Çfarë është një akuarium jumbo? Modele peshku dhe akuariumi!

Çfarë është një akuarium jumbo? Modele peshku dhe akuariumi!
Wesley Wilkerson

Akuariumi Jumbo: gjithçka që duhet të dini për të filluar

Një sfidë për adhuruesit e peshkut, akuariumi jumbo ka fituar shumë fansa. Akuarizmi shkon përtej krijimit të një hapësire të thjeshtë për peshqit. Është krijimi dhe mirëmbajtja e një ekosistemi të favorshëm për mirëqenien e peshqve dhe kafshëve të tjera detare. Në rastin e akuariumit jumbo, i gjithë ndërtimi i këtij ekosistemi bëhet më sfidues dhe më i këndshëm për dashamirët e botës detare.

Veçanërisht për ata që admirojnë peshqit e mëdhenj dekorativë, të cilët mund ta shndërrojnë akuariumin në një vepër të vërtetë të artit. Zbuloni se cilat janë karakteristikat dhe llojet kryesore të peshqve në akuariumin jumbo dhe mësoni se si mund ta filloni tuajin.

Çfarë është mbajtja e peshkut jumbo?

Asgjë më shumë se praktika e ndërtimit të një akuariumi për peshqit jumbo, të cilët janë peshq më të mëdhenj se 20 cm. Është një lloj hobi që kërkon shumë kujdes, sepse duke qenë se keni të bëni me peshq të mëdhenj, është e nevojshme të mendoni për madhësinë, ushqimin, filtrimin, ndër të tjera.

Modelet dhe madhësia e kërkuar e akuariumit

Si u përmend më herët, ky akuarium do të strehojë peshq më të mëdhenj se 20 cm, domethënë do të nevojitet një hapësirë ​​më e madhe që ata të zhvillohen. Ideali është 2 m x 0.7 m x 0.7 m, përkatësisht gjatësia, gjerësia dhe lartësia. Duket shumë e madhe, por është e përshtatshme për madhësinë e specieve që do të banojnë në tësytë. Ky peshk i zi mund të arrijë 50 cm dhe jeton rreth 8 vjet.

Cuvier's Bichir

The Cuvier's Bichir shkon me shumë emra si Grey Bichir dhe Senegal Bichir. Ky peshk në formë gjarpri i përket familjes Polypteridae dhe mund të gjendet në shumë vende të kontinentit afrikan.

Jetëgjatësia e tij është shumë e lartë, duke arritur më shumë se 20 vjet. Bichir-de-cuvier mund të arrijë 45 cm, dhe është një peshk shumë paqësor, duke e bërë atë një zgjedhje të mirë për akuariumet e komunitetit. Gjithsesi duhet vendosur në një ambient me peshq të qetë me të njëjtën madhësi ose më të madh se ai, në mënyrë që të mos bëhet pre e tij.

Oscar Tiger Fish

Tigri Oscar është një peshk shumë i admiruar nga akuaristët në të gjithë botën, duke qenë një tjetër anëtar i familjes Cichlidae. Bukuria e saj i magjeps të gjithë, por zakonisht edukohet nga aquaristë më profesionistë për shkak të sjelljes së saj të vështirë. Është një peshk agresiv dhe territorial, ndaj duhet pasur kujdes në zgjedhjen e bashkëshortëve.

Me njolla të çrregullta të zeza dhe portokalli, Oscari Tigre mund të arrijë deri në 30 cm. Ai e ka origjinën nga Amerika e Jugut dhe mund të gjendet në vende si Kolumbia, Guiana Franceze, Peruja dhe madje edhe në lumin Amazon, këtu në Brazil.

Açu Jacundá

E gjetur në Amerikën e Jugut, Açu Jacundá, gjithashtu një anëtar i familjes Cichlidae, mund të arrijë deri në 40 cm dhejetojnë më shumë se 10 vjet. Ky peshk ka një sjellje shumë të vështirë pasi mund të jetë shumë agresiv. Idealja është ta mbash me peshq të tjerë territorialë dhe agresivë, mundësisht të së njëjtës madhësi ose më të madh

Acará Discus

Mund të gjendet një peshk tjetër i familjes Cichlidae, Acará Discus në Amerikën e Jugut, kryesisht në pellgun e Amazonës. Me aftësinë për të jetuar për rreth 8 vjet ose më shumë, Acará Discus shumëngjyrëshe mund të arrijë deri në 25 cm, më i zakonshmi është 15 cm.

