Insekti i veshit: shikoni përshkrimin, llojet dhe mënyrën e eliminimit

Insekti i veshit: shikoni përshkrimin, llojet dhe mënyrën e eliminimit
Wesley Wilkerson

A e keni parë insektin e veshit përreth?

Natyra ka kaq shumë lloje kafshësh sa nuk është e pazakontë që ne të shohim një kafshë ose insekt pa pasur asnjë ide se çfarë është. Një shembull i mirë i kësaj është insekti i veshit. Shumë e zakonshme në vende të errëta dhe të lagështa, ju ndoshta keni parë një nga këto dhe thjesht nuk keni ditur se si ta identifikoni atë.

Dhe megjithëse duket e parëndësishme për njerëzit, ky insekt nate ka një rëndësi të madhe ekologjike, duke ndihmuar për të eleminuar dëmtuesit, ai është gjithëngrënës dhe jeton deri në 1 vit.

Në këtë artikull do të flasim pak më shumë për këtë insekt, duke kaluar në veçantitë e tij kryesore, duke treguar pak më shumë për çdo lloj veshi, si dhe duke mësuar se si t'i hiqni ato nga vendet. Le të shkojmë?

Karakteristikat e insektit të veshit

Identifikimi i një insekti veshë kur e shihni një mund të jetë një detyrë e vështirë. Kjo është për shkak se këta artropodë ngatërrohen lehtësisht me llojet e tjera të kafshëve. Prandaj, ne veçojmë disa karakteristika që mund të jenë të rëndësishme kur diferencojmë një insekt veshi.

Karakteristikat fizike

Që quhen edhe dermaptera, këto janë insekte me trup të zgjatur, të ngushtë dhe të rrafshuar. Ngjyra e tyre zakonisht përshkon mes të verdhës, të zezës dhe kafesë. Popullata e rritur e insekteve të veshëve ka antena në nivelin e syve dhe një palë cerci të ngjashme me pincat në anën e pasme.veshët fluturojnë, po. Duke qenë se u pëlqen më shumë të qëndrojnë në sipërfaqe, nuk e përdorin aq shpesh fluturimin, vetëm kur është e nevojshme, për të arritur diku.

Ka grabitqarë

Në zinxhirin ushqimor, insektet e veshëve kanë si grabitqarë kryesorë zogjtë, amfibët, hardhucat, merimangat, lakuriqët e natës dhe insektet e mëdha. Sidoqoftë, gjuetia e një paruke veshi mund të jetë një detyrë e ndërlikuar për këta grabitqarë. Kjo për shkak se ato janë kafshë shumë të vogla që dinë të fshihen në natyrë si askush tjetër.

Tenja e veshit është ekologjikisht e rëndësishme

Një nga avantazhet e mëdha të ekzistencës së tenjës së veshit është se ajo shërben si një ndihmë e madhe për eliminimin e dëmtuesve dhe infektimeve, si në ambiente të mbyllura, ashtu edhe kryesisht në plantacione.

Vitet e fundit, si alternativë ndaj përdorimit të produkteve kimike në plantacione bujqësore, ky lloj kontrolli biologjik është bërë duke fituar shumë hapësirë, gjë që i bën gërshërët gjithnjë e më të nevojshëm.

Edhe pse të frikshme, veshët janë të padëmshëm

Fukat e veshit, të njohura gjithashtu si veshët e veshit ose dermaptera, janë insekte të vogla me përmasa midis 3 dhe 85 mm. Një tipar i tyre i spikatur janë mbylljet në formë pince në pjesën e pasme të trupit. Përveç kësaj, shumica e llojeve të këtyre kafshëve kanë krahë dhe mund të fluturojnë, megjithëse nuk e kanë këtë zakon.

Ngjyra e njëveshi mund të ndryshojë sipas specieve. Bicha-cadela, për shembull, ka një trup kafe të ndezur, ndërsa veshi i zi ka një trup kryesisht kafe të errët, në kufi me të zezën.

Dhe, megjithëse duken shumë të frikshme për shkak të pamjes së tyre , veshët janë të padëmshëm. Nga rruga, ato jo vetëm që janë të padëmshme, por kanë rëndësi të madhe ekologjike dhe mund të ndihmojnë në eliminimin e dëmtuesve. Pra, nëse shihni një insekt të tillë përreth, mos kini frikë!

të trupit.

Insekti i veshit paraqet dimorfizëm seksual. Ky dimorfizëm vërehet kryesisht gjatë vëzhgimit të madhësisë së trupit dhe cercisë, më i thjeshtë dhe më i drejtë tek femrat, ndërsa tek meshkujt mund të kenë forma dhe madhësi të ndryshme.

