përgjithësi shtriheshinrreth pesë vezë, dhe secila çelet në kohë të ndryshme. Koha e çeljes për vezët është afërsisht 31 ditë, kur të gjithë zogjtë kanë lindur tashmë.

Llojet e gurëve të gjetura në Brazil

Grinjtë shihen të shpërndarë pothuajse në të gjithë Brazilin, duke jetuar në të ndryshme habitatet, duke përfshirë pyjet, cerrados, caatinga, zonat urbane, ndër të tjera. Pra, më poshtë do të njihni speciet kryesore dhe disa karakteristika rreth tyre. Shih:

Sorbi blu

Sorbi blu (Cyanocorax caeruleus) është zogu tipik i pyjeve me pisha. Gjendet shpesh në rajonin jugor të vendit, por gjithashtu banon në pyjet në pyllin e Atlantikut. Është një nga zogjtë më të përhapur të pishave Parana, pasi ruan farat e saj dhe, në disa raste, i harron ato të fshehura në gjethe dhe vrima në tokë.

Në thelb ushqehet me fara dhe jovertebrorë të vegjël. Dhe periudha e shumimit të tij fillon në tetor dhe përfundon në mars. Blu jays jetojnë në tufa me 4 deri në 15 individë, të organizuar mirë në mënyrë hierarkike. Karakteristikat e tyre fizike janë pendët blu të ndezura dhe të zeza në kokë, qafë dhe gjoks. Ata janë rreth 39 cm në gjatësi, janë zogj shumë inteligjentë dhe komunikues, me 14 lloje të ndryshme vokalizimi. jeton në biomën Pantanal, e cila korrespondonnë rajonet më qendrore të vendit, si Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Goias, São Paulo dhe pjesë të Parana. Emri i tij shkencor është Cyanocorax cyanomelas, kështu që "cyano" do të thotë blu dhe "melas" korrespondon me të errët, për shkak të pendëve të tij, të cilat janë blu, me një ton të butë vjollce. Për shkak të këtij toni të pendës, njihet edhe si sorra gri ose sorra blu.

Duket shumë si një sorrë blu, megjithatë, është pak më e vogël, me përmasa rreth 35 centimetra. E veçanta e këtyre sorrave është se kalojnë zona të mëdha të hapura dhe lumenj, zakonisht në një fluturim të vetëm, ndryshe nga speciet e tjera. Një kuriozitet tjetër është se ata nuk jetojnë në tufa, vetëm në grupe më të vogla.

Cancão-da-campina

Burimi: //br.pinterest.com

Njohur si gralha-da -campina dhe gjithashtu nga “sorbi me mjekër blu”, zogu këngëtar ka emrin shkencor Cyanocorax hafferi, në homazh të ornitologut që zbuloi këtë specie, Dr. Jurgen Haffer. Ky zog gjendet në rajonet caatinga.

Karakteristikat kryesore të tij janë pendët e tij blu të lehta dhe vijat blu të errëta në rajonin e vetullave dhe poshtë sqepit. Një ndryshim shumë specifik i kësaj specie është toni i verdhë në iris dhe bishti i tij. Një tjetër fakt i habitshëm është kreshta e saj e errët dhe e ngurtë që mbulon zonën e vrimave të hundës. Sa i përket karakteristikave të tjera, ato nuk ndryshojnë nga llojet e tjera të sorrave. këta zogjato janë rreth 35 centimetra dhe ushqimi i tyre bazohet në perime, jovertebrorë të vegjël dhe fruta.

Sorbi Cancan

Sorbi Cancan (Cyanocorax cyanopogon), i njohur gjithashtu si cancão, është gjithashtu vendas në caatinga. Ajo është kryesisht e bardhë dhe e zezë, dhe sytë e saj kanë një nuancë të fortë të verdhë. Zogu ka një këngë të fortë dhe goditëse, kështu që kënga e tij njihet nga larg.

Ai është rreth 34 cm dhe zakonisht jeton në tufa me nga tre deri në nëntë individë, kështu që mbron grupin e tij me zell, duke treguar tipare territorialiste. . Ndryshe nga shumë sorra që ushqehen me insekte dhe jovertebrorë të tjerë, ata hanë brejtës të vegjël, peshq dhe zogj edhe më të vegjël.

Korbi me napë blu

Burimi: / /br.pinterest.com

Kjo specie gjeli ndryshon pak nga zogu këngëtar. Dallimi është vetëm në ngjyrën e puplave të saj, të cilat mbizotërojnë ngjyrën blu të hapur në pjesët e poshtme dhe blunë e errët në pjesët e sipërme, ndërsa kankao ka një ton bojë qielli, pothuajse të bardhë.

gjatësia është 33 centimetra, dhe ata jetojnë në vende me rërë, pyje dhe pyje të rralla ose kaatinga në rajonin e Amazonës. Emri i tij shkencor është Cyanocorax heilprini dhe është një specie pak e njohur që është gjetur në numër të vogël. Madje ka frikë se mund të zhduket para se ta dimë më mirë.