Disku i Acará është një peshk shumë paqësor, por është gjithashtu i shoqërueshëm . Kjo do të thotë se ai jeton në grupe të vogla me një hierarki të fortë, kështu që kur e futni atë në akuarium është e rëndësishme të vendosni më shumë se 5 prej tyre. Gjithashtu, nuk mund të vendoset me peshq të tjerë agresivë, pasi mund të lëndohet.

Labeo Bicolor

Labeo Bicolor njihet gjithashtu si peshkaqeni dyngjyrësh ose peshkaqeni me bisht të kuq dhe i përket familjes Cyprinidae. Ky peshk është me origjinë nga Azia, megjithatë, ai konsiderohet i zhdukur në natyrë, duke u edukuar në robëri për të ruajtur speciet.

Ky peshk është relativisht i vogël në krahasim me peshqit e tjerë jumbo. Është rreth 10 cm dhe mund të arrijë deri në 15 cm. Labeo Bicolor është një peshk paqësor, megjithatë duhet kushtuar vëmendje, sepse kur bëhet fjalë për peshq të së njëjtës specie, ai është territorial dhe agresiv

Shiko gjithashtu: Çfarë ha cockatiel? Shihni ushqimin më të mirë për kokat

Akuariumi Jumbo: i dashuri i ri iDashamirët e peshkut

Ky akuarium i bukur dhe kompleks ka magjepsur të gjithë. Përveçse është një hobi argëtues, është edhe një dekorim i mrekullueshëm për shtëpinë apo biznesin tuaj. Për të filluar zhvillimin e një akuariumi jumbo, është e rëndësishme të studioni jo vetëm speciet e peshqve, por edhe strukturën e akuariumit tuaj, llojin e ushqimit të peshkut, filtrat e duhur dhe llojet e substratit.

Të dini të gjitha. kjo është e rëndësishme jo vetëm për të bërë një punë të kryer mirë, por edhe për të ditur se sa do të shpenzoni dhe nëse jeni të gatshëm ta bëni këtë. Akuariumi jumbo është diçka unike dhe e vlefshme dhe për këtë arsye ia vlen!

Shiko gjithashtu: Harlequin Dachshund: origjina, karakteristikat, çmimi dhe më shumë!akuariumi.

Dallimet kryesore midis akuariumit jumbo dhe atij të zakonshëm

Për shkak të madhësisë së tij, akuariumi duhet të planifikohet me kujdes nga ata që e dëshirojnë atë. Dimensionet e tij janë të mëdha dhe mund të mbajë deri në 300 litra ose më shumë, në varësi të madhësisë. Akuariumi jumbo kërkon gjithashtu një gjendje të mirë financiare nga personi përgjegjës, pasi ai do të duhet t'i përkushtohet ruajtjes së një mjedisi të favorshëm për peshqit që do të jetojnë atje.

Një tjetër ndryshim interesant midis akuariumit jumbo dhe e zakonshme është ndërveprimi që mund të merrni. Peshqit në përgjithësi nuk ndërveprojnë shumë rreth akuariumit me vëzhguesit e tyre. Megjithatë, peshqit e mëdhenj kanë tendencë të ofrojnë një ndërveprim më të madh, diçka që tërheq vëmendjen e atyre që janë të interesuar për kafshët ujore.

Si të filloni me akuariumet e egër

Për ata që janë të interesuar të mbajnë nga këta peshq të mëdhenj, akuariumet jumbo kërkojnë shumë përgatitje, veçanërisht për sa i përket hapësirës. Për ta nisur atë, duhet të dini disa informacione thelbësore në mënyrë që të mos gaboni në ndërtimin dhe dekorimin e tij

Struktura e nevojshme për të montuar një akuarium jumbo

Siç u përmend më parë, pika kryesore në ndërtim e një akuariumi jumbo është që të ketë hapësirë ​​adekuate për ta ndarë atë. Përveç kësaj, është e nevojshme të respektoni masat e përmendura tashmë, ose edhe të rritni nëse është e nevojshme.

