Macja në vapë: çfarë të bëni për t'u qetësuar? Këshilla dhe kuriozitete!

Macja në vapë: çfarë të bëni për t'u qetësuar? Këshilla dhe kuriozitete!
Wesley Wilkerson

Macja në vapë: çfarë të bëni për t'u qetësuar?

Nxehtësia e maces mund të ndodhë çdo dy muaj, një periudhë që mund të ndryshojë për shkak të disa faktorëve si raca, ushqimi dhe kujdesi. Megjithatë, kjo është koha mesatare kur mace juaj do të kalojë në nxehtësi, e para zakonisht ndodh midis moshës 5 dhe 10 muajsh.

Shiko gjithashtu: Si të bëni mbeturina mace nga tallash, miell, miell misri dhe më shumë

Macja mashkull, e cila nuk ka domosdoshmërisht nxehtësi, por paraqet një reagim ndaj maces nxehtësinë, do ta nuhasë sa herë që femra është afër periudhës së quajtur 'estrus', domethënë kur macja fillon të mjaullijë duke thirrur mashkullin për fekondim, një fazë që zgjat mesatarisht 6 ditë.

këshillat kryesore për të qetësuar macen tuaj janë t'i inkurajoni të luajnë, t'i jepni shumë dashuri dhe masazhoni trupin e tyre. Megjithatë, zgjidhja më e mirë, sidomos për macet që jetojnë të lirshme, është tredhja, sepse përveçse shmang pasardhësit e padëshiruar, parandalon edhe disa sëmundje. Shikoni të gjitha detajet më poshtë.

Këshilla se çfarë të bëni për të qetësuar një mace në vapë

Ka disa këshilla që mund ta bëjnë macen ose macen tuaj më të qetë kur hyjnë brenda vapë, por mos harroni se kjo është një periudhë e ndërlikuar për macet, si dhe të jeni pjesë e natyrës së tyre. Prandaj, ndërkohë që disa priren të bëhen më të dashur, të tjerët bëhen më të shqetësuar dhe më të tërhequr.

Zgjidhja është zgjidhja më e sigurt!

Masa kryesore të jetëmarrë për të shmangur reagimet e padëshiruara te macet gjatë periudhës së nxehtësisë është tredhja. Ai konsiston në heqjen e organit riprodhues të maces, i cili do të shkaktojë uljen e prodhimit të hormoneve seksuale. Rrjedhimisht, sjellja e maces do të bëhet më e qetë, përveçse do të shmangen riprodhimet e padëshiruara.

Shiko gjithashtu: Macja blu ruse: shikoni kuriozitetet e racës, çmimin dhe kujdesin

Kasterimi është një procedurë shumë e thjeshtë, që merr mesatarisht 10 deri në 30 minuta, e cila mund të bëhet nga hyjnia e muajit të gjashtë. Kostoja e saj është mesatarisht 300,00 dollarë për meshkujt dhe 400,00 dollarë për femrat.

Inkurajoni macen të luajë me ju!

Nxehtësia e parë e maces ndodh midis muajit të gjashtë dhe të nëntë të jetës, nxehtësia e parë e maces ndodh midis vitit të shtatë dhe një viti të jetës. Megjithatë, ju do të vini re disa ndryshime në sjellje dhe disa simptoma të ndryshme në mace tuaj kur hyjnë në nxehtësi.

Në rastin e maceve femra, ato priren të jenë më të dashura, ndërsa macet duan të largohen fare nga shtëpia. shpenzimet. Për t'u qetësuar, mund të ndiqni disa këshilla, si p.sh., përpiquni t'u tërheqni vëmendjen te ikjet, duke i nxitur të luajnë me ju, në mënyrë që të lodhen dhe të qetësohen.

Jepini atyre. shumë vëmendje dhe dashuri si për macen ashtu edhe për macen. Masazhet në trupat e maceve gjithashtu mund t'i ndihmojnë ata të jenë më pak të shqetësuar dhe në këtë mënyrë ju do të jeni në gjendje t'i mbani në shtëpi dhe larg arratisjeve.

Mos e lini macen të dalë jashtë!

