A mund t'ju vrasë pickimi i akrepit të verdhë? Shihni çfarë të bëni!

A mund t'ju vrasë pickimi i akrepit të verdhë? Shihni çfarë të bëni!
Wesley Wilkerson

Çfarë rreziqesh mund të shkaktojë pickimi i akrepit të verdhë?

Një nga pasojat e mëdha të zhvillimit të shfrenuar urban ka qenë përshtatja e kafshëve helmuese që sjellin rreziqe për shëndetin e njerëzve brenda shtëpive. Midis këtyre kafshëve, akrepi i verdhë është ai që ka përshtatshmëri të madhe. Sipas Ministrisë së Shëndetësisë, akrepi i verdhë është kafsha helmuese që vret më shumë në Brazil.

Duke ditur këtë, bëhet e lehtë të kuptohet pse është e rëndësishme të qëndroni të informuar për rreziqet dhe masat që duhen marrë. merren gjatë kontaktit me këtë kafshë.

Në këtë artikull do të mësoni për aspektet dhe rreziqet e ekspozimit ndaj pickimit të akrepit të verdhë. Do të mësoni gjithashtu se si hapat e vegjël sanitar mund të bëjnë një ndryshim të madh në sigurimin e trajtimit efektiv pa pasoja.

Çfarë duhet të bëni në rast të pickimit të akrepit të verdhë?

Është e zakonshme që menjëherë pas kontaktit me një kafshë helmuese, individi ndihet nervoz për moskuptimin e rreziqeve ose si të veprohet përballë tyre. Zbuloni këtu se cilat masa paraprake duhet të merren menjëherë pasi të preket pickimi i akrepit të verdhë.

Ruhu i qetë

Është jashtëzakonisht e kuptueshme që viktima e një pickimi bëhet në ankth, e stresuar dhe e shqetësuar për të mundshmen rreziqet që i atribuohen këtij aksidenti. Prandaj, rekomandimi i parë për njëkontrollin e hyrjes së këtyre kafshëve në shtëpi. Gjatë dimrit është e zakonshme që akrepat të qëndrojnë në pusetat dhe tubacionet e kanalizimeve, në përgjithësi këto janë hapësira të mbushura me buburreca.

Nëpërmjet tubit akrepi mund të arrijë në një vendbanim, prandaj është jashtëzakonisht i rëndësishëm për të mbajtur gjithmonë afër lavamanit dhe kanalizimet e banjës.

Mos i trembni hardhucat dhe bretkosat e oborrit

Ajo që lehtëson përhapjen e specieve të akrepit në mjediset urbane është mungesa e grabitqarëve natyrorë. Prandaj, nuk duhet luftuar prania e hardhucave dhe bretkosave në oborrin e shtëpisë. Prania e këtyre kafshëve ndihmon në kontrollin e popullatës së akrepave, dhe në këtë mënyrë shmang mungesën e kontrollit që mund të jetë rrezik për shëndetin dhe cilësinë e jetës së njerëzve.

Gjithashtu vëzhgoni tokën rreth shtëpisë tuaj

Edhe nëse shtëpia juaj është e pastër dhe pa mbeturina që mund të strehojnë akrepa, është e mundur që ata të migrojnë nga hapësira të tjera afër në banesën tuaj.

Prandaj, vëzhgoni tokën përreth shtëpisë tuaj, vendet me shumë mbeturina dhe mbeturina, ku ka një infektim të pakontrolluar të insekteve si buburrecat, kriketat dhe qeniet e tjera që bëjnë pjesë në dietën e akrepit. Nëse ka shenja të pranisë së akrepave pranë, shmangni vendin dhe kontaktoni mbikëqyrjen shëndetësore.

Tani ju e dini se si të shmangni dhe trajtoni pickimin e akrepit të verdhë

Siç e pamë në këtë artikull, pickimi i akrepit të verdhë në vetvete zakonisht nuk është fatal. Megjithatë, kujdesi i duhur mund të shmangë komplikimet dhe të zvogëlojë në mënyrë drastike rrezikun e traumës së përhershme.

Shmangia e hapësirave me mbeturina dhe papastërti sigurisht që mund t'ju ndihmojë të shmangni problemet me këtë kafshë, por gjithashtu mos harroni të mbani kanalet e kanalizimeve në lavamanet dhe banjat jane gjithmone te mbuluara mire.

Vlen te theksohet se ne rast pickimi te akrepit te verdhe duhet te kerkohet nje njesi shendetesore prane ne menyre qe analiza e demtimit te behet nga nje shendetesor. profesionale.shëndeti që do të vlerësojë dëmin dhe do të përshkruajë trajtimin e duhur.

personi që sapo është pickuar, duhet të marrë frymë thellë dhe të qëndrojë i qetë.

