Peshku i ujit acid: shikoni speciet e njohura dhe këshilla të rëndësishme

Peshku i ujit acid: shikoni speciet e njohura dhe këshilla të rëndësishme
Wesley Wilkerson

Tabela e përmbajtjes

Peshku i ujit acid

Megjithëse ka shumë lloje peshqish të ujërave të ëmbla dhe detarë, korrigjimi i pH, indeksi kimik i potencialit hidrogjenik të ujit, është vendimtar në mënyrën e jetesës së peshqve në ujë acid, ujë acid.

Njohja e specieve kryesore, zakonet e tyre dhe zona ekologjike në të cilën ata jetojnë është thelbësore përpara se të adoptoni një nga këta peshq. Për akuaristët, kontrolli i pH-së së një akuariumi është njohuri themelore.

Në këtë artikull, përveç të mësuarit rreth 16 llojeve, do të mësoni se si të rregulloni gamën e pH të habitatit të këtyre peshqve në mënyrë që ata të jetojnë edhe më mirë . Le të shkojmë?

Shiko gjithashtu: Kardinali: veçoritë, kënga, çmimi, kujdesi dhe më shumë

Njihuni me 4 llojet më të njohura të peshqve të ujit acidik

Ka disa lloje që edhe pse janë shumë të shënjestruar nga akuaristët, nuk kanë predikim për aciditetin e ujit aq i përhapur. Për shembull, Tricogasters, Colisas, Neons dhe Plecos të njohur gjerësisht duhet të banojnë në akuariume me ujë acid, shumica brenda një intervali prej 6 deri në 7.

Peshku me ujë acid: Tricogaster

The Peshku Tricogaster (Trichogaster trichopterus) është një kafshë që gjendet natyrshëm në këneta, këneta dhe liqene. E ka origjinën nga Azia, nga vende si Kina, Vietnami dhe Malajzia. Ai u soll në Amerikën e Jugut si një peshk dekorativ dhe aktualisht vlerësohet shumë nga akuaristët në mbarë botën.

Kafsha zakonisht gjendet në ngjyrat blu dhe të verdhë, dhe mund të ndryshojë ngjyrën e saj sipasluhatje humori! Parametrat idealë të ujit të tij janë: pH pak acid, midis 6 dhe 7 dhe fortësia (përqendrimi i kripërave të kalciumit dhe magnezit) midis 5 dhe 19.

Peshku me ujë acid: Colisa

Colisas (Colisa ssp.) janë peshq dekorativë që janë shumë të qetë dhe territorial vetëm me kafshët e tjera të së njëjtës specie. Ato janë gjithashtu me origjinë nga Azia, kryesisht nga India. Ato gjenden lehtësisht në dyqanet e specializuara për kafshët ujore, veçanërisht Colisa Lalia dhe Colisa Cobalt.

Laliat janë shumë ngjyra dhe kanë vija blu dhe të kuqe në trup . Kobaltet, nga ana tjetër, kanë një nuancë tërheqëse dhe të habitshme të blusë. Ato duhet të krijohen në akuariume me një pH midis 6 dhe 7,5, me temperatura, mesatarisht, nga 24°C deri në 28°C.

Peshqit e ujit acid: Neonet ose Tetra-Neonët (Paracheirodon innesi) vijnë nga kontinenti i Amerikës së Jugut dhe janë peshq të bregut, domethënë ata kënaqen shumë duke jetuar në grup. Ata janë mjaft tërheqës: ata kanë shirita reflektues blu të ylbertë, shirita të kuq në të dy anët e trupit dhe bark transparent.

Megjithëse janë të lehta për t'u shumuar në akuariume, diapazoni i pH i neonëve është pak më i kufizuar: nga 6.4 në 6.8. Temperatura ideale është rreth 26º C.

