Si të kuptoni nëse breshka ka vdekur apo është në letargji? Shihni këshilla!

Si të kuptoni nëse breshka ka vdekur apo është në letargji? Shihni këshilla!
Wesley Wilkerson

A ngordhi breshka apo ra letargji?

Po, është e mundur të dihet nëse breshka ka ngordhur apo është në letargji, dhe këtu në këtë artikull do të mësoni se çfarë të bëni dhe çfarë të mos bëni kur të zgjidhni këtë dyshim. Kjo do të parandalojë që kafsha juaj të ketë ndonjë problem shëndetësor apo edhe të vdesë për shkak të procedurave të gabuara.

Këtu do të mësoni gjithashtu se çfarë është e nevojshme për të përgatitur kafshën dhe mjedisin para gjumit letargji, në mënyrë që ajo të ketë një jetë të qetë dhe të shëndetshme periudhë gjatë letargji.

Të interesuar për të mësuar të gjitha këto? Pra, vazhdoni të lexoni këtë artikull për të zbuluar të gjitha detajet!

Si të dini nëse breshka juaj ka ngordhur ose është në letargji

Me siguri doni të bëni gjërat e duhura për të ditur nëse jabuti është i vdekur ose në letargji, kështu që ne kemi ndarë disa këshilla që do t'ju ndihmojnë. Le të shohim se çfarë janë ato?

Merrni breshkën në prehër dhe shtyjeni butësisht

Për të zbuluar nëse breshka ka ngordhur ose është në gjendje letargji, thjesht shtyjeni kafshën. Duke bërë këtë, ai do të lëvizë pak nëse është në letargji, edhe nëse është brenda bykut. Nëse breshka lëviz, atëherë ajo është e gjallë dhe e shëndoshë.

Por merre me qetësi. Mundësisht vendoseni në prehër dhe prekeni butësisht, pa ekzagjerim. Gjendja e letargji nuk është e njëjtë me gjumin e thellë. Edhe në letargji, ai u përgjigjet stimujve në një mënyrë të kufizuar.

Kontrollofrymëmarrje

Kur breshka shkon në letargji, rrahjet e zemrës dhe metabolizmi i saj bien ndjeshëm. E njëjta gjë ndodh me frymëmarrjen, kështu që ia vlen të kontrolloni nëse kafsha po merr frymë për të kuptuar nëse ka ngordhur apo është në letargji.

Një provë e thjeshtë që duhet bërë është të vendosni një pasqyrë nën vrimat e hundës së kafshës për të parë nëse pasqyra mjegullohet. Një mënyrë tjetër për ta zbuluar është të bëni testin duke mbajtur një pendë në hundën e breshkës. Nëse breshka po merr frymë, pendët do të lëvizin, qoftë edhe pak.

Shikoni kokën, bishtin dhe gjymtyrët

Kur merrni breshkën, kushtojini vëmendje kokës, bishtit dhe në këmbët e kafshës. Nëse ai bën një lëvizje të tkurrjes së muskujve, ai është i gjallë. Edhe nëse koka dhe gjymtyrët janë ende brenda guaskës, është mirë dhe vetëm në letargji.

Por nëse këmbët dhe koka e breshkës bien dhe lëkunden ose nëse janë të çalë kur e shponi, atëherë kafsha është ndoshta i vdekur.

Shiko gjithashtu: Zogu i shpirtit të maceve: shikoni përshkrimin, llojet, këngën dhe legjendat

Çfarë nuk duhet bërë për të ditur nëse breshka ka ngordhur

Tani që e dini se çfarë të bëni për të zbuluar nëse breshka ka ngordhur apo është në letargji, zbuloni gjithashtu se çfarë të mos e bëni, për të mos dëmtuar shëndetin e kafshës suaj, nëse është gjallë.

Mos përdorni metoda të tilla si gjilpëra ose majë

Mund të jetë joshëse përdorimi i objekteve të mprehta si gjilpërat , shtrëngoni apo edhe tërhiqni këmbën e breshkës për të parë nëse ajo do të lëvizë dhemund të dallosh nëse ka ngordhur, por kjo është një ide shumë e keqe.

Përdorimi i këtyre metodave madje mund ta shtyjë kafshën të ketë një reagim për shkak të stimulit që i është dhënë, por kjo mund ta zgjojë atë nga letargji dhe të gjenerojë irritim i tepruar tek ai, i cili mund të rezultojë në vdekjen e tij. Pra, harrojeni këtë ide.

Mos e futni breshkën në ujë

Ka nga ata që testojnë frymëmarrjen e breshkës duke e futur në ujë për të parë nëse ajo e shtrin kokën apo jo për të marrë frymë. Në fakt, kjo metodë është e gabuar, pasi e ngatërron pronarin për gjendjen e gjumit normal dhe letargjisë.

