Kuriozitete për qentë: fizikë, ushqim dhe më shumë!

Kuriozitete për qentë: fizikë, ushqim dhe më shumë!
Wesley Wilkerson

A i dini të gjitha informacionet rreth botës së qenit?

Bota e qenit është plot me informacione interesante. Në këtë artikull do të mësoni për disa kuriozitete për qentë, si dieta e tyre, hidratimi, shëndeti mendor dhe fizik, ndër të tjera. Këtu do të mësoni për karakteristikat e tyre fizike dhe funksionale, përveçse do të kuptoni sjelljen e tyre.

Në vijim, do të lexoni gjithçka për një sërë ushqimesh të lejuara për qentë dhe do të shihni se ata kanë një lloj “përshtypjeje dixhitale” edhe pa pasur gishta. A e dini se bishti i qenit ka një arsye të ekzistojë? Ne do t'i shohim në këtë artikull këto, dhe shumë informacione të tjera të rëndësishme dhe kurioze, për ata që duan të dinë pak më shumë për këtë botë magjepsëse!

Kuriozitete rreth ushqyerjes së qenve

Kush ka një qen, një Një ditë ajo mendoi nëse mund t'i ofronte apo jo ushqimin e saj. Më pas, do të shihni nëse qentë mund të hanë ushqime të tjera përveç kibllit, cilat ushqime janë të ndaluara dhe sa ujë duhet të hanë.

A janë qentë omnivorë?

Qentë shtëpiak janë kafshë që hanë një shumëllojshmëri të gjerë ushqimesh, pa u kufizuar në mish ose të ngjashme. Prandaj, ata janë omnivorë.

Ky fakt nxjerr në përfundimin se është e mundur të kemi një dietë të shëndetshme me burime me origjinë të ndryshme. Kafsha nuk bëhet më e dobët apo e ngadalshme, sepse nuk bazohet nëfakte argëtuese rreth qenve

A i dinit të gjitha këto fakte për miqtë më të mirë të njerëzve? Shihni më poshtë për më shumë kuriozitete historike rreth këtyre kafshëve! Zbuloni se cili është raca më e vjetër e qenve dhe që konsiderohet më e guximshmja në botë!

A përmendet qentë në Bibël?

Prania e kafshëve është konstante në librat biblikë, thuhet se janë krijesa hyjnore. Në disa fe, figura e qenit përfaqëson dashurinë dhe besnikërinë. Qëllimi i ekzistencës së tyre është mbrojtja dhe shoqërimi. Në kontekstin biblik, ato shfaqen si pozitivisht ashtu edhe negativisht.

Termi që i referohet qenit, në hebraisht, shfaqet rreth tridhjetë herë. Në disa pasazhe ata janë portretizuar si ndihmesa dhe udhërrëfyes bari. Megjithatë, kafsha konsiderohej e papastër për hebrenjtë. Në disa pasazhe kufizohet në ngrënien e ushqimit të mbetur dhe kufomave.

Cili është qeni më i vjetër në botë?

Në tezën se qentë shtëpiake janë ujqër që janë rritur pranë njerëzve, ka ende mosmarrëveshje për qenin numër një. Ajo që dihet është se nuk ka vetëm një racë të parëlindur. Chow-Chow, i cili ka origjinë kineze, ka ekzistuar që nga viti 200 para Krishtit, Basenji, i racës afrikane, ka të dhëna që datojnë më shumë se 4000 vjet më parë. Sa i përket Akita Inu, një paraardhës i mundshëm i këtij qeni mund të jetë shfaqur rreth 8000 para Krishtit.

Çfarë është qenimë trimi në botë?

Është një mit që një qen i guximshëm ka gjithmonë një kornizë të madhe, ka raca qensh natyralisht agresive dhe të rrezikshme. A e dini se kush konsiderohet më i guximshmi në botë? Vlen të kujtohet se lista i referohet instinkteve të qenit. Krijimi i kafshës është, shumë herë, një faktor përcaktues që ajo të konsiderohet e urtë ose e pashoqërueshme.

