A keni parë ndonjëherë një vezë gjarpri? Zbuloni nëse ekzistojnë dhe si kanë lindur

A keni parë ndonjëherë një vezë gjarpri? Zbuloni nëse ekzistojnë dhe si kanë lindur
Wesley Wilkerson

A keni parë ndonjëherë një vezë gjarpri?

A e dini se si duket një vezë gjarpri? Këtu do të mësoni gjithçka rreth riprodhimit të llojeve të ndryshme të gjarpërinjve dhe nëse ata bëjnë vezë apo jo. Do të mësoni të dalloni llojet e ndryshme të riprodhimit të gjarpërinjve dhe si lindin të vegjlit e tyre. Gjithashtu do të kontrollojë llojet e çiftëzimit midis meshkujve dhe femrave dhe cila është veçoria e secilës specie.

Njihuni me disa lloje gjarpërinjsh dhe çfarë do të thotë që ata të jenë vezorë, gjallërues dhe ovoviviparë. Shihni më shumë detaje rreth këtyre termave, përveç shumë informacioneve të tjera, që përfshijnë riprodhimin e gjarpërinjve dhe kuptoni gjithçka për vezën e këtij zvarraniku. Lexim i mirë!

Kuriozitete rreth vezëve të gjarpërinjve

Tani do të zbuloni disa kuriozitete që i dallojnë vezët e gjarpërinjve nga speciet e tjera vezore në natyrë. Zbuloni gjithashtu se si çelin ato, nëse një gjarpër ka lindur me helm dhe shumë më tepër.

Vezët e gjarprit kanë një formë të pazakontë

Nëse i krahasojmë vezët e gjarpërinjve me ato të shpendëve, do vini re se ato gjarpërinjsh kanë një formë më të sheshtë, gjatësi njëjës dhe më të zgjatur. Është një vezë me një formë shumë të veçantë, përveçse e butë dhe e butë. Ka lloje gjarpërinjsh që i bëjnë vezët në mënyrë të parregullt, pra pa proporcion të saktë në formatin e tyre.

Shiko gjithashtu: A keni parë ndonjëherë një vezë gjarpri? Zbuloni nëse ekzistojnë dhe si kanë lindur

Në këtë rast, dallimet bëhen edhe më të dukshme kur krahasohen me vezët e kafshëve të tjera.specie vezore në botë. Vezët e gjarpërinjve zakonisht kanë ngjyrë të bardhë, por në disa raste ato mund të vihen në ngjyrë bezhë dhe gri.

Vezët e gjarpërinjve çelin vetëm

Në përgjithësi, vezët e gjarpërinjve nuk çelen nga femra. Ashtu është, gjarpri nënë nuk i çelin vezët, për këtë kujdeset vetë mjedisi. Llojet e gjarpërinjve vezorë vendosin vezët e tyre në vende të përshtatshme, të cilat ndihmojnë në zhvillimin e vezës për t'u bërë i ri.

Shiko gjithashtu: Çfarë do të thotë të ëndërrosh për një gjarpër zile? Sulmimi, mushkëritë dhe më shumë!

Ky proces ndodh në shumicën e specieve vezore, por ka përjashtime. Në disa raste femra përdor trupin e saj për t'i dhënë energji dhe nxehtësi vezëve, duke i çelur ato në mënyrën tradicionale. Vendet ku gjarpërinjtë vendosin vezët e tyre dhe cilat specie nxjerrin vezët e tyre, do t'i shihni më vonë.

Ku i vendosin vezët gjarpërinjtë

Gjarpërinjtë i vendosin vezët e tyre në tokë, të cilat do të marrin natyrën e nxehtësisë të diellit. Zakonisht vezët vendosen në vende të mbrojtura si nën ose brenda trungut, ose një gjethe të madhe në tokë, brenda një tume termite dhe vende të tjera që marrin nxehtësinë e diellit dhe kanë një masë të caktuar mbrojtjeje.

Në rajonet më të ftohta, speciet vezore mbeten pa shumë mundësi për të inkubuar vezët e tyre. Në këto vende ka një mbizotërim të specieve vivipare, të vegjëlit e të cilëve zhvillohen brenda trupit të gjarprit femëror. Në këtë mënyrë këlyshët janë të ngrohtë dhe të mbrojtur derisa të vijë koha për t'u përballur me botën.

Disa gjarpërinj tashmë çelin me helm

Gjarpërinjtë e vegjël, kur lindin, tashmë kanë helm, duke qenë në gjendje të përballen vetëm me botën. Gjarpërinjtë nuk kanë një marrëdhënie shoqërore familjare, kështu që të rinjtë lindin me aftësinë për të mbrojtur dhe ushqyer veten. Kjo është arsyeja pse nuk keni dëgjuar kurrë për një familje gjarpërinjsh.