Nëse dëshironi të investoni në një akuarium jumbo, është e rëndësishme të dini se do të duhet të jeni të përgatitur financiarisht, pasi ka shumëkujdesin që duhet të ketë. Dhe, duke qenë se do të strehojë peshq të mëdhenj, është e rëndësishme të rezervoni një hapësirë ​​të madhe dhe të përshtatshme për të.

Bimët për një akuarium jumbo

Për të futur bimë në një akuarium jumbo është e nevojshme të kushtojini vëmendje të madhe. Disa nga peshqit që do të banojnë në akuariumin jumbo ushqehen me bimë, domethënë objekti juaj dekorativ mund të përfundojë duke u shkatërruar nga vetë banorët. Për këtë arsye, duhet të mendoni mirë nëse ia vlen të futni bimë në akuarium.

Përveç kësaj, një akuarium me shumë bimë duhet të injektojë dioksid karboni, diçka që nuk i përshtatet akuariumit jumbo, pasi ai nuk funksionon mirë me CO². Prandaj, numri i bimëve duhet të reduktohet.

Filtrimi dhe ndriçimi janë të domosdoshëm

Akuariumi jumbo ka nevojë për një kujdes të veçantë si filtrimi dhe ndriçimi adekuat. Peshqit jumbo janë të ndryshëm nga ata që gjenden në shumicën e akuariumeve të shtëpisë, pasi janë të mëdhenj dhe trajtimi i tyre kërkon më shumë vëmendje.

Për shkak të vëllimit të madh të defekimit, idealja për këtë lloj akuariumi është përdorimi i filtrit Sump. , që përkthehet do të thotë "pusull sanitar". Në shumicën e rasteve, ai ndodhet në fund të akuariumit dhe rekomandohet sepse uji kalon nëpër disa faza përpara se të kthehet dhe mirëmbajtja e tij është e lehtë.

Llojet e vendosura në akuariumin jumbo duhet të të zgjidhen dhe të vëzhgohen me shumë kujdes. Andriçimi luan një rol themelor në rutinat e këtyre peshqve. Disa jetojnë në sipërfaqe dhe janë mësuar me ndriçim më të fortë, ndryshe nga ata që jetojnë në fund të akuariumit. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të studioni zakonet e peshkut tuaj dhe të zbuloni ndriçimin e duhur, përndryshe peshku mund të jetë nën stres intensiv dhe të mos hajë siç duhet.

Zgjedhja e peshkut

Një pikë tjetër e rëndësishme Çfarë janë krijuesit e rinj të këtij lloji të akuariumit duhet t'i kushtohet vëmendje është zgjedhja e peshkut. Janë të panumërta specie të bukura dhe interesante që do të tërheqin vëmendjen tuaj. Megjithatë, është e rëndësishme të studiohet se cilat specie janë të pajtueshme me njëri-tjetrin, në mënyrë që njëri peshk të mos sulmojë tjetrin.

Ka strategji për të ndihmuar peshqit të mbajnë një distancë të caktuar ose të shmangin kontaktin ballor. Megjithatë, gjëja më e rekomanduar është të zgjidhni saktë peshqit që kanë një marrëdhënie të mirë.

Kujdes i veçantë për një akuarium jumbo

Ka disa lloje peshqish që mund të rriten në një jumbo akuariumi. Ata mund të pëlqejnë si ujin sipërfaqësor ashtu edhe atë më të thellë, mund të vijnë edhe nga uji i freskët dhe i kripur. Ideali është të mos vendosni peshq me zakone shumë të ndryshme, në mënyrë që të jetë më e lehtë të krijohet një habitat i favorshëm.

Njohja e dietës së duhur është thelbësore

Shumica e peshqve të egër janë mishngrënës, kështu që zakonisht nëseushqehen me peshq të vegjël dhe kafshë të tjera si karkaleca. Megjithatë, kur është jashtë habitatit të tij natyror, mund të ushqehet me racione specifike. Disa peshq ushqehen në fund të akuariumit, të tjerët në mes. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje.

Një mënyrë tjetër për të balancuar dietën e këtyre gjigantëve është t'u siguroni atyre ushqim dhe mish të gjallë. Mund të jenë krustace apo edhe peshq të vegjël për shembull. Por duhet t'i kushtohet vëmendje dhe të balancohet mirë me arsyen, në mënyrë që këtyre qenieve detare të mos u mungojnë lëndët ushqyese. Një mënyrë tjetër për t'i ushqyer ato është t'i ushqeni gjoksin e pulës të prerë në kubikë ose lloje të tjera mishi.