Qetësia duhet të ruhet sepse stresi, ankthi dhe shqetësimi mund të përfundojnë duke shkaktuar reagime më intensive, përshpejtim të rrahjeve të zemrës, të cilat kështu, në mënyrë progresive, kontribuojnë në Sëmundja dhe përhapja e helmit përmes qarkullimit të gjakut.

Lajeni zonën me ujë dhe sapun

Gjeni një vend me ujë të pastër dhe sapun dhe lani me kujdes vendin e pickimit. Kjo duhet bërë për të parandaluar hyrjen e mbetjeve të helmit që mund të kenë mbetur në sipërfaqen e lëkurës së viktimës.

Përveç kësaj, një hapje në lëkurë mund të jetë një portë për organizmat e tjerë oportunistë, si p.sh. bakteret, të cilat mund të intensifikojnë zhvillimin e simptomave ose zhvillimin e sëmundjeve shtesë. Është e rëndësishme jo vetëm të pastroni zonën, por ta mbani atë të pastër derisa zona të jetë shëruar siç duhet.

Përpiquni të ngrini vendin e pickimit

Rekomandohet që individi të kërkojë një vend ku mund të shtrihet, në pushim. Pas kësaj, për të shmangur edemën, viktima duhet të ngrejë vendin e kafshimit në një lartësi më të lartë se pjesa tjetër e trupit. Për shembull, nëse kafshimi ishte në gju, rekomandohet të mbani këmbën të ngritur.

Mbajtja e vendit të pickimit të ngritur do të vonojë efektin dhe qarkullimin e helmit duke penguar intensitetin e kafshimit.Qarkullimi i gjakut. Kjo gjithashtu do të ngadalësojë vdekjen e indeve të prekura. Nëse viktima ndjen të vjella, ai duhet të kthehet në anën e tij në mënyrë që të vjellat të rrjedhin dhe kështu të shmanget asfiksia.

Vendosni një kompresë me ujë të nxehtë

Për të lehtësuar dhimbjen, rekomandohet që në zonën e pickimit të aplikohet një kompresë e pastër me ujë të ngrohtë. Lehtësuesit e dhimbjeve si dipironi dhe ibuprofeni gjithashtu mund të jepen nëse përshkruhen nga mjeku. Kompresa e nxehtë vepron duke zgjeruar enët të cilat, kur relaksohen, marrin një rrjedhje më të madhe gjaku, duke lehtësuar dhimbjet dhe mavijosjet e muskujve.

Pini shumë ujë

Siguroni ruajtjen e qelizave të shëndetshme në këtë procesi është thelbësor. Reagimet e shkaktuara nga pickimi i akrepit të verdhë janë në thelb stimulimi i humbjes së lëngjeve të trupit nëpërmjet të vjellave dhe djersitjes së tepërt. Këto reagime mund të përkeqësojnë situatën duke kontribuar që përdoruesi të arrijë një gjendje dehidrimi.

Dehidratimi, përveç intensifikimit të simptomave të zakonshme, mund të shkaktojë simptoma të reja si dhimbje koke, ndjesi djegieje, dështim të veshkave, tharje të gojës dhe syve. të tjerat më shumë. Prandaj, për të pasur një trajtim të suksesshëm, është jashtëzakonisht e rëndësishme që viktima të jetë dhe të mbetet shumë mirë e hidratuar gjatë gjithë procesit.

Shmangni çdo përpjekje

Është jashtëzakonisht e rëndësishme që viktima epickimi mbetet i shtrirë, i qetë dhe i qetë. Nëse është e nevojshme të lëvizni, individi nuk duhet ta bëjë këtë me mjetet e veta, veçanërisht nëse lëvizja përfshin lëvizjen e gjymtyrës së prekur.

Edhe lëvizjet e lehta dhe të moderuara mund të rrisin rrjedhjen e gjakut në zonën e kafshimit. Kjo kontribuon në përhapjen e helmit dhe përkeqësimin progresiv të gjendjes dhe simptomave të paraqitura, prandaj rekomandohet pushim i plotë. Ngritja e peshave, lëvizjet që kërkojnë forcë intensive ose që janë të përsëritura duhet të shmangen plotësisht.

Gjeni spitalin më të afërt

Për trajtimin e duhur të pickimit të akrepit, viktima duhet të kërkojë qendrën mjekësore më të afërt të njësisë. në shtëpinë tuaj. Pas konsultimit me mjekun do të vlerësohet nëse rasti i viktimës është i lehtë, mesatar apo i rëndë.

Në situatat kur rasti vlerësohet si i moderuar, i rëndë ose nëse viktima është më e re se tre vjeç, zakonisht ka indikacione për përdorimin e serumit antiskorpion, i disponueshëm dhe i shpërndarë falas nga Sistemi i Unifikuar Shëndetësor (SUS).

