Zogu i zi (graúna): përshkrim, si të shumohet dhe shumë më tepër

Zogu i zi (graúna): përshkrim, si të shumohet dhe shumë më tepër
Wesley Wilkerson

E njihni Graunën? Zogu i zi i zakonshëm i Brazilit

Zogu i zi është një nga zogjtë më të bukur që ka kaluar edhe qiejt e Brazilit dhe Amerikës së Jugut, por a e dini se, vetëm në Brazil, specia njihet nga të tjerët emrat ? Midis tyre është "graúna", që rrjedh nga Tupi "guira-una", që do të thotë zog i zi. Në fakt ky është emri më i zakonshëm që ata marrin.

Në këtë artikull do të mësoni, ndër nomenklaturat e tjera, karakteristikat kryesore, habitatin natyror, ku gjendet zogu, çfarë ha në natyrë dhe kur është rritur në robëri, si riprodhohet, përveç shumë informacioneve të tjera. Do të dini gjithashtu se cilat janë nëngrupet ekzistuese, vendndodhjen dhe çmimin e blerjes, përveçse do të dini të gjitha masat paraprake për të pasur një zog të zi në shtëpi. Ndiqni artikullin me kujdes dhe shijoni faktet!

Shihni karakteristikat e këtij zogu të zi

Këtu do të njihni karakteristikat kryesore të zogut të zi, si p.sh. emrat popullorë dhe shkencorë, ku jeton dhe gjendet, cilat janë zakonet kryesore, si riprodhohet dhe jetëgjatësia e tij. Shikoni!

Emri

Zogu i zi njihet edhe si zog i zi, siç është përmendur tashmë. Por ka edhe emra të tjerë të njohur për zogun në disa shtete braziliane: chico-preto, siç quhet në Maranhão dhe Piauí; cop pluck, chopim, chupim, në São Paulo; hiki, në Matopërveç uljes në duar dhe shpatulla. Preferenca, në përgjithësi, është për personin përgjegjës për ushqimin. Ushtrimet duhet të bëhen çdo ditë, të tilla si thirrja e zogut me emër dhe marrja e zogut me duar. Kjo duhet bërë që në moshë të re, për të shmangur stresin e zogut dhe për të krijuar një zakon.

Shiko gjithashtu: Red Panda: shikoni kuriozitetet, habitatin dhe shumë më tepër!

Ndjekja veterinare

Duke qenë se zogu i zi konsiderohet rezistent dhe me shëndet të mirë, Një vizitë vjetore te mjeku mund të jetë e mjaftueshme. Vlen të theksohet rëndësia e ndjekjes për të njohur dietën e duhur, si dhe masën e nevojshme që të mos mungojnë lëndët ushqyese.

Në raste të veçanta si humbja e puplave, zog shumë i qetë, mungesa e oreksi ose sjellje jonormale, është e rëndësishme të kërkoni një mjek veterinar për të njohur shkaqet dhe për të kryer trajtimin e duhur.

Informacione të tjera rreth zogut të zi

Zogu i zi është një kafshë me aq shumë karakteristika të veta sa që më poshtë do të mund të ndiqni disa informacione më të rëndësishme për këtë specie me një këngë unike. Zbuloni se cilat janë kërcënimet kryesore, përveç mënyrës sesi mbrohet dhe pranisë së tij në art.

Si është kënga e iraúna-s së madhe?

Zogu i zi konsiderohet si një nga zogjtë më të njohur brazilian, kryesisht për këngën e tij melodioze, kështu që është ndër të parët që këndon në mëngjes.

Është e zakonshme që, edhe para agimit, zogu fillon të këndojëkarakteristike dhe me zë të lartë, duke u ndërtuar nga një sekuencë bilbilash me zë të lartë të ndërthurura me nota më të ulëta. Përveç kësaj, zakonisht i përgjigjet këndimit të specieve të tjera, duke formuar një koral.

Këndon gjatë gjithë ditës, madje edhe gjatë orëve më të nxehta. Karakteristikë shumë specifike e zogut të zi është se edhe femrat këndojnë, gjë që nuk është shumë e zakonshme te zogjtë.

