Sa vjet jeton një mace shtëpiake? Shihni mesataren dhe krahasoni!

Sa vjet jeton një mace shtëpiake? Shihni mesataren dhe krahasoni!
Wesley Wilkerson

A e dini sa vjet jeton mesatarisht një mace?

Të gjithë e dinë tashmë se çdo mace meriton kushtet për të përmbushur jetëgjatësinë e saj, por fatkeqësisht ka shumë faktorë që përkthehen në një pabarazi absurde në këtë pritshmëri. Macet shtëpiake zakonisht jetojnë nga 15 deri në 20 vjet, por kjo pritshmëri mund të ndryshojë.

Shiko gjithashtu: Qen me flokë të shkurtër: 20 raca të mëdha, të mesme dhe të vogla

Ndër aspektet që ndikojnë drejtpërdrejt në pritjen e koteles, kemi ekspozimin ndaj sëmundjeve dhe rreziqet e një jete të lirë që mund të ofrojë, kastrimi. , vaksinimi, dashuria dhe argëtimi.

Në këtë artikull, ne do të paraqesim të gjitha aspektet që lidhen me cilësinë e jetës që mund të rrisin pozitivisht jetëgjatësinë e maces suaj dhe se si të gjitha ato mund të eksplorohen edhe nëse hapësira e mbarështimit është e kufizuar Një hapësirë ​​e kufizuar.

Në fund të fundit, sa vjet jeton një mace shtëpiake?

Mësoni se si raca mund të kontribuojë në jetëgjatësinë e një mace shtëpiake dhe mësoni rreth faktorëve që ndikojnë në jetëgjatësinë e ulët të maceve që jetojnë në rrugë.

Macja e racës

Macja persiane është sinonim i maces luksoze. Veshja e saj e gjatë, madhështore, së bashku me grykën e saj të sheshtë dhe mbajtësen e qetë, i japin një ajër madhështie. Jetëgjatësia mesatare e tyre është midis 10 dhe 17 vjet. Macja siameze tërheq vëmendjen për shkak të syve të saj të mëdhenj blu, flokëve të çelur me majat e errëta dhe gëzofit elegant.përshtatin mjedisin dhe kushtet më të favorshme për zhvillimin e shëndetshëm të kafshës. Vlen të kujtojmë se raca e kafshës nuk ka aq shumë ndikim në këta faktorë, prandaj rekomandohet që macet që jetojnë në rrugë të kenë prioritet në proceset e birësimit.

Epo, përveç dhënies një shtëpi për kafshën, në këtë mënyrë shmanget rritja e çrregullt e kafshëve që reflektohet në një shkallë të lartë vdekshmërie, aksidentesh dhe dhune.

jetëgjatësia ndërmjet 15 dhe 20 vjeç.

Macet sfinks janë mace pa qime që kanë sy dhe veshë të mëdhenj si tipare të jashtëzakonshme. Ata kanë një jetëgjatësi rreth 14 vjet. Këtu u prezantuan disa nga racat më të njohura të maceve, megjithatë, vlen të theksohet se faktorët që ndikojnë më shumë në jetëgjatësinë e një mace të zbutur nuk lidhen me racën e saj, por me stilin e saj të jetesës.

Macja endacake

Macja e famshme endacake në përgjithësi është e ekspozuar ndaj shumë situatave të rrezikut që gërryejnë shëndetin e saj dhe rrezikojnë cilësinë e saj të jetës.

Jetgjatësia e një maceje që jeton në rrugë është e shkurtër, midis 5 dhe 7 vjet. Ndër të gjitha rreziqet që mund të zvogëlojnë jetëgjatësinë e një mace endacake janë: sulmet nga qentë, zënkat e mundshme me macet e tjera (veçanërisht nëse nuk janë të sterilizuara), të shkelurit, helmimi, infektimi me sëmundje infektive si FIV dhe FELV, e keqja njerëzore, kurthe, parazitë dhe krimba.

Pavarësisht mjedisit të jashtëm (urban apo rural), ato do të jenë gjithmonë të rrezikshme për macet. Përveç rreziqeve të mëdha që ekzistojnë në natyrë, ekziston edhe e keqja njerëzore që është e pranishme kudo.