Plecos me ujë acid: Plecos

Plecos, të njohur gjerësisht si "pastruesit e dritareve", korrespondojnë me disa lloje të familjestë Loricariidae. Ata kanë një gojë si thithëse dhe ushqehen me baltë, alga dhe lëndë organike.

Në përgjithësi, plekos tërheqin shumë vëmendje për shkak të zakoneve të tyre unike të të ngrënit dhe formës së trupit. Duke qenë se janë peshq të mëdhenj, që arrijnë më shumë se 50 cm gjatësi, ata kanë nevojë për akuariume të mëdhenj prej të paktën 200 litrash dhe pH ideal për ta është pak acid, midis 6 dhe 7. Për më tepër, ata jetojnë mirë në temperaturat tropikale.

Përshkrimi i më shumë llojeve të peshqve të ujit acidik

Përveç kafshëve të njohura të përmendura më sipër, ka edhe të tjera që banojnë në ujërat acide. Më poshtë do të njiheni me detaje 12 lloje peshqish: Black Phantom, Glowlight, Tucano, Mato Grosso, Ramirezi, Neon Negro, Foguinho, German Kaiser, Tanictis, Rasbora Naevus, Mocinha dhe Rodóstomo. Le të shkojmë?

Peshku i ujit acid: Fantazma e zezë

Peshku Black Phantom Tetra, i quajtur edhe Black Phantom (Megalamphodus megalopterus) është një tetra unike për shkak të atributeve të ndryshme fizike dhe ngjyrosje. Kafsha është vendase në lumin tradicional Madeira, në pellgun e Amazonës.

Ekziston edhe një variacion dekorativ i Fantazmës së Zezë që ka pendë më të gjata. Të tillë peshq të ujit me aciditet, kanë nevojë për aciditet ndërmjet gradëve 5,5 dhe 7 dhe shijojnë ujërat tropikale deri në 28º C.

Peshku i ujit acid: Glowlight

The Tetra Glowlight (Hemigrammuserythrozonus) është një specie që ka një shkëlqim intensiv që mbulon trupin e tij veçanërisht në brezin e kuq që kalon përgjatë anës së tij. Sa më shumë që akuariumi të ambientohet me kushtet ideale për peshkun, me një pH midis 6 dhe 7,5 dhe një temperaturë prej 23º C deri në 28º C, aq më shumë bëhet i dukshëm shkëlqimi i tij.

Peshku i ujit acid: Toucan

Tetrat e bukura Toucan (Tucanoichthys tucano), si tetrat e tjera, janë shoalers. Ata vijnë nga një degë e Rio Negro, në pellgun e Amazonës. Ata janë gjithëngrënës, kanë dimorfizëm të qartë seksual dhe janë gjithashtu vezorë. Ata kanë nevojë për ujë me një pH acid, midis 6 dhe 7 dhe një akuarium që mban të paktën 30 litra.

Peshku me ujë acid: Mato Grosso

Përbërja e listës së peshqve të ujit acid , peshqit Mato Grosso (Hyphessobrycon eques) gjithashtu përbëjnë grupin tetras dhe janë kafshë ujore të bukura dekorative. Ata janë relativisht të vegjël, arrijnë deri në 4 cm në gjatësi dhe zakonisht banojnë lumenjtë e Amerikës së Jugut. Për më tepër, mbizotërimi i tufave në Pantanal u dha atyre emrin karakteristik të shtetit të Mato Grosso.

Këta peshq vlerësojnë ujërat me një interval pH midis 5 dhe 7, janë të gjithëngrënës dhe kanë nevojë për akuariume me të paktën 70 litra. .

Peshku i ujit acid: Ramirezi

Ramirezi (Microgeophagus ramirizi) është një peshk paqësor dhe i turpshëm me origjinë nga lumi Orinoco, në Amerikën e Jugut. Ata janë shumë peshqe bukur, bie në sy dhe mund të jetë territoriale me të tjerët të së njëjtës specie. Përveç kësaj, ata janë të vegjël, nuk arrijnë më shumë se 4 cm në gjatësi.

