Si ta bëni një qen të mësohet me pronarin e ri? shikoni këshilla

Si ta bëni një qen të mësohet me pronarin e ri? shikoni këshilla
Wesley Wilkerson

A mund të mësohet një qen me një pronar të ri?

Qentë janë kafshë jashtëzakonisht inteligjente dhe megjithëse mund të mësohen me një pronar të ri, ata kanë nevojë për kujdes dhe vëmendje kur futen në një familje të re. Mjedisi duhet të jetë shumë i favorshëm në mënyrë që ai të ndihet rehat dhe të ketë një përshtatshmëri të mirë.

Përveç kësaj, është e rëndësishme të krijoni lidhje besimi mes jush. Qentë janë kafshë shumë të ndjeshme dhe kanë nevojë për vëmendje dhe trajnim të vazhdueshëm për një evolucion pozitiv me pronarin e ri. Në këtë mënyrë do të kuptojmë më në detaje të gjithë faktorët që duhet të keni parasysh përpara se ta çoni qenushin tuaj në shtëpinë e re, përveç këshillave të përgjithshme dhe faktorëve të sjelljes.

Që qeni të mësohet me të renë pronari, merrni parasysh:

Ka disa faktorë që janë jashtëzakonisht të rëndësishëm për përshtatjen e qenushit tuaj të ri në shtëpinë tuaj, si diferenca në moshë, analiza e shëndetit të tij dhe planet që ai të mësohet me mjedisi. Le të shkojmë më në detaje më poshtë!

Dallimi në përshtatje midis këlyshëve dhe të rriturve

Dihet se sjellja e këlyshëve dhe të rriturve mund të jetë shumë e ndryshme. Këlyshët janë zakonisht më kureshtarë dhe aktivë, u pëlqen të bëjnë gjithmonë diçka, si të kafshojnë dhe të luajnë, madje edhe foshnjat që janë një racë më antisociale ose e qetë.

Sa për qentë e rriturdy qen janë të njohur për të qenë së bashku, prezantoni lojëra me të dy, mundësisht topa ose objekte me të cilat ata janë mësuar.

Një nga të dy sigurisht që do të marrë drejtimin, duke u përpjekur të komandojë hapësirën, të demarkojë territorin ose manipuloni topin. Në atë moment duhet të tregoheni të vendosur dhe të tregoni se të dy kanë vëmendjen tuaj, duke luajtur në mënyrë të barabartë dhe duke shmangur monopolin e objektit.

Kujdes kur të mësoni qenin me pronarin e ri

Të gjithë qentë, këlysh apo jo, kanë nevojë për kujdes në shtëpinë e tyre të re për të vepruar drejt dhe për të shmangur aksidentet, arratisjet dhe sjelljet e papërshtatshme. Le ta kuptojmë më vonë.

Mos e ndëshkoni kurrë qenin tuaj

Ndëshkimi nuk duhet të jetë një alternativë e mundshme për të mësuar qenin tuaj. Ju duhet ta stërvitni atë me shpërblime pozitive, duke inkurajuar sjelljen e duhur dhe duke mos ndëshkuar të gabuarën. Qentë nuk kanë pjekurinë për të kuptuar se diçka nuk është "gabuar" si ne njerëzit.

Kështu që kur ju sulmoni, arrestoni ose lëndoni qenin tuaj, ai nuk do ta kuptojë arsyen e vërtetë, duke shkaktuar konfuzion dhe frikë.

Shmangni arratisjen

Ndonjëherë, kafshët mund të ikin nga shtëpia kur gjejnë një portë të hapur. Kjo ndodh më shpesh te qentë e rritur, pasi ata tashmë kanë një pjekuri më të avancuar dhe mund të jenë më të lodhshëm.

Këlyshët zakonisht mund të shkojnë mirëargëtohu me mjedisin e ri më lehtë. Megjithatë, lini gjithmonë portat të mbyllura dhe nëse qeni juaj tregon ndonjë arsye për të dashur të ikë kur sheh një derë të hapur, stërviteni dhe shmangni arrestimin e tij, pasi kjo e përforcon më tej dëshirën për të ikur.