Doberman Pinscher është impozant dhe me aftësi gjuetie, ndërsa Pitbulli, kur krijohet në mënyrë armiqësore, zemërohet. Raca Presa Canario është një qen i dyshimtë dhe përdoret shpesh si roje shtëpie, Pinscher, pavarësisht se është i vogël, është energjik dhe nervoz.

Tani ju jeni ekspert në qen!

Në këtë artikull, ju mund të shihni disa kuriozitete rreth botës interesante të qenve! Karakteristikat fizike dhe temperamenti u renditën në mënyrë didaktike për t'ju informuar dhe argëtuar. Këtu mund të kuptoni për ushqimin, shëndetin dhe mirëqenien e këtyre kafshëve të dashura. Ne pamë më lart se qentë sillen në përputhje me edukimin e tyre, por edhe ndjekin instinktet e tyre natyrore.

Mund të çmitizoni gjithashtu informacionin në lidhje me matjen e moshës dhe faktin që qentë pëlqejnë mishin vetëm gjatë vakteve. Një mjedis i shëndetshëm është i favorshëm për një qenush të lumtur. Tani që dini gjithçka rreth kësaj bote, po të adoptoni një të mbuluar me gëzof?

Shiko gjithashtu: Bagëtitë holandeze: shikoni karakteristikat, çmimin, mbarështimin dhe më shumë! ushqehen vetëm dhe ekskluzivisht me mish të kuq. Përkundrazi, ato janë qenie të afta të ushqehen me fara, rrënjë, gjethe, fruta dhe perime. Në këtë mënyrë, ato nuk kufizohen në një proteinë të vetme.

Sa litra ujë pi mesatarisht një qen në ditë?

Përgjigja është: varet! Madhësia e kafshës, ritmi i saj i jetës dhe kushtet klimatike të qytetit tuaj duhet të merren parasysh. Krahasuar me macet, qentë hanë një sasi të madhe uji gjatë gjithë ditës.

Konsumimi, në përgjithësi, ndodh kur zgjohen, pas çdo vakti dhe sapo ka një aktivitet fizik pak më intensiv: shëtitjet me pronarët, gara pas lodrave, gërmimi në papastërtitë e oborrit të shtëpisë. Sa më i madh të jetë qeni, aq më shumë ujë do t'i duhet organizmit të tij. Mesatarisht, gëlltiten 100 ml ujë për kilogram. Siguroni gjithmonë shumë ujë të pastër për qenin tuaj.

Çfarë ushqimesh mund të hajë qeni?

Dyshimet rreth ushqimeve që mund të hanë qentë janë të zakonshme. Këto kafshë nuhatëse shpesh "dëshirojnë" atë që njerëzit hanë pranë tyre. Përveç ndryshimit të menusë, ushqimet alternative për të ushqyer mund të jenë pjesë e ushqimit të kafshëve. Kështu, ato plotësojnë shëndetin e qenit në mënyrë të ekuilibruar.

Këto janë disa ushqime që mund të hanë qentë: fibra ndihmon në funksionimin e zorrëve të qenit mango është e pasur me vitamina, ndihmon në imunitet, bukëmund të jetë burim energjie dhe mëlçia kontribuon shumë në shëndetin e sistemit nervor.

Çfarë ushqimesh nuk mund të hanë qentë?

Nëse jeni të interesuar të zbuloni se cilat ushqime janë të dëmshme për qenin tuaj, tani është koha. Disa ushqime bëhen helme të vërteta dhe mund të çojnë në vdekje! Janë ndër ushqimet që nuk janë të përshtatshme për qentë, ëmbëlsirat në përgjithësi, ksilitoli rrit insulinën dhe mund të shkaktojë dështim të mëlçisë, rrushi sepse ka substanca toksike për kafshën dhe qepa që me kalimin e kohës mund të shkatërrojë qelizat e kuqe të gjakut dhe të çojë në shfaqja e anemisë.

