Paca: karakteristikat, mishi, shumimi dhe më shumë rreth brejtësit!

Paca: karakteristikat, mishi, shumimi dhe më shumë rreth brejtësit!
Wesley Wilkerson

Mësoni gjithçka për Paca!

E njeh Paca? Ajo është një kafshë disi kurioze, por plot me të çuditshme. Nëse jeni të interesuar për kafshët e egra, Paca hyn në këtë univers. Vitet e fundit ka një rritje të konsiderueshme të kërkesës për këto kafshë dhe për shkak se ato konsiderohen si një racë ekzotike dhe e ndryshme, ato shquhen në botën e mbarështuesve.

Të rezervuara, Pacas si qetësia, jetojnë në strofullat dhe kanë zakone të natës. Të interesuar për botën e Pacas? Lexoni deri në fund të këtij artikulli dhe pastroni të gjitha dyshimet tuaja për këtë gjitar. Gëzuar lexim!

Shiko gjithashtu: Sa kilogramë ushqim ha një mace në muaj? Kontrolloni përgjigjen.

Karakteristikat e Agouti Paca

Njihuni pak me karakteristikat e Pacas dhe zbuloni se nga vijnë ato. Më poshtë do të gjeni më shumë informacion për këtë kafshë dhe madje do të dini se ku mund ta gjeni për mbarështim. Ndiqni!

Origjina dhe emri shkencor

Në etimologji, fjala "paca" vjen nga emri Tupi "paka", që do të thotë "vigjilent, gjithmonë i vëmendshëm", një karakteristikë tipike e kësaj. kafshë. Elastike dhe shumë vëzhguese, kjo është një kafshë që jeton kryesisht vetëm, ose në çifte, gjatë sezonit të çiftëzimit.

Paca (Cuniculus paca) konsiderohet një brejtës që i përket familjes Cuniculidae. I njohur gjithashtu si Agouti Paca, është një kafshë e madhe, e dyta pas kapibarës, duke qenë kështu brejtësi i dytë më i madh në Brazil.

Karakteristikatvizuale

Paca është një kafshë e madhe, gjatësia e saj varion nga 60 deri në 80 cm dhe mund të arrijë nga 6 deri në 12 kg. Në varësi të vendit të shumimit, mund të peshojë deri në 15 kg. Me veshjen e fortë, ngjyra e saj varion midis kafesë dhe të kuqërremtë, me njolla të bardha të shpërndara në të gjithë trupin, karakteristika vizuale më e fortë.

Ka 4 gishta në putrat e përparme dhe 5 në putrat e pasme dhe thonjtë e saj Ato janë të mprehta, gjë që ndihmon kur ecni pranë liqeneve dhe lumenjve, një karakteristikë tjetër e kësaj race.

Habbitati natyror dhe shpërndarja gjeografike

Pacas zakonisht jetojnë në zona pyjore, ato janë kafshë tokësore, por gjithmonë u pëlqen të jenë pranë vendeve me ujë, për shembull përrenj, lumenj ose liqene. Ato gjenden në Amerikën e Jugut, duke udhëtuar në qendrën perëndimore të Amerikës Qendrore dhe janë kafshë që pëlqejnë klimën tropikale.

Për shkak se janë tipike për këto vende, ato i përdorin këto mjedise si rrugë shpëtimi në kohë rreziku , dhe ata i mbijetojnë lehtësisht stinëve të ftohta dhe të ngrohta, duke qenë kafshë shumë të adaptueshme.

Zakonet e brejtësit

Me zakonet e natës, Pacas kanë dëgjim dhe erë të shkëlqyer, por vuajnë nga shikimi i dobët. Ata zakonisht strehohen në strofkat 2 m të thella, ku qëndrojnë pjesën më të madhe të ditës dhe dalin vetëm natën për t'u ushqyer.

Shiko gjithashtu: Qeni dhe macja bashkë? Shihni këshilla se si t'i prezantoni dhe të mësoheni me to

Por ka një detaj: Pacas dalin nga strofkat e tyre vetëm kur është nata. shumë e errët, në fazatë hënës së re ose të gjysmëhënës. Ata zakonisht presin që hëna të perëndojë për të dalë, dhe në fazat e hënës së plotë dhe në rënie, ata largohen nga strofka dhe kthehen para se të lindë hëna.

