Grerëza e detit: Njihuni me kafshën më helmuese në botë!

Grerëza e detit: Njihuni me kafshën më helmuese në botë!
Wesley Wilkerson

A e njihni kandil deti më helmues në botë?

Grerëza e detit është një kafshë e klasës cnidariane, jovertebrore me simetri radiale. Kandil deti dhe anemonat janë përfaqësuesit e vetëm të këtij klasifikimi. Prandaj, grenza e detit është një kandil deti shumë i rrezikshëm.

Në këtë artikull do të gjeni informacione për këtë qenie të gjallë të frikshme. Grerëzat e detit —ose kandil deti kubik — konsiderohen si një nga kafshët më vdekjeprurëse në botë. A e dini se si ata sulmojnë, apo cilat vende duhet të shmangni për të mos u habitur nga një grenzë deti?

Mësoni tani pak për origjinën dhe karakteristikat e grerëzave të detit. Më poshtë do të gjeni edhe informacione për rëndësinë që ata kanë në natyrë dhe çfarë të bëni nëse shihni se dikush sulmohet nga njëri prej tyre.

Karakteristikat e grenzës së detit

Kështu -të quajtura grerëza deti deti janë qenie interesante nga pikëpamja biologjike. Edhe pse të vogla, ato mund të vrasin një të rritur në pak çaste. Mësoni më shumë për origjinën, zakonet dhe dietën e grerëzave të detit më poshtë.

Origjina dhe emri shkencor

Të ashtuquajturat grerëza të detit janë kafshë të veçanta që, megjithëse kanë një strukturë në dukje të thjeshtë, intrigojnë studiuesit e jetës detare. Lexoni më shumë për këtë cnidarian interesant tani e tutje!

Grerëza e detit (Chironex Fleckeri) është një lloj kandili deti shumë vdekjeprurës,Konsiderohet si një nga kafshët më të frikshme në botë. Emri i tij shkencor është një haraç për toksikologun Dr. Hugo Flecker. Ai e identifikoi këtë lloj kandili deti pas një sulmi që e çoi viktimën në vdekje në vitin 1955. Termi "chironex" përcakton diçka si një dorë vrasëse.

Karakteristikat vizuale

Si kalon pa u vënë re një qenie kaq e rrezikshme? Kjo është për shkak se grenza e detit është transparente dhe, në këtë mënyrë, trupi i saj bëhet pothuajse i padukshëm në ujëra. Nuanca e saj paksa blu përzihet me ngjyrën e detit. Prania e tij, pra, është e heshtur, duke bërë që të vërehet pas dhimbjeve të forta në lëkurën e viktimës.

Grerëza e detit nuk ka tru, por ka sy të shumtë. Tentakulat e saj janë deri në 5 metra të gjata që gjuajnë substanca helmuese. Ndryshe nga kafshët e tjera, sytë e tyre janë në çifte, të shtrirë për të ofruar një pamje të gjerë të dyshemesë së detit.

Habbitati natyror dhe shpërndarja gjeografike

Shumë studiues ia atribuojnë praninë e grerëzave të detit rajon nga Australia. Megjithatë, ajo mund të shihet në rajone të tjera. Ka raporte për kafshën edhe në ujërat afër kontinentit aziatik. E vërteta është se kubozoanët mund të gjenden në të gjithë oqeanet. Për këtë arsye, sulmet ndaj njerëzve në rajone të tjera të planetit nuk mund të përjashtohen.

Të aftë në rajonet tropikale dhe subtropikale, grerëzat e detit mund të shihen edhe nërizoforë, përrenj dhe shkëmbinj nënujorë koralorë me qëllim të kërkimit të riprodhimit. Ndryshe nga besimi popullor, ato nuk qëndrojnë larg bregut të detit.

Ushqyerja

A mund ta imagjinoni se si ushqehet kjo kafshë e veçantë? Grerëzat e detit hanë kryesisht peshq të vegjël dhe krustace. Nëpërmjet sensorëve, ai identifikon gjahun, e mban me tentakulat dhe e fut në gojë. Gjithashtu përmes kësaj zgavër largohen mbetjet pas tretjes.

