Qeni im hëngri çokollatë! Dhe tani, çfarë të bëni?

Qeni im hëngri çokollatë! Dhe tani, çfarë të bëni?
Wesley Wilkerson

Qeni im hëngri çokollatë! A do të dhemb?

Çokollata është padyshim një nga ëmbëlsirat më të njohura që ekzistojnë, mund të bëhet me qumësht, të hidhur ose të përzihet me përbërës të tjerë, është një sukses në të gjithë botën. Mund të tërheqë edhe vëmendjen e qenit tuaj nëse keni një të tillë. Por, pavarësisht se çokollata duket e padëmshme, çokollata është rreptësisht e ndaluar për qentë.

Në këtë artikull do të shpjegojmë se çfarë substancash të dëmshme përmban çokollata dhe si veprojnë ato në organizmin e qenit, duke bërë që ai të bëhet i pamundur t'i jepet atij. Ky ushqim.

Përveç kësaj, ne do t'ju informojmë se çfarë duhet të bëni dhe të mos bëni në këto raste të gëlltitjes aksidentale, në rast se qeni përfundon duke 'vjedhur' një copë çokollatë.

Çfarë duhet të bëj nëse qeni im ha çokollatë?

A e dini se çfarë të bëni nëse qeni juaj ha aksidentalisht çokollatë ose nëse e ofroni atë si ëmbëlsirë pa e ditur nëse është e dëmshme për qenin apo jo? Pra, lexoni më tej për të zbuluar se çfarë të bëni nëse ndodh ndonjë nga këto situata.

Identifikoni llojin dhe sasinë e çokollatës

Nëse qeni juaj ha çokollatën dhe ka simptoma të helmimit nga ushqimi, e para hapi është të identifikoni se çfarë lloji ishte. Disa çokollata kanë një përqendrim më të lartë të teobrominës dhe mund të ndikojnë tek qeni juaj, duke shkaktuar simptoma që shpesh janë të pakthyeshme dhe vdekjeprurëse. Ndër çokollata, më së shumtiE errëta ka përqendrimin më të lartë të substancës.

Është gjithashtu e rëndësishme të vëzhgoni sasinë e gëlltitur nga qeni, pasi kjo do të ndikojë drejtpërdrejt në nivelin e dehjes.

Shiko gjithashtu: Pse qentë largohen kur janë gati të vdesin? Shihni arsyet dhe këshillat!

Përveç kësaj, merrni marrë parasysh nëse qeni ka ngrënë sasi të vogla gjatë disa ditëve. Edhe nëse duken të padëmshme, sasitë e vogla të dhëna shpesh mund të shkaktojnë probleme afatgjata.

Zbuloni nëse çokollata ka ndonjë efekt

Është e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje simptomave që do të ketë qeni pasi keni ngrënë çokollatë dhe sigurohuni që të jenë të njëjtat efekte karamele. Disa nga simptomat më të zakonshme në sasi të vogla të gëlltitura janë hiperaktiviteti, fishkëllima, aritmia kardiake dhe dridhjet e muskujve.

Ndër simptomat më serioze mund të veçojmë ethet dhe të fikët. Këto simptoma, nëse nuk trajtohen menjëherë, mund të çojnë në vdekjen e kafshës.

Mund të përdorni kalkulatorin VetsNow

Llogaritësi VetsNow përdoret për të matur nivelin e toksicitetit të çokollatës në trupin e qenit, duke ju informuar kështu për ashpërsinë e situatës. Mos harroni se simptomat ndodhin rreth 24 orë pasi ushqimi bie në kontakt me trupin, ndaj është e rëndësishme të dihet sa më shpejt të jetë e mundur.

Në kalkulatorin e toksicitetit të çokollatës për qentë do të futni informacione si p.sh. peshën dhe madhësinë e qenit tuaj, llojin e çokollatës që ha qeni juaj dhe një vlerësim të sajsasia e gëlltitur. Sipas llogaritjeve të faqes në internet, ajo do të tregojë nëse duhet ta çoni kafshën shpejt te një veteriner ose nëse situata nuk është shqetësuese.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se kalkulatori VetsNow nuk zëvendëson një udhëtim për qenin tuaj tek veterineri. Më pas do të flasim për rëndësinë e dërgimit të kafshës suaj te një specialist.

