Macet që luftojnë në shtëpi? Shikoni këshilla të rëndësishme për mjeshtëri!

Macet që luftojnë në shtëpi? Shikoni këshilla të rëndësishme për mjeshtëri!
Wesley Wilkerson

Të bësh bashkë dy mace kërkon përkushtim!

Macet janë kafshë jashtëzakonisht territoriale dhe janë të lidhura me rutinën. Shpesh, shfaqja e një maceje të re në mjedis ose ndryshimi i rutinës dhe mjedisit ku ata jetojnë mund të konsiderohet si një kërcënim, duke qenë një faktor stresi për kotelet. Prandaj, është thelbësore që të kuptoni se çfarë të bëni kur kafshët shtëpiake grinden.

Këtu do të zbuloni motivet kryesore për zënkat e maceve, do të kuptoni se si ta përgatisni shtëpinë tuaj për t'i pritur ato në mënyrën më të mirë të mundshme dhe mësoni hap pas hapi se si t'i bëni ata të bashkohen më mirë. Përveç kësaj, do të dini se çfarë komplikimesh mund të shfaqen gjatë rrugës dhe do të shihni se çfarë nuk duhet të bëni kur iu afroheni maceve. Shikoni të gjitha duke lexuar më poshtë! Le të shkojmë?

Zbuloni pse dy mace vazhdojnë të zihen

Macet, për shkak të natyrës së tyre instinktive, janë kafshë shumë të vetmuara. Ata nuk shoqërohen lehtë, kanë instinktin për të gjuajtur vetëm dhe, për rrjedhojë, konsiderohen shumë të pavarur. Për këto arsye, të jetosh me kafshë të tjera në shoqëri mund të jetë shumë e vështirë për disa kotele. Ne ndajmë disa tema që shpjegojnë pse dy mace përfundojnë duke u grindur lehtësisht. Shihni më poshtë!

Macet kanë sjellje të pavarur

Sjellja e pavarur është një karakteristikë unike dhe shumë e veçantë e maceve nëkoha juaj për të përpunuar dhe pranuar gjërat. Prandaj, është më mirë që çdo gjë të bëhet me qetësi.

Kapërcimi i hapave në këtë proces mund të përfundojë duke gjeneruar shumë stres për të dy macet, dhe kjo do ta bëjë shumë më të vështirë për to të jetojnë së bashku për një kohë të gjatë vraponi. Nuk ka një kohë të caktuar për këtë proces. Mund të zgjasë me ditë, javë ose muaj, gjëja e rëndësishme është të respektoni kohën e secilit.

Nëse nuk funksionon, filloni procesin nga e para

Nëse macet nuk pranojnë njëri-tjetrin, është koha për të bërë një hap prapa në proces. Mos i detyroni të dy të afrohen, kjo mund të përfundojë duke krijuar shumë probleme për të dy.

Nëse gjërat nuk po ndodhin në mënyrë harmonike, përpiquni të filloni nga e para. Mund të ndodhë që ata nuk janë ende gati dhe duhet të mësohen me praninë e njëri-tjetrit nga larg, në mënyrë që të mund të njihen vërtet më vonë.

Shiko gjithashtu: Cili është çmimi i Dogo Argentino? Kostoja, mënyra për të blerë dhe këshilla

Mos u bërtitni maceve

Macet nuk mësojnë me dhunë dhe jo me britma. Përkundrazi, i bën ata të frikësuar dhe të stresuar. Në momente të tilla delikate, gjëja e fundit që duam është t'i bëjmë kotelet të frikësohen dhe të shqetësohen, pasi kjo mund të ndikojë në të gjithë procesin dhe të bëjë gjithçka më të vështirë.

Është e rëndësishme të tregojmë gjithmonë siguri për të dy. Kështu që asgjë në mjedis nuk interpretohet si kërcënim, përfshirë praninë e njëri-tjetrit.