Ralha do field

Sorbi i egër (Cyanocorax cristatellus) jeton në qendër-perëndim të vendit. Ata njihen gjithashtu si sorra e cerrados sepse ata banojnë në veçanti në këtë biom brazilian. Puplat e saj tërheqin shumë vëmendjen për shkak të ngjyrës së saj, një karakteristikë shumë e ndryshme nga speciet e tjera.

Ka një pendë blu të thellë, kryesisht në krahë, me një përzierje të zezë dhe të bardhë në pjesët e tjera. të trupit. Ka një gjatësi rreth 35 inç. Ndër llojet e ndryshme të rookëve të njohur në Brazil, është ai me zakonet më kurioze. Dieta e këtyre sorrave është e njëjtë me atë të specieve të tjera, ku dieta e tyre përbëhet nga insekte të vogla, fara, vezë dhe fruta.

Sorbi vjollcë

Këto gjela gjenden në Amazon, në shtetet nga Rondônia, Roraima, Acre dhe Amazonas. Vjollcat (Cyanocorax violaceus) shmangin pyjet malore dhe zakonisht gjenden në zonat lumore, si ishujt, ose brigjet e lumenjve dhe liqeneve.

Ata jetojnë në tufa dhe përshtatin strategjitë mbrojtëse të fluturimit kundër grabitqarëve, fluturimit në një dosje të vetme, duke kaluar ishujt. Ata janë zogj më të mëdhenj, kur krahasohen me speciet e tjera, me gjatësi rreth 37 centimetra. Për shkak se ata jetojnë në këto rajone lumore, dieta e tyre është pak më ndryshe nga sorrat e tjera; përveç frutave, drithërave dhe insekteve të vogla, mundenAta ushqehen edhe me peshq të vegjël.

Sorbi i shkëmbinjve

Sorbi i gurit (Cyanocorax chrysops) jeton në vende të larta, banon në pyje dhe rrallë zbret në tokë, me përjashtim të kur bie një ushqim. Dieta e tyre kryesore është kafshët e vogla, vezët dhe drithërat.

Ashtu si jay blu, ata janë shumë të dhënë pas farave të pishës Araucaria dhe ndihmojnë shumë në përhapjen e farave të pishës.

Shiko gjithashtu: White Boxer Dog: karakteristika, personalitet dhe më shumë!

Kënga e saj është disi e veçantë dhe imiton zërat e gjitarëve dhe zogjve të tjerë. Zëri i tij konsiderohet llafazan, sepse është më i lartë. Këta gurë janë të gjatë 34 cm dhe kanë një bisht 17 cm të gjatë.

Sorbi i Guajanës

Sorbi i Guajanës (Cyanocorax cayanus) mban emrin e vendit të origjinës, megjithatë, ato janë gjithashtu të pranishme në Amazon. Ata preferojnë të jetojnë në periferi të pyjeve dhe pyjeve. Ata pothuajse nuk hyjnë në pyje të dendura dhe mund të gjenden gjithashtu në toka ranore.

Zakonisht shihen në tufa me dymbëdhjetë ose më shumë individë. Ata janë mesatarisht 33 centimetra në gjatësi dhe kanë tre ngjyra specifike në pendët e tyre. Krahët e saj janë në tonalitete blu të çelura dhe të errëta, koka është e zezë dhe trupi ka nuanca të bardha. Ushqimi dhe riprodhimi i tyre nuk ndryshojnë nga llojet e tjera të sorrave.

Më shumë rreth "korbave braziliane"

Ne pamë shumë ngjashmëri dhe dallime të këtyre zogjve të pranishëm në Brazil. Dhe përveç kësajGjithçka që është përmendur deri më tani, ne kemi ende shumë për të mësuar rreth sorrave, të njohura edhe si "korbat e Brazilit". Shihni informacione të tjera shumë interesante rreth tyre:

Ka një ndryshim midis sorrës dhe sorrës

Ka dallime themelore midis sorrës dhe sorrës, si p.sh., madhësia dhe ngjyra. Gjerat janë përgjithësisht më të vegjël se sorrat.

Për sa i përket ngjyrës së puplave të tyre, sorrat priren të jenë plotësisht të zeza, ndërsa sorrat ndryshojnë nga tonet gri në blu të hapur, siç e kemi parë në sorrat që jetojnë. këtu përreth.

Një ndryshim tjetër është se sorrat jetojnë në tufa deri në pesëmbëdhjetë anëtarë, duke formuar klane që mund të kenë individë deri në dy breza, ndërsa sorrat zakonisht shihen vetëm ose në çifte.

Më në fund, kemi dallimin në këngët e tyre: sorrat kanë vokalizime më të trasha dhe të ngjirura, dhe sorrat prodhojnë tinguj më të mprehtë, si p.sh. Familjet janë shumë inteligjente, me një aftësi të lehtë të të mësuarit në natyrë dhe madje edhe ato të edukuara në robëri. Inteligjenca e tyre krahasohet me atë të shimpanzeve dhe delfinëve. Ata krijojnë mjete që ndihmojnë me të ushqyerit, mësojnë truket ku mashtrojnë kafshët e tjera duke u shtirur si të ngordhura, duke u shtirur se ruajnë ushqimin në vende që nuk janë ato reale dhe duke gjuajtur me gurë.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.