Madhësia dhe jetëgjatësia

Madhësia e insektit të veshit mund të ndryshojë midis 3 dhe 85 mm. Kjo madhësi shtrihet përgjatë gjatësisë së saj, me një trup mjaft të zgjatur dhe të rrafshuar.

Shiko gjithashtu: Qeni i zonjës: takoni 21 raca elegante dhe luksoze!

Për sa i përket jetëgjatësisë, kjo kafshë zakonisht jeton rreth 1 vit, kur arrin të mbijetojë larg ndërhyrjeve të grabitqarëve ose njerëzve.

Habitati dhe sjellja

Insekti i veshit ka zakone të natës dhe kërkon gjithmonë të qëndrojë në kontakt me sipërfaqet në vende të lagura dhe të errëta, si nën gurë, trungje, dru të lagur apo edhe brenda

Zakonisht, meshkujt e llojeve të veshëve janë shumë agresivë ndaj njëri-tjetrit. Këto modele fillojnë kur prekin pa dashje antenat gjatë lëvizjes. Disa studime kanë treguar madje se këto sjellje agresive mund të jenë një lloj miqësie homoseksuale midis dy meshkujve të specieve të ndryshme.

Ngrënia e paukës së veshit

Zioni i të ngrënit të veshit, i quajtur edhe veshi i veshit, është mjaft i larmishëm. Disa prej tyre ushqehen me artropodë, si milingonat dhe merimangat, dhe të tjerët me bimësi të gjallëkopshte ose plantacione, nxjerrjen e polenit, sporeve dhe pjesëve të bimëve. Ka edhe insekte të këtij lloji që janë detritivorë, pra ushqehen me mbetjet organike të kafshëve të ngordhura.

Një lloj tjetër ushqimi që konsumon ky insekt janë dëmtuesit e bujqësisë, si afidet, marimangat dhe vemjet. tenja.

Riprodhimi dhe cikli i jetës

Para bashkimit, meshkujt zakonisht u shoqërojnë femrave për ditë të tëra derisa ato të jenë gati për t'u riprodhuar. Pas bashkimit, spermatozoa mund të qëndrojë në trupin e femrës për muaj të tërë derisa të ndodhë fekondimi.

Meqenëse ato janë vezore, femrat vendosin vezë të bardha që mund të zgjasin rreth 10 ditë derisa të çelin. Pas çeljes, femra kujdeset për zogun për rreth 40 ditë derisa të arrijë moshën madhore. Faza e të rriturve është më e gjata në ciklin jetësor të veshit, që zgjat rreth 200 ditë. Pas kësaj periudhe, insekti i veshit përfundon ciklin e tij jetësor.

Disa lloje të insekteve të molës së veshit

Në natyrë ekzistojnë disa lloje të insekteve të veshit ose dermaptera, siç quhen edhe ato. Ato dallohen nga disa karakteristika fizike dhe të sjelljes. Në këtë temë, ne do të njohim disa prej tyre, duke kuptuar se cilat karakteristika i dallojnë ato.

Bicha-cadela (Forficula auricularia)

Quajtur zakonisht Bicha-cadela, kjo është një insekt me trup të zgjatur, nëkafe e ndezur në shpinë dhe të verdhë në këmbë dhe krahë. Gjatësia e tyre mund të variojë nga 1 deri në 3 cm.

Meshkujt zakonisht kanë pincë më të harkuar dhe më të fortë se femrat. Ushqimi i tyre është i gjithanshëm, prandaj ata hanë një shumëllojshmëri të gjerë ushqimesh, të tilla si pleshtat, bimësia e gjallë dhe madje edhe kafshët e kalbura.

Perka e veshit me vija (Labidura riparia)

Perka e veshit me vija është një specie që ndryshon duke pasur vija përgjatë trupit. Ngjyra e tij është e ngjashme me tonet e verdha-kafe dhe, si speciet e tjera të insekteve të veshëve, edhe kjo ka cerci në formë pince.

Është një specie që mund të ekzistojë kudo në botë, nga gjetja e habitatit ideal . Madhësia e trupit mund të ndryshojë midis 16 dhe 30 mm. Një kuriozitet interesant për këtë specie dhe ajo që e dallon nga të tjerët është se meshkujt zakonisht kanë 2 penise, të cilët mund të përdoren në të njëjtin proporcion.

