Njihuni me pony: karakteristikat, si të kujdeseni, çmimi dhe më shumë

Njihuni me pony: karakteristikat, si të kujdeseni, çmimi dhe më shumë
Wesley Wilkerson

Mësoni gjithçka rreth ponit popullor!

Kush nuk e ka ëndërruar kurrë që të ketë një kalë i vogël për ta quajtur të vetin? Poni është një kafshë e bukur dhe përgjithësisht e bindur që i bën të gjithë ata që e takojnë të dashurohen me të. Por pavarësisht nga madhësia e tyre, mos gaboni, poni janë kafshë shumë të forta, të shkathëta dhe inteligjente. Ato përdoren edhe për punë që kërkojnë forcë.

Ka disa raca ponish, disa me temperament më të urtë se të tjerët. Kafshët e racave më të urta përdoren shpesh për mësimet e kalërimit të fëmijëve dhe gjithashtu në aktivitete terapeutike për fëmijët dhe të rriturit që po shërohen nga traumat e pësuar.

Përveç kësaj, poni mund të edukohen edhe si kafshë shtëpiake. në ekspozita. Në shekullin e 17-të, ishte e zakonshme që princat dhe princeshat të merrnin poni si dhurata dhe t'i rrisnin si kafshë shtëpiake. Dëshironi të dini pak më shumë për këtë kafshë të adhurueshme? Vazhdoni ta lexoni këtë artikull, sepse këtu do të gjeni shumë informacione rreth ponit!

Karakteristikat e përgjithshme të ponit

Poni nuk është një kalë xhuxh dhe struktura e tij nuk merret parasysh një anomali ose defekt. Ai është një kafshë e plotë dhe ka karakteristikat e veta sipas racave të ndryshme. Vazhdoni të lexoni dhe mësoni më shumë rreth madhësisë, peshës, jetëgjatësisë dhe personalitetit të kësaj kafshe të këndshme:

Madhësia dhe pesha

Një kalë i vogël është midis 1,1 m dhe 1,5 mklasifikojnë njëri-tjetrin. Sipas rregullave të këtij entiteti, çdo kalë deri në 1.48 m i gjatë konsiderohet pony.

Madhësia ndikon në hapësirën e kërkuar për çdo kafshë. Për shkak se është i vogël, poni mund të krijohet në një hapësirë ​​më të vogël se kali. Përveç kësaj, shpenzimet për të ushqyer një kalë i vogël janë gjithashtu më të ulëta se sa për të ushqyer një kalë.

Disa raca poni, për shkak të origjinës së tyre në klimat e ftohta, kanë mane dhe bisht shumë më të trashë se mane dhe bishti i kuajve. gjë që i bën ata rezistent ndaj të ftohtit ekstrem.

Poni jetojnë më gjatë se kuajt

Ndërsa një kalë jeton 25 deri në 30 vjet, ndërsa një kalë i vogël ka jetëgjatësinë e tij mbi 30 dhe mund të arrijë 40 vjet mosha. Pra, nëse po mendoni të merrni një kalë i vogël, përgatituni të kujdeseni për kafshën gjatë gjithë jetës së saj.

Të mbash kalë i vogël të shëndetshëm është një detyrë e lehtë. Nëse ndiqni rekomandimet bazë të kujdesit, do të jeni në rrugën e duhur dhe do të jeni në gjendje të keni një kalë të vogël për një kohë të gjatë, dhe kush e di, ndoshta edhe fëmijët dhe nipërit tuaj do të kujdesen për të!

Si u krijuan poni

Studimet tregojnë se poni dhe kali kanë një origjinë të përbashkët dhe kryqet e kryera në mënyrë të planifikuar i bënë kuajt të arrijnë madhësinë që kanë sot.

<3 Dhe, nëse në të kaluarën përzgjedhja njerëzore ka shkaktuarshfaqja e kuajve në përmasa më të mëdha, pritshmëria është që, në të njëjtën mënyrë, përzgjedhja e vazhdueshme të bëjë që poni të bëhen gjithnjë e më të vegjël për të përmbushur një kërkesë ekzistuese në tregun aktual.