Mbikëqyrni. lojëra me fëmijët e tij

Pavarësisht se sa miqësor është qeni juaj, është gjithmonë thelbësore që të mbikëqyrni momentet me fëmijët. Edhe pa dashje, disa kafshë janë shumë të ngathët dhe të emocionuar dhe mund të rrëzojnë disa fëmijë, ose të godasin putrën ose bishtin e tyre mbi ta.

Pra, qëndroni gjithmonë afër për të shmangur aksidentet dhe për të kuptuar sjelljen e qenit tuaj, duke vepruar në mënyrë parandaluese si mirë.

Është shumë e rëndësishme ta përshtatni qenin tuaj me mjedisin e ri pa nxituar!

Çelësi i lidhjes me qenin tuaj është i thjeshtë: kaloni shumë kohë së bashku, duke e marrë atë për një shëtitje, duke luajtur, duke ofruar dashuri dhe ushqim të shëndetshëm. Një mënyrë e shkëlqyer për t'u lidhur me qenin tuaj të ri është ta mësoni atë me shpërblime pozitive kur ai ka një qëndrim të duhur dhe të jeni shumë të durueshëm me kohën e tij.

Kur bëhet fjalë për lidhjen me qenin tuaj të ri, mbajini gjërat si të natyrshme sa më shumë që të jetë e mundur. Ju nuk dëshironi ta nxitoni dhe ta bëni atë në ankth. Pra, merrni qetë dhe mos u dekurajoni nëse nuk i vini re rezultatet automatike.

Sapo të keni besimin dhe dashurinë e qenit tuaj, ai do të bëhet i juajishoku më i mirë dhe ky shpërblim është më i miri nga të gjithë. Ju as nuk do të mbani mend javët apo muajt e pasigurisë dhe përshtatshmërisë.

kanë një sjellje të përcaktuar "para" të shtëpisë në të cilën kanë jetuar më parë, ose panairin e lukunisë/birësimit. Është si një qenie njerëzore e rritur, e cila tashmë mbart disa vendime, trauma dhe çuditshmëri. Kështu, përshtatja e tyre mund të jetë pak më e vështirë dhe mund të zgjasë më shumë.

Kontrolli i shëndetit të qenit

Së pari, është thelbësore që qenushin tuaj ta çoni te veterineri dhe kryejnë ekzaminime rutinë. Kontrolli shëndetësor mund të parandalojë problemet e ardhshme dhe tashmë tregon nëse qeni ka një tendencë për të pasur një problem të caktuar shëndetësor.

Pra, bëni analiza gjaku, ultratinguj, rreze X dhe të tjera që ju i gjykoni të nevojshme. Gjithashtu, jepini atij të gjitha vaksinat që i nevojiten, plus heqjen e krimbave dhe suplementet ushqimore (nëse rekomandohet).

Plani për përshtatje afatgjatë

Sigurisht, përshtatja nuk ndodh brenda natës. ditë . Disa faktorë ndikojnë, si puna juaj, disponueshmëria, energjia e qenit, mosha e tij, banorët e tjerë të shtëpisë, rutina, ndër të tjera. Pra, planifikoni çdo javë se si do të bëhet kjo përshtatje.

Do të ishte interesante të ndani disa orë të ditës për t'i kushtuar vëmendje, duke i ndarë detyrat në stërvitje, stërvitje, shoqëri dhe lojëra. Mos i inkurajoni të gjitha këto përnjëherë, rritni gradualisht aktivitetet derisa të ndihet rehat dhe të ketë sjellje adekuate.

Këshillat fillestare që qeni të bëhetduke u mësuar me një pronar të ri

Le të kuptojmë përpara se cilat janë përgjegjësitë kryesore në ditët e para që qenushja juaj arrin në shtëpinë tuaj, nga prezantimi i banorëve, mjedisi, vendosja e një rutine dhe shpërblimet.

Qenit i duhet kohë për t'u përshtatur

Çdo qen do t'i duhet pak kohë për t'u mësuar me mjedisin e ri. Në fillim, ata mbërrijnë dhe fillojnë të nuhasin shtëpinë, për të kuptuar se ku janë. Disa mund të jenë më të mbyllur dhe të turpshëm, duke qëndruar në qoshe ose vende të fshehura.