Veshi i zi (Euborellia annulipes)

E njohur se ka banuar në Shtetet e Bashkuara që nga viti 1902, veshi i zi është zakonisht kafe e errët, në kufi me të zezën, me një ngjyrë kafe të errët në putrat. Zakonisht ka një gjatësi prej 10 deri në 25 mm. Ndryshe nga speciet e tjera, kjo nuk ka krahë dhe femrat zakonisht janë më të mëdha se meshkujt.

Ashtu si shumica e veshëve të veshëve, veshët e meshkujve priren të jenë më të lakuar se femrat.Përveç kësaj, meshkujt kanë rreth 10 segmente të barkut, ndërsa femrat kanë vetëm 8.

Veshi i plazhit (Anisolabis littorea)

Burimi: //br.pinterest.com

Vendas në Australinë lindore dhe Zelanda e Re, kjo është një specie që gjendet në plazhe, shpesh nën shkëmbinj dhe rrënoja. Zakonisht ka ngjyrë të zezë në bark dhe kafe të çelur në kokë dhe këmbë.

Është specie mishngrënëse që ushqehet me centipedat, mizat dhe izopodët, si morrat. Habitati i tij i preferuar është i kufizuar në vende të errëta. Kur sheh shumë dritë, veshi i plazhit tenton të fshihet.

Prukë deti (Anisolabis maritima)

E quajtur ndryshe edhe veshja e detit, kjo është një specie që i ngjan shumë veshës së plazhit. Zakonisht gjendet pranë vijës bregdetare, por mund të jetojë në shumë vende për sa kohë që ekziston habitati i përshtatshëm.

Kjo veshë besohet të ketë ardhur nga Azia. Mund të jetë nga 2,5 deri në 3 cm dhe ka një ngjyrë trupi gri ose të zezë, me putra të verdha të lehta. Ashtu si veshi i zi, edhe veshja e detit nuk ka krahë. Meshkujt e kësaj specie janë të njohur për të pasur cerci jashtëzakonisht asimetrike dhe shumë të fortë.

Shën Helena e veshëve (Labidura herculeana)

Kjo është një specie e veshëve që është zhdukur nga bota që nga viti 2014. Në të banonte Thesari i Shën HelenësIshulli oqeanik i Shën Helenës, në jug të Oqeanit Atlantik.

Madhësia e tij mund të arrijë deri në 8.4 cm në gjatësi, duke përfshirë edhe rrethimin e tij, i konsideruar si veshja më e madhe në botë. Ngjyra e veshit të Shën Helenës ishte e kuqërremtë në këmbë dhe e zezë ose kafe në trup. Ashtu si disa specie të tjera, edhe ato nuk kishin krahë.

Sipas studiuesve, veshja e Shën Helenas u zhduk për shkak të shkatërrimit të habitateve të saj dhe eliminimit të gjahut të tij, siç është miu. Nuk është parë e gjallë që nga viti 1967.

Si të eliminoni insektin e veshit

Megjithë rëndësinë e tyre në natyrë, veshët janë insekte mjaft të padëshiruar nga qeniet njerëzore. Dhe nëse vuani nga prania e këtyre kafshëve të vogla në shtëpinë tuaj, në këtë artikull do t'ju japim disa këshilla se si t'i eliminoni ato.

Shiko gjithashtu: Çfarë do të thotë të ëndërrosh për një balenë? Not, kërcim, të vdekur dhe më shumë

Përpiquni të eliminoni vendet e fshehura

Siç kemi E thënë tashmë këtu, habitati kryesor i veshëve janë vendet e errëta. Prandaj, nëse vuani nga prania e tyre në shtëpi ose kudo tjetër, hapi i parë është eliminimi i vendeve të fshehta.

Përpiquni të mbuloni dyert, çarjet e vogla midis mobiljeve ose vrimat në dysheme. Këto do të jenë vendet e para ku veshët do të kërkojnë të qëndrojnë. Pra, është e rëndësishme që të gjeni një mënyrë për të çmontuar këto vende të fshehta.

Shmangni akumulimin e lagështirës

Një karakteristikë tjetër e habitatit të veshëve është lagështia.Prandaj, është thelbësore që të mos lejoni që lagështia të grumbullohet në vende, veçanërisht nëse ato janë të errëta.

Për ta bërë këtë, mbani gjithmonë dhomat të ajrosura mirë, duke i lënë dritaret të hapura. Nëse vendi nuk ka shumë dritare, një opsion është të përdorni një dehumidifikues ajri, në mënyrë që të mos lejojë që lagështia të krijohet në mure. Një tjetër mundësi shumë efektive për të parandaluar akumulimin e lagështirës është përdorimi i bojrave hidroizolues, për të parandaluar akumulimin e lagështirës në mure.

