Sa kushton një gjarpër: Gjithçka rreth kafshës shtëpiake ekzotike

Sa kushton një gjarpër: Gjithçka rreth kafshës shtëpiake ekzotike
Wesley Wilkerson

Dëshironi të keni një gjarpër të përkëdhelur?

Kur mendoni të keni një kafshë shtëpiake ekzotike si gjarpëri në shtëpi, është e nevojshme të merren parasysh disa pika që janë të ndryshme nga standardi për të pasur një kafshë të përbashkët, pasi është krejtësisht ndryshe nga të kesh një qen apo mace, për shembull.

Këtu do të shihni se gjarpri është një kafshë me kosto më të lartë dhe për të pasur një kafshë shtëpiake të këtij lloji duhet një planifikim financiar fillestar i mirë, pa kosto më të larta gjatë gjithë jetës. Në këtë artikull do të shihni se është thelbësore të keni një mjedis specifik, sa më të ngjashëm me habitatin e tij natyror.

Për këtë arsye, ne kemi mbledhur të gjithë informacionin e nevojshëm këtu. Do të shihni se cilët gjarpërinj mund të mbahen si kafshë shtëpiake, sa kushton secili prej tyre dhe informacionin e nevojshëm për të mbarështuar këtë kafshë ekzotike.

Çmimi dhe si të blini

Për të blerë gjarpërinjtë e legalizuar, është e nevojshme të kuptohet që fillimisht do të bëhet një investim i lartë. Sidoqoftë, blerja e një gjarpri në robëri ligjore do të garantojë që nuk do të ketë shpenzime në të ardhmen me sëmundje, për shembull. Ja se si ta bëni këtë!

Çmimi mesatar i gjarpërinjve për kafshë shtëpiake

Çmimi mesatar i një gjarpri të legalizuar për kafshë është 1000,00 deri në 5,000 dollarë. Duke e parë kështu, duket se është një vlerë relativisht e lartë, por në afat të gjatë do t'ia vlejë, pasi një gjarpër ka një jetëgjatësi mesatare prej30 vjet, përveç shpenzimeve shumë të ulëta me ushqime, ilaçe apo veteriner. Prandaj, shpenzimi më i madh do të jetë fillestar.

Si të blini një gjarpër të legalizuar

Që nga viti 1997 lejohet mbajtja e gjarprit si kafshë shtëpiake në Brazil, megjithatë lejohet vetëm krijimi të llojeve jo njerëzore, helmuese dhe që vijnë nga robëria e ligjshme e regjistruar në IBAMA. Të gjitha mbarështimet e kafshëve të egra, si gjarpërinjtë, duhet të dërgojnë një letër në IBAMA me një kërkesë për autorizim, me informacione si vendndodhjen, objektivat dhe cilat specie do të mbarështohen. Për më tepër, gjarpërinjtë e legalizuar shiten me mikroçipe të vendosura nga subjektet përgjegjëse për speciet. monitorimi.

Llojet e gjarpërinjve të legalizuar

Të kesh një gjarpër si kafshë shtëpiake ka përparësi të shumta, disa prej të cilave janë fakti se ata kanë nevojë për pak kujdes dhe nuk vuajnë nga mungesa e pronarit të tyre, sepse ata janë kafshë të pavarura. Disa lloje të zbutura janë kobra e rreme e koraleve, boa Boa, kobra mbretërore kaliforniane dhe gjarpëri i misrit.

Boa Boa

Një specie ekzotike dhe jo helmuese ndër opsionet e gjarpërinjve shtëpiak për të blerë është boa constrictor, nëse është edukuar në robëri që nga lindja. Disa nga speciet e tij mund të arrijnë 2.5 deri në 4 metra, duke e bërë të lehtë ta kesh atë si gjarpër shtëpiak sepse zë një hapësirë ​​të vogël, duke pasur edhe zakone të natës.

TheKostoja për të pasur një Boa si kafshë shtëpiake mund të ndryshojë, në varësi të specieve, madhësisë ose ngjyrës, është rreth 4,500.00 dollarë realë.

Salamanta

Pavarësisht se është një gjarpër me përmasa mesatare , e cila mund të arrijë 1.5 m në moshë madhore dhe nuk ka këpurdha helmuese, Salamanta është një specie që nuk rekomandohet shumë për ta pasur si kafshë shtëpiake. Kjo ndodh sepse ka një sjellje agresive dhe mund të sulmojë lehtësisht.

