Si të kujdeseni për një koliber: të rritur, të rinj dhe më shumë raste!

Si të kujdeseni për një koliber: të rritur, të rinj dhe më shumë raste!
Wesley Wilkerson

A dini si të kujdeseni për një kolibr?

Rritja e vazhdueshme e qyteteve, pakëson hapësirat e pyllëzuara dhe si pasojë, disa kafshë vuajnë dhe ngatërrohen me këtë largim nga natyra. Hummingbird është një prej tyre.

Ky zog i vogël punon si një agjent pjalmues kur viziton lulet në kërkim të nektarit, një lëng i ëmbël që shërben si ushqim për disa lloje zogjsh. Fatkeqësisht, shpesh ndodhin aksidente me këto kafshë të vogla që i dëmtojnë shumë ato.

Të përplasen në një gotë, të hyjnë në shtëpi dhe të lëndohen në procesin e përpjekjes për të dalë, zogthi bie nga foleja dhe merr humbja e plagosur, lëndimi i krahut dhe pamundësia për të fluturuar janë disa nga aksidentet e shumta që mund të ndodhin. Ndaj është e rëndësishme që ne të dimë si t'i ndihmojmë në raste të tilla, në mënyrë që ata të kthehen në natyrë të rikuperuar. Zbuloni më poshtë se si t'i ndihmoni ata.

Si të kujdeseni për një kolibr të rritur

Kolibri janë të vetmit zogj që fluturojnë me shpejtësi të kundërt dhe mbeten të palëvizshëm në ajër. Falë rrahjes së krahëve të tyre, të cilat mund të arrijnë 70 deri në 80 herë në sekondë në disa specie.

Për shkak të kësaj, ne kemi një shpenzim të madh energjie. Shikoni se si mund t'i ndihmojmë ata me këtë zëvendësim dhe në rastet e aksidenteve.

Krijoni një habitat të përshtatshëm

Gjëja e parë që duhet të bëni është të krijoni një vend që shërben si zëvendësues për habitatin natyror e kolibrit -lule. Për atë,shtoni burime artificiale të ujit jashtë, nëse është e mundur pranë pemëve. Përgatitni ujë për kafshën, jo vetëm për të pirë ujë dhe për të ndjekur nevojat e kafshës.

Përpiquni të shmangni kafshët e tjera aty pranë. Vendosini ato në vende larg grabitqarëve ose kafshëve të vogla, pasi ato mund të kontaminojnë vendin. Ideja është që vendi të mos ketë ndotje ose sëmundje që mund të dëmtojnë shëndetin e zogut të vogël.

Blini ose bëni një pijetore kolibri

Ka disa modele pijesh në shitje, ju ju mund t'i gjeni në shtëpitë e dyqaneve të kafshëve, për shembull. Një alternativë tjetër është të bëni vetë shatërvanin tuaj të ujit. Në internet, mund të gjeni disa video DIY (Bëje vetë, në anglisht ose bëje vetë, në portugalisht).

Gjithmonë mos harroni të pastroni burimin e ujit, pasi çdo shenjë kontaminimi mund ta bëjë kafshën të sëmurë . Kolibri është i frikësuar nga prania njerëzore, por është besnik ndaj atyre që e ndihmojnë dhe kujdesen mirë për të.

Përgatitni ujin për kolibrin

Uji i kolibrit nuk mundet të jetë ujë. Kafsha viziton lulet në kërkim të nektarit për të rimbushur energjinë e saj përmes ëmbëlsisë së bimëve. Prandaj, uji duhet të përzihet me sheqer.

Kjo pikë është jashtëzakonisht e rëndësishme. Përdorni vetëm sheqer të zakonshëm, mos përdorni variacione ose mjaltë, pasi teprica e ndonjërit prej këtyre produkteve mund ta çojë kafshën në vdekje. Përqendrimi i sheqerit të zakonshëme treguar është 20% e përmbajtjes totale, por gjithmonë sigurohuni që të mos jetë shumë e ëmbël.

Gjithmonë përdorni ujë të filtruar, pasi uji publik ka kimikate për trajtim që janë të dëmshme për kafshët e vogla.