Grabbitqarët dhe rëndësia ekologjike

Grabitqari kryesor i zogut të zi është njeriu, pasi gjuetia dhe Shkatërrimi i habitatit natyror të specieve janë shkaktarët kryesorë të rënies së shpendëve në rajonet ku ata gjenden. Trafikimi dhe tregtia ilegale janë shkaqe të tjera.

Lloji është shumë i rëndësishëm edhe për çështjen ekologjike, pasi për shkak të ushqyerjes me insekte të vogla, fruta dhe fara, arrin të kontribuojë në ekologji, duke mundësuar rënien e mbetjet nga ajo që hanë rrisin numrin e pemëve dhe florës.

Statusi i ruajtjes dhe mekanizmat mbrojtës

Zogu i zi konsiderohet "afër i kërcënuar" (NT), në shtetin e São Paulo, i cili nuk është një nga gjendjet më të zakonshme të species, por që tregon një rënie të zogut në natyrë. Në pak vite, sipas studimeve, mund të konsiderohet si një specie e rrezikuar.

Megjithatë, në shtetet ku ka më shumë gjasa të gjendet, si rajoni verilindor, zogu ende nuk klasifikohet si i rrezikuar. .

Shiko gjithashtu: Cili është çmimi i një Dachshund? Shihni kostot dhe shpenzimet me krijimin!

Prania eZogu i zi në art

Në rajonin verilindor, ku gjendet lehtësisht, zogu i zi është një prani e vazhdueshme në art, si këngët dhe poezitë. Një nga më të famshmet është kënga e quajtur Assum-preto, nga Luiz Gonzaga, e cila flet për mizorinë e mbajtësve të kafazit me speciet.

Në letërsi, José de Alencar shkroi për zogun e zi në romanin Iracema. , kur të përmendim se flokët e personazhit që i jep emrin veprës ishin më të zeza se krahu i barit. Një tjetër përfaqësim i species është bërë nga karikaturisti brazilian Henfil, me Graúna, sukses i një brezi.

I njohur, i shoqërueshëm dhe me një këngë melodike, zogu i zi është unik

Zogu i zi është një zog popullor në Brazil që, pavarësisht se është i egër, shpesh rritet në robëri, duke u konsideruar i dashur dhe shoqërues, kryesisht nga njerëzit që zakonisht i ushqejnë.

Edhe pse i popullarizuar, vitet e fundit, ai ka filluar të shfaqë shenja të rënies së species në habitatet e saj natyrore, duke u konsideruar "pothuajse e kërcënuar" në shtetin e São Paulo.

Me këngën e saj melodike, ajo ka karakteristikat e veta, të cilat e bëjnë atë një specie shumë të veçanta. Përveç që femra këndon, prindërit kujdesen shumë për të rinjtë, duke e ndarë detyrën me nënat e mëdha. Nisur nga kjo, zogu i zi është një zog interesant për t'u rritur në robëri dhe për të qenë pjesë e familjes, duke i nisur ditët e tij me këngë të bukura.

I trashë; assum-preto dhe cupido, në Ceará; dhe zogu i zi, dhe craúna, në Paraíba.

Emri shkencor i zogut është Gnorimopsar chop, që do të thotë "ylli i mrekullueshëm", nga greqishtja "gnorimos psarus". Për më tepër, onomatopeia Guarani "chopi" i referohet këngës së zogut, duke kompozuar epitetin specifik. Kjo do të thotë, në përgjithësi, emri i specieve do të thotë "zog i mrekullueshëm që i ngjan një ylli".

Origjina e emrit i referohet yllit, një zog tërësisht i zi i gjetur në Evropë, i cili frymëzoi ornitologët për të pagëzuar. zogu i zi i kopes Gnorimopsar.

Karakteristikat vizuale

Karakteristika kryesore vizuale e zogut te zi apo te zi, pa dyshim eshte ngjyrimi i tij, pasi kafsha eshte plotesisht e zeze, nga puplat. , madje edhe sytë, sqepi dhe këmbët, nga e cila e ka origjinën edhe emri i tij popullor.

Një ndryshim i rëndësishëm për sa i përket ngjyrës është se pendët e mashkullit kanë një nuancë blu metalike, ndërsa femra dallohet nga matja e pupla. Në lidhje me këlyshët, karakteristika kryesore vizuale është mungesa e qimeve rreth syve. Gjatësia e zogut të zi mund të jetë midis 21,5 dhe 25,5 cm dhe peshon midis 69,7 dhe 90,3 g.