Macja e maceve

Macja e përzier, e njohur edhe si macet e përziera (SRD) janë specie të lashta që kryqëzohen me raca të ndryshme mes tyre dheato kanë lloje të ndryshme ngjyrash, lesh, madhësi, forma dhe pamje.

Për shkak se janë mace që paraqesin një përzierje me disa raca të tjera, nuk është e mundur të tregohet saktësisht se cili do të ishte temperamenti, sjellja dhe kushtet. lidhur me jetëgjatësinë, megjithëse dihet se macja endacake në përgjithësi ka tendencë të tregojë sjellje të dashur dhe të shëndetshme.

Vlen të kujtohet se raca e maces ka pak ndikim në jetëgjatësinë e saj, pasi ky ndryshim midis racat janë minimale. Ajo që ka vërtet rëndësi është cilësia e jetës, rehatia dhe siguria e kafshës. Prandaj, një mace përzierje e rritur në kushte të favorshme mund të jetojë përafërsisht 20 vjet.

Çfarë ndikon në jetëgjatësinë mesatare të një mace?

Ne dëgjojmë shumë për kushtet e përshtatshme që mund të inkurajojnë një jetëgjatësi të zgjatur të maces. Por cilat janë këto kushte? Njihuni me ta!

Mjedisi i sigurt

Siç është përmendur tashmë, të kesh një mjedis të sigurt dhe të rehatshëm është thelbësor në ruajtjen e jetës dhe shëndetit të koteles. Brenda shtëpisë, kafsha është e mbrojtur nga dhjetëra rreziqe që mund të ofrojë zona e jashtme. Megjithatë, kotele ka nevojë edhe për stimuj që i ndihmojnë të shpenzojnë energji, të argëtohen dhe ta bëjnë ambientin mikpritës. Në fund të fundit, ka rëndësi edhe lumturia dhe kënaqësia e kafshës.

Prandaj, për ta bërë mjedisin sa më të sigurt dhe komod,Rekomandohet që pronarët e kafshëve shtëpiake të krijojnë stimuj të vazhdueshëm, duke ofruar lodra, shtylla gërvishtëse, shtëpi dhe elementë të tjerë që argëtojnë kafshën, rregullojnë stresin dhe inkurajojnë stërvitjen.

Ushqimi dhe hidratimi

Ushqimi dhe hidratimi janë dy faktorë që kontribuojnë në mënyrë të dobishme në jetëgjatësinë e kafshës. Disa lloje macesh kërkojnë një dietë me racione dhe ushqime specifike. Prandaj, rekomandohet që pronari i kafshës të kërkojë një veteriner i cili do të kontribuojë me një dietë adekuate.

Një dietë adekuate garanton një mirëmbajtje të mirë të organizmit. Kjo ndihmon për të shmangur komplikimet që mund të zhvillohen nga sëmundjet oportuniste.

Një nga faktorët kryesorë që kontribuon në pritjet më të larta të maces së rritur në shtëpi është hidratimi. Ndërsa macja endacake ka vështirësi në gjetjen e ujit dhe kur e bën, zakonisht gjendet në kushte të këqija sanitare, macja e rritur në shtëpi mund të ketë akses në ujë të pijshëm që ndërrohet më shumë se një herë në ditë nga pronari i saj.

Për të inkurajuar macen të pijë më shumë ujë dhe të qëndrojë e hidratuar, pronari mund të lajë tenxheren dhe të ndryshojë vazhdimisht ujin, apo edhe të përdorë filtra dhe pije të caktuara të krijuara posaçërisht për të qenë tërheqëse për macet.

Ushtrime të rregullta

Macja është një mace me shpirt grabitqari. Prandaj,është thelbësore që ai të ushtrojë sjelljen e tij natyrale të gjuetisë ose ndjekjes. Kjo stimulon mirëqenien e kafshës dhe gjithashtu e ndihmon atë të ketë një rutinë më aktive duke ushtruar mendjen dhe trupin, duke rezultuar në kontrollin e peshës së kafshës.

Për të stimuluar shpirtin e gjuetisë, pronari mund të blejë ose të krijojë lodra me të cilat kafsha mund të ndërveprojë, nuk është aq e vështirë. Për ushtrimet duhet të ketë pak hapësirë, edhe në bashkëkohësinë aktuale ku qytetet avancojnë me vertikalizimin, mund të krijohet dhe zhvillohet një mjedis ku kafsha të stimulohet të lëvizë përmes kërcimit, ngjitjes etj.