Si të shmangni zënkat mes peshqve jumbo

Shumica e peshqve jumbo janë territorialë. Së shpejti, ka shumë të ngjarë që ata të përfundojnë duke u grindur në akuarium dhe duke plagosur njëri-tjetrin. Për të parandaluar që kjo të ndodhë, ka disa këshilla që mund t'i zbatoni në akuariumin tuaj.

Përveç zgjedhjes së specieve të përputhshme, mund të merrni një çantë dhe një gur dhe të vendosni një mjet shpërqendrimi për to. Përveç analizës se cilët peshq janë të pajtueshëm dhe cilët jo, duhet t'i kushtoni vëmendje edhe zakoneve të tyre, veçanërisht zakoneve të tyre të të ngrënit. Duke bashkuar, për shembull, dy peshq me zakonet e të ushqyerit njërin në sipërfaqe dhe tjetrin në fund, do t'ju duhet të siguroni dy ushqime të ndryshme.

Llojet e peshqve për akuariume jumbo

Si u përmend më herët, ka disallojet e peshqve të mëdhenj që mund të banojnë në akuariumin jumbo. Gjëja më e rëndësishme është të kërkoni peshq me karakteristika dhe zakone të ngjashme, në mënyrë që akuariumi juaj jo vetëm të duket bukur, por edhe të sigurojë një mjedis të shëndetshëm për kafshët detare. Njihuni me disa lloje të shkëlqyera peshqish për t'u vendosur në akuariumin tuaj jumbo.

Acará Jóia

Me origjinë nga kontinenti afrikan, Aracajá Jóia është një anëtar i familjes së madhe të Cichlids. Ai është një peshk relativisht i vogël në krahasim me peshqit e tjerë jumbo, që arrin 13 cm deri në 15 cm në moshë madhore.

Aracajá Joia, e cila aktualisht mund të gjendet në pellgjet ujëmbledhëse afrikane, ka një jetëgjatësi prej rreth 5 vjetësh. Është një peshk me temperament, ndaj është e rëndësishme që të ketë pengesa të caktuara, si për shembull vende të fshehta, për të reduktuar agresivitetin e tij.

Aruanã

Ky peshk, me trup të zgjatur dhe gojë të madhe, i përket familjes Osteoglossidae dhe mund të gjendet në pellgun e Amazonës dhe në Tocantins-Araguaia. Një nga karakteristikat kryesore të tij janë luspat e mëdha, të cilat gjatë sezonit të riprodhimit marrin një ngjyrë të kuqërremtë.

Arowana, e cila është një peshk mishngrënës dhe ka aftësinë të marrë frymë nga uji, mund të arrijë deri në 1 metër i gjatë dhe mund të arrijë deri në 5 kg në robëri. Ky peshk është shumë i famshëm në të gjithë botën. Për popullin kinez konsiderohet një simbol i paqes, fatit dhe prosperitetit, si dhekanë edhe shumë legjenda indigjene për të.

Cascudo Leopard

Origjinal nga pellgu i Amazonës, ky peshk i bukur është shumë i urtë dhe i dobishëm për akuariumin tuaj jumbo. Një anëtar i familjes Loricariidae, ky peshk pëlqen të largojë algat nga zhavorri, qelqi, bimët dhe trungjet, diçka shumë e dobishme për të mbajtur akuariumin tuaj më të pastër.

Leopardi i këndshëm mund të arrijë deri në 45 cm në jetën e rritur dhe pritshmëria e jetës së tij është rreth 12 vjet. Përveç kësaj, ky peshk i bukur nuk është i dhunshëm dhe ka bashkëjetesë të mirë, ndaj është një blerje e shkëlqyer.

Jacaré Mouth Fish

I gjetur në Amerikën e Veriut dhe Qendrore, Peshku Alligator Mouth është i njohur gjithashtu si Peshku me gjilpërë dhe ose Gar. Që i përkasin familjes Lepisoteidae, ato klasifikohen në dy gjini: Lepisosteus dhe Atractosteus. Dallimi kryesor midis tyre është madhësia, Atractosteus është më i vogli, që arrin deri në 90 cm, megjithëse më i zakonshmi është 60 cm.