Habitati natyror dhe shpërndarja gjeografike

Për sa i përket habitatit të tij natyror, zogu i zi gjendet në zona bujqësore, buritizai, pyje me pisha, kullota dhe zona kënetore, përveç që shihet në plantacione me pemë i izoluar, i vdekurdhe mbetjet e pyllit.

Studimet tregojnë gjithashtu se prania e specieve lidhet me palmat, kështu që ata kërkojnë të formojnë grupe dhe të kërkojnë një vend të mirë për të jetuar, duke u pëlqyer të ulen në pemë me hije ose në toka. Grauna gjendet në të gjithë Brazilin, me përjashtim të Amazonës, ku është e pranishme vetëm në Paranë lindore dhe Maranhão. Zogu jeton gjithashtu në vendet latine, Peru, Bolivi, Paraguaj, Argjentinë dhe Uruguai.

Zakonet e zogut të zi

Kur është në natyrë, është e zakonshme që zogu i zi të jetojë në tufa të zhurmshme, duke qenë i lehtë për t'u gjetur në zonat bujqësore, pemët e varrosura, pyjet me pisha, kullotat dhe zona kënetore, plantacione me pemë të izoluara, të ngordhura dhe mbetje të pyllit, siç u përmend më parë.

Prandaj, Graúna ka zakon të flejë pasdite vonë, kur mblidhet mes gjetheve të pemëve të izoluara. Një zakon tjetër i zogut të zi është në lidhje me shoqërueshmërinë. Megjithatë, gjatë periudhës së riprodhimit, zogu bëhet jashtëzakonisht territorial.

Jetëgjatësia dhe riprodhimi

Zogu i zi konsiderohet tashmë i pjekur seksualisht që nga mosha 18 muajshe, që do të thotë se është gati të mate, që zakonisht ndodh në fund të pranverës. Vendet e preferuara të zogut të zi për të ndërtuar fole janë hapësirat e zbrazëta, si trungjet e pemëve, pemët e kokosit dhe palmat. Mund të jenë edhe tuma të vjetra të termiteve

Femra është në gjendje të lëshojë tre ose katër vezë në të njëjtën kohë, dhe kjo ndodh dy deri në tre herë në vit. Pulat lindin 14 ditë pas vendosjes së vezëve, duke qëndruar deri në ditën e 18-të të jetës në fole. Që atëherë, ata mund të jetojnë vetë. Pritshmëria e një zogu të zi në robëri është nga 15 deri në 20 vjet, pasi konsiderohet i shëndetshëm dhe i lehtë për t'u trajtuar.

Nëngrupi i zogut të zi

Zogu i zi ose zogu i zi Ndahet në tre nënlloje. Më pas, le të mësojmë më shumë detaje rreth Gnorimopsar chopi chopi, Gnorimopsar chopi sulcirostris dhe Gnorimopsar chopi megistu. Faktet, si vendet ku banojnë, karakteristikat që i dallojnë, kur dhe nga kush janë kataloguar janë disa nga informacionet që mund të kontrollohen këtu.

Gnorimopsar chopi chopi

Nënlloji i parë i zogut të zi i listuar është "Gnorimopsar chopi chopi", i cili ndodhi në vitin 1819, nga Louis Jean Pierre Vieillot, natyralist dhe ornitolog francez. .

Ky zog gjendet në lindje dhe qendër të Brazilit, duke qenë më i pranishëm në shtetet Mato Grosso, Goias, Espírito Santo dhe Minas Gerais. Jashtë vendit, kjo nëngrup është e pranishme në verilindje të Uruguait dhe në disa vende në Argjentinë. Është rreth 21 deri në 25 cm e gjatë.

Gnorimopsar chopi sulcirostris

Burimi: //br.pinterest.com

Nënlloji i dytëGnorimopsar chopi sulcirostris, i kataloguar pesë vjet pas të parës, domethënë në 1824, nga gjermani Johann Baptist von Spix. Është i vetmi që është tërësisht brazilian, pasi gjendet në të gjithë verilindjen e Brazilit, dhe gjendet gjithashtu në veri të Minas Gerias, Bahia dhe Maranhão.

