Llojet e milingonave: njohin speciet shtëpiake dhe helmuese

Llojet e milingonave: njohin speciet shtëpiake dhe helmuese
Wesley Wilkerson

Sa lloje të milingonave njihni?

Milingonat janë, pa dyshim, një nga qeniet e gjalla më të bollshme dhe më të rëndësishme që banojnë në planetin tokë. Popullatat e mëdha të milingonave të përhapura në të gjithë botën janë thelbësore për ruajtjen e rendit të ekosistemeve të tëra.

Për t'ju dhënë një ide, vlerësohet se ekzistojnë midis 10 dhe 100 kuadrilion individë të llojeve më të ndryshme të milingona në botë. Dhe, megjithëse ndonjëherë duket se milingonat janë të gjitha të njëjta, deri më sot, më shumë se 18,000 lloje të ndryshme të këtij insekti janë kataloguar.

Në këtë artikull, ne do të paraqesim disa nga llojet më të rëndësishme të milingonave. disa prej të cilave janë të panjohura për publikun. Vazhdoni të lexoni dhe qëndroni në krye të kurioziteteve dhe detajeve kryesore të këtyre kafshëve të vogla!

Llojet e milingonave shtëpiake

Për të filluar këtë përmbledhje, do të paraqesim më poshtë 9 llojet kryesore të milingonave shtëpiake, disa prej të cilave janë më të njohura, si marangozi. Megjithatë, të tjerët mund të mos mbahen mend aq lehtë, siç është milingona argjentinase. Shikoni të gjitha!

Milingonja më e madhe

Milingona e madhe është një specie milingonash vendase në rajonin jugor të Floridës, në Shtetet e Bashkuara. Megjithatë, ky jovertebror u përhap në të gjithë Amerikën, me një dukuri të lartë në Brazil. Kjo milingonë mund të gjendet në llojet më të ndryshme tëLlojet madhështore të milingonave, vazhdoni të shfletoni Udhëzuesin e Kafshëve dhe zbuloni detajet rreth ekzistencës së disa kafshëve të tjera.

banesat njerëzore, në fshat ose në qytet. Është gjithëpërfshirëse, konsumon çdo lloj ushqimi dhe ka një ngjyrë të kuqërremtë.

Emri i dhënë kafshës është për shkak të një karakteristike fizike të spikatur. Milingonat ushtarake, përgjegjëse për mbrojtjen e foleve, kanë koka shumë më të mëdha se llojet e tjera të milingonave, përveçse ndryshojnë edhe nga bashkëmoshatarët e tyre.

Milingonja prerëse e lëkurës

E njohur edhe si milingona gjetheprerëse, milingona e famshme gjetheprerëse është një specie klasike që mund të identifikohet nga zakonet e saj dhe ngjyra kafe e errët. Foletë e Saúva gjenden përgjithësisht në rajonet rurale ose në zona të lira toke dhe oborresh.

Karakteristika mbresëlënëse që i jep emrin kësaj specie jovertebrore është metoda e saj e kapjes së ushqimit. Prerësit fjalë për fjalë presin copa gjethesh shumë më të mëdha se vetja dhe e çojnë ushqimin në fole. Kjo specie e milingonave ushqehet kryesisht me gjethet që i pret dhe me kërpudhat e krijuara brenda foleve.

Milingonat e shtëpisë me erë të keqe

Milingonat e shtëpisë me erë, e njohur edhe si milingona me erë, është një nga insektet më të zakonshme në shtëpitë urbane. Në përgjithësi, foletë e milingonave të qelbur janë të vendosura në çarje në mure dhe dysheme, me një mesatare prej 40,000 individësh. Ato me erë të keqe kanë një trup krejtësisht të zi dhe janëshumë e vogël.

Emri i caktuar për këtë lloj milingonash i referohet një erës karakteristike që nxirret kur shtypet një milingonë me erë të keqe. Është e zakonshme të dëgjosh raporte për njerëz që, pa dashje, shtypën njërën prej këtyre milingonave dhe ndjenin erën e keqe të saj.

