A është një delfin një gjitar? Kuptoni dhe shikoni informacione të tjera!

A është një delfin një gjitar? Kuptoni dhe shikoni informacione të tjera!
Wesley Wilkerson

Në fund të fundit, delfini është gjitar apo peshk?

Për shkak të pamjes së tyre fizike, shumë njerëz mendojnë se delfinët janë peshq. Por, realiteti është se ata janë gjitarë, pra që i përkasin klasës Mammalia. Këto krijesa mahnitëse janë kafshë ujore shumë inteligjente, të shkathëta, të lumtura, të shoqërueshme dhe lozonjare!

Përveç kësaj, ekziston një shumëllojshmëri e gjerë e llojeve të delfinëve, secila prej të cilave ka karakteristikat dhe identitetin e vet. Këto kafshë, të cilat mund të gjenden në ujë të freskët dhe të kripur, janë vërtet magjepsëse! A ishit të interesuar të dini më shumë rreth tyre? Pra, vazhdoni të lexoni këtë artikull për të mësuar gjithçka rreth këtyre krijesave të pabesueshme!

Si funksionon riprodhimi i delfinëve

Riprodhimi i delfinëve është një akt shumë interesant dhe kurioz! Prandaj, nëse doni të dini më shumë rreth tij, lexoni me kujdes temat e mëposhtme për të zbuluar se si çiftohen këta gjitarë.

Ata janë poligamë

Një fakt kurioz për delfinët është se ata janë poligamë. Kjo do të thotë se këto kafshë bëjnë seks me më shumë se një partner. Gjithashtu, ata nuk çiftëzohen vetëm për t'u riprodhuar, por si një mënyrë për të ndjerë kënaqësi dhe dashuri. Është e zakonshme që në natyrë të vërehet çiftëzimi i femrave me disa partnerë për kënaqësinë seksuale.

Inçesti, domethënë marrëdhëniet seksuale ndërmjet vetë familjes.janë gjithashtu shumë të zakonshme në mesin e delfinëve. Kjo situatë ka iniciativën e fëmijëve të tyre. E gjithë kjo, për të kënaqur veten!

Organet riprodhuese

Organet riprodhuese të delfinëve janë të pranishme brenda trupit, brenda zgavrave gjenitale. Meshkujt kanë dy zgavra. Njëra është për vetë organin gjenital dhe tjetra për anusin. Kur stimulohet, klitorisi mashkullor mbushet me gjak, si një ereksion i vogël.

Femrat kanë forma të ndryshme vagine që shmangin çiftëzimin e detyruar. Për më tepër, ata kanë vetëm një zgavër që përfshin organin e tyre riprodhues dhe anusin, kështu që, në anët e kësaj, ka dy gjëndra qumështore.

Jeta dhe mosha e pjekurisë seksuale

Delfinët mund të jetojë nga 20 deri në 35 vjeç, kështu që femra mund të ketë një viç çdo tre vjet.

Për sa i përket pjekurisë seksuale, kjo varet nga lloji dhe gjinia e delfinit. Femrat, për shembull, shpesh detyrohen të çiftëzohen dhe, për rrjedhojë, është e vështirë të kuptohet kur arrin mosha e pjekurisë së tyre seksuale. Mirëpo, sipas studiuesve, ata e arrijnë atë nga mosha 5 deri në 13 vjeç. Nga ana tjetër, meshkujt arrijnë pjekurinë seksuale midis moshës 8 dhe 14 vjeç.

Stina e çiftëzimit

Një fakt tjetër në lidhje me riprodhimin e delfinëve është se nuk ka stinë të duhur për çiftëzimin. Kjo mund të ndodhë nëçdo kohë të vitit. Megjithatë, 90% e aktivitetit seksual midis delfinëve është vetëm paraprak, ndërsa vetë bashkimi zgjat vetëm disa sekonda.

Megjithatë, dihet se, në disa rajone të planetit, çiftëzimi për qëllime riprodhuese ndodh midis marsit. dhe prill. Në atë moment, një mashkull shfaq preferencë ndaj një femre, por pushtimi i saj ndodh dhunshëm nga ana e tij. Fekondimi ndodh pas fërkimit të mashkullit me femrën, në të cilin ndodh bashkimi i organeve seksuale.

Periudha e shtatzënisë

Periudha e shtatzënisë varet nga lloji i delfinit. Kjo periudhë mund të zgjasë nga 11 deri në 17 muaj. Një fakt tjetër kurioz është se është e mundur të vlerësohet mosha e një delfini të porsalindur bazuar në madhësinë e pendës së tij dorsal.

Kur nëna është gati të lindë, ajo priret të notojë më ngadalë, duke e bërë të lehtë gjahun. Megjithatë, ka një bashkim mes femrave të grupit, të cilat kur kuptojnë se një anëtare e grupit do të lindë, e mbrojnë atë nga sulmet grabitqare. Për më tepër, femrat nuk riprodhohen çdo vit, por çdo tre vjet.