Gjarpërinjtë lidhen vetëm gjatë sezonit të çiftëzimit dhe të vegjlit jetojnë vetëm që nga lindja. Në speciet vezore vezët nuk çelen nga femra dhe në rastin e specieve të gjalla, nënat i braktisin të vegjlit në lindje.

Gjarpërinjtë që bëjnë vezë (oviparët)

Zbuloni se çfarë gjarpërinjsh janë tani që pjellin vezë dhe cilat janë karakteristikat e tyre. Dijeni se sa pasardhës mund të gjenerojë secila specie, përveç informacioneve të tjera të rëndësishme për secilën specie të lidhur.

Gjarpër misri

Është gjatë periudhës së gërvishtjes që mashkulli e vë në gjyq femrën për qëllimi i riprodhimit. Pas rreth një muaji çiftëzimi, femra i vendos vezët e saj në një vend të sigurt, të butë dhe të lagësht. Nga 12 deri në 24 vezë për hedhjen, të cilat femra i braktis.

Vezët kanë një teksturë të butë, lëkurë dhe kanë forma të zgjatura dhe të rrafshuara. Rreth 10 javë pasi femra ka hedhur vezët e saj, gjarpërinjtë e rinj fillojnë të dalin jashtë, duke përdorur luspat e tyre për të prerë strukturën e guaskës. Ata lindin me gjatësi rreth 15 cm.gjatësia.

Pytoni

Ashtu si gjarpërinjtë e tjerë vezorë, pitonët riprodhohen me anë të vezëve, por me një ndryshim, femra nuk i braktis. Ndryshe nga llojet e tjera të gjarpërinjve, të cilët riprodhohen përmes vezëve, pitonët nëna rrotullohen rreth mbeturinave të tyre për t'i çelur ato, deri në momentin kur lindin të vegjlit.

Femrat e specieve vendosin 15 deri në 80 vezë në të njëjtën kohë dhe temperatura për inkubimin e tyre varion nga 31º deri në 32º C. Në këtë temperaturë vezët arrijnë të çelin pas një periudhe prej dy deri në tre muaj. Këlyshët e pitonit lindin me gjatësi rreth 61 cm.

King Cobra

King Cobra ose King Cobra jetojnë në çifte, gjë që ndryshon nga llojet e tjera të gjarpërinjve që bashkohen vetëm në koha e çiftëzimit. Pasi të bëhet kjo, të dyja ndërthuren, duke qëndruar kështu për një periudhë të gjatë. Një tjetër dallim i Cobra-rei, është se femra ndërton një lloj foleje me dy kate.

Në pjesën e poshtme janë vezët dhe në pjesën e sipërme femra, me qëllim që të mbrojë pjellën e saj nga grabitqarët. Bëhen nga 20 deri në 50 vezë, të cilat çelin nga nxehtësia e bimësisë në fole dhe çelin pas një periudhe prej dy deri në tre muaj.

Gjarpri koral

Riprodhimi i koraleve të gjarpërit të koraleve bëhet në stinët e ngrohta. Procesi riprodhues është përmes çiftëzimit midis mashkullit dhe femrës, ku femra arrin të ruajë spermën e mashkullit, joka nevojë për një kopulim tjetër për të kryer pozicione të tjera.

Pas çiftëzimit, femra lëshon nga 3 deri në 18 vezë që do të çelin pas tre muajsh, duke pasur kushtet e duhura për t'u çelur. Femra e kësaj specie i braktis edhe vezët e saj pas pjelljes, të cilat çelin natyrshëm nga mjedisi ku janë vendosur.

Gjarpërinjtë që nuk bëjnë vezë (ovoviviparous dhe viviparous)

Të njohin llojet e gjarpërinjve që nuk bëjnë ata bëjnë vezë. Të dinë se si të dallojnë speciet e riprodhimit viviparous dhe ovoviviparous, dhe çfarë ndryshon kjo në mënyrën e riprodhimit. Gjarpërinjtë janë kafshë të shumëllojshme dhe do t'ju pëlqejë vërtet të dini disa nga veçoritë e tyre. Le të shkojmë?

Gjarpri me zile

Cikli riprodhues i Cascavel ndodh çdo dy vjet. Sezoni i çiftëzimit është gjatë periudhave me temperatura të larta dhe reshje të ulëta, ku lindja e të vegjëlve ndodh në fillim të sezonit të shirave.

