Kardinali: veçoritë, kënga, çmimi, kujdesi dhe më shumë

Kardinali: veçoritë, kënga, çmimi, kujdesi dhe më shumë
Wesley Wilkerson

Çfarë është një kardinal?

Kardinali është një zog këngëtar me origjinë braziliane. Duke qenë se i përket faunës sonë, nuk mund të mbahet në robëri, përveç nëse autorizohet nga IBAMA. Kardinalët, të shpërndarë në disa lloje, karakterizohen nga ngjyra të gjalla, kështu që ata kanë një tufë të kuqe të ndezur që bie në kontrast me një trup kryesisht të bardhë.

Përveç karakteristikave të tyre fizike, kardinalët tërheqin vëmendjen edhe për këndin e tyre. Meshkujt, në një duet me femrat, këndojnë melodi të gjata e të buta. Zbuloni më shumë detaje rreth ngjyrave dhe këndimit të tyre gjatë këtij artikulli! Për më tepër, përveç njohjes me të, këtu do të mësoni gjithçka që ju nevojitet për të rritur siç duhet një kardinal në shtëpinë tuaj. Gëzuar Lexim!

Karakteristikat e përgjithshme të kardinalit

Në vijim do të mësoni se si të identifikoni saktë një kardinal. Zbuloni se cilat janë karakteristikat e tij kryesore vizuale, çfarë ha kur është në natyrë, si dhe duke ditur habitatin e tij, riprodhimin dhe shumë informacione të tjera.

Karakteristikat vizuale

Kardinalët janë zogj të vegjël me rreth 18 cm të larta që magjepsin të gjithë për këngën e tyre të bukur. Shtyllat e saj kanë një ngjyrë të kuqe të gjallë dhe të bollshme, të kombinuara me të bardhë, gri ose të zezë, në varësi të specieve. Lloji më i popullarizuar i kardinalit ka një trup të bardhë, krahë gri dhe një kokë të kuqe.

Disakeni hapësirën tuaj ekskluzive.

Këtyre zogjve u pëlqen të luajnë, kështu që përveç hapësirës së bollshme, kafazi duhet të përmbajë lodra për zogjtë, një purtekë dhe një fole. Këta aksesorë do ta bëjnë shoqërimin mes zogjve sa më mirë.

Higjiena

Higjiena dhe shëndeti duhet të ecin gjithmonë krah për krah. Në rastin e kardinalit, ushqyesi dhe pirësi duhet të pastrohen periodikisht, në mënyrë që të mos ndikojnë në shëndetin e zogut. Uji duhet të jetë i pastër dhe pirësi duhet të lahet çdo ditë në mënyrë që kafsha të jetë gjithmonë e hidratuar dhe e shëndetshme. Kafazi i kafshës suaj meriton gjithë vëmendjen tuaj.

Shmangni jashtëqitjet dhe mbetjet e ushqimit që të futen në dyshemenë e kafazit. Pastrojeni atë çdo ditë, duke e mbajtur mjedisin të pastër dhe pa çdo lloj elementi infektiv.

Shëndeti i shpendëve

Për ata që kanë zgjedhur të kenë një kafshë shtëpiake që nuk është qen apo mace, është shumë e rëndësishme që të kujdeseni sa më shumë që të jetë e mundur me kafshën tuaj të ndryshme. Kur rriten kafshë të tilla si zogjtë, aq më tepër një specie e egër, është e rëndësishme të ofrohet asistencë e specializuar veterinare.

Ushqyerja, përgatitja e kafazit dhe të gjitha përgatitjet në zonën e shumimit duhet të bëhen në një mënyrë të përshtatshme për të nevoja e specieve që po krijoni. Në rastin e kardinalit, ne kemi parë se kafazi ose kafazi i tij duhet të jetë mjaft i madh për të ruajtur mirëqenien e tij. E gjithë kjo ndërhyn meshëndeti i kafshëve.

Kardinali: një zog me një këngë të bukur

Këtu mund të shikoni gjithçka rreth këtij zog këngëtar të mrekullueshëm. Ne pamë se ka disa lloje kardinalësh të përhapur në të gjithë Brazilin! Me ngjyrat e tij të bollshme dhe këngën e bukur, kardinali tërheq shumë admirues, të cilët fitojnë interesin për ta rritur atë në shtëpi. Është me të vërtetë e mundur të blini zogun e bukur në shtëpi, për sa kohë që e bëni blerjen në mënyrë korrekte, nëpërmjet autorizimit të lëshuar nga IBAMA.