Mos i izoloni plotësisht macet

Megjithëse prezantimi zyrtarmes maceve mund të zgjasë pak, është shumë e rëndësishme që në një moment ata të fillojnë të shohin njëri-tjetrin. Duke i mbajtur gjithmonë larg dhe të izoluar, ata nuk do ta njohin dhe pranojnë kurrë njëri-tjetrin. Prandaj, kur gjithçka është më harmonike, me sjellje pranuese që të dy demonstrojnë, bëjini të jetojnë së bashku në të njëjtin mjedis.

Lidhja e besimit midis maceve të reja kërkon kohë

Mënyra më e mirë për t'i bërë dy mace të shkojnë mirë është të prezantoni pak nga pak procesin e lidhjes mes tyre. Filloni ngadalë, me durim! Në fillim mbajini të dy larg, secili në një mjedis.

Me kalimin e ditëve, rrisni kontaktin. Hapi i parë është që të dy të nuhasin njëri-tjetrin, më pas të kenë kontakt me sy dhe kur janë mësuar me praninë e njëri-tjetrit, t'i çojnë të dy në të njëjtin ambient dhe të luajnë me ta. Gjithmonë vëzhgoni sjelljen e të dyve, për të shmangur çdo shqetësim.

Kini durim, jini të vendosur dhe tregoni gjithmonë shumë dashuri dhe siguri për të dy. Është më mirë që procesi të marrë kohë sesa traumatizues. Mendoni gjithmonë afatgjatë. I gjithë ky kujdes do të shpërblehet kur të dy të pranojnë njëri-tjetrin dhe të lidhen. Respektoni kohën e përshtatjes së secilit dhe dyfishoni kujdesin dhe dashurinë, në fund të fundit, tani gjithçka do të jetë e dyfishtë!

të përgjithshme. Nëse vëzhgojmë sjelljen e tigrave dhe luanëve, për shembull, mund të vërejmë se këto kafshë gjuajnë gjithmonë vetëm dhe, që në moshë të hershme, inkurajohen të kenë autonomi për t'u mbrojtur dhe për të ngrënë pa u varur nga të tjerët.

Macet e kanë këtë aftësi.sjellje në natyrën e tyre të maces, dhe kjo i bën ato kafshë të vetmuara, me vështirësi të mëdha në shoqërimin dhe pranimin e bashkëjetesës me një kafshë tjetër.

Macet janë territoriale

Një sjellje tjetër instiktive e maceve është të mbrojnë territorin e tyre, cilido qoftë ai. Çdo gjë që macja e konsideron të tijën, ai ka të ngjarë të "luftojë" për ta mbrojtur. Për shembull, kutitë e mbeturinave, ushqimi, uji dhe ndonjëherë edhe pronari.

Pra, prania e një kafshe tjetër në mjedisin ku jeton macja mund të interpretohet si kërcënim. Shpesh, për të shënuar territorin, macet mund ta gërvishtin, fërkojnë dhe madje urinojnë mbi të, duke lënë gjurmët e tyre si një mesazh shumë të qartë se është e tyre.

Ato janë të lidhura me rutinën nga shtëpia

Është vërtetuar se macet ndjekin një rutinë dhe se janë shumë besnike ndaj saj. Për shembull, ata kanë kohën e duhur për të ngrënë, për të defekuar, për të luajtur dhe për të shëtitur. Kjo i bën ata të gjejnë lehtësisht çdo ndryshim që mund të ndërhyjë në këtë rutinë si të çuditshme.

Prania e një kafshe tjetër në mjedis është sigurisht diçka që gjeneron lëvizje dhe mund të ndryshojë diçka në mjedis.rutinë mace. Edhe sepse, tani, koha është ndarë për një kafshë tjetër përveç tij, dhe kjo mund ta bëjë macen shumë në ankth dhe stres.

Sëmundjet mund t'i bëjnë të dy të mos shkojnë mirë

Shumë kafshë kanë instinktin të izolohen kur janë të sëmurë dhe nuk pranojnë një kafshë tjetër të sëmurë përreth. Kjo vjen nga një instinkt mbijetese. Kafshët mund të dallojnë kur bashkëqytetarët e tyre janë të sëmurë dhe, shpesh, kur e bëjnë, ata qëndrojnë larg nga atje, si një mënyrë për të mos u kontaminuar me këtë.