Sa çokollatë mund të hajë një qen? Përdorni kalkulatorin tonë për të zbuluar

//www.vets-now.com/dog-chocolate-toxicity-calculator/

Helmimi me çokollatë të qenve mund të jetë fatal. Përdorni kalkulatorin tonë të çokollatës së qenve për të zbuluar nëse qeni juaj ka ngrënë një sasi të rrezikshme.

Kërkoni ndihmën e një veterineri

Është jashtëzakonisht e rëndësishme ta çoni qenin tuaj te një veteriner, edhe nëse ai nuk po shfaqni simptoma ose që janë të lehta. Siç u përmend më parë, dehja mund të zgjasë disa ditë për të ndodhur dhe mund të përkeqësohet me kalimin e ditëve.

Megjithëse nuk ka antidot për helmimin me çokollatë te qentë, profesionisti do të dijë se si të veprojë sipas çdo simptome që shfaqet. Përveç kësaj, mjeku do të shmangë komplikimet dhe përkeqësimin e gjendjes klinike të kafshës.

Çfarë të mos bëj nëse qeni im ha çokollatë

Nëse qeni juaj shfaq simptoma dehjeje , para së gjithash, mos u dëshpëroni. Jini të qetë dhe të durueshëm për rezultatet më të mira. Më poshtë janë këshilla se çfarëçfarë të mos bëni dhe si të veproni në këtë situatë për të mos vënë në rrezik jetën e qenit tuaj.

Mos u dëshpëroni

Nëse qeni juaj arrin një gjendje kritike intoksikimi pasi ka gëlltitur çokollatë , idealja është që ju të qëndroni të vendosur dhe të qetë. Epo, nëse dëshpëroheni, qeni juaj mund të stresohet dhe të përfundojë duke e përkeqësuar situatën.

Nëse nuk keni vetëkontroll dhe stabilitet emocional për të kryer procedurat e përmendura më sipër, është më mirë të kërkoni menjëherë ndihmën e një profesionisti shëndetësor dhe jepni informacionin atje sipas kërkesës.

Nëse ka dikë pranë jush, kërkoni ndihmë për të mirëpritur qenushin dhe për t'i dhënë atij qetësi, ndërsa telefononi veterinerin ose me makinë për në spital. Mos harroni, të qenit i dëshpëruar do të përkeqësojë gjendjen klinike të qenit tuaj dhe në vend që ta ndihmoni atë, ju do ta përkeqësoni situatën.

Mos u përpiqni të shkaktoni të vjella tek qeni juaj

Nuk duhet të provoni kurrë të nxisni qeni të vjellë në shtëpi! Kjo procedurë, kur bëhet gabimisht, mund të jetë vdekjeprurëse për qenin tuaj. Kjo mund të çojë në aspirim të të vjellave, duke shkaktuar pneumoni te qeni, gjë që sigurisht do ta përkeqësojë gjendjen në mënyrë të konsiderueshme.

Nëse qeni juaj është pa ndjenja dhe tregon shenja mbytjeje, dërgojeni menjëherë në spital. Profesionisti shëndetësor do të vlerësojë qenin tuaj dhe do të zgjedhë cilën metodë do të përdorëpër detoksifikimin. Nëse ai vendos të shkaktojë të vjella, procedura do të kryhet në mënyrë të sigurt nga veterineri dhe nuk do të duhet të shqetësoheni.

Shmangni përdorimin e ilaçeve shtëpiake

Administrojini qenit tuaj ilaçe shtëpiake falas. nga dehja mund të shkaktojë efektin e kundërt të atij të dëshiruar. Prandaj, nuk rekomandohet që të përpiqeni ta mjekoni qenin tuaj në shtëpi.

Qentë janë të ndjeshëm ndaj shumë gjërave që ne njerëzit priremi t'i gëlltisim. Kjo është arsyeja pse mjetet juridike shtëpiake, të cilat ndonjëherë funksionojnë për njerëzit, mund të jenë kaq të rrezikshme për këto kafshë.

Një nga mitet më të mëdha është dhënia e qumështit qenit në përpjekje për ta detoksifikuar atë, por nuk ka asnjë provë shkencore studimore. që dëshmon efektivitetin e kësaj metode. Përveç që qumështi është i dëmshëm për trupin e qenit, ai gjithashtu mund të përkeqësojë nivelin e dehjes.