Kujdesi për delfinët e vegjël

Fëmija delfin noton përgjatë njërës anë të shpinës së nënës. Në këtë mënyrë, monitorimi i tij nga nëna ndodh pa shumë përpjekje, duke u lehtësuar. Për më tepër, kur nëna e kupton se viçi është i shqetësuar ose i tensionuar, ajo lëshon një tingull për tëpër ta qetësuar atë, gjë që tregon instinktin e fortë të nënës së delfinëve.

Delfinët e vegjël thithen nga një deri në dy vjeç, por viçat e moshës katër vjeç e gjysmë janë vërejtur duke u thithur. Ky ushqim ndodh çdo ditë dhe, për këtë, këlyshët pozicionohen pranë nënës së tyre dhe fërkojnë ose prekin organet e qumështit në mënyrë që qumështi të lirohet.

Informacione të tjera rreth delfinit

<3 Përveç njohjes së fakteve rreth riprodhimit të delfinëve, është thelbësore të mësoni për karakteristikat e tyre fizike, dietën, sjelljen dhe rëndësinë ekologjike. Pra, vazhdoni të lexoni këtë artikull për të mësuar më shumë!

Karakteristikat fizike të delfinëve

Delfinët kanë pendë të thjeshtuar dhe gjithmonë duhet të vijnë në kontakt me sipërfaqen për të thithur ajër, përndryshe ata mund të mbyten. Gjithashtu, ata kanë bishta që lëvizin lart e poshtë ndërsa notojnë. Këto kafshë janë me gjak të ngrohtë dhe kanë yndyrë, gjë që i mban ngrohtë.

Këto kafshë kanë një trup të hollë dhe një sqep të hollë, dhe delfinët femra janë më të vegjël se meshkujt. Madhësia dhe pesha mund të ndryshojnë shumë në varësi të specieve. Për shembull, delfini spinner ka një gjatësi nga 1.3 m në 2.4 m dhe peshon nga 30 kg në 80 kg, ndërsa delfini me hundë shishe është nga 2 m në 4 m dhe peshon nga 200 kg në 600 kg. Në përgjithësi, delfinët kanë 80 deri në 120çifte dhëmbësh të mprehtë dhe kanë një shpinë të errët dhe një bark të lehtë.

Dieta

Në thelb, delfinët ushqehen me peshq, por mund të ushqehen edhe me kallamar dhe Kamerun. Ata mund të notojnë me kilometra për të marrë ushqim. Për t'u ushqyer, mbyllin me trupin e tyre shkollat ​​e peshqve për t'i ngrënë. Delfinët janë ushqyes të mëdhenj dhe zakonisht hanë rreth 3% deri në 5% të peshës së tyre trupore. Përveç kësaj, ata mbajnë një pjesë të ushqimit të tyre si rezervë energjie.

Sjelljet

Delfinët janë të zgjuar, miqësorë, të urtë, ndërveprues dhe shumë argëtues! Përveç kësaj, ata janë shumë të shoqërueshëm dhe ndërveprojnë shumë mirë me speciet e tjera, përfshirë njerëzit. Një karakteristikë tjetër e sjelljes së tyre është se ata janë notarë të shkëlqyer dhe u pëlqen të kërcejnë në ujë, duke kryer shumë akrobaci.

Ata pëlqejnë të jetojnë në ujëra tropikale oqeanike dhe të buta, por mund të gjenden edhe në ujëra të ëmbël. Delfinëve u pëlqen të jetojnë në grupe, me grupe prej 10 deri në 500 individë. Për shkak të kësaj, ata zakonisht gjuajnë në ekipe. Një fakt tjetër është se ata gjithmonë ndihmojnë njëri-tjetrin kur një delfin tjetër lëndohet, sëmuret ose rrezikohet.

Shiko gjithashtu: Çfarë do të thotë të ëndërrosh për një kafshë? Zvarritje të çuditshme, rrëqethëse, të panjohura dhe më shumë

Grabitqarët dhe rëndësia ekologjike

Këto kafshë kanë një rëndësi të madhe ekologjike, pasi janë tregues të efekteve natyrore të degradimit të mjedisit dhe gjithashtu të ndryshueshmërisë.Prandaj, delfinët përdoren si paralajmërime të ndikimeve negative në ekosistemet. Për më tepër, ata janë pjesë e zinxhirit ushqimor dhe janë shumë të rëndësishme për ruajtjen e jetës në tokë.

Grabitqarët natyrorë të delfinëve janë peshkaqenë të mëdhenj dhe balenat vrasëse. Peshkaqenët përbëjnë grupin më të rrezikshëm të grabitqarëve dhe i sulmojnë ata nga poshtë dhe nga pas. Por, aktualisht, grabitqari kryesor i delfinëve është njeriu. Shumë peshkatarë zakonisht kërkojnë dhe peshkojnë delfinët me qëllim që të përdorin mishin e tyre për ushqim. Ata janë kapur edhe për t'u bërë "atraksione" në parqet ujore.