Shiko gjithashtu: German Pinscher: karakteristikat, kujdesi, çmimi dhe më shumë!

Pra, respektoni kohën e tij dhe mos u zemëroni ose mos e inkurajoni shumë me lodra për të tërhequr vëmendjen e tij, pasi kjo mund të çojë në sjellje e kundërt. Disa qen mësohen me të pas 2 deri në 3 ditësh, ndërsa të tjerë mund të ndjehen të pakëndshëm deri në dy javë.

Jini të matur me qenin tuaj

Një gabim shumë i zakonshëm është të tërhiqeni nga eksitimin e qenushit të ri dhe mbingarkimin e kafshës me vëmendje dhe lojëra. Në disa raste kjo mund të mos jetë edhe një gjë e keqe, me qen shumë miqësorë dhe aktivë. Por shumica dërrmuese e tyre ndihen të frikësuar dhe të frikësuar nga ky veprim.

Prandaj, është e rëndësishme që të veproni me maturi. Trego ushqimin me qetësi, tenxheret e ushqimit, këndin ku shkon të flejë. Ju nuk keni nevojë ta lëshoni kafshën që ajo të jetë jashtë kontrollit nëpër shtëpi. Ju duhet të jeni të matur në mënyrë qëai e kupton se çdo gjë është në rregull në atë mjedis, duke treguar durim.

Paraqisni banorët gradualisht

Një gabim tjetër është që kafsha e vogël ka mbërritur dhe ka parë disa njerëz sipër, duke dashur ta marrë dhe e hedh topa te qeni. Kjo me të vërtetë mund ta trembë atë, aq më tepër nëse është një qenush.

Pra, tregojuni banorëve të vendit në mënyrë progresive. Ndani disa minuta me një dhe ditën tjetër ndani disa të tjera me dikë tjetër e kështu me radhë. Këlyshi duhet të mësohet me erën dhe urdhrat e njerëzve. Prandaj, mbingarkesa e qenit me disa individë në të njëjtin interval kohor nuk është e mirë dhe mund ta ngatërrojë atë.

Vendosni një rutinë

Është jashtëzakonisht e rëndësishme që ju të përcaktoni një rutinë oraresh dhe aktivitetesh , veçanërisht nëse shumica e njerëzve në shtëpi punojnë jashtë shtëpisë dhe kafshës i duhet pak kohë vetëm. Pra, zakoni i tij vjen nga përsëritja. Nuk është mirë të japësh ushqim në një kohë të ndryshme çdo ditë dhe të luash në kohë të rastësishme.

Gjithashtu zgjidh të lajë pallton dhe dhëmbët në intervale të caktuara, për shembull, çdo mëngjes. Nëse vendosni ta çoni në dyqanin e kafshëve për banjë, përpiquni të lini një orë të caktuar në të njëjtën ditë të javës. Kjo e ndihmon shumë qenin të përshtatet me mjedisin e ri.

Gjithmonë ofroni shpërblime

Një mundësi e shkëlqyer që qenushja juaj të pranojë shtëpinë e re dhe të ndihet mirë, është të shpërblehetpozitivisht për veprat e tyre të drejta. Ky shpërblim mund të jetë një rostiçeri, një copë fruti, diçka që i pëlqen të hajë, apo edhe një përkëdhelje apo një lojë e shpejtë.

Është interesante që ju e përzieni stërvitjen me stërvitjen fizike dhe gjithmonë e shpërbleni kur të ktheheni në shtëpi nga turneu. Ai do të kuptojë se ai aktivitet do të sjellë diçka që i pëlqen, kështu që do të bëhet e këndshme për të.

Hapësirë ​​për ta bërë qenin të mësohet me pronarin e ri

Pasi ta kuptoni personaliteti i qenit tuaj, është shumë më e lehtë të përshtatni aktivitetet tuaja dhe vendin për ta bërë atë të ndihet mirë. Pra, le të zbulojmë se çfarë mund të bëni për ta bërë atë të ndihet komod duke rezervuar vende specifike për të!