Mbani shpërndarësin e ujit dhe ujin të dezinfektuar

Një shenjë se është koha për të dezinfektuar shpërndarësin është errësimi i grykës dhe madje edhe luleve artificiale në të.

Për të sterilizuar zonën përdorni klor, ky është produkti më i përshtatshëm. Asnjëherë mos përdorni produkte pastrimi shtëpiake dhe derivatet e tyre, ato mund të helmojnë zogun. Në këtë mënyrë shmanget prania e kërpudhave dhe parazitëve.

Sa i përket ujit në shatërvan mos e ndërroni nëse është i ulët, pastroni vendin dhe ndryshoni të gjithë përmbajtjen. Në këtë mënyrë evitohet shumimi i baktereve nga fermentimi i sheqerit.

Nëse vëreni një erë të thartë ose një aromë të lehtë alkoolike, ndërroni menjëherë. Mund të jetë një shenjë kontaminimi.

Shpërndani pijetarët në vende të ndryshme

Nëse keni një hapësirë ​​të madhe, shpërndani disa pijetore përreth vendit. Vendosini disa në hije dhe disa në diell. Gjithashtu përpiquni ta vendosni pranë vendeve të pyllëzuara dhe shmangni ato që janë lehtësisht të arritshme për grabitqarët e vegjël.

Me kalimin e kohës, vendi do të jetë një burim i lehtë zëvendësues për zogun dhe disa të tjerë mund të duket se përfitojnë nga ujë nga burimi i ujit. Me shumë, ju ofroni shumëllojshmërivende, siç ndodh me lulet e shpërndara në natyrë.

Si të kujdeseni për një foshnjë koliber të braktisur

Ndonjëherë, foshnja kolibri dëbohet nga foleja për arsye të ndryshme ose bie jashtë tij ose thjesht humbet. Në çdo rast, ai ka nevojë për kujdes të veçantë.

Për shkak se ata janë zogjtë më të vegjël dhe krijesa shumë delikate, të vegjëlit e tyre kanë nevojë edhe më shumë për vëmendje. Shikoni se si të kujdeseni për këtë kafshë të vogël.

Vëzhgoni situatën e qenushit

Vëzhgoni qenushin në përpjekje për të përcaktuar moshën e tij. Nga ky informacion do të dini se si ta ushqeni dhe si të kryeni procedura të tjera.

Nëse zogu nuk ka pupla dhe është shumë i vogël, ndoshta është nga 0 deri në 9 ditë. Zogja më e madhe ka ngjyrë gri/blu dhe sytë janë ende të mbyllur. Për ata që kanë ardhur nga foletë dhe kanë pendë si pendë, ka të ngjarë të jenë 10 deri në 15 ditë të vjetra.

Pomaturat janë plotësisht me pupla, por kanë një sqep më pak se 1.25 m të gjatë. Këto janë midis 16 dhe 21 ditësh. Tani jeni gati për të marrë vendime.

Përpiquni ta ktheni zogun në fole

Përpjekja për ta kthyer zogun në fole mund ta zgjidhë problemin shpejt, kështu që është gjithmonë alternativa më e mirë. Mund të ndodhte që ai të binte nga foleja dhe nëna e tij të mos e kishte parë dhe të mos e kishte idenë se ku ishte, ose që mësimi i tij i parë i fluturimit të mos i kishte shkuar mirë.

Shiko gjithashtu: A është hardhuca e rrezikshme apo transmeton ndonjë sëmundje?

Nëse ai ështënë mësimin tuaj të fluturimit me nënën, largoni çdo grabitqar dhe lërini të ndjekin rrugën, por nëse ai është vetëm, kapeni (lajini duart me sapun dhe ujë paraprakisht, në mënyrë që të mos kontaminoni zogun) dhe kërkoni një fole. aty pranë. Nëse kjo fole nuk gjendet, ne vazhdojmë të krijojmë një fole zëvendësuese.

Si të bëjmë një fole zëvendësuese

Nëse është e nevojshme, është e mundur të krijohet një fole zëvendësuese. Për ta bërë këtë, merrni një tenxhere të vogël me margarinë, lyeni pjesën e brendshme me letër higjienike ose një pecetë dhe vendosni qenushin brenda. Mos harroni gjithmonë të lani duart tërësisht me sapun dhe ujë përpara se të merrni fëmijën.