Kuriozitete rreth delfinit

Delfinët kanë kuriozitete mbresëlënëse! Nëse ju që keni lexuar deri këtu jeni interesuar dhe magjepsur prej tyre, duhet të zbuloni më shumë fakte interesante. Më poshtë do të mësoni më shumë rreth këtyre gjitarëve. Ndiqni!

Ka rreth 40 lloje delfinësh

A e dini se ka rreth 40 lloje delfinësh në botë? Shumica e tyre jetojnë në rajone bregdetare të oqeaneve të buta dhe tropikale. Por përveç kësaj, ka edhe pesë lloje të tjera që jetojnë në lumenj me ujëra të ëmbël.

Balena vrasëse, për shembull, është një specie delfini dhe mund të arrijë deri në 9.14 metra gjatësi. Delfini më i vogël në botë, i njohur si delfini Maui, është rreth 1.22 m i gjatë dhe peshon shumë më pak.sesa një qenie njerëzore e rritur. Delfinët e ujërave të ëmbla janë të rrallë, por në vitin 2014, një specie e re e delfinëve të ujërave të ëmbla u identifikua në rajonin e lumit Araguaia, në Amazon.

Ata janë kafshë super inteligjente

Delfini është një nga kafshët më të zgjuara në planet! Kjo për shkak se ai ka një zonë të madhe të trurit. Përveç kësaj, ajo ka 50% më shumë neurone se njerëzit. Prandaj, inteligjenca e tyre krahasohet me atë të primatëve.

Ata janë në gjendje ta njohin veten edhe në pasqyra. Këto kafshë gjithashtu marrin shumë mësime nga prindërit e tyre. Sipas studiuesve, ata madje mund t'u përgjigjen pyetjeve të trajnerëve të tyre, duke qenë në gjendje të mësojnë sistemet e komunikimit të krijuara nga njeriu.

Ata komunikojnë me ultratinguj

Inteligjenca e delfinëve është aq e madhe saqë ata janë madje në gjendje për të biseduar. Ata e arrijnë këtë nëpërmjet tingujve të ndryshëm që përdoren për të komunikuar. Ky komunikim bëhet nën ujë, në mënyrë precize.

Shiko gjithashtu: Cilët janë qentë më të lezetshëm në botë? Njihuni me racat!

Përveç kësaj, këto kafshë kanë një sërë vokalizimesh, si klikime, fishkëllima dhe britma, dhe të gjitha këto aftësi përdoren për komunikimin mes delfinëve. Ata janë në gjendje të prodhojnë tinguj me frekuencë të lartë ose tinguj tejzanor, të cilët gjithashtu i lejojnë ata të mbledhin informacione për kafshët e tjera dhe mjedisin në të cilin jetojnë.

Mos flini më shumë se 8 minuta

Delfinët kanëfrymëmarrje të vullnetshme dhe për këtë arsye nuk mund të flenë për periudha të gjata pasi duhet të dalin në sipërfaqe për të marrë frymë. Ata gjithashtu duhet të mbajnë një pjesë të trurit në një nivel të caktuar të vetëdijes. Kohëzgjatja e gjumit të këtyre kafshëve nuk i kalon 8 minutat.

Për shkak të kësaj, delfinët mbajnë një gjendje pushimi dhe vigjilence në të njëjtën kohë, gjë që ndodh për t'i lejuar ata të pushojnë dhe për t'i paralajmëruar ata për gjendjen e tyre. grabitqarët. Nëse një delfin bie në gjumë si një qenie njerëzore, ai thjesht do të mbytet.

Ata pëlqejnë dashurinë

Delfinët janë kafshë shumë të dashura. Delfini nënë, për shembull, priret të jetë shumë i dashur dhe mbrojtës. Ajo qëndron gjithmonë me pasardhësit e saj. Përveç kësaj, delfinët janë shumë të ndjeshëm ndaj vuajtjeve të shokëve të tyre.

Edhe me njerëzit, delfinët janë shumë të dashur dhe praktikisht nuk janë në gjendje të dëmtojnë një person. Përveç kësaj, ata janë gjithmonë besnikë, miqësorë dhe të gatshëm për të luajtur. Prandaj, ata përfundojnë të jenë një atraksion në shumë parqe ujore apo kopshte zoologjike, për shkak të ndërveprimit të tyre me njerëzit.

Delfinët janë krijesa të mahnitshme!

Siç e patë në këtë artikull, delfinët janë krijesa të bukura! Ata janë gjitarë dhe për këtë arsye nuk konsiderohen peshq. Përveç kësaj, ata kanë riprodhimin e tyre të bazuar në poligaminë dhe çiftëzimi i tyre nuk është vetëm për t'u riprodhuar, poredhe për kënaqësi.

Këto kafshë kanë një rëndësi të madhe ekologjike, pasi janë tregues natyrorë të kushteve mjedisore të vendit ku jetojnë! Forma e tyre kryesore e ushqimit është peshqit, dhe ata, për fat të keq, janë pre e peshkaqenëve, madje edhe e njerëzve! Ata janë super të zgjuar, të shoqërueshëm, miqësorë dhe sharmojnë të gjithë të afërmit e tyre!
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.