Macet e kanë këtë instinkt. Nëse ata ndjejnë se një mace tjetër është e sëmurë, ata me siguri do ta shohin atë si një kërcënim për jetën e tyre, duke mbajtur larg dhe duke refuzuar praninë e kafshës në mjedis.

Stresi është një faktor i rëndësishëm

Siç u përmend më herët, macet janë jashtëzakonisht të lidhura me rutinën. Kjo do të thotë se çdo ndryshim në mjedis mund të jetë një arsye për t'i bërë ata të ndihen të stresuar. Me stres, përshtatja e maces, si me mjedisin ashtu edhe me njerëzit dhe kafshët që jetojnë atje, mund të jetë më e vështirë.

E vërteta është se macet janë kafshë të ndjeshme që mund të përfundojnë lehtësisht të stresuara. Çdo ndryshim i futur papritur mund të përfundojë me stres dhe ankth për kotelen tuaj.

Përgatitja e shtëpisë që macet të shoqërohen me njëri-tjetrin

Para se të merrni kotelen e re në shtëpinë tuaj, sigurohuni që të përgatitni mjedisin në të cilindo të merret. Ne ndajmë disa këshilla që mund t'ju ndihmojnë në këtë moment dhe kontakt të parë, dhe gjëja kryesore për këtë hap të parë është: mbani një distancë midis dy maceve! Shikoni më poshtë:

Ndani një dhomë për macen e re

Filloni duke e lënë atë në një dhomë të veçantë nga pjesa tjetër e shtëpisë. Kjo do ta bëjë kotelen gradualisht të mësohet me atë mjedis. Gjithashtu, sigurohuni që ai të ketë gjithçka që i nevojitet, si ushqim dhe një kuti mbeturinash. Bëjeni atë të ndihet i sigurt dhe rehat në atë mjedis.

Kjo do të jetë e dobishme si për procesin e përshtatjes së maceve të tjera me qiramarrësin e ri, ashtu edhe për kafshën që sapo ka ardhur të ndihet mirë.

Vende pushimi të ndara për macet

Kur kemi më shumë se një mace në shtëpi, është e rëndësishme të krijojmë disa vende pushimi për macet, duke i dhënë secilit mundësinë të zgjedhë vendin e tij të pushimit që i pëlqen më shumë.

Një këshillë është të krijoni shtëpi të vogla me kuti kartoni, pasi ata i duan kutitë. Shpërndani disa nëpër shtëpi dhe krijoni kënde dhe shëtitje të rehatshme dhe lërini të lirë të përcaktojnë vendin e tyre të pushimit. Gjëja e rëndësishme është që opsionet për vendet e pushimit të jenë të hapura dhe të ndryshme, veçanërisht kur kemi më shumë se një mace në shtëpi.

Lodra të veçanta për të dyja macet

Macet janë territoriale jo vetëm në aspektin e mjedisi në të cilin jetojnë, por me gjithçkaatë që ata e konsiderojnë të tyren. Është e rëndësishme të keni gjithmonë më shumë se një lodër në shtëpi, veçanërisht kur keni më shumë se një mace.

Blini lodra për secilën dhe sa herë që do të bëni ndonjë aktivitet lozonjar me kotelen tuaj, përdorni lodrën keni blerë posaçërisht për të. Kjo do ta bëjë atë të ndihet më intim me atë lodër dhe do ta bëjë të kuptojë se është lodra e tij.

Vende të ndara për ushqimin e dy maceve

Është shumë e rëndësishme që çdo mace të ketë tenxheren e saj ushqimore dhe se ato mbeten në një vend të caktuar. Kështu, kotelet do të kuptojnë se ushqimi i tyre do të jetë gjithmonë aty, në atë tas dhe në atë vend.

