Mini dhi: shikoni këshilla të rëndësishme për këtë kafshë kurioze!

Mini dhi: shikoni këshilla të rëndësishme për këtë kafshë kurioze!
Wesley Wilkerson

Bazat e dhive mini

Këto dhi të vogla po fitojnë gjithnjë e më shumë vend në shtëpinë e adhuruesve të kafshëve. Duke qenë në gjendje të arrijnë deri në 40 centimetra kur janë të rritur, dhitë e vogla peshojnë nga 20 deri në 28 kilogramë. Këto kafshë të lezetshme magjepsin fëmijët dhe të rriturit dhe, për shkak se janë shumë të urtë, lozonjarë dhe të dashur, përdoren në lloje të ndryshme terapish.

Përveç kësaj, jetëgjatësia e tyre është shumë e gjatë! Dhitë mini mund të jetojnë deri në 20 vjet në varësi të cilësisë së jetës që do të kenë. Kujdes i veçantë është gjithashtu shumë i nevojshëm, pasi ata kanë nevojë për hapësirë ​​dhe energji nga pronarët e tyre për të luajtur. Zbuloni më shumë për karakteristikat, si të kujdeseni dhe të ushqeni këto kafshë të vogla dhe të urta në fermë.

Shiko gjithashtu: Keni një qen të humbur apo e gjetët? Shihni këshilla se si të veproni

Cili është çmimi i dhisë mini?

Ka disa faktorë që mund të ndikojnë në çmimin e një dhie mini, si gjinia dhe nga vjen, por në përgjithësi ato kushtojnë nga 800 deri në 2500 dollarë. Është e rëndësishme të dini vendin ku do të blini dhinë tuaj të vogël, pasi shumë prej tyre e mbajnë të burgosur ose në vende me higjienë shumë të pasigurt, diçka që mund të dëmtojë shëndetin e kafshës në afat të gjatë.

Në mënyrë që të mos bëni një gabim, kërkoni vende të rekomanduara, vizitoni, bëni pyetje dhe sigurohuni që kafsha juaj e ardhshme të kujdeset dhe të ushqehet mirë. Gjithashtu, të jenë të vetëdijshëm për llojet e tjera të kostove që dhi minikërkesa.

Çmimi i ushqimit të mini dhive

Përveç blerjes së kafshës është i nevojshëm edhe kujdesi i mirë me ushqimin. Pavarësisht se është kafshë ripërtypëse, dhia e vogël nuk jeton vetëm me bar, por duhet të ushqehet me ushqim të bazuar në soje dhe misër. Racionet e bazuara në këto ushqime janë shumë të zakonshme në dietën e gjedheve dhe të dhive në përgjithësi, ndaj gjetja e tyre nuk është shumë e vështirë.

Shpenzimet veterinare

Si çdo kafshë shtëpiake, mini dhisë duhet të të pastrohen shpesh, kryesisht sepse krimbat janë shkaku kryesor i vdekjes së këtyre dhive. Nga ana tjetër, vaksinat e rekomanduara duhet të jenë gjithashtu të përditësuara, për të parandaluar kafshën nga sëmundje të ndryshme si tërbimi. Vizitat tek veterineri duhet të ndodhin shpesh, në mënyrë që shëndeti i kafshës të monitorohet gjithmonë mirë.

Shpenzimet e higjienës dhe mirëmbajtjes

Për shkak se është një kafshë e trazuar dhe lozonjare, dhia mini ka nevojë për një hapësirë ​​e bollshme dhe e pastër për të vrapuar dhe për të ushtruar. Gjithashtu, pronarët duhet të kryejnë prerje të shpeshta, e cila konsiston në prerjen dhe lëmimin e thundrave të dhive mini.

Shiko gjithashtu: Karakteristikat e qenit: historia, habitati dhe më shumë

Ky kujdes është i zakonshëm edhe për mini derrat dhe është i domosdoshëm, pasi mungesa e tij mund të shkaktojë çarje, pengesë. lëvizshmërinë dhe gjenerojnë infeksione. Por mos harroni se vetëm profesionistët mund ta kryejnë këtë procedurë.

Karakteristikat e minidhi

Durueshmëria

Një nga karakteristikat kryesore të dhive mini, dhe më e admirueshme, është përulësia e tyre. Prandaj, këto dhi shkojnë shumë mirë me fëmijët. Për shkak të kësaj, ato përdoren për të kryer trajtime me fëmijë me aftësi të kufizuara fizike dhe mendore. Gjithashtu, për shkak se janë shumë miqësorë, dhitë mini janë gjithashtu shumë të zakonshme në hotelet e fermave.