Diferenciali kryesor i këtij nëngrupi është madhësia e tij , meqenëse është shumë më i madh se të tjerët, duke arritur gjatësinë 25,5 cm. Kur këndon, ka një veçori unike, pasi rrënqethen pendët në kokë dhe qafë.

Gnorimopsar chopi megistus

Burimi: //br.pinterest.com

Më në fund, nëngrupi i fundit i kataloguar është Gnorimopsar chopi megistus, i listuar gjithashtu, gjermani Paul Georg Heinrich Martin Reinhold Leverkühn, në 1889. Është tërësisht i Amerikës së Jugut, pasi ndodh në Bolivinë lindore dhe në skajin jugperëndimor të Perusë. Kjo nëngrup rrallë gjendet në Brazil.

Është e gjatë 23 deri në 25 cm dhe është një zog gjithëngrënës, si zogjtë e tjerë të zinj.

Çmimi dhe si të blini një zog të zezë

Zogu i zi, si shumë zogj të tjerë, mund të shitet vetëm legalisht, duke ndjekur rregullat e vendosura nga Instituti Brazilian i Mjedisit (IBAMA) dhe Burimet Natyrore të Rinovueshme. Në këtë temë, do të ndiqni se ku të blini dhe cilat janë vlerat mesatare për të blerë këtë zog.

Sa kushton grauna?

Gruaja oseZogu i zi ka një çmim të larmishëm, në varësi të rajonit dhe zonës së shumimit, që varion nga 150,00 dollarë deri në 300,00 dollarë në shtetin e São Paulo-s, por ai duhet të jetë në përputhje me normat IBAMA, përveçse të kërkojë faturën .

është e mundur të gjesh zogj me çmime më të vogla, por kjo mund të jetë jashtë standardeve të kërkuara. Prandaj, ekziston rreziku i problemeve të ardhshme, të tilla si gjobat, të cilat në rastin e shtetit të São Paulo, mund të arrijnë rreth 5000.00 dollarë, përveç gjobave të tjera të parashikuara me ligj.

Si të blini një chopim ?

Blerja e një chopim duhet të bëhet në mënyrë të ligjshme, pra në vendet e shumimit të njohura nga IBAMA që paraqesin dokumentacionin e nevojshëm për të shmangur problemet në të ardhmen. Në internet, është e mundur të gjesh vende specifike për mbarështimin e zogjve të zinj, të cilat ndodhen në rajonin e Rio de Janeiro, në Juiz de Fora dhe në brendësi të Ceará.

Vlen të kujtohet se tregtia me kafshët e egra konsiderohet krim. Prandaj, është e rëndësishme të siguroheni që të kërkoni një vend të përshtatshëm dhe ligjor për blerjen.

Çmimi i kafazit ose i kafazit

Kafazi për zogun e zi duhet të jetë i gjerë, që të jetë një ambient i këndshëm dhe komod për kafshën, ku madhësia "5" konsiderohet ideale. Kafazet e madhësisë 5 ndryshojnë në çmim dhe mund të gjenden midis 100,00 dhe 200,00 dollarë, në varësi të materialit, i cili mund të jetë hekuri osedruri.

Në rastin e çifteve rekomandohet që të përgatitet një çerdhe, ku të ofrohet hapësirë ​​e bollshme, e cila mundëson komoditet më të madh për të dy, me një vlerë që mund të kalojë 1300,00 dollarë. Një çerdhe më pak e shtrenjtë mund të kushtojë rreth 800,00 dollarë. Ndërtimi i një çerdhe është një opsion nëse ka hapësirë ​​dhe pemë të bollshme për ta bërë këtë.

Çmimi i të ushqyerit

I rritur në robëri, është e rëndësishme që ai të ketë një dietë të shëndetshme. Për këtë, një dietë specifike për speciet është e rëndësishme, e cila mund të gjendet në dyqane dhe dyqane kafshësh. Në internet mund të gjeni çmime të ndryshme, nga 90,00 dollarë deri në 300,00 dollarë, një qese 5 kg.

Shtimi i farave të shpendëve dhe frutave, si banane, mollë dhe papaja, çdo ditë është gjithashtu i rëndësishëm. Çdo tre ditë është interesante të shtoni perime, si domate, patëllxhan të kuq, kajotë, çikore dhe çikore, si dhe miell.