Mbani hyrjet të bllokuara

Hapjet e dyerve dhe dritareve janë vende të përsosura për hyrjen e veshëve. Është thelbësore që, veçanërisht gjatë natës, t'i mbani këto boshllëqe të bllokuara nga ndonjë lloj pëlhure ose materiali.

Meqë veshët kanë një zakon natën për të lëvizur përreth, përpiquni të vendosni ekrane në dritare dhe gjithashtu shmangni duke i lënë dyert hapur.të hapura gjatë natës, pasi kjo lehtëson hyrjen e këtij insekti. Dhe, meqenëse ai arrin të futet brenda dhe të fshihet, mund të jetë e vështirë për t'u gjetur.

Nëse, rastësisht, keni ndonjë vrimë në mure ose dysheme, përpiquni t'i mbani ato të mbuluara për të parandaluar veshët nga lënia e vezëve atje.

Përdor solucione shtëpiake

Ka disa zgjidhje shtëpiake për të eliminuar veshët nga brenda shtëpisë. Disa shumë efikase konsistojnë në përdorimin e ujit me detergjent të lëngshëm ose me ujë me sapun. Përveç kësajDuke qenë i thjeshtë për t'u bërë, është një opsion i lirë.

Detergjentët e lëngshëm, si uji me sapun, janë ilaçe që, kur bien në kontakt me ekzoskeletin e insekteve, heqin shtresën mbrojtëse të trupit të tyre, duke i shkaktuar dehidratimin e tyre. derisa të vdesin.

Për ta bërë këtë, mjafton të përgatisni tretësirën dhe ta hidhni në vendet ku zakonisht shihni insektet. Dhe, nëse dëshironi ta përmirësoni më tej ilaçin, mund të shtoni pak uthull, pasi përshpejton procesin e dehidrimit.

Perdorimi i kurtheve

Kurthet jane me shume se zgjidhje perfekte per eliminimin e vesheve. Një nga më efektivet dhe më të famshmit është të lini një kanaçe me vaj në qendër të dhomës. Duhet të jetë një kanaçe vaji, si ato për sardelet ose ushqimin e maceve, e mbushur me çdo lloj vaji.

Lëreni kanaçen në qendër të dhomës gjatë natës, me dritat e fikura. Insektet do të tërhiqen nga era, por do të mbyten në vaj. Një alternativë e mirë është të vendosni vajra esencialë në kanaçe, pasi sërish do t'i japë vendit një erë të veçantë. Përveç këtij kurthi, ka disa të tjera që mund të jenë shumë efektive.

Eliminoni parukat e veshit nga kopshti

Nëse keni një kopsht në oborrin e shtëpisë tuaj, është shumë e rëndësishme që të shmangni veshët atje. Duke bërë këtë, shmangni se me kë hyjnë në shtëpi dhe se ata janë një shqetësim edhe më i madh.

Një zgjidhje për të eliminuar veshët ngakopshti juaj është që të keni grabitqarë natyralë të këtij insekti në kopshtin tuaj. Centipedes janë grabitqarë, të cilët përveçse mbajnë larg paukat e veshit, ndihmojnë edhe në pjalmimin e bimëve, duke e bërë edhe më të bukur kopshtin tuaj.

Disa kuriozitete për insektin e veshit

Tani që tashmë i dini karakteristikat kryesore të të gjitha llojeve të insekteve të veshëve, ne ndajmë disa kuriozitete që mund të jenë interesante. Në këtë temë, do të shihni disa informacione që mund t'ju ndihmojnë të zgjidhni çdo dyshim që keni ende për këtë insekt.

"Kushimi" i molës së veshit nuk është i rrezikshëm

Kushka e veshit ka zakon të sulmojë njerëzit vetëm kur ndihet e kërcënuar. Në këto momente, ai përdor rrethimin e tij si pincë për të shpuar lëkurën e kujtdo që dëshiron të sulmojë. Por mos u shqetësoni, thumbimi i kësaj kafshe nuk është i rrezikshëm, pasi nuk ka asnjë lloj helmi.

Nëse ju ndodh që të pickoheni nga një palë gërshërë, trajtimi duhet të jetë i njëjtë si trajtimi i një gërvishtjeje, me larje të përditshme dhe antiseptik.

Ky insekt ka krahë dhe miza

Siç e përmendëm në përshkrimet e disa veshëve në këtë artikull, shumica e specieve të këtij insekti kanë krahë në pjesën e pasme të trupit. Megjithatë, krahët që ata kanë janë aq të vegjël sa të japin përshtypjen se nuk mund të fluturojnë.

Por e vërteta është se
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.