Kuriozitete fizike për qentë

Ndër kuriozitetet fizike të qenve, disa mund të na lënë shumë të habitur. Këtu do të shohim disa si, një lloj "gjurmë gishti" që kanë qentë dhe që ekzistenca e bishtit në këto kafshë ka një funksion. Le të shohim kuriozitetet e botës së qenit!

A kanë qentë ndonjë pjesë unike, si një "gjurmë gishti"?

Ashtu si njerëzit, çdo kafshë identifikohet nga një pjesë unike e trupit. Megjithatë, teksa ecin mbi putrat e tyre, përshtypja e qenve nuk është dixhitale, por hundore. Pikërisht nëpërmjet feçkës identifikohen.

Shiko gjithashtu: Aphid: llojet, karakteristikat dhe si të shpëtojmë prej tyre!

Për këtë, në feçkë aplikohet një lloj boje (jo toksike) dhe më pas shtypet në letër. Është gjithashtu e mundur të bëhetnga aplikacionet. Vlen të kujtohet se surrat është një pjesë ultra e ndjeshme e kafshës, kështu që procedura duhet të bëhet nga veterinerët. Asnjëherë mos aplikoni bojëra për qëllime të tjera.

Cila është rëndësia e bishtit të qenit?

Ndryshe nga njohuritë popullore, bishti nuk është vetëm një tregues i lumturisë. Ekzistenca e tij shkon përtej këtij faktori, është thelbësor për të gjithë trupin e kafshës me katër këmbë. Gjuha e trupit është vetëm një nga arsyet pse ekziston bishti i qenit.

Ata mund të komunikojnë gëzim, interes dhe eksitim. Bishti është, në fakt, pjesa e fundit e shtyllës kurrizore të këtyre kafshëve. Prandaj, shërben si ekuilibër dhe mbështetje në përputhje me veshët, putrat dhe surrat. Përveç kësaj, ata nxjerrin feromone që tërheqin partnerët seksualë, duke ndihmuar në riprodhimin natyral të qenve të tjerë.

A kanë qentë gjunjë?

Po, edhe qentë kanë gjunjë, si të gjithë vertebrorët. Ndodhet në "palosjen" e gjymtyrëve të pasme. Për shkak se është një rajon i paqëndrueshëm, lëndimet dhe madje edhe traumat e përhershme janë të zakonshme. Shkaqet e këtyre gjendjeve janë të ndryshme: mbipesha e qenit, mënyra e jetesës sedentare, rënia nga vendet e larta ose shfaqja e sëmundjeve degjenerative.

Probleme në gjunjët e qenve, si dhe në çdo kafshë tjetër, mund të shkaktojnë shumë dhimbje dhe parehati të tilla si çarje, inflamacion, ulje të lëvizshmërisë dhe këputje. Trajtimet mund të variojnë ngamjekësi dhe orteza, madje edhe kirurgji. Patologjitë në gjunjë mund të shkaktojnë sëmundje kronike si artriti.

A kanë të gjithë qentë të njëjtin numër dhëmbësh?

Ashtu si me njerëzit, ndryshimi i dhëmbëve është i nevojshëm që qentë të funksionojnë siç duhet. Në përgjithësi ata kanë 28 dhëmbë në fazën e qenushit dhe pas rënies graduale formohen 42 dhëmbë të përhershëm.

Furça është e rëndësishme. Tartari, nëse nuk hiqet nga veterineri, mund të shkaktojë rënien e dhëmbëve. Disa raca janë të lehta për t'u zhvilluar sëmundje dentare, të tilla si qimedredhura, Pugs dhe Pomeranians. Chihuahuas, Pinschers, Maltese dhe Yorkshires priren të mos ndryshojnë të gjithë grupin e dhëmbëve të tyre. Kjo rezulton me qumësht dhe dhëmbë të përhershëm të pranishëm tek i njëjti qen.