Megjithatë, vlerësohet shumë në kopshtet zoologjike dhe mjediset e studimit për bukurinë e tij, duke u mbiquajtur gjarpëri i ylberit, për shkak të ngjyrave të tij të bollshme. Ky lloj gjarpëri kushton mesatarisht 3,500.00 dollarë realë.

Cobra misri

I dashuri mes gjarpërinjve shtëpiak është padyshim specia Corn Cobra. Përveçse tërheq shumë vëmendje për ngjyrat e tij të gjalla, është shumë i qetë dhe i lehtë për t'u trajtuar. Ajo është gjithashtu shumë e adaptueshme me mjedisin e robëruar dhe nuk ka kufizime ushqimore. Është një opsion i shkëlqyeshëm kur bëhet fjalë për blerjen e një gjarpri të përkëdhelur.

Ky lloj gjarpëri kushton mesatarisht 3,000,00 dollarë realë.

Pitoni mbretëror

Të qenit një specie pak e njohur, pitoni mbretëror është një gjarpër i rezervuar nga natyra, pak dihet për të. Dihet se është një kafshë që mund të zgjasë për shumë vite dhe është një nga gjarpërinjtë e legalizuar për t'u blerë. Mund të zbutet dhe të rritet si kafshë shtëpiake.

Jetëgjatësia e saj e vlerësuar ështëmesatarisht 30 vjet, edhe me boshllëqe të mëdha në dietën e tyre. Ky lloj gjarpri ka një kosto më të lartë. Mesatarisht 6,500,00 dollarë realë.

Real Californiana

Për shkak se është një gjarpër lehtësisht i adaptueshëm, Real Californiana është një opsion i shkëlqyeshëm për ata që duan të blejnë një gjarpër të përkëdhelur për të parën koha . Ata janë më të tërhequr si këlyshë, por marrin një sjellje të qetë në moshë madhore. Vetëm sigurohuni që të rritet në robëri që në moshë të re.

Madhësia e tij varion nga 1m në 1.5m në fazën e të rriturve dhe mund të jetojë për rreth 20 vjet, në fazën e të rriturve mund të shkojë deri në 10 ditë pa ushqyerje. Kjo specie mund të blihet për një çmim mesatar prej 3,000.00 dollarë realë.

Meksikana e vërtetë

Gjarpri i vërtetë Meksikana është ndër speciet më të urta për të pasur si kafshë shtëpiake, megjithëse është jo aq i famshëm sa Real Californiana. Për të qenë një kafshë mjaft e turpshme. Ai e kalon pjesën më të madhe të kohës i fshehur, një zakon që ruhet edhe në robëri.

Pavarësisht se është një gjarpër tokësor, ai mund të notojë edhe shumë mirë. Kur është i ri, luspat e saj janë të bardha, por bëhen të zeza në moshën madhore. Kjo specie mund të jetë rreth 180 cm dhe ka një jetëgjatësi prej 20 vjetësh. Ky gjarpër mund të gjendet me një çmim mesatar prej 3,000,00 dollarë realë.

Boa rosada

I njohur për ngjyrën e tij të shkëlqyer rozë ose salmon me vija të një ngjyre tjetër, gjarpri BoaRosada gjithashtu magjeps me temperamentin e saj të urtë. Kjo e ka bërë atë një specie shumë të popullarizuar në mesin e gjarpërinjve shtëpiak. Zakonisht nuk arrijnë më shumë se 110 cm, duke u klasifikuar si të vegjël dhe të mesëm.

Ata pëlqejnë ambientet me temperatura më të larta dhe fshihen nëse ndjejnë të ftohtë, ndaj kini parasysh temperaturën e terrariumit tuaj. Ata mund të jetojnë mesatarisht 30 vjet dhe për të blerë një gjarpër të kësaj specie kostoja mesatare do të jetë 4000,00 dollarë realë.

Gopher

Megjithëse konsiderohen të urtë, speciet gopher ka këpurdha të gjata që mund të lëndojnë. Madhësia e tij është afërsisht 200 cm kur arrin fazën e të rriturit.