Macet e sterilizuara jetojnë më gjatë

Sterizimi ka përfitime të shumta për macet shtëpiake. Me kastrimin, macet meshkuj që kanë instinktin për të dalë dhe për të eksploruar botën e jashtme në kërkim të një femre për t'u çiftuar, kalojnë më shumë kohë në shtëpi, duke u ekspozuar më pak ndaj grindjeve, sëmundjeve ose aksidenteve.

Me macet femra, sterimi shmang rrezikun e shtatzënisë, i cili gjeneron shkakun më të madh të braktisjes, i cili përfundimisht rezulton në një mbipopullim të pambikëqyrur të maceve.

Sterizimi gjithashtu redukton ose eliminon sjelljet që janë të padëshirueshme, të tilla si shënjimi dhe territori me urinë, gërvishtje dhe mprehje të thonjve në mobilje, arratisje dhe agresion. Përveç kësaj, kastrimi ndihmon në parandalimin e zhvillimit të sëmundjevekancerogjene që ndodhin në organet riprodhuese.

Kujdesi për flokët, thonjtë dhe dhëmbët

Lënja e qimeve të maces ndihmon në heqjen e shtresës së vdekur të qimeve para se të ngatërrohet, stimulon folikulat e lëkurës dhe redukton formimin e topave të flokëve. Kur kaloni furçën në barkun e koteles, duhet pasur kujdes, pasi, përveç se janë një zonë e ndjeshme, flokët janë disi të brishtë dhe për këtë arsye, larja jo e duhur mund të shkaktojë dhimbje dhe parehati.

Në dysheme me drurë Në shtëpi dhe apartamente thonjtë përgjithësisht nuk konsumohen dhe për pasojë shfaqin rritje të ekzagjeruar, gjë që dëmton lëvizshmërinë e kafshës. Gjatë prerjes së thonjve duhet pasur kujdes, pasi thonjtë kanë enë dhe vena të ndjeshme që nëse priten mund të shkaktojnë dhimbje dhe të hapin rrugën për infeksione të mundshme dhe probleme të tjera shëndetësore.

Shiko gjithashtu: Qeni i zonjës: takoni 21 raca elegante dhe luksoze!

Larja e dhëmbëve duhet bërë me kujdes. hiqni ose parandaloni zhvillimin e gurëve. Larja nuk duhet bërë kurrë me pasta për njerëzit, pasi ato irritojnë stomakun e maceve.

Ndjekja veterinare

Shumë sëmundje që mund të paraqiten nga macet mund të luftohen lehtësisht nëse zbulohen para kohe. Edhe nëse kafsha juaj është rritur në ambiente të mbyllura, pa kontakt me botën e jashtme, ka insekte si mizat dhe madje edhe njerëz të tjerë që mund të transmetojnë viruse, parazitë ose baktere.

Eng.Prandaj, edhe me gjithë kujdesin e duhur, është thelbësore që kafsha të ketë të paktën monitorim vjetor nga një veteriner. Aplikimi i vaksinave dhe diagnostikimi i parakohshëm i sëmundjeve mund të shpëtojë dhe zgjasë jetën e maces suaj.

Dashuria dhe vëmendja

Nuk është lajm që maceve u pëlqen të marrin dashuri dhe vëmendje. Qoftë duke kaluar pranë këmbëve të mësuesit tuaj, qoftë duke qëndruar para tij, duke ndjekur, duke mjaullime, duke u fërkuar me pronarin e tij ose duke u kthyer me barkun e tij lart.

Kërkimet e publikuara në revistën Preventive Veterinary Medicine kanë treguar se macet shtëpiake janë shumë i ndjeshëm ndaj trajtimit të mirë nga njerëzit. Në këtë hulumtim, rezultatet treguan se macet që ndërveprojnë me njerëzit e tjerë disa herë gjatë ditës janë më të gatshme dhe më pak të prirura për të zhvilluar sëmundje të frymëmarrjes.