Udhëtim në shtëpi pas mbërritjes

Kur qenushja juaj sapo ka ardhur në shtëpinë tuaj, qetësohuni dhe le të nuhasë përreth. Tregojini dhomat pak nga pak, duke e çuar në lukunë ose në vendin kryesor ku do të ketë gjërat e tij. Ata i duan kopshtet dhe oborret e shtëpisë, nëse kanë një të tillë, lërini të nuhasin dhe të qetësohen.

Zgjidhni të shfaqni dhomat e gjumit dhe banjat, të cilat janë vende intime, më vonë, pasi mësohen me erën e pronarëve të tyre dhe gjenerojnë ankth kur bëjnë. qeni fle larg ose jashtë.

Rezervimi i një vendi ideal

Shumë shtëpi sot nuk kanë një lukuni, për faktin se shumë kafshë jetojnë në ambiente të mbyllura me pronarët e tyre ose nëapartament. Pra, rezervoni një kënd të vogël vetëm për të. Mos e lini qenin në mëshirën e çdo dhome në mënyrë që ai të përfitojë nga gjithçka.

Është e rëndësishme që të vendosni kufij dhe ta bëni të kuptojë se vetëm një cep është i tij dhe atje ai mund të ndihet i qetë . Në këtë mënyrë, vendosni krevatin, tenxheret me ushqim, lodrat dhe tregoni vendet ku mund të hyjë dhe të qëndrojë. Nëse keni një lukuni, bëni të njëjtën gjë dhe bëni gjithmonë vendin komod në mënyrë që ai të mos ndihet i përjashtuar.

Ndarja e një vendi për nevojat e tij

Kjo është një temë e rëndësishme, pasi qentë kanë nevojë për një mësim solid për të mësuar se ku duhet të lehtësohen.

Pra, nëse keni një zonë të jashtme, vendoseni qenin në bar në momentet kur ai lehtëson veten, në mënyrë që të mësohet me faktin se ai vend është i treguar për këtë (disa edhe mësojnë vetë).

Nëse nuk keni kopsht apo bar, përdorni një shtrojë tualeti dhe lini gjithmonë qenin afër kur janë orët e zakonshme.

Lodra dhe aksesorë

Jepini disa lodra që të ketë diçka me të cilën të argëtohet dhe të largojë ankthin nga mjedisi i ri. Nëse ai është një qenush, dhëmbët janë thelbësorë, përveç topave dhe tërheqjes së luftës.

Një tjetër mundësi është të marrësh një bluzë të përdorur dhe ta vendosësh së bashku me lodrat në shtratin e tij, në mënyrë që ai të mund të ju nuhasni dhe jini më rehatme vendndodhjen. Kjo mund të sjellë rehati në mënyrë që ai të mos ndihet "i vetmuar" dhe tashmë e intensifikon lidhjen mes jush.

Dieta për ta bërë qenin të mësohet me pronarin e tij të ri

Është shumë Është mirë që t'i kushtoni vëmendje dietës së kafshës suaj, veçanërisht kur ajo është në një mjedis të ri. Në këtë mënyrë do të kuptojmë më hollësisht se cilat janë dietat që mund t'i ofroni për t'u ndjerë i shëndetshëm.

Ai mund të humbasë oreksin në fillim

Disa qen, në varësi të përshtatjes së tyre gjendje, mund të humbasë oreksin tuaj në ditët e para. Kjo ndodh për shkak të këtij ndryshimi rrënjësor të jetës, në përputhje me njerëzit dhe rutinat e reja. Pra, nëse qeni juaj nuk po ha, mos e detyroni atë.

Nëse ai nuk po ha kibble, mos vazhdoni t'i ofroni mish, pulë, fruta, vezë, sardele, bukë, mes të tjerët. Është e rëndësishme që ta argëtoni qenin me gjëra të tjera, duke i ofruar dashuri dhe lojëra dhe çdo gjë që ai ka nevojë për të përshtatur. Ndonjëherë është vetëm koha.

Ofroni një dietë të shëndetshme

Ushqimi më i përshtatshëm për qentë është ushqimi i thatë. Ka disa marka të njohura që ofrojnë një ushqim jashtëzakonisht ushqyes për një funksionim të plotë të trupit të qenushit apo të rriturit, edhe nëse qeni është shumë aktiv.