Vështirë se ndodh e kundërta, sepse kandil deti pothuajse nuk ka grabitqarë, për shkak të helmit. Në këtë mënyrë, vetëm një specie breshkash dhe disa peshq të mëdhenj hanë këto krijesa të rrezikshme.

Zakonet e kandil detit të Paqësorit

Kaduza janë kafshë tipike të Paqësorit që ushqehen me peshq të vegjël, të gjallë në fund të oqeaneve, por që plehërohen në lumenj dhe përrenj. Ata ushqehen gjithashtu me alga, plankton dhe kafshë të tjera.

Shiko gjithashtu: Fraza për macet: mesazhe, tekste dhe shumë dashuri!

Në vende të caktuara, kandil deti është një pjatë e ngrënshme dhe shumë e vlerësuar. Zakonisht, këto qenie notojnë shpejt dhe arrijnë të arrijnë një rreze prej 1 km në më pak se një orë. Ka lloje me ngjyra të ndryshme, dhe disa prej tyre madje kanë fenë e të qenit fluoreshente.

Jetëgjatësia dhe riprodhimi

Gjatë sezonit të riprodhimit, grerëzat e detit kërkojnë ujëra të freskëta për të kryer procesin. Gjatë periudhës së parë, ata hyjnëkërkimi i partnerëve dhe pjellja e vezëve bëhet në këtë mjedis. Prandaj, është një fekondim i jashtëm.

Spermatozoidet dhe vezoret shkrihen në këtë ujë dhe prej atëherë e tutje lind një larvë e quajtur planula. Udhëton nëpër përrua dhe pëson ndryshime, si formimi i polipit, i cili ndryshon derisa bëhet kandil deti.

Sapo arrijnë pjekurinë seksuale, lëvizin nga lumi në det. Ata mund të jetojnë deri në tre muaj në Oqeanin Paqësor dhe Indian.

Informacione të tjera rreth grenzës së detit

Pavarësisht se njihet si një kandil deti vdekjeprurës, grenza e detit kontribuon në ekuilibrin të natyrës. Dëshironi të dini se sa e rëndësishme është ajo? Lexoni pak për të më poshtë.

Rëndësia ekologjike

Çdo kafshë ka rëndësi në natyrë. Prandaj, mungesa e saj ka ndikim në të gjitha format e jetës, drejtpërdrejt ose tërthorazi.

Çdo strukturë ka një funksion në ekosistemin e Tokës. Duke hequr ekzistencën e tij, ka të ngjarë që të ketë një çekuilibër në sasinë e qenieve të tjera të gjalla. Në rastin e kandil deti, mund të ketë një rritje të konsiderueshme të peshqve dhe krustaceve nëse ka një reduktim të papritur në riprodhimin e tyre.

Prandaj nuk është interesante që ka një rënie natyrore ose një faktor klimatik që redukton popullata e kandil deti. grerëzat e detit.

Grabitqarët dhe kërcënimet për speciet

Ndryshimet klimatike, peshkimi i çrregullt dhe ndotja e detitndryshojnë peizazhin e ekosistemit. Shuma e këtyre faktorëve mund të ndikojë në jetën dhe sasinë e ushqimit për grerëzat e detit dhe grabitqarët e tyre.

Ndryshimet e vazhdueshme në klimë dhe kapja e kafshëve të tilla si breshkat karkaleca dhe deti kanë ndikuar në numrin e kandil deti, si ata hanë këto krijesa. Sapo numri i grabitqarëve zvogëlohet, ka një rritje të konsiderueshme në këto kandil deti. Kështu, do të ketë gjithashtu një kërkesë më të madhe për peshq dhe krustace më të vegjël.

Më shumë informacion rreth helmit të tij

Një nga frikërat në lidhje me grerëzën e detit është helmi i tij. Ajo është shumë e rrezikshme sepse mund të vrasë një të rritur në pak minuta. Kjo është për shkak të helmit të tij të nxjerrë sapo prek lëkurën e njeriut. Është një nga reagimet më të shpejta të sulmit në botën e kafshëve.

Ndërsa kandil deti i zakonshëm tashmë shkakton dëme nëpërmjet djegieve, ky lloj i veçantë çliron toksina. Kur gjen qarkullimin e gjakut, ai udhëton nëpër trup nga 2 deri në 5 minuta, duke shkaktuar arrest kardiorespirator.