Mënyra e tyre e riprodhimit është e gjallë, domethënë ndodh zhvillimi i të vegjëlve. në embrionet e gjetura brenda trupit të femrës. Shtatzënia e një gjarpri zile nënë zgjat rreth katër deri në pesë muaj, duke gjeneruar një pjellë prej 6 deri në 22 të rinj.

Boa constrictor

Boa constrictor është një tjetër specie gjarpërinjsh që nuk vezë çizme. Ajo është vivipare, domethënë embrioni zhvillohet brenda trupit të femrës. Gjarpërinjtë lindin të formuar plotësisht, me një gjatësi mesatare prej 50 cm.gjatësia.

Periudha e shtatzënisë së femrës së species zgjat nga katër deri në tetë muaj dhe lindin 12 deri në 50 pasardhës në të njëjtën kohë. Lindja ndodh midis muajve nëntor dhe shkurt, gjatë sezonit të shirave.

Jararaca

Jararacas kanë një mënyrë riprodhimi disi të ndryshme. Janë kafshë ovovivipare, pra embrioni zhvillohet brenda vezëve që janë vendosur brenda trupit të femrës. Në këtë rast, embrioni merr lëndët ushqyese që ekzistojnë brenda vezës.

Nuk ka asnjë lloj shkëmbimi të materialit ushqyes midis embrionit dhe nënës. Femra gjeneron mesatarisht 2 deri në 16 vezë në të njëjtën kohë. Lindja ndodh në periudha me shi, ku disa orë pas lindjes, foletë e Jararacas janë gati për t'u kujdesur për veten e tyre.

Adder Viper

Femrat e kësaj specie janë të gjitha të gjalla . Nepërkat Asp lindin pasardhës të mitur të gjallë, të cilët lindin të gatshëm për sfidat e jetës jashtë nënës.

Femrat gjallesa zhvillojnë embrionin brenda barkut të tyre, në një placentë që u siguron atyre të gjithë ushqimin material të nevojshëm për zhvillimin. Përveç kësaj, është përmes placentës që produktet e mbeturinave hiqen.

Sucuri

Sucuris janë të gjallë dhe mund të prodhojnë 20 deri në 40 pasardhës për çdo shtatzëni. Shtatzënia e anakondës mund të zgjasë deri në gjashtë muaj dhe të vegjlit lindin në ujë dhe, që atëherë e tutje, nukka më shumë prezencën e nënës, pasi ajo nuk kujdeset për të pas lindjes,

Mifizimi ndodh pas pjekurisë seksuale që ndodh rreth moshës 4 vjeçare. Periudha e riprodhimit të specieve ndodh çdo vit, gjatë vjeshtës, dhe ata kanë nevojë për disa meshkuj për të fekonduar një femër të vetme. Ky proces quhet riprodhim poliandroz.

Gjarpëri i Ligës

Një fakt kurioz ndodh pas letargjisë së kësaj specie. Disa meshkuj pretendojnë se janë femra, duke lëshuar feromon, duke i larguar meshkujt e tjerë nga strofulla. Por specia gjeneron më shumë meshkuj se femra, kështu që çiftëzimi përfshin disa meshkuj dhe një femër. Një ose dy femra mund të përfshihen nga 10 meshkuj ose më shumë.

Duke qenë se janë gjarpërinj nga një rajon i ftohtë, ky proces shërben për të ngrohur ata që përfshihen gjatë riprodhimit. Femra ruan spermën e mashkullit deri në pranverë, kur vezët e saj fekondohen. Gjarpërinjtë aligator gjenerojnë, në një mënyrë vezore, nga 12 deri në 40 të rinj në të njëjtën kohë.

Gjarpërinjtë dhe mënyrat e tyre të ndryshme të riprodhimit

Gjatë leximit, mund të kontrolloni mënyrat e ndryshme të riprodhimi i gjarpërinjve. Pamë që jo të gjithë janë vezorë, disa janë gjallërues, ku embrioni zhvillohet brenda nënës. Përveç tyre, ka edhe ovoviviparët, të cilët i mbajnë vezët brenda trupit të tyre, ku embrioni zhvillohet brenda tyre.

Këtu e keni parë që nëNë shumicën e rasteve, gjarpërinjtë braktisin mbeturinat e tyre pasi kanë hedhur vezë, ose në rastin e gjarpërinjve gjallë dhe vezorë, të rinjtë braktisen në lindje. Gjarpërinjtë janë kafshë shumë të ndryshme dhe metodat e riprodhimit të tyre tregojnë vetëm sa të veçantë, të larmishëm dhe befasues janë.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.