Për më tepër, fjala Pony vjen nga frëngjisht: "poulenet", që do të thotë mëz ose kalë i ri. Por ky kuptim nuk përputhet saktësisht me atë që është poni në ditët e sotme, pasi poni është një kafshë që duket si një kalë në miniaturë edhe pasi të arrijë moshën madhore.

Poni është një shoqërues për jetën!

Edhe pse të vogla dhe të urta në pjesën më të madhe, poni nuk janë kafshë të brishta, përkundrazi, ato janë mjaft të forta. Me kalimin e kohës, këto kafshë janë përdorur dhe vazhdojnë të përdoren për aktivitete të ndryshme, por shumë njerëz duan një kalë i vogël si kafshë shtëpiake.

Ato mund të jetojnë një kohë të gjatë nëse ruani kujdesin bazë. Prandaj, nëse dëshironi të keni një kalë i vogël, apo edhe disa nga këto kafshë, sigurohuni që do të keni shumë kënaqësi, por edhe shumë punë.

Para se të blini një poni, mendoni për gjithçka që keni kanë lexuar në këtë artikull. Sigurohuni që të keni mundësi të plotësoni nevojat e kësaj kafshe, të cilat nuk janë të shumta, por janë të rëndësishme për ta mbajtur atë të shëndetshme. Në rast dyshimi, mos hezitoni të kërkoni këshilla nga një veteriner të cilit i besoni.

i gjatë dhe peshon rreth 100 kg. Ponies janë përgjithësisht kafshë të vogla, muskulare, me gjoks të gjerë dhe kokë të vogël. Ata janë mjaft të fortë pavarësisht nga madhësia e tyre dhe mund të tërheqin ngarkesa të rënda me forcë të madhe. Këto kafshë kanë të njëjtën rezistencë si kali, qoftë për punë apo për t'u çlodhur.

Për shkak se janë të vegjël dhe të hijshëm, poni janë ëndrra e konsumimit për shumë fëmijë dhe janë gjithmonë të pranishëm në imagjinatën e fëmijëve. Por, edhe i vogël, është e nevojshme t'i kushtohet vëmendje temperamentit të secilës racë, pasi jo të gjithë janë të përshtatshëm për të jetuar me fëmijë.

Jetgjatësia e pritshme e ponit

Jeta mesatare e ponit është 30 vjet, por ata mund të tejkalojnë këtë pritshmëri dhe të jetojnë 40 vjet ose më shumë. Pra, kur blini një nga këto kafshë, jini të përgatitur për t'u kujdesur për të për një kohë të gjatë.

Disa faktorë vlejnë kur përcaktohet jetëgjatësia e një kafshe, ndër ta, kujdesi bazë shëndetësor dhe ushqimi. Ndodh në të njëjtën mënyrë me kalin e vogël, kështu që mbarështuesi duhet të jetë i vetëdijshëm për kujdesin dhe kushtet e nevojshme që poni i tij të jetojë mirë dhe më gjatë.

Personaliteti i një poni

Ponitë janë kafshë shumë inteligjente dhe aktive. Për shkak të madhësisë së tyre të vogël, ato shpesh përdoren për t'i mësuar fëmijët të hipin, por zgjedhja e kafshës për këtë qëllim duhet bërë me kujdes. pavarësisht ngatemperamenti i bindur, jo të gjitha racat janë të përshtatshme për këtë aktivitet. Në disa raste, është e mundur të gjesh kuaj të vegjël më të mirë për këtë punë.

Për sa i përket fuqisë, poni nuk mbeten prapa kuajve. Edhe pse janë të vegjël, janë shumë të fortë dhe kanë trup shumë muskuloz. Një shembull i shkëlqyeshëm i kësaj është se një kalë i vogël mund të tërheqë të njëjtën peshë si një kal dhe mund të mbajë edhe të rritur, megjithëse kjo nuk rekomandohet.