Për t'i bërë ata të ndihen rehat, akuariumi në të cilin do të jetojnë peshqit duhet të jetë i stabilizuar mirë. Ata kërkojnë ujëra me një pH acid midis 5 dhe 6,5.

Peshku i ujit acid: Neoni i Zi

Peshku Neon i Zi (Hyphessobrycon herbertaxelrodi), i quajtur edhe Tetra e Neonit të Zi, kështu që si peshku Mato Grosso, ai është i bollshëm në Pantanal të Mato Grosso. Megjithatë, ajo shihet gjithashtu në lumin Taquari, një nga degët e lumit Paraguaj. Në natyrë, ai vlerëson shumë të jetuarit në përrenj dhe fusha të përmbytura me bimësi të zhytur në ujë.

Neoni i Zi ka një trup kryesisht të zi me një shirit gjatësor të ndritshëm, karakteristik për tetras, dhe duhet të ruhet në ujëra me një pH acid. ndërmjet 5.5 dhe 7.

Peshku i ujit acid: Foguinho

Përveç kësaj, Foguinho Tetra (Hyphessobrycon amandae) ose Tetra Amandae është një tjetër specie nga ujërat acide. Është një kafshë me origjinë nga Amerika e Jugut dhe zakonisht është shumë e vogël, arrin rreth 2 cm në gjatësi.

Kur ndodhet në një akuarium, rekomandohet ta mbani në një habitat me bimë ujore të bollshme, pasi madhësia e saj është zvogëluar. kërkesa kërkon strehë efektive të afta për të garantuar siguri dhe rehati. Madje është e rëndësishme të theksohet se pH ideal për TetraFoguinho zakonisht qëndron midis 6 dhe 7.

Peshku i ujit acid: Kaiser gjerman

Emri i çuditshëm i Kaiserit gjerman (Hyphessobrycon elachys) ose Tetras Kaiser zbulon peshq të vegjël, si dhe Foguinhos e mëparshme, shoals dhe asetet. Kafsha është e Amerikës së Jugut dhe gjendet gjerësisht në pellgun e lumit Paraguaj. Duke arritur deri në 2 cm, Kaiser është shumë i shoqërueshëm, kështu që duhet të vendoset në grupe me të paktën pesë individë në akuarium.

Habitati i peshkut duhet të ketë gjithashtu shumë bimë ujore dhe duhet të mbetet acid, me një pH prej 6 deri në 7.

Peshku i ujit acid: Tanictis

Tanictis (Tanichthys albonubes) është një peshk uji acidik vendas në Azi dhe tipik i lumenjve kinezë. Kafsha është e lehtë për t'u mirëmbajtur, zakonisht midis 3 dhe 4 cm dhe, kur është në akuariume, ajo duhet të jetojë kryesisht në tufa. Gama e temperaturës së Tanictis është gjerësisht fleksibël, duke filluar nga 5ºC deri në 24ºC! Sa i përket pH-së ideale, sigurohuni që të jetë midis 5.5 dhe 7.

Peshku i ujit acid: Rasbora Naevus

Rabora Naevus (Boraras naevus), i njohur gjithashtu si Rabora Strawberry, është një peshk i bukur dhe ekzotik nga Tajlanda. Kafsha është bërë shumë e popullarizuar me aquascapers në mbarë botën për shkak të trupit të saj portokalli të mbushur me pika të zeza. Rabora është një peshk tropikal dhe me brekë, dhe mund të rritet në akuariume të komunitetit deri nëdhjetë ekzemplarë të ngjashëm. PH i treguar për të është midis 6 dhe 7.

Peshku i ujit acid: Mocinha

Një tjetër peshk i shquar me ujë acid është Mocinha (Characidium fasciatum), i cili është shumë i popullarizuar në kontrollin biologjik të Kërmijtë Physa, Melanoides (Trumpets) dhe Planorbis, për shkak të grabitjes natyrore. Mocinha zakonisht tërheq shumë vëmendje për shkak të zakonit të veçantë të mbështetjes në pendët e saj të përparme në fund të akuariumit, duke dhënë përshtypjen e zvarritjes. Për më tepër, pH i treguar për të është acid, midis 5.5 dhe 7.