Breshka përdor mushkëritë e saj për të marrë frymë gjatë gjumit normal, ajo në fakt mund të ndjejë rrjedhën e ajrit nëpër vrimat e hundës dhe tendosje e kokës për të marrë frymë herë pas here kur vendoset në ujë. Por ky nuk është rasti kur ai është në letargji. Pra, hidheni këtë metodë.

Mos përdorni kurrë ujë të ngrohtë për të zbuluar nëse breshka ka ngordhur

Kjo metodë mund ta zgjojë breshkën nëse është në letargji, pasi uji i ngrohtë rrit temperaturën e breshka.kafsha shumë shpejt, përveçse e vë në shok.

Shiko gjithashtu: Zbuloni se si ta lini qenin të nuhasë ashtu si dyqani i kafshëve!

Rritja e temperaturës së kafshës bën që ajo të zgjohet dhe të fillojë të përdorë energjinë që ka grumbulluar para gjumit letargji. Nëse ai kthehet në letargji, ai nuk do të ketë rezerva të mjaftueshme deri në kohën e duhur për t'u zgjuar, gjë që mund të rezultojë në probleme serioze shëndetësore dhe madje edhe vdekje. Lëreni këtë idegjithashtu anash.

Si të inkurajoni një breshkë të shëndoshë të bie në letargji

Para se ta lini breshkën tuaj të hyjë në gjendje letargji, duhet të dini disa detaje që janë të rëndësishme për shëndetin e kafshë dhe që gjithçka të funksionojë në këtë periudhë. Shikoni disa prej tyre më poshtë.

Krijoni një mjedis ideal për letargji

Mjedisi duhet të përgatitet për të siguruar një kohë të shëndetshme letargji për breshkën. Vendi duhet të jetë i lagësht, jo i thatë, sepse edhe gjatë kësaj periudhe do të ketë nevojë për ujë, përndryshe do të thahet gradualisht derisa të vdesë për shkak të humbjes së ujit në trup.

Një detaj tjetër duhet të bëjë me temperaturën: duhet të jetë ndërmjet 5°C dhe 10°C, që është diapazoni i përshtatshëm dhe që siguron konsum të ulët të energjisë dhe efekt të mirë letargji. Mbi këtë, do të vdesë për shkak të konsumit të tepërt të lëndëve ushqyese dhe energjisë; më poshtë, ajo do të ngrijë deri në vdekje.

Siguroni ushqimin e duhur

Breshka ka nevojë për një dietë të pasur me vitaminë A përpara se të hyjë në letargji. Në mënyrë ideale, kjo duhet të bëhet në fillim të verës, duke zëvendësuar ushqimet e zakonshme me të tjera që janë të pasura me këtë lëndë ushqyese, si brokoli, zarzavate mustardë, lakra, karota, kungull i njomë, pjepri, patatet e ëmbla, pjeshkët, ndër të tjera.

Një detaj tjetër i rëndësishëm është se breshka duhet të ndalojë së ushqyeri të paktën dy javë përpara se të hyjë në gjendje letargji për të shmangur dekompozimin eushqimi në sistemin e tretjes dhe nuk ka rreziqe për shëndetin e kafshës.

Kryeni një pastrim të zorrëve

Pastroni zorrën e breshkës përpara se të shkojë në letargji. Për të hequr çdo material fekal që ndodhet ende në zorrë, bëjini atij banja të ngrohta çdo ditë në një enë të cekët me ujë. Kjo e inkurajon atë të bëjë jashtëqitje dhe të pijë shumë ujë, gjë që do t'i ndihmojë në pastrimin e stomakut të tij.

Nuk duhet ta lini breshkën tuaj të dimërojë me barkun ose zorrët plot, pasi bakteret mund të grumbullohen dhe ta lënë atë. i sëmurë. Prandaj, të sigurohesh që zorra e breshkës të jetë e pastër dhe që vakti i fundit të jetë tretur plotësisht, është i rëndësishëm për shëndetin e kafshës.

Tani e dini dallimin midis një breshke në letargji apo të ngordhur!

Ne pamë në këtë artikull se të dish nëse një breshkë ka ngordhur apo thjesht në letargji është më e lehtë nga sa mendonim. Mjaftojnë disa qëndrime të thjeshta, vëzhgim dhe shmangie të disa procedurave për të shmangur shkaktimin e vdekjes apo ndonjë problemi të mundshëm shëndetësor tek kafshët nëse ajo është vetëm në letargji.

Dhe tani ju e dini gjithashtu se si breshka ashtu edhe mjedisi duhet të jetë e përgatitur në mënyrë që kafsha të mund të dimërojë në mënyrë të shëndetshme dhe pa rrezik, në mënyrë që të mbetet e gjallë dhe në shëndet të hekurt në periudhën pas letargji.

Që tani e tutje, ju dhe breshka juaj nuk do të shkoni në për çfarë të shqetësoheni, pasi do të jeni të qetë dhe kafsha juaji sigurt.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.