Milingonat shtëpiake të faraonit

Milingonat e faraonit janë emëruar sipas strukturës së tyre trupa, që ngjajnë me shenjat egjiptiane. Përveç kësaj, ngjyra e saj qelibar, si mjalti, të kujton ari. Këto insekte janë gjithëngrënëse, por kanë një prirje për materiale organike, si mbetjet e mishit dhe madje edhe gjakun e njeriut.

Shumë e zakonshme në spitale, milingonat e faraonit i bëjnë foletë e tyre në kornizat e dyerve, shkallët dhe çarjet e finove. Ata zakonisht mbushin mbetjet spitalore, qilarët e restoranteve dhe të gjitha llojet e depozitave ku mund të gjejnë mbetje mishi, gjaku dhe nervash. Infektimi i kësaj milingone mund të jetë serioz, duke kërkuar praninë e një profesionisti të tymosjes.

Shiko gjithashtu: Keni dëgjuar ndonjëherë për qumështin e baldosës? përfitimet dhe kuriozitetet

Milingonat e drurit

Milingonat e drurit nuk emërtohen kot. Ky jovertebror i zgjuar është i njohur për krijimin e foleve të tij pranë ose brenda trupave prej druri, si trungje të vjetër, trarë apo edhe kërcell pemësh, duke pasur sjellje të ngjashme me atë të termiteve.

Shiko gjithashtu: Gjarpri i misrit: Shitja, çmimi dhe si të kemi një legal!

Individët e rritur të specieve të milingonave- da-madeira përdorin rrëshirën natyrale të drurit në dispozicion për ndërtimin e folesë së tyre. Ata kanë një trup të fortë, nësekrahasuar me atë të llojeve të tjera të milingonave dhe në përgjithësi janë një ngjyrë kafe e fortë.

Milingonat marangoz

Milingonat marangoz kanë zakone të ngjashme me ato të milingonës së drurit, me një ndryshim të vogël. Në vend që të konsumojnë mbetje druri siç bëjnë kushërinjtë e tyre, milingonat marangoz gërmojnë vetëm në trupa druri, duke hapur hapësirë ​​për ndërtimin e foleve të tyre në trungjet e pemëve dhe drurin e çatisë.

Në Shtetet e Bashkuara, milingonat Karpenter milingona konsiderohet një dëmtues urban dhe merr më shumë vëmendje se termitet në këtë drejtim, duke pasur parasysh bollëkun e shtëpive të ndërtuara tërësisht me dru në atë vend. Kjo specie ka një madhësi dhe peshë të favorshme në raport me llojet e tjera të milingonave dhe mund të shihet në të zezë, të kuqe ose një përzierje e të dyjave.

Milingonat fantazmë

Milingonat -fantazmë janë kaq quhen sepse kanë ekzoskelete të qarta në zonën e barkut, duke e bërë këtë zonë të milingonës praktikisht transparente. Megjithatë, ata kanë gjoks dhe kokë të zezë. Përveç kësaj, madhësia e këtyre insekteve është shumë më e vogël se ajo e llojeve të tjera të milingonave, gjë që, e kombinuar me maskimin e tyre, e bën të vështirë zbulimin e milingonës.

Këto kafshë kanë një dukuri të lartë në rajonet tropikale. Në Amerikën e Veriut ato gjenden veçanërisht në shtetet amerikane të Florida dhe Hawaii. Në Brazil, ata kanë një gamë të gjerë,duke u zhvilluar në pjesën më të madhe të vendit. Ata preferojnë ushqime të ëmbla, si sheqeri kristal, dhe priren të popullojnë tubacionet dhe kanalet.

Milingona e çmendur

Si një nga llojet më të zakonshme të milingonave urbane, milingona e çmendur është përgjegjës për të bërë ato rreshta të famshëm të milingonave që shtrihen nëpër mure dhe dysheme. Kjo specie jovertebrore është relativisht e vogël, zakonisht me ngjyrë të zezë të fortë dhe ushqehet me çdo gjë që shihet.