Peshku i ujit acid: Rhodostomus

Më në fund, Rodostomus (Hemigrammus rhodostomus) është një peshk uji Acid natyral nga Amerika e Jugut dhe përdoret gjerësisht nga akuaristët që rrisin peshq tropikal. Trupi i tij është fusiform dhe kryesisht argjendi me luspa të ylbertë dhe reflektues, përveç pendëve paksa të tejdukshme.

Rodostomet kanë nevojë për një akuarium që mund të mbajë të paktën 100 litra. Përveç kësaj, diapazoni i treguar i pH-së për to mbetet midis 5.5 dhe 7.

Si të modifikoni pH-në e akuariumit

Përveç njohjes së specieve kryesore që përfaqësojnë habitatet acidike, është e nevojshme të dini se si të modifikoni pH-në e akuariumit. Gama, e cila shkon nga 0 në 14, mat përqendrimin e joneve të hidrogjenit të aftë për të përcaktuar aciditetin e ujit. Midis 0 dhe 6.9 është acid; ndërmjet 7.1 dhe 14 është bazë. Zbuloni se si të kontrolloni pHtë akuariumit tuaj!

Si të rrisim pH-në e akuariumit?

Nëse peshku juaj jeton në ujë acid dhe mjedisi në të cilin jeton është shumë acid, mund të jetë e nevojshme të rritet pH e tij për ta kontrolluar atë. Akuariumet me një pH bazë janë ato në të cilat diapazoni mbetet midis 7.1 dhe 14. Për këtë, një alternativë është shtimi i kripërave bazë, si bikarbonati i natriumit: një lugë çaji për 20 litra ujë mund të jetë e mjaftueshme për të përmbushur këtë funksion.

Si të ulni pH-në e akuariumit?

Për të ulur pH-në e një akuariumi, ka disa opsione. Midis tyre, zgjedhja e futjes së trungjeve në akuarium bën që druri i thatë të çlirojë substanca, si acidet organike, të cilat luftojnë rritjen natyrale të pH të mjedisit. Materiale të tjera bimore, si torfe dhe fibra e kokosit, gjithashtu përmbushin të njëjtin funksion.

Një metodë tjetër që bën të mundur acidifikimin e akuariumit është duke shtuar një element acid, si acidi acetik (i pranishëm në uthull) ose acid citrik (i pranishëm në agrumet). Megjithatë, duhet të jeni të kujdesshëm kur zgjidhni këtë metodë, pasi duhet të blini një tampon pH për të kontrolluar indeksin e aciditetit dhe variacionet.

Shiko gjithashtu: Kafshët me T: zbuloni emrat më interesantë!

Peshqit e ujit acid janë të shkëlqyer për akuariumin tuaj!

Njohja e disa prej llojeve të peshqve që banojnë në ujëra me pH acid është thelbësore për akuaristët dhe çdo entuziast të peshkut. Duke marrë parasysh se rënia e këtij indeksipërgjithësisht rrit ritmin e frymëmarrjes së peshqve dhe se për këtë arsye ata tentojnë të "këputin" ajrin atmosferik nga sipërfaqja e akuariumit, është e mundur të kuptohet se këto kafshë kanë shumë veçori dhe fenotipe të dallueshme.

Përveç kësaj, mbani mend se është interesante të blini tregues të pH të disponueshëm për të kontrolluar indeksin mesatar, përveç hulumtimit të të dhënave teknike të peshqve që do të banojnë në akuarium. Duke njohur kafshën, është e mundur të krijoni kushte ideale mjedisore dhe të vlerësoni cilësinë e mirë të jetës së peshkut tuaj.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.