Ndryshe nga speciet e tjera që nuk kërkojnë kujdes më të madh në habitatin e tyre, goferi kur rritet në robëri ka nevojë për ndriçim të veçantë në terrariumin e tij për të garantuar mbijetesën e tij. Kostoja për ta pasur është mesatarisht 3,000.00 dollarë

Korali i rremë

Gjarpri i rremë koral është një kafshë shtëpiake e mrekullueshme për t'u zbutur sepse është shumë i urtë dhe i vogël, duke arritur masën rreth 120 cm. Karakteristika kryesore e specieve është zakoni i qëndrimit të fshehur gjatë ditës dhe lëvizja e lartë gjatë natës. Mbajtja e tij mund të jetë pak e vështirë, pasi lëkura e tij është shumë e lëmuar.

Çmimi për të pasur një gjarpër koral të rremë si kafshë shtëpiake është mesatarisht 4000,00 dollarë realë.

Papagalli

Përbëhet nga ngjyra të gjalla jeshile të ngjashme me gjarpërinpapagalli konsiderohet si një nga gjarpërinjtë më të bollshëm jo helmues, megjithatë, nuk është një specie shumë e zakonshme në robëri, sepse ka këpurdha të mëdha me një pickim shumë të dhimbshëm. Ka zakone kryesisht të natës dhe i pëlqen të kalojë periudha të gjata të mbështjella rreth trungjeve të pemëve.

Mund të arrijë deri në 2 metra gjatësi. Kjo është një specie vendase e Pyllit të Amazonës, e cila nuk është më e rekomanduara për shumim në robëri si gjarpërinjtë e tjerë shtëpiak, pasi kërkon kujdes të veçantë për mbijetesën e saj. Mbi të gjitha, vlera e tij është mesatarisht 4,000.00 dollarë realë.

Caninana

Me ngjyra të pagabueshme verdhë dhe të zezë, gjarpri caninana pavarësisht se konsiderohet një specie e rrezikshme për shpejtësinë dhe shkathtësinë e tij, nuk është një specie helmuese dhe sulmon vetëm për t'u mbrojtur. Kur ndihet i kërcënuar, gjarpri fryn qafën dhe vibron bishtin për të kërcënuar dhe shmangur grabitqarin.

Shiko gjithashtu: A mund të hanë qentë spinaq? Shihni përfitimet dhe kujdesin

Njihet si një nga speciet më të mëdha në Pyllin Atlantik, me gjatësi deri në 2.5 metra. Është një gjarpër tokësor, por ka aftësi të notojë dhe të ngjitet gjithashtu në pemë. Karakteristikat e tij nënkuptojnë se nuk është një specie e zakonshme në robëri, kostoja për ta pasur mund të jetë rreth 5000.00 dollarë.

Gjarpërinjtë shtëpiak: kostot e mbarështimit dhe këshillat

Kur blini një shtëpiak gjarpër si një kafshë shtëpiake, është thelbësore të kërkoni vende qëshisni gjarprin e legalizuar, kjo do të shmangë problemet e ardhshme. Zbuloni se si ta blini këtë kafshë të egër në mënyrë të sigurt dhe të ligjshme.

Habibati i sigurt dhe i përshtatshëm

Vendi më i përshtatshëm për rritjen e gjarpërinjve shtëpiak është një terrarium, i cili mund të bëhet me materiale që kanë një kosto përfitime të përballueshme, thjesht përdorni kreativitetin. Një opsion i shkëlqyeshëm është akuariumi, ai ka një kosto të ulët, përveç lehtësisë për ta gjetur. Mund të personalizohet gjithashtu në mënyrën tuaj për ta bërë të duket sa më shumë si habitati natyror i gjarprit.

Shiko gjithashtu: Aeroplan sheqeri: takoni këtë marsupial magjepsës

Mund të shtoni degë dhe trungje pemësh, ku gjarpërinjtë priren të përkulen ose fshihen. Sidoqoftë, duhet t'i kushtoni vëmendje që madhësia e akuariumit të jetë në përputhje me gjarpërin. Në internet, një akuarium për gjarpërinjtë mund të variojë nga 400,00 dollarë deri në 2,000,00 dollarë realë, në varësi të madhësisë dhe përfundimit të dëshiruar.