Përveç kësaj, ju mund të zgjidhni copa të vogla frutash në ditë alternative, ose pjesë të vogla të mishit dhe perimeve pa dhjamë. Megjithatë,Asnjëherë mos zëvendësoni një vakt kibble për këto opsione. Nëse rekomandohet nga dietologu, ju mund të prezantoni ushqime të tjera specifike ose suplemente (në ushqim ose pilula).

Shmangni ndryshimet e papritura në dietë

Siç është përmendur tashmë, i gjithë fokusi është në përshtatjen e një të re qenush jepet përmes përsëritjeve. Pra, shmangni ndryshimet shumë të papritura në ushqimin tuaj. Nëse do të ndërroni ushqimin, mos e ofroni paketën e re menjëherë, kjo mund të krijojë neveri nga ana e kafshës.

Balanconi porcionet me përqindje të vogla të ushqimit të ri, duke u rritur gradualisht derisa të jetë 100% e dietës së re të ushqimit. E njëjta gjë vlen edhe për ushqimet e tjera si frutat dhe perimet. Vazhdoni të shtoni porcione shumë të vogla dhe nëse do ta hiqni pakësojeni gjithashtu pak nga pak që të mos i pëlqejë.

Socializimi për të mësuar qenin me pronarin e ri

Socializimi është thelbësor në mënyrë që qeni juaj të ndihet i mirëpritur dhe i dashur nga të gjithë anëtarët e familjes. Le të kuptojmë se çfarë duhet të bëni për të qenë të suksesshëm mes vete dhe me kafshët e tjera shtëpiake.

Futni kafshë të tjera me kalimin e kohës

Kur një qenush arrin në një shtëpi të re, është e rëndësishme që ai të ketë kohë dhe durim për t'u marrë me rutinën e re. Pra, nuk do të ishte mirë që në ditët e para të sillni kafshë të reja shtëpiake për t'i paraqitur atij.

Shiko gjithashtu: Qentë e gjuhës blu: Shihni racat dhe çfarë e shkakton ngjyrën!

Kjo mund të trembë dhe të krijojë armiqësi dhe frikë. Nëse dëshironinjë kafshë tjetër, prisni që ajo të përshtatet me ju dhe mjedisin e ri. Pavarësisht kësaj, nëse tashmë keni një kafshë tjetër në shtëpinë tuaj, do të ishte mirë që t'i lini të ndarë për disa ditë dhe të prezantoni gradualisht praninë e tyre, edhe nëse janë qen miqësorë.

Lejo kontaktin e parë nga aroma

Imazhi i vjetër që i ofroni dorës për të nuhatur qenin është shumë i rëndësishëm. Kjo ndodh sepse qentë kanë një shqisën e nuhatjes shumë të zhvilluar dhe e përdorin atë në avantazhin e tyre për të zbuluar informacione rreth individit të ri.

Pra, kur ata ju nuhasin, kjo tregon respekt nga ana juaj. Kjo u ndodh edhe kafshëve të tjera shtëpiake, ato duhet të nuhasin njëra-tjetrën për të njohur kafshën tjetër. Pra, vendosini të dy në zinxhirë dhe afrohuni pak nga pak derisa të ndihen rehat me këtë kontakt.

Luani lojëra me të dy të ndarë

Që një kafshë shtëpiake të mos ndihet xheloze apo e përjashtuar nga prania e një qeni tjetër, jepni lojëra të veçanta në mënyrë që ata të kuptojnë se të dy kanë hapësirë ​​në jetën tuaj, pa probleme të mëdha.

Kuptoni sjelljen e tyre dhe cila është loja e tyre e preferuar. Përcaktoni orare të ndryshme në mënyrë që të dy të luajnë dhe mundësisht të shmangni që njëri të shohë tjetrin duke luajtur, në mënyrë që të mos krijohen fërkime. Një mjedis miqësor është thelbësor për një përshtatje të mirë.

Më pas, përpiquni të luani me kafshët shtëpiake së bashku

Më vonë, kur
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.