Si edukohet Paca

Pasi të lexoni për origjinën dhe karakteristikat e tij, më poshtë do t'ju tregojmë se si rritet ky brejtës, vlerën e tij dhe detaje të tjera që do t'ju ndihmojnë nëse dëshironi të jetë një mbarështues Paca.

Kosto për rritjen e kafshës

Së pari duhet të dini se, për të rritur një Paca, duhet t'i kushtoni vëmendje disa detajeve të rëndësishme! Kjo është: ju duhet të keni autorizim dhe licencë specifike të lëshuar nga IBAMA (Instituti Brazilian i Mjedisit dhe Burimeve Natyrore). Pas marrjes së të gjitha udhëzimeve dhe autorizimit, mund të ndiqni procedurat normale për blerjen e kafshës.

Çmimi mesatar i një Paca është rreth 1000,00 dollarë, kështu që ju mund të merrni kthimin e asaj vlere deri në 30 muaj, nese deshiron te punosh me shitjen pasi riprodhohen deri ne dy here ne vit.

Ambjentet per shumim

Pakas pelqejne ambjente qe kane uje dhe vende per tu lagur prandaj eshte shume e rendesishme për të instaluar tanke ose pishina, pasi kjo do t'u japë kafshëve më shumë rehati dhe paqe mendore. Kujdesuni për thellësinë e këtyre vendeve, që të mos jenë as shumë të cekëta e as shumë të thella.

Mjedisi do të ketë edhe një kuti foleje dhe do të jetëshumë e rëndësishme në sezonin e çiftëzimit. Struktura më e rekomanduar është ajo intensive ose gjysmë intensive, pra me kasolle të ndara në hapësira që kafshët të qëndrojnë të qeta për riprodhim ose veterineri që të mund të monitorojë dhe të kryejë ekzaminimet e nevojshme të kafshës. Ju gjithashtu duhet të jeni të vetëdijshëm për të gjitha vaksinat e detyrueshme.

Ushqimi

Paca është një kafshë barngrënëse. Dieta e tij përbëhet nga fara, rrënjë, fruta dhe gjethe. Me lehtësi për t'u përshtatur me mjedisin, Pacas hanë frutat dhe mbjelljen sipas stinës së vitit.

Për të përforcuar lëndët ushqyese në ushqimin e tyre, rekomandohet gjithashtu dhënia e ushqimit të kuajve ose thjesht misrit. drithërat, kjo do t'i ndihmojë kafshët të mbajnë një dietë të ekuilibruar dhe të shëndetshme.

Kujdesi për kafshën

Multistuesi i një Paca duhet të jetë i vetëdijshëm për kujdesin thelbësor për t'i dhënë kafshëve një jetë të gjatë. Kjo përfshin ndjekjen periodike me profesionistë shëndetësorë. Rekomandohet gjithashtu që prodhuesi të marrë vaksinën e tetanozit përpara se të ketë kontakt më të ngushtë me kafshën.

Një masë tjetër paraprake me brejtësin ka të bëjë me krimbat dhe problemet me dhëmbët. Duke ditur këtë, ndjekja nga një veteriner duhet të bëhet çdo 2 muaj, duke ruajtur kështu shëndetin e Paca nëditë.

Riprodhimi dhe jetëgjatësia

Pacas riprodhohen një ose dy herë në vit. Zakonisht lindin një këlysh të vetëm, rrallë binjakë. Me një kohëzgjatje nga 114 deri në 119 ditë ose 3 muaj, shtatzënia e pacas konsiderohet e gjatë.

Ekspertët thonë se numri i vogël i pasardhësve në riprodhim është rezultat i dy faktorëve: njëri prej tyre është akti i dhimbshëm. , duke qene se mashkulli ka nje lloj "gjembi" penisi, duke lenduar femren ne momentin e aktit, duke bere qe ajo te humbase shume here interesin per ciftimin.

Faktori i dyte eshte kohezgjatja e nxehtesise pas viçit. lind: ndodh 5 ditë pas lindjes, dhe për shkak se femra Paca është në gji, ajo nuk e lë mashkullin të afrohet lehtë. Normalisht, pacas jetojnë deri në 15 vjet dhe mund të arrijnë deri në 18, në varësi të shumimit dhe habitatit të favorshëm.