Zbuloni se çfarë lloj ponish janë

Kuajt e disa racave duket se janë kuaj xhuxh sepse kanë karakteristika të xhuxhit, si kokën e madhe, shpinën e gjatë dhe këmbët e shkurtra. Nga ana tjetër, disa poni janë më shumë si kuajt e sotëm, me përmasat e duhura të ruajtura. Më poshtë, mësoni më shumë rreth disa prej racave të ponit:

Garrano

Kjo është një nga racat më të vjetra në botë, me origjinë nga Portugalia. Për shkak të origjinës së tyre dhe karakteristikave të përbashkëta, raca përfshihet në grupin e Kuajve Iberikë, por konsiderohet përfaqësuese e ponive për shkak të madhësisë së saj. Këta poni mund të arrijnë 145 cm dhe peshojnë deri në 190 kg.

Garrano është përdorur si bagëti dhe kafshë pune shumë shekuj më parë, por sot është një racë e mbrojtur për shkak të rrezikut të zhdukjes. Ata janë kafshë të egra, domethënë jetojnë në natyrë, edhe pse janë pasardhës të kuajve shtëpiak.

GarranosAta banojnë kryesisht në vargun malor Gerês, vargmalin malor Soajo, vargun malor Arga dhe vargun malor Cabreira, në Portugali. Në Brazil, raca ishte shumë e rëndësishme në formimin e kalit verilindor, së bashku me racat e tjera të kuajve.

Poni brazilian

Poni brazilian është një nga racat e preferuara për kalin klasa stërvitore, kalërim për fëmijë, por mund të përdoret edhe për punë të lehta. Origjina e tij është në kryqëzimin e racave Shetland dhe Falabella.

Shiko gjithashtu: Gjithçka rreth pëllumbave: llojet, ushqimi, kuriozitetet dhe më shumë!

Kafshët e kësaj race janë shumë të ngjashme me Mini-Horse, i cili është një kalë në miniaturë, në një mënyrë që

Brazilian Pony arrin të jetë pak më lart se i fundit. Në moshën 36 muajsh, meshkujt mund të arrijnë 0,95 m dhe femrat 1,05 m, me përmasa nga 1,06 m deri në 1,10 m.

Sipas Shoqatës Braziliane të Ponyve të Mbarështuesve të Kuajve, kafshët e kësaj race janë të shkathëta, me një temperament i mirë për shërbim dhe i urtë. Ata gjithashtu kanë përmasa të balancuara midis lartësisë së tharjes dhe gjatësisë së trupit.

Shetland Pony

Kjo racë është me origjinë nga ishujt Shetland, në verilindje të Skocisë. Karakteristikat e tyre dallohen lehtësisht, pasi kanë këmbë të shkurtra, mane, bisht të gjatë dhe gëzof të trashë. Këto atribute formojnë një mbrojtje kundër të ftohtit intensiv të vendit të origjinës.

Poni i Shetland ka një lartësi midis 0,70 m dhe 1 m, me përjashtim të Shetland-it Amerikan, i cili mund të arrijë 1,17 m. AVeshja e racës është zakonisht e zezë ose kafe e errët.

Janë kafshë shumë të urta me fëmijë dhe mund të përdoren edhe për qëllime terapeutike, por për shkak se janë kafshë të forta, ato tashmë janë përdorur për punë të rënda në miniera. qymyr. Kjo konsiderohet si raca më e fortë e ponit!

Cili është çmimi i një poni dhe ku mund të blini?

Nëse po mendoni të blini një kalë i vogël, dijeni se çfarë qëllimi do të ketë kafsha juaj. Për shembull, do t'ju shërbejë për punë apo si kafshë shtëpiake? Kështu, ju mund të zgjidhni racën më të përshtatshme për atë që dëshironi, sipas karakteristikave të kafshës. Më poshtë, gjeni më shumë informacion mbi këtë temë:

Sa kushton një kalë i vogël?

Vlera e një poni ndryshon sipas faktorëve: raca, gjinia, mosha dhe rritësi. Çmimi mesatar është nga 1500 deri në 2000 dollarë, por është e mundur të gjenden kafshë nën dhe mbi këtë vlerë dhe shumë mbarështues e lehtësojnë pagesën duke e ndarë shumën në disa këste.