Fakte fiziologjike rreth qenve

Ka disa fakte më të zakonshme rreth fiziologjisë së qenve. Tani do të shohim se si të dimë moshën aktuale të qenit tuaj, sa orë gjumë ka nevojë qeni juaj dhe sa këlyshë mund të lindë një qen menjëherë.

Si të llogarisim moshën e qenve?

Më parë ekzistonte një mit që, për një vit të jetës njerëzore, shtatë vjet numëroheshin për moshën e një qeni. Megjithatë, kjo do të kishte qenë pak më ndryshe.

Dijetarët kanë arritur në përfundimin se mund të bëhet një llogaritje për të parashikuar moshën e qenit në krahasim me njerëzit. Ollogaritja konsiston në shumëzimin e çdo viti të jetës me 12,5 nëse është një qen i vogël, për qentë e mesëm shumëzoni çdo vit të jetës me 10,5, ose shumëzoni çdo vit të jetës me 9 nëse është një qen i madh.

Si shumë këlyshë mesatarisht dhe sa kohë janë këlyshët shtatzënë?

Në varësi të madhësisë dhe racës së kafshës, një qen femër ka mesatarisht pesë këlyshë në të njëjtën kohë. Shëndeti i femrës, mënyra e saj e rritjes dhe të ushqyerit ndikojnë në këtë cikël. Por kjo nuk është e gjitha, nëse mashkulli është i sëmurë ose i kequshqyer, ka një ulje drastike të numrit të këlyshëve.

Racat mesatarja e të cilave është gjashtë këlyshë për shtatzëni janë: Shih-Tzu dhe malteze. Tashmë Saint Bernard dhe Golden Retriever kanë reputacionin e gjeneratorëve të foshnjave të qenit: deri në katërmbëdhjetë këlyshë mund të lindin nga e njëjta femër. Periudha e shtatzënisë varion nga 58 në 68 ditë.

Sa orë mesatarisht fle një qen në ditë?

Një qen i shëndetshëm me madhësi mesatare mund të flejë deri në 10 orë rresht. Kjo kohë mund të ndryshojë pak a shumë, pa shqetësime të mëdha. Metabolizmi i këtyre kafshëve shtëpiake ndryshon sipas moshës. Prandaj, si këlyshët ashtu edhe qentë e moshuar kanë nevojë për më shumë kohë për të fjetur.

Një qen që është vetëm pak ditë fle deri në 14 orë. Gjumi është i nevojshëm që sistemi juaj imunitar të rikuperohet. Prandaj, duke vërejtur përgjumje tek qeni juaj, mos ndërhyni. Nëse qeni juaj fle për më shumë se 14 orë pa ndërprerje,kjo mund të tregojë anemi ose probleme të tjera. Në këtë rast këshillohet të kërkoni ndihmë mjekësore.

A bëjnë jashtëqitjen qentë në ndonjë drejtim specifik?

Pronarët e qenve mund të kenë vënë re se ata priren të bëjnë rrathë rreth vendit të tyre të zgjedhur përpara se të defekojnë. Rezulton se ky ritual përgatitor ka arsye për të ndodhur. Në fillim, qeni vëzhgon zonën e zgjedhur, nëse ka bar, ai është mjaft i ulët dhe grabitqarët e mundshëm duhet të jenë të paarritshëm.

Një shpjegim tjetër - pak më shkencor - sugjeron që qentë mund të ndjekin fushë magnetike. Në këtë rast ata do të kuptonin se ku është poli i veriut, vendi i preferuar i tyre dhe do të ktheheshin në atë drejtim.

A djersitin qentë?

Poret i ndihmojnë njerëzit të djersiten, dhe qentë nuk janë të ndryshëm, megjithatë, ata kanë pak gjëndra djerse. Prandaj, ata eliminojnë nxehtësinë në mënyrë më efektive në mënyra të tjera. Ju mund ta keni vënë re tashmë se në stinët më të nxehta të vitit këto kafshë të vogla përpiqen të përfitojnë nga klima e kondicionuar ose dyshemeja e banjës, dhe kjo ndodh sepse sipërfaqet më të ftohta ndihmojnë në zbutjen e temperaturës së trupit.