Milingonat e çmendura e kanë marrë emrin e tyre për shkak të sjelljes së tyre duke vepruar gjithmonë në grupe individësh që vrapojnë rreth njëri-tjetrit. ishin të çmendur. Kolonitë e saj janë të mëdha dhe të mbipopulluara, me nga 15 deri në 20 mbretëresha dhe më shumë se 80,000 individë.

Milingonat argjentinase

Kjo specie e milingonave është gjithashtu shumë e zakonshme në zonat tropikale dhe zakonisht gjendet në të gjithë Amerikën e Jugut, përveç Karaibeve dhe jugut të Shteteve të Bashkuara. Milingona argjentinase ka një ngjyrim që përzien nuancat e kafesë, është me përmasa mesatare dhe gjithëngrënëse.

Foletë e milingonave argjentinase janë mjaft të populluara dhe zakonisht vendosen në trupa të braktisur prej druri ose pemë afër shtëpive, ku milingonat shkojnë në merrni ushqim. Kur vriten, punëtorët në kolonitë argjentinase të milingonave nxjerrin një erë për të paralajmëruar shokët e tyre për rrezikun e afërt.

Llojet e milingonave: specie helmuese

Për të vazhduar, kjo listë përmban detaje dhe specifika rreth pesë llojeve të milingonave që kanë pickime helmuese, kështu që disa prej tyre mund të vënë në rrezik edhe jetën e njerëzve! Ato janë: Messor barbarus, milingona Cape Verde, milingona zjarri, milingona afrikane, milingona bulldog dhe milingona zjarri, e njohur edhe si pixica. Ndiqni!

Messor barbarus

Messor babarus është emri shkencor që i është dhënë milingonës së famshme korrëse, e cila njihet edhe si milingona e bukës ose milingona e krahut. Kjo specie është shumë e zakonshme në Brazil, kryesisht në rajonet gjysmë të thata verilindore, ku ata janë të njohur për pickimin e tyre të dhimbshëm. Këto milingona kanë trup të zi dhe kokë të kuqe dhe janë të gjithëngrënëse.

Milingonat korrës janë luftëtarë natyralë, të përgatitur për mbrojtje. Ekspertët raportojnë se të gjithë individët në një komunitet të këtyre insekteve janë ushtarë, me përjashtim të mbretëreshës dhe pasardhësve. Për shkak të këtij instinkti mbrojtës, foletë barbarus Messor janë gjerësisht të identifikueshme dhe të frikësuara nga banorët e rajoneve ku ato ndodhin.

Milingonat e Kepit të Kepit

Milingona e Kepit është më e njohur si tocandira, tucandeira ose milingona plumb. Ky pseudonim i fundit iu dha këtij insekti për shkak të pickimit të tij, i cili konsiderohet më i dhimbshmi në botë, duke shkaktuar dhimbje të ngjashme me atë të shkaktuar nganjë e shtënë me armë! Kafshimi i tonkandira inokulon një helm që përmban një neurotoksinë që shkakton spazma muskulore dhe dridhje, duke e paralizuar viktimën.

Kjo specie milingonash është shumë e zakonshme në Amerikën e Jugut, veçanërisht në rajonet pyjore ku përdoret në rituale. vendasit e kalimit për të rinjtë që po hyjnë në moshë madhore. Tocandirat kanë një trup të hollë, të zi dhe relativisht të madh. Për më tepër, ata janë të gjithëngrënës, duke u ushqyer me pothuajse çdo gjë që gjejnë në dyshemenë e pyllit.

Milingonat afrikane

"Milingona afrikane" është një term që përdoret për të përcaktuar një grup të llojeve të milingonave të gjinisë Epimyrma, të pranishme në kontinentin afrikan. Milingonat e këtij grupi janë jashtëzakonisht agresive dhe kanë një helm vdekjeprurës për gjahun e tyre dhe, nëse aplikohen me bollëk te njerëzit, mund të çojnë në vdekje.

Llojet e shumta të milingonave afrikane janë të gjithanshme dhe përshtaten me ekosisteme të ndryshme , që ndodh nga shkretëtira e Saharasë deri në pyjet tropikale të brendësisë afrikane. Shumica prej tyre kanë një ngjyrë të verdhë dhe janë të gjithëngrënëse, duke u ushqyer kryesisht me kafshë të vogla, të cilat i sulmojnë në grupe.