Boca de Jacaré është një peshk paqësor dhe rrjedhimisht me bashkëjetesë të mirë. . Ky peshk mishngrënës ka si karakteristikë kryesore gojën e tij shumë të ngjashme me atë të aligatorit dhe prandaj njihet me këtë emër. Përveç kësaj, ai thith edhe ajrin atmosferik, gjë që e bën atë më rezistent ndaj ujit të ndotur.

Ciklid Jaguar

I gjetur në Amerikën Qendrore, ky peshk mishngrënës i përket familjes së madhe Cichlidae dhe ka një gjatësi prej 35 cm deri në 55 cm.jetëgjatësia rreth 8 vjet. Për shkak të sjelljes së tij agresive dhe shumë territoriale, Jaguar Cichlid është një peshk me të cilin është e vështirë të jetosh.

Si rrjedhojë e sjelljes së tij, është e rëndësishme që në akuarium të mos ketë peshk më të vogël se ai, kështu që që të mos bëhen pre. Një këshillë e rëndësishme është se sa më e vogël të jetë hapësira, aq më agresive bëhet, kështu që një akuarium i madh është vendimtar për një bashkëjetesë të mirë

Yellow Tucunaré

The Yellow Tucurané, gjithashtu një anëtar i Familja Cichlidae, gjendet në pellgjet e Amazonës, Araguaia-Tocantins dhe në disa liqene në Pantanal. Ky peshk është më i njohuri nga llojet e ndryshme Tucurané që ekzistojnë për shkak të ngjyrës së verdhë të bukur dhe të gjallë të pranishme në pendët dhe luspat e tij.

Ky peshk i madh mund të arrijë deri në 1 m, por më i zakonshmi është të qëndroni midis 30 cm dhe 50 cm, me peshë deri në 8 kg. Tucurané Amarelo është shumë territorial dhe gjuetar, ndaj duhet pasur kujdes kur vendoset në një akuarium me peshq të caktuar.

Terrori i gjelbër

Me origjinë nga Amerika e Jugut, Terrori i Gjelbër, një anëtar i familjes Cichlidae, mund të gjendet nga brigjet e Paqësorit të Ekuadorit deri në lumin Tumbes në Peru. Një nga karakteristikat kryesore të tij është ngjyrosja intensive dhe e gjallë në tonalitetet e gjelbra të përziera me tonet më të kaltërosh. Terrori i Gjelbër mund të jetë 30 cm dhe jetëgjatësia e tij është 8 vjet.

Aofutni Green Terror në akuariumin jumbo, është e rëndësishme të zgjidhni mirë speciet e tjera, pasi është një peshk territorial dhe agresiv. Idealja është vendosja e peshqve me të njëjtën madhësi ose më të madhe, dhe nëse është e mundur, anëtarë të së njëjtës familje, për të lehtësuar bashkëjetesën.

Djalli i Kuq

Përkthyer në portugalisht, Djalli i Kuq është një tjetër peshk nga familja e madhe Cichlidae. Ky peshk i bukur mund të gjendet në liqenet e Nikaraguas dhe Managua në Amerikën Qendrore. Ai mund të jetojë për rreth 10 vjet dhe, më i zakonshmi, është 25 cm, ndonjëherë arrin 35 cm.

Një nga karakteristikat kryesore të Djallit të Kuq është agresiviteti i tij ekstrem, gjë që e bën shumë të vështirë jetoj me. Për ta vendosur atë në një akuarium të komunitetit, duhet të ketë të paktën më shumë se 1000 litra. Një këshillë tjetër për të ulur agresivitetin e tyre është futja e pengesave, si objekte dekorative, duke vështirësuar kështu kontaktin me sy.

Ituí-cavalo

Ituí Cavalo, i njohur gjithashtu si Fantazma e Zezë, është një peshk nga familja Apteronotidae që gjendet në të gjithë Amerikën e Jugut. Ky është një peshk i bukur tërësisht i zi, me përjashtim të një njolle të bardhë në kokë që mund të zgjatet deri në bisht.

Një kuriozitet i madh i Ituí Cavalo është se ai përdor një organ elektrik dhe receptorë në të gjithë trup për të gjetur dhe kapur prenë tuaj. Kjo është për shkak se peshku është i verbër për shkak të një lëkure që mbulon sytë.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.