Për më tepër, gjatë leximit të këtij artikulli, ju kontrolluat edhe mënyrën e duhur për të montuar një kafaz për këtë zog të bukur. Nëse doni ta dëgjoni të këndojë më shumë, thjesht merrni një çift, pasi është në sezonin e çiftëzimit që kardinali këndon shumë, në duete. Duke u kujdesur mirë për zogjtë tuaj, ata mund të jetojnë shumë vite, duke kënduar dhe magjepsur shtëpinë tuaj!

speciet kanë të gjithë trupin të kuq ose gri. Madje emri i saj ka lindur për shkak të ngjyrave të saj, të cilat ngjajnë me tonet e rrobave të Kardinalëve të Kishës Katolike.

Ushqimi

Në natyrë, kardinalët ushqehen me drithëra dhe insekte të vogla. Në marrjen e drithërave, kardinalët hanë farat e shpendëve, farat e lulediellit, si dhe perimet dhe frutat. Për të kompletuar dietën e tyre natyrale, këta zogj hanë gjithashtu insekte të tilla si kriket, termitet dhe larvat e krimbit të miellit. Kjo është baza e dietës së tyre kur jetojnë në natyrë.

Shpërndarja dhe habitati

Kardinalët banojnë në Amerikën e Jugut, nga Argjentina në Venezuelë. Në Brazil, këta zogj të bukur gjenden në shtetet e Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Rio Grande do Sul dhe Paraná. Përveç rajoneve Jugore dhe Midperëndimore të Brazilit, kardinali u prezantua në juglindje, kryesisht në shtetin e São Paulo.

Dhe, sot, ka lloje kardinal në të gjithë vendin. Kardinalët nuk migrojnë si zogjtë e tjerë, kështu që ata priren të kalojnë të gjithë vitin në të njëjtin vend. Habitatet e tij të preferuara janë kopshtet, shkurret dhe periferia e pyjeve.

Sjellja

Në përgjithësi, shumica e zogjve këngëtarë formojnë tufa gjatë sezonit të shkrirjes dhe kardinalët nuk bëjnë përjashtim. Ata pëlqejnë të jetojnë në zona orizi, buzë pyjeve dhe në fusha me bimësi të lartë. Kardinali është i qetë dhe i qetë dhe këndimi i tij tërheq shumë vëmendje, ashtu situfa e tij e mrekullueshme.

Është një zog shumë territorial dhe priret të jetë një mbrojtës trim i shtëpisë së tij. Këta zogj nuk pranojnë të ndajnë hapësirën e tyre me ekzemplarë të tjerë të të njëjtit seks. Për shkak të kësaj sjelljeje, kardinalët zakonisht shihen në çifte ose vetëm.

Riprodhimi i shpendëve

Rezultati i riprodhimit të kardinalëve mund të gjenerojë nga 3 deri në 5 vezë me ngjyrë blu-jeshile me njolla të vogla të zeza. Koha që femra është duke inkubuar vezët arrin 12 ditë. Gjatë kësaj periudhe, femrat priren të jenë më agresive. Femra duhet të ndihet rehat dhe të kontrollojë hapësirën e saj.

Në robëri, nëse është e mundur, izoloni anën e kafazit ku ajo është duke gërmuar. Një ekzemplar kardinal mund të jetojë deri në 15 vjet në robëri, për sa kohë që mjedisi është i përshtatshëm, ushqimi është i cilësisë së mirë dhe zogu ka mbikëqyrje veterinare.

Canto do cardinal

Konsiderohet një nga një prej këngëve më të bukura në botën e zogjve, kënga e kardinalit ka një ton të ulët të ndërthurur me bilbila të shkurtra. Zakonisht, kjo ndodh kur meshkujt takohen me femra, duke formuar duete të bukura muzikore. Të dyja kanë një repertor shumë të larmishëm këngësh, të cilat janë mjaft komplekse.

Meshkujt këndojnë nga janari deri në nëntor dhe femra zakonisht këndon nga marsi, kur fillon sezoni i çiftëzimit. Këndimi i saj nuk është i pazakontë, dhe kur këndon, kardinali ngre ngritjeballi i tij, i cili e bën qëndrimin e tij edhe më të bukur.

Llojet e kardinalëve

Më pas, do të mësoni për disa nga llojet e kardinalëve që gjenden në Brazil. Mësoni karakteristikat e secilit, përveç kontrollit të emrave të ndryshëm me të cilët njihen.

Kardinali verilindor

Kardinali verilindor (Paroaria dominicana) njihet me emra të tjerë, -kuq, kokë shall. Ky zog është rreth 17 cm i gjatë dhe ka pendë të kuqe në kokë, e cila zbret deri në zverk. Në pjesën e përparme të shpinës ka pupla të zeza, kështu që në pjesët e sipërme puplat janë gri.

Krahët janë të njollosur me bardh e zi, që i jep pamje luspash në pendën e saj. Kjo specie ka dimorfizëm seksual, ku koka e kuqe e mashkullit është më e errët se ajo e femrës.