"jastëkët" "të putrave dhe surrat gjithashtu rregullojnë nxehtësinë. Gjuha që del nga goja nuk është gjithmonë rraskapitje, ajo freskon qarkullimin e gjakut dhe kapërcen kufizimet e vrimave të hundës së qenit në këtë funksion.

Kuriozitete rrethsjellja e qenve

Të shohim tani nëse ka dhe cila është sjellja e duhur për një qen, cila është arsyeja e ulëritës së tyre dhe se edhe ata mund të vuajnë nga ankthi dhe depresioni njësoj si njerëzit . Shihni më shumë për temperamentin e qenve.

Pse qentë ulërijnë?

Ulëritja e qenve nuk është gjithmonë e njëjtë dhe mund të arrijë intensitete të ndryshme. Mund të duket thjesht dhimbje ose zhgënjim, por ekspertët pohojnë se është një mënyrë komunikimi e trashëguar nga ujqërit me qëllime të panumërta. , uri, etje, ankth, frikë nga vetmia apo braktisja, apo edhe kur shohin kujdestarët e tyre në rrezik. Më tepër, sjellja duhet të monitorohet dhe t'i raportohet veterinerit.

Sa mënyra mund të komunikojnë qentë?

A keni ndjerë ndonjëherë sikur e kuptoni se çfarë donte të të thoshte qeni? Edhe pse janë specie të ndryshme, njerëzit dhe qentë kanë një marrëdhënie që shkon përtej komunikimit oral. Gjuha e trupit, zëri dhe vizuali e bëjnë këtë ndërtim të mirëkuptimit mes të dyjave. Kur bishti i kafshës shtëpiake lëviz nga njëra anë në tjetrën, sinjalizon se ajo është e interesuar, kurioze, e lumtur.

Lëvorja ose ulërima e tyre tregon se ata janë vigjilentë, kërkojnë vëmendje apo edhe të emocionuar për të parë pronarin. "E qara" mund të jetë një reagim ndaj një qortimi ose ndaj të ftohtit. Ndërsa u shtrinë përballëpronarët, kjo tregon se ata janë rehat dhe duan dashuri.

A kanë qentë ankth dhe depresion?

Ankthi dhe depresioni nuk janë unike për njerëzit. Dhe arsyet e shfaqjes së tyre tek qentë kanë gjithashtu shkaqe të ngjashme, si ushqimi i keq, lëvizja e shtëpisë, vdekja e kafshëve të tjera shtëpiake në të njëjtën shtëpi.

Simptomat janë mungesa e oreksit, mosinteresimi për të luajtur, lëpirja dhe kruarja. për një kohë të gjatë në të njëjtin vend, shumë ose pak gjumë dhe agresivitet. Vetëm periudhat e gjata rrisin mundësinë e qenit për të zhvilluar këto çrregullime. Kthimi i pronarit në fund të një dite pune, për shembull, krijon ankth në momentin që ata e takojnë.

A veprojnë qentë për hakmarrje apo inat?

A ka një ndjenjë hakmarrjeje në botën e qenit? Me vetëdije, jo. Qentë nuk planifikojnë hakmarrje ndaj pronarëve të tyre pasi qortohen, për shembull. Ajo që ndodh kur vendosin të hanë këpucën ose zhduken me një objekt është instinktive.

Këto janë sjellje që rrjedhin nga ankthi, dëshira për të tërhequr vëmendjen, dëshira për të luajtur. Mëria dhe hakmarrja janë komplekse për këto kafshë. Në përgjithësi, ata e lidhin atë që duhet bërë me reagimin e pronarit. Përvojat e kaluara udhëzojnë se çfarë do të bëjnë për të marrë atë që duan. Prandaj, eksplorimi i fjalëve ose urdhrave negative nuk do të kuptohet prej tyre.

Të tjerët
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.