Çfarë nuk duhet bërë në rast të pickimit të akrepit të verdhë?

Po aq e rëndësishme sa çfarë të bëni, është të dini se çfarë të mos bëni, pasi disa veprime të ndërmarra në këtë situatë mund të intensifikojnë simptomat dhe të stimulojnë një gjendje edhe më të rëndë që mund të rrezikojë edhe jetën e individit. rrezik

Prekme një dorë të pistë

Prekja e plagës së shkaktuar nga pickimi pa aplikuar më parë higjienën e duhur të duarve ose në vend, mund ta komplikojë më tej situatën. Kjo sepse organizmat që mund të jenë të pranishëm në duar të pista, si bakteret, mikrobet dhe viruset, janë pushtues të mundshëm që mund të intensifikojnë dhe ta përkeqësojnë situatën edhe më shumë.

Rekomandohet që si vendi ashtu edhe të gjithë gjërat që vijnë në kontakt me rajonin dhe rrethinën e tij sterilizohen në mënyrë adekuate. Për këtë rekomandohet që uji me sapun ose alkool të përdoret për higjienën e duhur dhe sigurinë e viktimës.

Lidhja ose bërja e një turiku

Disa njerëz mund të mendojnë se parandalimi i plotë i rrjedhjes së gjakut do ndihmojnë në parandalimin e përhapjes së helmit, dhe rrjedhimisht disa komplikime. Megjithatë, vlen të theksohet se lidhja apo bërja e një turi nuk do të parandalojë përhapjen e helmit në trup dhe as nuk do të ndihmojë në përmirësimin e gjendjes klinike të pacientit.

Përkundrazi, përveçse nuk parandalon përhapja e vazhdueshme e helmit, mungesa e oksigjenimit e shkaktuar nga mungesa e furnizimit me gjak të zonës dhe përqendrimi i lartë i helmit të “bllokuar” në një zonë të vetme të indeve zakonisht rrit rrezikun e nekrozës, e cila madje mund ta vendosë gjymtyrën në rrezik të amputimi.

Prerja ose shpimi i vendit të pickimit

Është e zakonshme që disa njerëz të mendojnë se prerja ose shpimi iVendi i pickimit për të nxitur gjakun dhe për rrjedhojë, substanca toksike që do të largohet nga organizmi, mund të jetë e dobishme. Por jo plotësisht. Ky veprim nuk do të parandalonte përhapjen e toksinës, megjithatë humbja e gjakut vetëm sa do të komplikonte gjendjen klinike të viktimës, gjë që mund ta bënte edhe më të vështirë trajtimin.

Përveç kësaj, kjo procedurë, nëse kryhet nga një jo -specialist, mund të komprometojë seriozisht jetën e viktimës për shkak të rrezikut të lartë të infektimit nga organizma të tjerë oportunistë ose humbjes së tepërt dhe jashtë kontrollit të gjakut.

Përpjekja për të thithur helmin me gojë

Një tjetër besim shumë i zakonshëm i zakonshëm është se duke bërë një thithje në vendin e pickimit, helmi do të nxirret jashtë trupit. Megjithatë, pasojat e vetme të mundshme në këtë lloj situate është një infeksion i shkaktuar nga bakteret që kolonizojnë natyrshëm indet e gojës së njeriut.

Si e tillë, përpjekja për të thithur toksinat e akrepit me gojën tuaj nuk duhet të jetë një fare mundësi, asnjë shans. Në këtë mënyrë shmangen infeksionet dytësore, të cilat vetëm mund të përkeqësojnë gjendjen klinike të viktimës.

Mbyllja e fashave për mbylljen e vendit

Fasha ose çdo veprim tjetër që izolon dhe mbyt vendin e pickimit. duhet shmangur. Kjo ndodh, pasi mbajtja e vendit të izoluar dhe të mbytur do të nxisë rrjedhimisht përhapjen e baktereve, gjë që përfundon duke favorizuar shfaqjen e infeksioneve dytësore.që mund ta vështirësojë edhe më shumë trajtimin dhe kurimin pa pasoja të aksidentit.

Aplikimi i vajgurit ose substancave të tjera

Është pjesë e kulturës së disa rajoneve të vendit besimi se aplikimi vajguri, pluhuri i kafesë, gjethet dhe madje edhe toka, përveç substancave të tjera, mund të ndihmojnë në një farë mënyre në trajtimin e infeksionit. Asnjë nga këto substanca nuk duhet të administrohet pranë ose mbi plagët e shkaktuara nga pickimet.