Përkeqësimi i dehjes duke përdorur mjete juridike shtëpiake mund të çojë në kriza, duke e çuar qenin tuaj në koma apo edhe vdekje.

Pse qentë nuk mund të hanë çokollatë?

Shumica e qenve kanë zakon të kërkojnë ushqim nga pronari i tyre, megjithatë, disa ushqime janë të dëmshme për shëndetin e kafshës suaj. Për shembull, çokollata ka substanca të afta të sëmurin qenin. Shikoni më poshtë se cilat janë ato!

Çokollata ka kafeinë

Kafeina është një substancë e pranishme nëçokollatë shumë toksike për qentë dhe ofron shumë rrezik për kafshën. Efektet që shkakton kafeina në organizmin e kafshës pas gëlltitjes së substancës janë: hiperaktiviteti, të vjellat dhe dhimbjet e barkut.

Simptomat më serioze që shkakton kjo substancë mund të jenë dridhjet, rrahjet e përshpejtuara të zemrës dhe krizat. Intensiteti dhe ashpërsia e simptomave, siç u pa më herët, do të varet nga sasia e gëlltitur nga qeni.

Çokollata ka teobrominë

Teobromina është një tjetër substancë toksike për qentë dhe është e pranishme në sasi më të mëdha në çokollatë. Substanca shkakton stimulim kardiak, ulje të kalibrit të enëve të gjakut dhe gjithashtu ka një veprim diuretik.

Përveç kësaj, substanca shkakton stimulim të madh të trurit dhe rritje të punës së muskujve të zemrës, gjë që mund të rezultojë në aritmi më të rënda dhe madje shkaktojnë vdekjen e kafshës.

Vlen të theksohet se sa më shumë kakao të ketë çokollata aq më e madhe është përmbajtja e teobrominës duke e bërë atë më toksike për qenin. Çokollatat e lehta ose të bardha priren të jenë më pak toksike, por ato gjithashtu nuk rekomandohen për kafshën tuaj.

Yndyra është e pranishme në çokollatë

Përmbajtja e lartë e yndyrës e pranishme në çokollatë mund të jetë gjithashtu një problem për kafshën tuaj. Për këtë arsye, çdo lloj çokollate mund të shkaktojë dehje dhe diarre për shkak të yndyrës së tepërt dhe nuk ka sasi të mjaftueshme.i sigurt për t'u ofruar qenve.

Yndyra në çokollatë përpunohet dobët nga trupi i qenit dhe mund të çojë në sëmundje të tilla si pankreatiti, një inflamacion serioz i pankreasit që shkakton dhimbje barku, diarre të rëndë dhe anoreksi. Këto kushte mund të shkaktojnë dehidrim afatgjatë dhe ta çojnë qenin tuaj drejt vdekjes.

A hëngri qeni juaj çokollatë? Tani ju e dini se çfarë të bëni!

Tani e dini që qeni juaj nuk duhet të hajë çokollatë, pasi karamele është shumë toksike për qentë. Substancat e pranishme në përbërjen e çokollatës mund të sjellin dëme të pakthyeshme në shëndetin e qenushit dhe në raste më të rënda mund të çojnë në vdekje.

Vini re se, edhe pse është joshëse të jepni një pjesë të ëmbëlsirës çdo herë. dhe më pas kafshës suaj, është mirë ta shmangni atë, në mënyrë që qeni juaj të mos vuajë pasojat më vonë. Pa marrë parasysh se sa të vogla janë sasitë që i ofrohen kafshës suaj, ato përsëri mund të jenë jashtëzakonisht të dëmshme.

Pra, nëse qeni juaj përfundon duke gëlltitur një copë çokollatë, është më mirë ta çoni shpejt te veterineri që ai ta bëjë mos ik nga rreziku! Por mbani mend, gjëja më e mirë për të bërë është të parandaloni që kafsha të ketë akses në këtë ëmbëlsirë, në mënyrë që të shmangni çdo shqetësim dhe rrezik për kafshën.

Shiko gjithashtu: Si të lagni ushqimin për kotele dhe këlysh? Shikoni këshillat!Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.