Duke përcaktuar këtë, ju tashmë do të krijoni një rutinë për macen, duke e bërë më të sigurt se ai ushqim është vetëm prej tij, duke e bërë të qartë se ai nuk ka nevojë të ketë frikë se kafshët e tjera ose kërcënimet e jashtme do të përfundojnë me burimin e tij ushqimor.

Garantoni hapësirën e strehimit për dy macet

Kur një mace arrin në një mjedis të ri, gjëja e parë që do të kërkojë është diku për t'u fshehur nëse ndihet i kërcënuar. Është e rëndësishme që kotelja ta ketë këtë hapësirë ​​në pamje. Pra, krijoni qoshe ku ai mund të fshihet në mënyrë që të ndihet i sigurt dhe i sigurt se nëse duhet të fshihet, ai ka ku të shkojë!

Si të bëni dy mace të bashkohenbem

Është gjithmonë e rëndësishme të mbani mend se përshtatja e një mace në një mjedis të ri është një proces që kërkon kohë dhe vendosmëri. Kjo vlen si për përshtatjen e një mace në një mjedis të ri, ashtu edhe për bashkëjetesën e dy maceve që sapo janë takuar. Shihni më poshtë se si të vazhdoni kur futni një mace të re në mjedisin tuaj, ne ndajmë disa hapa për t'ju ndihmuar!

Hapi 1: Bëjini njëri-tjetrit të nuhasë, pa e parë njëri-tjetrin!

Hapi i parë i njohjes midis dy kafshëve është t'i lini ato të nuhasin njëra-tjetrën. Kur e merrni kotelen e re në shtëpi, përpara se t'ua tregoni të tjerëve që jetojnë atje, përpiquni t'i prezantoni fillimisht, nga larg!

Këtë mund ta bëni duke i marrë tjetrit një leckë me aromën e kafshës dhe ves. anasjelltas. Ose mund ta lini në një kuti transporti të mbuluar me pak pëlhurë pranë kafshëve të tjera, për disa minuta çdo ditë.

Hapi 2: Luaj me dy macet poshtë derës

Ofroni aktivitete lozonjare midis dy maceve, edhe pa e parë njëri-tjetrin. Kjo do të krijojë një përshtypje të mirë për të dy për njëri-tjetrin. Një shaka e thjeshtë që ata duan, e cila mund të bëhet në këtë mënyrë, është me fjongo ose tela në përgjithësi. Kalojini poshtë derës dhe lërini të luajnë me njëri-tjetrin.

Hapi 3: Ndërroni derën me një ekran

Pas fazave të ndërveprimeve të para të largëta, tani është koha për t'iu afruar atyre ata njëpak më shumë.

Vendosni një ekran në dhomën ku është kotelja e re. Kjo do t'i lejojë macet e tjera t'ju shohin në mënyrë që të mësohen me praninë tuaj.

Bëni këtë pak nga pak, në varësi të mënyrës se si reagoni të dy kur shihni njëri-tjetrin për herë të parë. Rinisni procesin nëse është e nevojshme, duke mbyllur derën përsëri dhe, pas pak, duke rritur fushën e shikimit për të dy.

Hapi 4: Luaj me dy macet së bashku

Pasi të vëreni se të dyja tashmë janë më rehat me praninë e njëri-tjetrit, sigurojnë ndërveprim së bashku, por tani, nga afër. Çojini ato në një mjedis të sigurt dhe të gjerë. Me shumë dashuri, delikatesë dhe durim, luani me të dy së ​​bashku. Gjithmonë shikoni reagimet e të dyve, në mënyrë që të mos ndodhë asnjë konflikt dhe ta bëjë atë moment traumatizues.

Mos harroni se ky do të jetë momenti i parë i të dyve bashkë, në fakt. Prandaj, përpiquni ta bëni atë argëtuese dhe kjo zgjon besimin tek të dy.

Hapi 5: Analizoni sjelljen e dy maceve

Shikoni dy macet gjatë momenteve të ndërveprimit. A kanë lesh të zhveshur? Frikë? Apo e kanë bishtin lart? Duke demonstruar kuriozitet dhe pranim të mirë?