Ushqyerja e gjarpërinjve shtëpiak

Të kesh një kafshë ekzotike siç janë gjarpërinjtë shtëpiak , kërkon një kujdes përkatës me ushqimin. Gjarpërinjtë në thelb janë kafshë mishngrënëse, edhe pse disa janë të gjithëngrënës. Ata ushqehen me zogj ose brejtës të vegjël, mesatarisht dy herë në javë. Për këtë arsye, do t'ju duhet të keni minj të vegjël të ngrirë në shtëpi.

Por kini kujdes, nuk mund të jetë çdo mi i kapur në rrugë. Ju mund ta blini këtë lloj ushqimi në dyqanet e kafshëve shtëpiake ose në kompani të specializuara. Ju gjithashtu do të gjeninë internet dhe çmimi i këtij ushqimi është mesatarisht 150,00 dollarë realë për një paketë të vogël, 200,00 dollarë për një të mesme dhe 300,00 dollarë për një të madhe.

Kujdesi shëndetësor

Pra si kafshët e tjera shtëpiake, gjarpërinjtë gjithashtu kanë nevojë për kujdes periodik veterinar. Ky veteriner duhet të jetë i specializuar për gjarpërinjtë dhe kafshët e egra. Në mënyrë që kjo kafshë ekzotike të jetojë mirë, veterinerët rekomandojnë marrjen e kafshës në takimin e parë sapo të merret.

Mbas kësaj rutina duhet mbajtur një herë në vit, duke mos kërkuar aplikimin e vaksinave , ndryshe nga kafshët e tjera shtëpiake të zakonshme. Një konsultë veterinare për kafshët e egra është mesatarisht 200,00 dollarë realë.

Higjiena e gjarprit

Kujdes tjetër që është gjithashtu shumë i rëndësishëm në rritjen e një gjarpri është higjiena. Mbajeni gjithmonë ujin të pastër dhe të freskët. Kushtojini vëmendje lëvizjeve të papritura në mënyrë që të mos e trembni atë gjatë shkëmbimit. Përveç kësaj, duhet të mbahet mend se, si kafshët e tjera, edhe gjarpërinjtë defekojnë, ndaj mos harroni të mblidhni dhe pastroni këto mbeturina.

Pajisjet e trajtimit

Fillimisht gjarpërinjtë mund të tremben dhe në përveç kujdesit dhe lëvizjeve të lehta, të ngadalta, është mirë të keni disa pajisje në dorë për të shmangur pickimet. Një kuti mbajtëse, për shembull, është një pajisje e mirë për të strehuar gjarpërin, ndërsa pastroni ose bëni ndryshime dhe riparime në habitatin e tij. Ajo mund të jetëgjendet në internet për një çmim të përafërt prej 150,00 dollarë realë.

Një pajisje tjetër thelbësore është një grep për gjarpërinjtë, që përdoret për të lëvizur gjarpërin, ndonjë objekt brenda terrariumit ose për ta ushqyer atë. Ky grep kushton mesatarisht 100,00 dollarë realë. Pajisje të tjera të përdorura janë një kapëse gjarpri dhe një rrjetë kapëse. Ata janë mesatarisht përkatësisht 150,00 dollarë dhe 60,00 dollarë.

Të kesh një gjarpër si kafshë shtëpiake është e mundur

Kemi parë këtu se ka lloje të shumta gjarpërinjsh për t'i blerë si kafshë shtëpiake , megjithatë, duhet të keni parasysh se do të keni kosto fillestare më të larta në krahasim me të pasurit një kafshë shtëpiake të përbashkët. Gjarpri, duke qenë një kafshë ekzotike, kërkon kujdes specifik, por jo të pamundur, dhe mund të bëhet i zbatueshëm për sa kohë që ka një planifikim të mirë financiar.

Ne pamë gjithashtu rëndësinë ekstreme të blerjes së një kafshe nga një mbarështues i ligjshëm, sepse kështu, do të ketë garanci për të qenë një kafshë e shëndetshme me jetë të gjatë, që mund të jetojë deri në 30 vjet, në varësi të specieve. Përveçse ju pengon të vuani penalitete gjatë blerjes. Me kaq shumë informacione dhe çmime, ju jeni gati të merrni tuajat!
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.