Është gjithashtu shumë e rëndësishme që para përfundimit me blerjen, mbarështuesi i ardhshëm ka përgatitur tashmë një vend të përshtatshëm për të pritur kafshët. Me disa përshtatje, është e mundur të përdoren instalime të çaktivizuara, pasi poni kanë nevojë për më pak hapësirë ​​se kuajt.

Ku të blini një pony?

Ka disa faqe interneti të specializuara në shitjen e ponive dhe kuajve të tjerë. Ju mund ta blini një të tillë direkt nga seleksionuesi.ose nëpërmjet ankandeve online. Në adresën elektronike të Shoqatës Braziliane të Mbarështuesve të Kuajve të Pony, për shembull, është e mundur të vini në kontakt me mbarështues nga i gjithë Brazili.

Kur hulumtoni vlerat, mos i kushtoni vëmendje vetëm çmimit, mbani një sy në origjinën e kafshës. Kontrolloni që mbarështuesi të jetë i besueshëm, ligjor dhe të ndjekë standardet e duhura veterinare për riprodhimin, akomodimin, mirëmbajtjen dhe shitjen e këtyre kafshëve. Mbarështimi i mirë reflekton në shëndetin e kafshës.

Sa kushton shumimi?

Mbarështimi i ponit shihet si një aktivitet shumë fitimprurës me një kthim të shpejtë të investimit. Nëse ideja është t'i riprodhoni ato, idealja është të blini më shumë femra, gjë që mund të rezultojë në një kthim më të shpejtë të investimit. Por vlera ndryshon sipas qëllimit të rritjes së kalit.

Për ata që jetojnë në fshat dhe tashmë kanë të gjithë strukturën fizike për kafshën, vlera për të mbajtur një pony do të jetë shumë më e ulët se për ata njerëz të cilët ende do të duhet të investojnë në një vend të përshtatshëm. Investimi, në këtë rast, mund të arrijë në 5,000.00 dollarë, me pajisjet e veta, ushqimin dhe kujdesin tjetër të nevojshëm.

Për të mbajtur kafshën në një vend me qira, shpenzimet mujore variojnë nga 250.00 deri në 750.00 dollarë. Dhe mbarështuesi duhet të jetë i vetëdijshëm për kujdesin që i kushtohet kafshës.

Si të kujdeseni për një kalë i vogël

Ata që mendojnë të rrisin një kalë i vogël duhet të jenë të vetëdijshëm përkujdes. Edhe pse nuk ka shumë, duke qenë se kali është një kafshë e fortë, që ha pak dhe ushqehet me bar, kujdesi është i rëndësishëm dhe duhet mbajtur kryesisht në lidhje me të rinjtë, ushqimin, shëndetin dhe hapësirën. Mësoni më shumë më poshtë:

Kujdesi për fëmijët

Së pari, i porsalinduri duhet të dezinfektohet kordoni i kërthizës në mënyrë që të mos ketë infeksion. Ai gjithashtu duhet të thithë kolostrumin, i cili është një qumësht i pasur me antitrupa që është shumë i rëndësishëm për forcimin e sistemit imunitar të kafshës.

Në orët e para të jetës, kujdestari duhet t'i kushtojë vëmendje të ushqyerit për të kontrolluar nëse këlyshi mund të ushqehet natyrshëm dhe pa vështirësi. Po kështu, duhet të kontrolloni eliminimin e mekoniumit, jashtëqitjes së parë të kafshës. Ky eliminim do të ndodhë 2 ose 3 orë pas lindjes. Shkëputja nga gjiri bëhet ndërmjet moshës 5 dhe 6 muajsh.

Hapësira për mbarështim

Megjithëse e vogël, një kalë i vogël nuk duhet të vendoset në një hapësirë ​​të ngushtë. Këta kuaj duhet të jetojnë në një vend të përshtatshëm ku mund të vrapojnë, luajnë dhe të bëjnë aktivitete fizike. Është e mundur të krijohet një pony në një sipërfaqe prej 3 metrash katrorë, por do të akomodohet shumë më mirë nëse hapësira është më e madhe, me më shumë se 10.