Kardinali i Amazonës

Kjo specie (Paroaria gularis) është një zog kalimtar i familjes Thraupidae. Njihet gjithashtu me emrin Gallo-da-campina-da-Amazônia dhe Tanager. Është një nga zogjtë më të vegjël të llojit kardinal, me gjatësi rreth 16,5 cm.

Kardinalët Amazonianë nuk paraqesin dimorfizëm seksual, si meshkujt ashtu edhe femrat kanë të njëjtin ngjyrim. Kur të rriturit, të dy kanë kokën dhe pjesët e sipërme në ngjyrë kafe dhe fyti ka një ton kafe, në ngjyrën ekanellë.

Kardinali i ligatinave

Emrat e tjerë të kardinalit të ligatinave (Paroaria capitata) janë: kalorës, kardinal me faturim të verdhë, mollëkuqe, gjel -of-campina-pantaneiro dhe kokë - e kuqe. Është rreth 16.5 cm i gjatë dhe nuk ka dimorfizëm seksual. Të dy gjinitë kanë një kokë të kuqe, në kontrast me sqepin e verdhë.

Kur janë të rinj, ata kanë një ngjyrë gri dhe një kokë kafe. Këlyshët jetojnë me prindërit e tyre në një tufë derisa arrijnë pubertetin. Në atë kohë, ngjyra gri jep pamjen se zogu është i “ndotur”, kështu që vetëm në fazën e të rriturve merr ngjyrën e kuqe karakteristike të kardinalëve.

Kardinali i jugut

Kardinali i jugut (Paroaria coronata) është më i njohuri nga të gjithë, dhe shumica e njerëzve, kur përmendin zogun kardinal, i referohen kësaj specie. Ky zog njihet edhe si kardinal me kreshtë të kuq, guiratirica dhe kravatë-guaçu-paroara.

Shiko gjithashtu: Kali më i madh në botë: Njihuni me 15 raca që bëjnë përshtypje!

Zogu i rritur ka një gjatësi rreth 18 cm dhe ka ngjyrat karakteristike të specieve, me kokë të kuqe, të bardhën. trupi dhe krahët në tonalitete gri, përveç konturit të fytyrës të theksuar në të zezë. Ai ka një qëndrim të bukur dhe imponues. Si mashkulli ashtu edhe femra kanë të njëjtin ngjyrim.

Cardeal-de-goiás

Burimi: //br.pinterest.com

I njohur edhe me emrin kardinal-de- araguaia, kardinal-de-goiás (Paroaria baeri) është gjithashtunjë zog kalimtar i familjes Thraupidae. Është rreth 16 cm, duke qenë më i vogli i specieve.

Ka dy nënspecie të kardinal-de-goiás. E para, Paroaria baeri baeri, gjendet në Rajonin Midwest të Brazilit në shtetet Tocantins, Goias dhe Mato Grosso. Nëngrupi i dytë, Paroaria baeri xinguensis, gjendet në grykën e zezë të lumit Xingu në veri të Mato Grosso dhe në jug të Pará. Ky i fundit njihet edhe si kardinal-do-xingu.

Çmimet dhe kostot me kardinalin

Pasi ta njihni në thellësi zogun, zbuloni se sa kushton një kardinal. Zbuloni mënyrën e duhur për të përvetësuar një zog të kësaj specie, përveçse të dini koston për ta rritur atë në shtëpinë tuaj.

Cili është çmimi i një kardinali?

Meqenëse zogu kardinal kërkon dokumentacion specifik për t'u shitur ligjërisht, çmimi i tij mund të jetë pak më i lartë se për speciet që nuk kanë nevojë të legalizohen nga IBAMA, si p.sh. është e mundur të gjesh, në treg, kardinalë, si kardinali i jugut, për afërsisht 2000,00 dollarë. Vlera të ngjashme janë përhapur edhe për kardinalët e tjerë, dhe vështirësia më e madhe që do të gjejë blerësi potencial është disponueshmëria e zogut, i cili nuk gjendet lehtësisht në shitje.

Ku mund të blini një kardinal?

Për të blerë një kardinal, para së gjithash, duhet të regjistroheni në faqen e internetit të IBAMA. SiPasi regjistrimi të jetë gati, personi i interesuar duhet të shkojë në njësinë më të afërt qeveritare të institutit, me një dokument zyrtar me foto, CPF dhe vërtetim të vendbanimit, për miratimin e regjistrimit të tij/saj.

Pas kësaj procedurës, personi i interesuar printon pagesën e licencës. Me fletën e pagesës, blerësi potencial është tashmë i autorizuar të jetë një kultivues amator i shpendëve dhe do të jetë në gjendje të përdorë SISPASS (Sistemi i Regjistrimit për Mbarështuesit Amatorë të Zogjve) për të gjetur një mbarështues kardinal të regjistruar në IBAMA dhe për të bërë blerjen legalisht. Në përgjithësi, lista e mbarështuesve publikohet në internet.