Me këtë është vërtetuar shkencërisht se jo rastësisht macja kërkon që pronari i saj të marrë dashuri dhe vëmendje, një demonstrim i shkurtër dhe intensiv i dashurisë është në gjendje të shmangë sëmundjet dhe problemet që mund të rrezikojnë shëndetin e maces, dhe për këtë arsye, të zvogëlojë jetëgjatësinë e saj.

Më shumë. për kohën e jetës për macet shtëpiake

Mësoni kuriozitete për moshën e maces suaj dhe zbuloni se cili është rekordi për macen më të vjetër në botë të regjistruar në librin Guinness.

Si për të llogaritur moshën e maceve macet në vitet njerëzore

Shumë njerëzbesoni se çdo vit i jetës së një mace është i barabartë me shtatë vjet jetë njerëzore, por ky përfaqësim nuk funksionon në atë mënyrë. Sipas ekspertëve, në moshën gjashtë muajshe, mosha njerëzore e një mace do të ishte nëntë vjeç. Tashmë në moshën 12 muajsh mund të konsiderohet se macja është 15 vjeçe e njeriut, pra në fazën e adoleshencës dhe pubertetit.

Për të pasur një llogaritje më të saktë rekomandohet që, nga Në muajin 8 deri në 12 të lindjes, çdo muaj i moshës së maces duhet të konsiderohet si 2 vjeç i moshës njerëzore. Pas kësaj, numërimi duhet të vazhdohet vetëm kur macja është 2 vjeç. Nga kjo, çdo viti të lindjes duhet t'i shtohen 4 vjet jetë njerëzore.

Si të njohim moshën e një mace

Megjithëse është e vështirë të përcaktohet mosha e saktë e një maceje, ajo Është e mundur të identifikohet grupmosha juaj nëpërmjet analizës së karakteristikave fizike dhe të sjelljes. Nëse macja është e brishtë dhe nuk mund të bëjë asgjë vetë, madje as të hapë sytë, ajo është e porsalindur.

Deri në vitin e parë macja shfaq ende sjellje tipike të koteleve. Dhëmbët e qumështit fillojnë të bien dhe shfaqen dhëmbë të përhershëm. Përveç kësaj, trupi i saj fillon të zhvillohet derisa të arrijë madhësinë e të rriturve dhe të tregojë pjekuri të qartë seksuale.

Në moshën katër vjeçare mishrat e maces fillojnë të shfaqin një pigmentim të caktuar dhe dhëmbët fillojnë të tregojnë një sasi të caktuar e pigmentimit.konsumohen. Me arritjen e moshës madhore, macet fillojnë të ndihen më pak energjikë, gjë që i bën sytë vazhdimisht të zymtë, pasi ata e kalojnë pjesën më të madhe të ditës duke fjetur.

Rekordi për vitet e jetës ishte 38 vjet

Në 38 vjeç, macja më jetëgjatë në histori ishte Creme Puff, e lindur në gusht 1967, sipas Librit Guinness. Macja nuk kishte racë të përcaktuar. Kur pronari i kafshës u pyet për sekretin e një jetëgjatësie të tillë, ai tregoi shtëpinë e tij, ku kishte strofka, tunele të varura, shtylla gërvishtëse dhe shumë aktivitete të tjera që do të kënaqnin çdo mace.

Një mace tjetër jetëgjatë, e cila madje magjepsi të gjithë internetin në 2018 për ditëlindjen e saj të 30-të, ishin Rrënojat. Fatkeqësisht, Rubble vdiq pak para se të mbushte 32 vjeç, në vitin 2020, por ai la shumë kujtime dhe një mësim se si është e mundur të kultivohet një miqësi e qëndrueshme për sa kohë që cilësia e jetës së koteles përmirësohet pozitivisht.

Agora a e dini sa vite jeton një mace dhe si t'ia zgjasni jetëgjatësinë!

Tani që dini se si të zgjasni jetëgjatësinë e maces suaj, ia vlen ta vini në praktikë! Ndjekja mjekësore në këtë proces është thelbësore, dhe nëse jo, faktori më i rëndësishëm. Ka shumë faktorë që mund të kontribuojnë në jetëgjatësinë e ulët të një maceje.

Ndjekja e duhur do të jetë në gjendje të monitorojë dhe
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.