Ajo që ekziston në të vërtetë, në këto raste, janë shanset e larta për të zhvilluar infeksione dhe për të theksuar intoksikimin për shkak të pranisë së baktereve ose substancave të panevojshme. që përfundojnë duke u futur në organizëm gjatë kontaktit të elementeve me plagën. Vlen të theksohet se nuk rekomandohet aplikimi i asnjë substance, përveç ujit dhe sapunit, në zonën e pickimit.

Gëlltitja e pijeve alkoolike

Një besim tjetër është se gëlltitja e pijeve alkoolike pije alkoolike mund të ndihmojë në luftimin e toksinës dhe në vonimin e infeksionit, kur, në fakt, është e kundërta. Prania e alkoolit në trup gjatë infeksionit mund të lehtësojë simptoma të tilla si të vjella, djersitje, dehidrim, dhimbje koke, konfuzion mendor, çekuilibër të presionit të gjakut, ndër të tjera.

Intensifikimi i simptomave dhe mundësia e dehidrimit edhe më shumë. intensive janë faktorë që rrisin shanset e zhvillimit kritik të infeksionit dhe pengojnëtrajtim efektiv.

Si të shmangni pickimin e akrepit të verdhë?

Megjithë përshtatjen e lartë të akrepave të verdhë në mjediset urbane, sjelljet e tyre janë të parashikueshme dhe të përsëritura. Ndiqni dhe mësoni si të shmangni kontaktin dhe pickimin helmues të kësaj kafshe.

Shiko gjithashtu: A ha macja juaj buburreca? Njihuni me rrezikun dhe këshillat për të shmangur!

Mbajeni shtëpinë dhe oborrin tuaj të pastër

Një nga ushqimet kryesore që janë pjesë e dietës së akrepave janë buburrecat. Mbajtja e shtëpisë të pastër nga elementët që tërheqin buburrecat do të ndihmojë në parandalimin e qëndrimit të akrepit në shtëpi në kërkim të ushqimit.

Shiko gjithashtu: Kali më i madh në botë: Njihuni me 15 raca që bëjnë përshtypje!

Akrepat janë të natës dhe në përgjithësi fshihen në vende ku rrezet e diellit nuk arrijnë. Me këtë, shmangia e grumbullimit të mbeturinave dhe mbeturinave rreth shtëpisë dhe oborrit të shtëpisë do ta bëjë kafshën të kërkojë ambiente të tjera që i përshtaten preferencave të saj.

Mos e vendosni dorën në vrima apo të çara

Duke pasur të vetëdijshëm se akrepat kërkojnë vende të izoluara për t'u fshehur, është e nevojshme të keni kujdes nëse ka nevojë të trajtoni objektet që futen në këto vende.

Duhet të shmangni futjen e duarve ose këmbëve në vrima ose të çara, veçanërisht nëse janë të errëta. Nëse është e nevojshme, fillimisht duhet të hiqni elementët që mbulojnë vrimën ose të çarën, të kontrolloni që të mos ketë akrepa dhe më pas të bëni gjithçka që është e nevojshme.

Vishni këpucë dhe doreza në vende të rrezikshme

Në mjedise tëme rrezik të lartë si oborret e shtëpisë, zona me shumë mbeturina ose mbeturina, mjedise të errëta, të hapura ose mjedise të infektuara me buburreca, ose qenie të tjera që janë pjesë e dietës së akrepit dhe në vendet ku ndodhin sulme të përsëritura të akrepit, individi duhet të hyjë. duke përdorur materialet e duhura të sigurisë.

Këpucët (mundësisht çizmet) dhe dorezat konsiderohen si materiale sigurie thelbësore. Megjithatë, nëse individi nuk është specialist, kontakti me vrimat dhe të çarat duhet të shmanget në këto vende për shkak të rrezikut të lartë të kafshimit të zonave të pambrojtura, si krahët dhe këmbët.

Inspektoni veshjet dhe këpucët përpara se t'i vishni ato

Shumë aksidente që përfshijnë pickimin e akrepit ndodhin kur viktima përpiqet të veshë këpucë ose rroba që nuk janë kontrolluar siç duhet. Për shkak se janë hapësira të errëta, të vogla dhe të mbyllura, akrepat mund të zgjedhin instinktivisht të fshihen në dollapët dhe raftet e këpucëve.

Prandaj, ka pak kujdes kur trajtoni, vishni ose vishni sendet që ndodhen brenda këtyre hapësirave. Rekomandohet që veshja të inspektohet me kujdes përpara përdorimit. Rrobat duhet të hapen dhe kontrollohen. Këpucët mund të inspektohen nga një distancë e sigurt me ndihmën e një elektrik dore.

Përdorni ekrane në dritare dhe kanalizime

Përdorimi i ekraneve në dritare dhe kanalizime është efikas në
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.