Mishi Paca

Vitet e fundit, interesi për mishin Paca është rritur ndjeshëm, pasi është një nga mishrat më ekzotikë dhe më të shijshëm në botën e kafshëve të egra. Mishi i brejtësve ka një strukturë të ngjashme me atë të derrit. Me një shije të lehtë, mishi është i butë dhe ka një përmbajtje të ulët yndyre, duke i kënaqur shumicën e shijes.

Kjo rezulton në rritjen e fermave, rritjen e kërkesës dhe duke e bërë këtë treg gjithnjë e më fitimprurës. për prodhuesit.

0> Më shumë informacion rrethAgouti Paca

Më sipër, ne zbulojmë disa karakteristika të botës shtazore të Pacas. Shikoni më poshtë për më shumë informacion rreth kësaj kafshe, e cila mbart me vete disa veçori, të spikatura në botën e brejtësve.

Si komunikon Paca?

Kur Paca dëshiron të komunikojë ose të mbrohet nga grabitqarët, lëshon një tingull shumë kurioz. Zhurma është kërcitja e dhëmbëve, ndaj ajo arrin të largojë rreziqe të ndryshme me këtë zhurmë. Tingulli riprodhohet shpesh me një volum shumë të lartë, gjë që mund të trembë këdo që nuk është i njohur me Pacas. qen dhe burra me shkurre. E konsideruar si një kafshë inteligjente, Paca shpesh arrin të shpëtojë nga këta grabitqarë, kështu që një nga taktikat e përdorura është të fshihet në strofullat e gërmuara vetë.

Rëndësia e kësaj kafshe në natyrë favorizon ruajtjen e pyjeve. duke e bërë këtë një alternativë tjetër të diversitetit dhe prodhimit, duke shkaktuar më pak ndikim në mjedis.

Kërcënimet kryesore për speciet

Me rritjen e kërkesës për mish Paca, një nga kërcënimet më të mëdha me të cilat përballen këto kafshë janë gjuetarët në pyje. Për shkak të kostos së arsyeshme të mishit dhe faktit që nuk kërkon sakrifica të mëdha për të qenëtë rritur, janë kapur për përfitime në tregun e mishit të egër.

Shumë Paca ende arrijnë t'u shpëtojnë këtyre gjahtarëve sepse kanë zakone modeste, sepse janë të heshtur dhe sepse zakonisht gjuajnë natën. Një faktor tjetër që kërcënon speciet është fragmentimi i habitatit natyror të kafshës, pasi shumë pyje janë shpyllëzuar.

Mos e ngatërroni Paca me pacarana, agouti ose capybara

Paca, pavarësisht se ka veçoritë e saj dhe karakteristikat, shpesh ngatërrohet me llojet e tjera të brejtësve. Pavarësisht pamjes së ngjashme, Pacarana dallohet nga Paca për nga ngjyra e leshit të saj dhe për të qenë më e fortë, përveç që zakonisht ka një pallto të zezë me njolla të bardha. Agouti dallohet për nga madhësia e tij, është më i vogli nga të tre.

Përveç kësaj, capybara është brejtësi më i madh në Brazil, i cili ndihmon për ta dalluar atë nga Paca. Përveç kësaj, ajo ka një ton kafe shumë më të lehtë se Paca, Pacarana dhe Agouti.

Paca: një kafshë e vogël plot karakteristika dhe kuriozitete

Këtu mund të lexoni të gjitha për botën e Pacas, një kafshë me karakteristikat e saj unike që bie në sy mes kafshëve të egra. Paca është e pranishme në Amerikën e Jugut dhe Amerikën Qendrore, ka zakone kurioze dhe zakonisht gjuan natën, por me disa kushte: qielli duhet të jetë shumë i errët.

Herbivor, Paca ka një dietë lehtësisht të adaptueshme, duke ngrënë kokrra,gjethet dhe frutat. Ajo zakonisht jeton vetëm, dhe veçanërisht e preferon atë në këtë mënyrë. Me një mish super ekzotik dhe të shijshëm, është kërkuar në gatimet kryesore.

Për këto arsye, gjuetia dhe shkatërrimi i habitatit të tij janë faktorët kryesorë të kërcënimit të specieve. Riprodhimi, pavarësisht se është shumë i rëndësishëm, është diçka për të cilën duhet punuar, duke pasur parasysh që Paca është një kafshë shumë e vetmuar.

Tani që dini gjithçka dhe pak më shumë për Pacas, ndjehuni të lirë të ndani ky artikull me adhuruesit e kafshëve të egra!
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.