Milingonat Bulldog

Milingonat e Bulldog janë vendase në Oqeaninë, që ndodhin kryesisht në Australia dhe Tasmania. Megjithatë, tranziti ndërmjet kontinenteve e prezantoi këtë specie në pothuajse të gjithë globin. këto milingonaAta janë jashtëzakonisht agresivë dhe japin kafshime helmuese kur ndihen të kërcënuar. Foletë e tyre janë nën tokë dhe zakonisht kanë hyrje të fshehura, gjë që është një strategji gjuetie.

Nofkën "bulldog" i është dhënë nga forca e trupit të këtyre milingonave dhe gjithashtu nga nofulla e madhe dhe me kthetra të mëdha që ato kanë . Milingonat e buldogut kanë ngjyrë të kuqërremtë, të gjithëngrënëse dhe mund të vrasin. Ka raporte që, deri më sot, të paktën tre persona kanë dëshmuar se kanë vdekur nga kafshimet e milingonave bulldog.

Milingonë shpëlarëse të këmbëve

Termi "shpëlarje e këmbëve" përdoret për të përshkruar identifikoni një grup prej rreth 20 llojeve të milingonave të karakterizuara nga sjellje agresive. Llojet e milingonave të zjarrit zakonisht sulmojnë objektivat e tyre me egërsi të madhe dhe të gjitha përnjëherë, duke aplikuar thumbime të dhimbshme që përmbajnë helm, në mënyrë që të imobilizojnë gjahun që zakonisht është shumë më i madh se ata.

Këto lloje të insekteve të milingonave të zjarrit në përgjithësi ndodhin më shumë shpesh në të mbjella dhe plantacione të të gjitha llojeve, duke qenë një problem për punëtorët që punojnë në kohën e korrjes. Ato zakonisht janë të ngjyrosura në nuancat e kafesë dhe ushqehen me gjethe dhe fruta.

Milingona e zjarrit ose pixica

Pixica popullore ose milingona e zjarrit është një nga llojet e "shpëlarës së këmbëve". nëngjini. Ky lloj i njohur i milingonave gjendet në disa vende në botë dhe, në Brazil, mund të gjendetnë disa rajone. Pixies zakonisht pushtojnë vendet ku ka ushqim të ëmbël dhe i bëjnë foletë e tyre në pemë ose në tokë. Zakonisht kanë një ngjyrë të verdhë të çelur ose kafe të çelur.

Pixixica është gjithashtu helmuese, duke qenë një tmerr për fermerët që hasin fole dhe popullata të tëra të kësaj specie, të vendosura në pemë frutore. Kur ato shqetësohen, pixixicas sulmojnë dhe japin pickime të dhimbshme që ndezin rajonin e prekur. Ata ushqehen pothuajse me çdo gjë, por preferojnë frutat dhe gjethet që përmbajnë nektar.

Milingonat janë shumë të rëndësishme dhe kanë si qëllim mbijetesën

Një karakteristikë që bashkon të gjitha llojet e milingonave të paraqitura në këtë artikulli është fokusi që ata kanë për të mbijetuar. Këto kafshë nuk janë të interesuara të dëmtojnë kafshët e tjera ose mjedisin ku jetojnë dhe përfundojnë duke qenë pjesë themelore për ekuilibrin e faunës dhe florës të pranishme në habitatet e tyre.

Kur janë të pranishme në banesat e njerëzve, milingonat konsiderohen dëmtues . Prania e tyre dhe kërkimi i hapësirës në shtëpi mund të rrezikojë integritetin e individëve rezidentë, por çdo veprim për largimin e këtyre insekteve duhet të kryhet me kujdes.

Më në fund, shohim se sado e rrezikshme të jetë , specie të veçanta të milingonave mund të jenë, është e nevojshme dhe duhet të vazhdojë të luajë rolin e saj në natyrë. Tani që i dini të gjitha për këto
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.