Kolibri i foshnjës nuk mund të rregullojë temperaturën e trupit të tyre. Në fole janë gjithmonë të mbrojtura dhe nëna është afër për t'i ngrohur. Në këtë situatë të improvizuar, përdorni një llambë që mund ta mbajë qenushin ngrohtë në temperatura ndërmjet 29º dhe 32ºC. Kini kujdes që të mos e vendosni llambën shumë afër foshnjës dhe të mos e stresoni kafshën.

Jepni një kuti për të futur foshnjën koliber

Nëse e keni gjetur foshnjën në rrugë, larg nga ju në shtëpi ose nëse nuk mund ta ktheni në fole, kërkoni një kuti për ta vendosur dhe transportuar në mënyrë të sigurt. Mundohuni të gjeni një të vogël, në mënyrë që këlyshi të mos vuajë brenda kutisë, të lirshëm, gjatë udhëtimit.

Mos e mbani në dorë gjatë gjithë rrugës. Përveç rrezikimit të qenushit, sepse duart tonamund ta kontaminoni kafshën shtëpiake, ju mund ta lëndoni dhe stresoni atë gjatë procesit. Në fund të fundit, ai është jashtëzakonisht i vogël dhe ne mund të mos e dimë forcën që duhet të aplikohet për ta mbajtur atë.

Ushqeni kolibrin e foshnjës

Ushqeni vetëm kolibra të parakohshëm ose me fole.

Ushqimi përbëhet nga 20% sheqer i zakonshëm për sasinë e ujit të shtuar (1 lugë çaji sheqer në 4 lugë çaji ujë). Përdorni një pikatore për të derdhur butësisht përmbajtjen në sqepin e qenushit.

Mos e shtrydhni pikatoren, lërini pikat të bien dhe lëreni të pijë ujin e freskët. Nëse uji bie mbi pendët e tij, pastrojeni menjëherë për të shmangur kontaminimin e vogëlushit.

Kjo formë të ushqyerit duhet dhënë vetëm për 24 orë. Për pulat më të vjetra se këto faza, mbajini të ngrohta në folenë e zëvendësimit. Pas këtij procesi, kërkoni një veteriner ose një qendër rehabilitimi të kafshëve.

Shiko gjithashtu: Si të largoni erën e qenit nga shtëpia (divan, qilim dhe më shumë)

Nëse nuk jeni në gjendje të kujdeseni për zogun e braktisur

Jo të gjithë mund ose mund të kujdesen për një zog kaq delikat. Për këtë arsye, duhet ta çoni menjëherë në një vend profesional ose kafshë të egra. Çojeni atë te veterineri ose kërkoni një strukturë rehabilitimi të kafshëve.

Rehabilitimi do ta kthejë qenushin në natyrë sa më shpejt të jetë e mundur, pa ndërhyrë në jetën tuaj. Është gjithmonë e rëndësishme të jesh i vetëdijshëm për këto rregullime, pasi ky mund të jetë vendimi midis jetës dhe vdekjes për tëi vogël.

A jam në gjendje të kujdesem për një kolibr?

Të kujdesesh për një koliber, një kafshë kaq të vogël, ka problemet e saj të shumta dhe kujdesin e veçantë, por asgjë nuk është e pamundur. Gjëja e rëndësishme është të kërkojmë sa më shumë njohuri të jetë e mundur.

Gjithmonë mbani mend se ata janë të ekspozuar ndaj rreziqeve të ndryshme të kontaminimit që nuk prekin ne qeniet njerëzore. Prandaj, çdo kujdes është pak. Lani gjithmonë duart dhe përpiquni të ndiqni rekomandimet.

Nëse ka ndonjë dyshim ose vështirësi më serioze, dërgojeni atë në një veteriner ose qendër rehabilitimi të kafshëve. Këto vende janë të specializuara dhe do të dinë si t'ju ndihmojnë dhe si të ndihmojnë të voglin.

Bëni pjesën tuaj, Natyra ju falenderon.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.