Inteligjenca

Këto truke që zakonisht u mësohen qenve, si ulja dhe shtrirja, funksionojnë edhe me dhi mini dhi. Ashtu si derrat, dhitë mini janë gjithashtu jashtëzakonisht inteligjente. Me përkushtim dhe stërvitje, kjo kafshë e vogël mund të mësojë disa truke që do t'i argëtojnë edhe më shumë pronarët e saj dhe ata përreth tyre.

Forca dhe energjia

Vëmendje! Mobiljet tuaja mund të jenë në rrezik pasi këto dhi mini janë shumë energjike dhe duan të kërcejnë mbi objekte të ndryshme. Shtretërit, komodinat, divanet dhe gardhet do të sulmohen lehtësisht. Të përziera me këtë energji, edhe dhitë mini kanë forcë të madhe, kështu që është e zakonshme që në lojërat e tyre, ata vazhdimisht thyejnë objekte dhe madje mund të shkatërrojnë oborret dhe kopshtet.

Masat paraprake të nevojshme për të rritur një dhi mini

Rëndësia e lukunisë

Këto kafshë të urta janë shumë të ndjeshme ndaj pneumonisë. Për shkak të kësaj, një vend për t'i strehuar dhe për t'i mbajtur të ngrohtë është thelbësor.Gjithashtu, mbrojtja e tyre nga nxehtësia e tepërt është gjithashtu thelbësore. Dhitë mini janë shumë të ndjeshme ndaj temperaturave ekstreme, megjithatë, një lukuni e pastër dhe e pajisur mirë në oborrin e shtëpisë mund t'i japë fund këtij problemi.

Pastrimi i mbylljes së mini dhive

Ashtu si çdo kafshë, ajo është e nevojshme për të mbajtur mjedisin plotësisht të pastër. Një vend me pastrim joadekuat mund të mbajë baktere, të cilat përhapen në mjedis dhe mund të bëjnë që dhia e vogël të sëmuret. Duke u siguruar që mjedisi të jetë gjithmonë shumë i pastër, shpenzimet shtesë me një veteriner nuk do të jenë të nevojshme dhe dhia juaj mini do të ketë një jetëgjatësi më të gjatë.

Hapësirë ​​e bollshme

Siç u përmend më parë, këto kafshë kanë shumë energji, dhe për ta shpenzuar ata kanë nevojë për një vend të gjerë. Sidomos sepse, me një hapësirë ​​të madhe për të vrapuar dhe luajtur, dhi mini do të thyejë më pak objekte dhe do të shpenzojë shumë më tepër energji, diçka që është gjithashtu shumë e rëndësishme. Për këto arsye nuk rekomandohet mbajtja e tyre në apartament, por në shtëpi me oborre apo ferma. Të kesh një dhi mini në një apartament mund të shkaktojë shumë shqetësim për pronarin, pasi do të thyejë shumë objekte dhe gjithashtu nuk do të ketë hapësirë ​​për të shpenzuar energjinë e vet.

Ushqyerja e dhisë mini

Perimet

Dhitë mini janë kafshë barngrënëse, kështu që nuk mund të ushqehen me asnjë lloj proteine ​​shtazore, si ushqim për macet dhe këlyshët. Për shkak të kësaj, një tjetëropsioni për të plotësuar dietën e mini dhisë janë perimet me cilësi të mirë ushqyese.

Ushqimi

Për të siguruar të gjitha lëndët ushqyese thelbësore për zhvillimin e mirë të dhisë mini, është thelbësore që, përveç bari, përfshihet ushqimi me bazë misri dhe soje. Megjithatë, duhet pasur kujdes, pasi ushqyerja e tepërt mund të shkaktojë helmim nga ushqimi dhe madje të çojë në vdekjen e dhisë mini. Prandaj dieta e saj ne pergjithesi duhet te jete jashtezakonisht e rregulluar, pa ekzagjerim por me kujdesin e nevojshem per te mos munguar materiet ushqyese.

Kripe minerale

Nje tjeter lende ushqyese qe duhet te perfshihet ne dieten e saj. dhi mini është kripë minerale. Ky ushqim duhet të përfshihet me kujdes për të plotësuar dietën e dhisë pa përjashtuar asnjë lëndë tjetër ushqyese. Përfitimet e këtij ushqimi janë shumë të mëdha. Ndihmon në tretjen, qarkullimin dhe zhvillimin e plotë të kafshës.

Tani jeni gati të keni një dhi mini!

Tani e dimë se sa e mrekullueshme mund të jetë të kesh një dhi mini në shtëpi. Me gjithë këtë informacion, tani jeni gati të kujdeseni për këtë mini dhi të dashur dhe shumë të gjallë që kërkon kujdes të veçantë për të pasur një jetë të gjatë. Me të lumturia dhe lojërat nuk do të mungojnë në përditshmëri.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.