Si të mbroheni nga një grenzë deti

Grerëza e detit është një lloj kandili deti shumë vdekjeprurëse. Shpëtimtarët që punojnë në rajone të prirura për shfaqjen e këtyre krijesave përdorin çorape mëndafshi.

Një fakt tjetër interesant është përdorimi i një lëngu lehtësisht të aksesueshëm që neutralizon veprimin e thumbuesve—uthulla . Produkti, megjithatë,heq njollat ​​e shkaktuara nga sulmi i grerëzave të detit. Mund të përdoret në kujdesin urgjent.

Viktima duhet gjithashtu t'i nënshtrohet reanimacionit ose masazhit kardiovaskular në mënyrë që të ketë një shans për të mbijetuar. Mos harroni se çdo minutë ndihme është e rëndësishme.

Kuriozitete për grerëzën e detit

Si mundet një kafshë të ketë një strukturë të thjeshtë dhe të ketë kaq frikë në të njëjtën kohë? Njihuni me artificat që ofron natyra për grerëzat e detit që të jenë kaq të shkathët dhe të rrezikshëm.

Ata kanë një numër të pazakontë sysh

Grerëzat e detit janë të vetmet kandil deti që kanë sy. Përveç kësaj, ato nuk janë struktura të zakonshme, si ato të qenieve të tjera të gjalla. Kubozoanët kanë një sistem kompleks vizual të përbërë nga shumë sy. Këto organe kanë lente dhe sensorë që kontribuojnë në ekuilibrin e këtyre qenieve.

Në përgjithësi, një grenzë deti mund të ketë deri në 24 sy në dy lloje strukturash. Dikush zbulon dritën; një tjetër vepron si lente dhe retinë, si te njerëzit

Ata nuk kanë tru

Është e pabesueshme të mendosh se një kafshë (ose më shumë) e shpejtë dhe vdekjeprurëse se një peshkaqen, por me një madhësi dukshëm më të vogël, nuk kanë tru. Grerëzat e detit nuk kanë strukturën komplekse encefalike si kafshët e tjera, dhe megjithatë ato shkaktojnë aq shumë frikë dhe admirim.

Shiko gjithashtu: Tiparet e shqiponjës: personaliteti, rinovimi dhe më shumë

Veprimet e tyre kryhen nëpërmjet impulseve që, nëpërmjet një rrjeti tëtransmetimi, gjenerimi i koordinimit dhe lëvizjes. Sensorët drejtojnë kandil deti dhe japin një sinjal se ushqimi është afër ose se duhet të notojë shpejt për t'i shpëtuar grabitqarëve.

Ata notojnë shumë shpejt

Grerëzat e detit kanë aftësinë për të notuar me shpejtësi. Studimet tregojnë se kubozoanët nuk qëndrojnë në të njëjtin vend, duke ndjekur rrymat e oqeaneve. Kjo do të thotë se ata mund të përshkojnë kilometra në vetëm gjysmë ore.

Kur pushojnë, zakonisht natën, mund të merren me forcë nga rryma. Pavarësisht këtij fakti, ata kursejnë energji edhe duke notuar më ngadalë, me synimin për të investuar në kapjen e gjahut.

Grerëzat e detit: një terror nënujor

Në këtë Në këtë artikull, ju mësoi gjithçka për llojin shumë vdekjeprurës të kandil deti: grerëzën e detit. Ai zbuloi se, pavarësisht formës së tij të thjeshtë, ka shumë sy dhe tentakula të ngjitura në strukturën e tij, përveç se ka aftësinë për të udhëtuar kilometra në një kohë të shkurtër.

Në këtë mënyrë, njerëzit duhet t'i kenë frikë ato. të cilët nuk e kuptojnë praninë e tyre teksa notojnë në lumenj dhe dete. Sidoqoftë, mësuat gjithashtu për mënyrat për t'u mbrojtur nga sulmet nga këto kafshë dhe se si kujdesi urgjent mund të shpëtojë një jetë. Jeta detare tregon edhe një herë se sa ekzotike dhe spektakolare është.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.