Ata që duan të krijojnë një pony duhet gjithashtu mbani në mend se kjo kafshë ka nevojë për të njëjtin kujdes si një kalë, pra vendi më i mirëato do të rriten në ferma dhe ferma kurvarësh, ku mund të lëshohen në fushë ose në stalla dhe stalla.

Instalimi mund të jetë prej tullash ose druri, me dysheme të veshur me bar të thatë dhe të mbuluar me tjegull prej balte. Është gjithashtu e rëndësishme të instaloni paddokë në mënyrë që ata të mund të ushtrojnë dhe që vendi të ketë ndriçim dhe ajrim të mirë.

Kujdesi për të ushqyerit

Poni është një kafshë që ha pak, në përgjithësi, konsumon 1 deri në 2 kg ushqim në ditë, duke e ndarë ushqimin e tij në 2 ose 3 vakte. Por është e rëndësishme që ky ushqim të jetë adekuat dhe që sasia të jetë e mjaftueshme. Në përgjithësi, ushqimi për kalë i vogël kushton midis 100,00 dhe 150,00 dollarë në muaj.

Ushqimi gjithashtu duhet të jetë i larmishëm. Kafsha mund të ushqehet me bar, sanë jonxhe, barëra dhe kripë minerale. Madje mund ta lini të kullosë dhe të ushqehet lirshëm.

Përveç ushqimit, mbani gjithmonë në dispozicion të kafshës ujë të pastër dhe të freskët. Në rast dyshimi, ose nëse dyshoni për një problem ushqimor, sigurohuni që të kërkoni këshilla nga një veteriner.

Higjiena dhe shëndeti i ponit

Poni juaj ka të ngjarë të sëmuret shumë pak gjatë gjithë jetën e saj, sepse është një kafshë e fortë. Mbarështori duhet të jetë i vetëdijshëm për praninë e mundshme të rriqrave në kafshë dhe të kryejë deworming në 30 ditë të jetës, duke qenë e nevojshme të përsëritet procedura çdo 60 ditë.ditë.

Bashja mund të bëhet një ose dy herë në javë. Per pastrimin e trupit mund te perdoret sapuni i kokosit dhe per te ruajtur manen dhe bishtin mund te perdoret kremi per floket.

Meqenese ka qime te dendura, sidomos ne bisht dhe mane, kafsha duhet te lahet. shpesh dhe kanë pallton e saj të rregulluar. Mbajeni kalin tuaj të pastër gjatë gjithë kohës dhe do të jetë mirë, pa sëmundje dhe parazitë.

Niveli i stërvitjes

Ponitë në përgjithësi nuk kanë nevojë për ushtrime të forta, vetëm sa për t'i mbajtur ata të shëndetshëm dhe shmangni që të bëhen mbipeshë. Nëse e hipni shpesh, ky do të jetë tashmë ushtrim i mirë. Gjithashtu do të jetë mirë ta lini të lirë të vrapojë dhe të kullosë.

Shiko gjithashtu: Breshka Piranga: di se çfarë është, ushqimi, çmimi dhe më shumë

Megjithatë, nëse nuk keni kohë për të mbajtur aktivitetet e rregullta fizike të ponit tuaj, ose nëse ai nuk është stërvitur ende, do të ishte një ide e mirë për të kërkuar një kujdestar për t'u kujdesur për atë pjesë.

Kuriozitete rreth kalit të vogël

Keni arritur deri këtu dhe duhet të keni vënë re që poni ka karakteristikat e veta, megjithëse duket si një kalë më i vogël. Më poshtë, lexoni më shumë rreth ndryshimeve midis kalit të kalit dhe kalit, jetëgjatësisë mesatare të secilit dhe se si u krijuan poni.

Dallimi midis kalit të kalit dhe kalit

Dallimi kryesor midis kalit të kalit dhe kalit është madje madhësia e secilit. Meqë ra fjala, ky është kriteri i përdorur nga Federata Ndërkombëtare e Kuajve
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.