Çmimi i enëve dhe aksesorëve

Për të ofruar rehati dhe shëndet për zogu i zi, i rritur në robëri, është e rëndësishme që të ketë ushqyes, pije, gota frutash, mbajtëse vitaminash dhe aksesorë, në mënyrë që ai të argëtohet.

Ka mundësi të gjesh ushqyes nga 10,00 dollarë, kështu që burimi i ujit mund të merret me të njëjtin çmim. Një mbajtëse vitaminash kushton rreth 6,00 dollarë, ndërsa një mbajtëse mielli është më pak e shtrenjtë në 2,00 dollarë. Tasi me fruta kushton rreth 6,00 dollarë. Vaskai madh, 750 ml, kushton 6,50 dollarë.

Aksesorët për argëtimin e zogut të zi janë të rëndësishëm që zogu të qëndrojë më pak i stresuar, për këtë, ka disa opsione lodrash, si lëkundjet plastike, të cilat kushtojnë 6,50 dollarë, dhe unaza, të cilat mund t'i gjeni për 7,60 dollarë.

Mësoni si të krijoni një zog të zi

Zogzi i zi është një zog i lehtë për t'u shumuar dhe rrjedhimisht i preferuari i mbarështuesve. Megjithatë, hapi i parë që kjo të ndodhë është marrja e një lejeje. Më pas do të kuptoni kushtet më të mira për mbarështim, rëndësinë e ushqimit, si të kujdeseni për mjedisin ku jeton zogu, përveç këshillave të ushtrimeve për stërvitje. Ndiqni!

Kushtet mjedisore

Mjedisi i përshtatshëm për mbajtjen e një zogu të zi duhet të jetë një kafaz i madh ose kafaz i madh, pasi i pëlqen shumë hapësirë. Vendi duhet të jetë i ajrosur, por pa skica. Një dhomë më pak e ngarkuar është gjithashtu interesante, në mënyrë që të mund të zhvillohet.

Një nga zakonet e zogut të zi është pushimi në orët e vona të pasdites, kur zakonisht fle. Për këtë është mirë që gjatë kësaj periudhe të jetë në një ambient të heshtur. Është gjithashtu e rëndësishme që të ketë pastrim të përditshëm në vend.

Ushqyerja dhe hidratimi

Ushqyerja e zogjve të zinj të rritur në robëri është specifike. Për këtë, është e nevojshme të kërkoni në dyqanet eproduktet e kafshëve shtëpiake apo shtëpitë e ushqimit opsioni më i mirë, duke ofruar ushqimin e nevojshëm për zogun.

Vlen të përmendet se dieta mund të modifikohet gjatë periudhave të ndryshme të vitit, si sezoni i shumimit, stresi dhe ndryshimi i puplave. . Në këtë fazë, në përgjithësi, ka një tendencë që zogu të ketë një nevojë më të madhe për lipide dhe proteina. Ofrimi i miellit është një mundësi e mirë për rritjen e të ushqyerit.

Pastrimi i kafazit dhe enëve

Kafazat dhe enët duhet të pastrohen çdo ditë në mënyrë që zogu i zi të ketë cilësi të mirë jetese, e cila, për rrjedhojë, parandalon sëmundjet.

Kafazi duhet pastruar çdo ditë, me ndërrim të gazetës, që përdoret përgjithësisht për të përmbushur nevojat higjienike të zogut. Kontejnerët e ushqimit dhe ujit duhet gjithashtu të dezinfektohen çdo ditë. Një faktor tjetër i rëndësishëm është vaska ose kontejneri i zgjedhur që zogu të bëjë higjienën e tij. Ndaj është e rëndësishme të mbani gjithmonë një sy në situatën e aksesorit, në mënyrë që uji të jetë i pastër.

Socializimi dhe ushtrimet

Zogu i zi është një zog shumë i shoqërueshëm që nëse rritet me kujdes, mund të njohë edhe anëtarët e familjes nga ku jeton, madje të kryejë ndërveprime me ta.

Shoqërues, kjo specie, kur rritet dhe mësohet që në moshë të re, mund t'u përgjigjet thirrjeve me emër dhe kërcitja e gishtave,
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.