Kujdesime macen duhet te jene te shpeshta dhe kur futen ne vape duhet te dyfishohen, sepse nese macja ike ne vape do te kthehet shtatzene dhe ne rruge mund te marre pleshtat dhe disa semundje, sidomos nese ka kontakt me mace e infektuar.

Kjo vlen edhe për macet meshkuj, sepse shumë grinden për t'u çiftuar me femra dhe kur kthehen në shtëpi lëndohen rëndë. Përveç kësaj, ato mund të prekin edhe sëmundje të ndryshme.

Macja në vapë: informacione të rëndësishme

Ka disa kuriozitete në lidhje me nxehtësinë e maceve që do t'ju bëjnë të ditur kur mace juaj është rreth për të hyrë në këtë fazë. Përveç kësaj, është e rëndësishme që të dini disa detaje rreth nxehtësisë, në mënyrë që të jeni të sigurt se macja juaj nuk rrezikon të ketë fëmijë. Shihni më poshtë.

Fytyrat e nxehtësisë në mace

Nxehtësia e maces është krejt e ndryshme nga nxehtësia e maceve, sepse ato kalojnë në nxehtësi kur nuhasin një mace në të njëjtën periudhë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të njihni pesë fazat e nxehtësisë femërore, kështu që do të dini më mirë se si të veproni:

• Faza e parë: kjo fazë quhet Proestrus dhe zgjat vetëm dy ditë, karakteristikat kryesore janë se macja do të mjaullijë shpesh dhe do të urinojë më shpesh;

• Faza e dytë: e quajtur Estrus, në këtë fazë që mund të zgjasë deri në 14 ditë, macja femër fillon të pranojë praninë e mashkullit;

• Faza e tretë: faza e tretë ështëquhet interesrus, sepse në këtë rast ovulacioni nuk ka ndodhur, kështu që perioda përsëritet shpesh;

• Faza e katërt: e njohur si anestrus, konsiderohet mungesa e ciklit dhe, në disa vende, kjo fazë ajo. mund të mos ndodhë, pasi lidhet me ditët më të shkurtra të vitit;

• Faza e pestë: kjo fazë quhet diestrus dhe është periudha në të cilën macet femra ovulojnë nga meshkujt dhe pas kësaj, shtatzënia. ndodh te macja që zgjat mesatarisht 62 ditë.

Sëmundjet që një mace në vapë rrezikon t'i kapë në rrugë

Fatkeqësisht, një mace rruge në vapë nuk ka kë t'i marrë kujdesuni për të me zell, kështu që ai mund të infektohej me sëmundje të maces që janë mjaft shqetësuese. Ndër më kryesoret që nuk kanë shërim, mund të veçojmë FIV (Virusi i Imunodefiçencës së Maces) dhe FELV (Virusi i Leukemisë së Maces).

Kur janë aktivë, të dyja bëjnë që macja të ketë një cilësi më të ulët jetese nga ajo një mace e shëndetshme. Përveç kësaj, ato janë më të ndjeshme ndaj sëmundjeve të tjera, si gripi i maces ose toksoplazmoza.

Për macet në vapë, sterilizimi është zgjidhja më e mirë

Siç e përmendëm, macet në vapë përfundojnë duke vuajtur shumë, sidomos nëse ekspozohen në rrugë, sepse përveç sëmundjeve të sipërpërmendura, ekziston edhe rreziku i goditjes apo lëndimit për shkak të zhurmave që bëjnë në këtë fazë.

Prandaj, mënyra më e mirë për të qetësuar një mace në vapë, qoftë ajomashkull apo femër, është tredhje. Edhe nëse nuk mund ta përballoni, ka disa qytete ku kryhen fushata kastrimi në mënyrë që macet të kenë një cilësi më të mirë jetese, të mos ekspozohen në rrugë dhe të mos i lënë fëmijët e tyre në fatin e tyre.

Të kesh një mace është një gëzim i jashtëzakonshëm për shtëpinë, për të mos përmendur që ato janë qenie mistike që ndihmojnë në harmonizimin e mjedisit të vendit ku jetojnë. Mirato një mace tani!
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.