Gjithmonë jini pranë gjatë ndërveprimeve të para. Nëse vëreni ndonjë sjellje të çuditshme, ndajini ato në mënyrë që të shmangni zënkat apo çdo lloj konfuzioni. Nga ana tjetër, nëse janëduke u sjellë mirë dhe duke u pranuar mirë mes tyre, lërini të ndërveprojnë në mënyrë që të njihen dhe pranojnë natyrshëm njëri-tjetrin.

Disa probleme që mund të lindin gjatë gjithë procesit

Është normale se gjatë procesit mund të ketë një konfuzion midis dy maceve, në fund të fundit, gjithçka është e re për të dy. Ato janë kafshë të ndryshme që kanë personalitete të ndryshme, kështu që mund të përfundojnë duke rënë jashtë në një moment ose në një tjetër. Pra, kontrolloni më poshtë disa faktorë që mund të ndodhin gjatë përshtatjes së një mace me një qiramarrës të ri në mjedis:

Përleshjet midis dy maceve

Po, ato mund të përfundojnë duke u grindur në çdo moment ! Mos u dëshpëroni nëse kjo ndodh. Nëse po, ndajini ato dhe kthehuni një hap prapa në procesin e futjes së maces së re. Nëse është e nevojshme, mbajeni edhe pak në një ambient të veçantë. Gjithmonë përpiquni të jeni afër gjatë ndërveprimeve të para midis koteleve, për të parandaluar që të ndodhin zënka.

Dy macet që vrapojnë nëpër shtëpi

Macet duan të vrapojnë! Kjo mund të ndodhë për shumë arsye. Shikoni nëse ata vrapojnë dhe luajnë me njëri-tjetrin, nëse po, kjo është në rregull! Le të ndodhë. Kjo mund të jetë shumë e dobishme për të dy. Megjithatë, nëse vëreni se ata po ikin nga njëri-tjetri, kanë frikë dhe shfaqin sjellje të çuditshme ose agresive, përpiquni ta zgjidhni këtë duke krijuar një hapësirë ​​të sigurt për të dy.

Dikush mund të provojëhyni në hapësirën e tjetrit

Mund të ndodhë që kotelja e re të dëshirojë të hyjë në hapësirën e maces që tashmë jeton atje. Kjo mund të stresojë macen e vjetër, pasi ato janë shumë territoriale. Nëse kjo ndodh, përcaktoni një hapësirë ​​të rehatshme për kotelen e re dhe çojeni në hapësirën e tij sa herë që të jetë e nevojshme. Në këtë mënyrë ai do të kuptojë dhe dallojë se cila hapësirë ​​është e tij dhe cila është e maces tjetër.

Këshilla shtesë se si t'i bëni dy mace të shkojnë së bashku

Gjëja më e rëndësishme në këtë proces është të kesh durim me të dy macet. Në fund të fundit, gjithçka është e re dhe e ndryshme për ta. Mos harroni se macet janë kafshë delikate dhe çdo lëvizje ose ndryshim i papritur mund t'i trembë ato. Kështu që ruani qetësinë dhe ndiqni me kujdes çdo hap. Durimi është çelësi në këto momente. Mësoni si të merreni me këtë proces në mënyrë që gjithçka të shkojë mirë, shihni më poshtë:

Kini shumë durim

Durimi në këtë proces është jashtëzakonisht i rëndësishëm! Macet kanë kohën e tyre dhe ndonjëherë kjo mund të marrë kohë. Megjithatë, është shumë e rëndësishme të respektohet koha e natyrshme e secilit.

Kur të jenë gati, do ta tregojnë me disa shenja dhe sjellje. Pra, kini kujdes dhe jini gjithmonë të durueshëm, që gjithçka të shkojë mirë dhe situata të mos bëhet traumë për të dy.

Mos i anashkaloni hapat për t'i bërë dy macet të shkojnë mirë

Si përmendur më parë, çdo mace ka

Shiko gjithashtu: A e dini sa vite jeton një lepur? Gjatë gjithë jetës dhe më shumë!Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.