Çmimi i kafazit dhe aksesorëve

Një kafaz i mirë me madhësinë minimale për të rritur një kardinal kushton nga 300,00 dollarë dhe mund të shkojë deri në 650,00 dollarë. Kafazi ose kafazi duhet të jetë mjaft i madh për të akomoduar rehat një ose dy kardinalë. Ajo duhet të jetë së paku 100 cm x 45 cm x 50 cm dhe duhet të vendoset në një zonë të ajrosur, ku merr edhe diellin e mëngjesit.

Kafazi ose kafazi duhet të ketë një pije dhe ushqyes të përshtatshëm për zogjtë të kësaj specie, të cilat zakonisht kushtojnë nga 15,00 dollarë secila. Është gjithashtu e këshillueshme që të blini purteka, të cilat kushtojnë rreth 10,00 dollarë secila, që zogu të pushojë.

Shiko gjithashtu: Dalmat: karakteristikat, qenush, çmimi, si të kujdeseni dhe më shumë

Çmimi i ushqimit

Ka një përzierje për kardinalët që kushton rreth 8,90 dollarë një paketë 500 g. Kjo përzierje përmban shumë përbërës si krundesoje, oriz, grurë, misër, krisur, misër të bluar, melekuqe të bluar, thërrime buke, vaj soje të rafinuar, farë kanarine, fara liri dhe kokrra kikiriku.

Tashmë racioni për kardinalin kushton rreth 9,90 dollarë për një paketë 500 g . Përbërja e tij bazohet në farat e kanarinës, kikirikët, orizin në lëvore, tërshërën pa lëvore, farat e rapës, rafrën, grilat e misrit, vajin e sojës, aromën e bananes, dolomitin, krundet e bukës, krundet e bukës së ekstruduar dhe farat e lulediellit 4>

Shpenzimet me mjekësi dhe veteriner

Jo të gjithë veterinerët kujdesen për kafshët që nuk janë gjitarë, si p.sh. zogjtë dhe zvarranikët. Në përgjithësi, një takim veterinar kushton rreth 80,00 dollarë deri në 150,00 dollarë për kafshët më të zakonshme si qentë dhe macet. Në mënyrë që kardinali juaj të kujdeset mirë, veterineri duhet të jetë specialist për zogjtë.

Veterinerët më të specializuar mund të paguajnë pak më shumë, mesatarisht rreth 180,00 dollarë. Në rastin e shërbimit në thirrje, shërbimi mund të arrijë deri në 220,00 dollarë për konsultim. Kostoja e ilaçit do të varet nga ajo që do të përshkruajë veterineri.

Cardinal Care

Zbuloni se si të përgatisni kafazin e kardinalit. Shihni se çfarë ha kardinali në robëri, mësoni më shumë për shëndetin e tij dhe shumë më tepër!

Organizimi i kafazit

Kafazi i kardinalit nuk mund të jetë i ngushtë. Këta zogj kërkojnë hapësirën e tyre.të jetë i gjerë në mënyrë që ata të jenë të rehatshëm në shtëpinë e tyre. Nëse zgjidhni të keni një palë kardinalë, gjë që është më e përshtatshme, kafazi duhet t'i akomodojë të dy në një mënyrë shumë komode.

Gjatë sezonit të çiftëzimit, kënga e çiftit është diçka që kënaq këdo që mund ta dëgjojë. atyre. Është koha kur së bashku këndojnë melodi të gjata e të bukura. Për më tepër, kafazi duhet të ketë një ekran për të ndarë femrën nga mashkulli në momentin që çelin vezët.

Ushqyerja

Në një mjedis të robëruar, dieta e kardinalit duhet të jetë e pasur dhe e larmishme. Ekziston një përzierje e pronarit në treg për kardinalët, si dhe ushqime të veçanta për speciet. Përveç këtyre racioneve, dieta e shpendëve në kafaz duhet të përmbajë fruta, perime, zarzavate, fara zogjsh dhe luledielli.

Kastraveci, marule, papaja, lakra, banania dhe molla janë disa opsione për të hartuar dietën e tij. Për të ushqyer siç duhet kardinalin tuaj, mos ofroni kurrë ushqim vetë. Kërkoni gjithashtu këshilla nga një veteriner i mirë, pasi ai do t'ju drejtojë në mënyrën e duhur. Sasia dhe porcionet ditore janë shumë të rëndësishme për shëndetin e mirë të kafshës.

Ushtrimet dhe socializimi

Siç e kemi parë, kafazi i kardinalit duhet të jetë i madh dhe, mundësisht, duhet të mbajë dy ekzemplarë, një mashkull dhe një femër. Në kohën kur femra është duke gërshetuar, kafazi duhet të ndahet me një ekran në mënyrë që femra të mundet
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.