Kontrolloni llojet e breshkave të ujërave të ëmbla dhe këshillat e mbarështimit!

Kontrolloni llojet e breshkave të ujërave të ëmbla dhe këshillat e mbarështimit!
Wesley Wilkerson

Dëshironi të keni një breshkë të ujit të ëmbël? Zbuloni tani këshilla për speciet, kujdesin dhe shumë më tepër!

Ka ende një konfuzion në lidhje me ndryshimet midis breshkave dhe specieve të tjera që kanë karakteristika të ngjashme: kafshët që jetojnë brenda guaskave ose guaskave të tyre, ecin ngadalë dhe përkulen për të mbrojtur veten.

Por, në fakt, breshkat janë zvarranikë chelonian - ato me karapaca - që janë përshtatur për një jetë ujore. Dhe ky është ndryshimi që ndan breshkat nga breshkat dhe breshkat.

Ndryshe nga breshkat që jetojnë në tokë dhe breshkat që jetojnë pjesërisht në tokë dhe në ujë, breshkat janë ekskluzivisht kafshë ujore, të cilat ato i lënë vetëm ujë për t'u bërë banja dielli ose për të hedhur vezë.

Çfarë dini për breshkat e ujërave të ëmbla? Dëshironi të dini më shumë rreth habitateve, ushqimit dhe llojeve të ndryshme të këtij insekti të vogël? Atëherë ky artikull është për ju!

Shiko gjithashtu: “Dua të dhuroj qenin tim”! Dini çfarë të bëni në këtë situatë

Karakteristikat kryesore të breshkës së ujërave të ëmbla

Përveçse kalon pjesën më të madhe të jetës së saj nën ujë, çfarë e karakterizon më shumë ujin e ëmbël të breshkës së ujërave të ëmbla?

Tani do t'ju tregojmë më shumë rreth mjedisit ku ata jetojnë, si t'i identifikoni ata, disa nënspecie dhe nënspeciet që banojnë në Brazil. Shihni tani!

Habitati i breshkave të ujërave të ëmbla.

Për shkak se janë kafshë të ujërave të ëmbla, ata jetojnë në lumenj, liqene, pellgje dhe igapós - rajoni i përmbytur midis dy lumenjve - përveçpyje dhe fusha të përmbytura.

Shiko gjithashtu: Kuptimi i ëndrrës për një qen të bardhë!

Kështu habitati i tij pritet të jetë tokësor ose ranor, me nënshtresë të mbuluar nga bimësia ujore, por edhe nga degë e trungje që bien natyrshëm në ujë me kalimin e kohës.

Ata jetojnë afër rajoneve me brigje ranore, kështu që mund të gjejnë lehtësisht një vend për të gërmuar, për të bërë vezë dhe për të mbuluar vezët e tyre kur të vijë koha.

Si është një breshkë? ujë i ëmbël? Morfologjia dhe Biologjia

Në përgjithësi, breshkat e ujërave të ëmbla ngjajnë shumë me të afërmit e tyre tokësorë. Por ka detaje që mund të vërehen.

Shumica e breshkave të ujërave të ëmbla janë më të vogla në raport me speciet chelonian tokësore, që variojnë nga 30 cm deri në 15 cm në gjatësi, sipas nëngrupit të cilit i përket individi. në fjalë i përket . Megjithatë, ka përjashtime, breshka më e madhe e ujërave të ëmbla në botë mund të arrijë deri në 90 cm gjatësi dhe peshon 60 kg.

Këmbët e këtyre kafshëve ujore janë gjithashtu të ndryshme: në vend të formës cilindrike të breshkat, breshkat e ujërave të ëmbla kanë këmbë të rrafshuara, me membrana që lidhin 'gishtat', duke lehtësuar lëvizjen e tyre në zhytje.

Përveç kësaj, feçka e tyre është më e rafinuar, 'me majë' dhe guaska e tyre është zakonisht më e sheshtë dhe më e lëmuar , të dyja karakteristikat i shërbejnë cilësisë së lëvizjes së saj në ujë.

Llojet kryesore të breshkave të ujërave të ëmbla

Ka qindra nënlloje breshkash të ujërave të ëmbla. Disa preferohen për përmasat e tyre të vogla, gjë që lehtëson krijimin e tyre në robëri, si kafshë shtëpiake.

Për disa nga nënllojet do të flasim më poshtë, por dijeni se breshkat më të famshme të ujërave të ëmbla janë breshka e verdhë- breshkë me veshë, breshkë me hundë derri, breshkë Amazoniane, tracajá dhe breshka me veshë të kuq.

Jetgjatësia e breshkës së ujërave të ëmbla

Të gjithë e dinë famën e breshkave se jetojnë më gjatë se speciet njerëzore. Disa madje e zgjedhin këtë kafshë shtëpiake për këtë arsye.

Chelonianët tokësorë jetojnë deri në 150 vjet në nënlloje të caktuara, ndërsa breshkat e ujërave të ëmbla mund të kenë jetëgjatësi më të shkurtër: në natyrë ato jetojnë rreth 15 dhe 20 vjet, megjithatë, në robëri, duke marrë ushqim me vlera ushqyese dhe të gjithë kujdesin për shëndetin e tyre, ata mund të jetojnë deri në 30 vjet.

Shembuj të llojeve të breshkave të ujërave të ëmbla

Tani meqenëse tashmë i dimë karakteristikat kryesore të breshkave të ujërave të ëmbla, le të kontrollojmë tani cilat janë llojet më të zakonshme të breshkave të ujërave të ëmbla që gjenden në Brazil dhe në botë!

Breshkë me veshë të kuq

Është një specie gjysmëujore habitati natyror i së cilës ndodhet në Meksikë dhe SHBA, dhe gjendet kryesisht në lumin Misisipi.

Brenda mesatares sëbreshkat e ujërave të ëmbla, mund të arrijë deri në 30 cm në moshë madhore. Trupi i saj është i mbuluar me njolla të verdha dhe jeshile të errët, dhe veshët e saj janë në ngjyrë të kuqe, gjë që i jep emrin e saj.

Breshka me ngjyrë

Breshka e ujit të ëmbël e njohur si Pintalga është një nga më të voglat: madhësia e saj varion nga 8 cm në 12 cm, tashmë në fazën e të rriturve!

Siç e bën të ditur edhe emri i saj, trupi kaltërosh-zi i kësaj breshke është i mbuluar me njolla të verdha, duke shkaktuar një kontrast simpatik. dhe tërheqëse!

Ajo jeton kryesisht në SHBA-në lindore dhe Kanada.

Breshkë me hundë derri

Kjo breshkë e ujërave të ëmbla është paksa temperamente pasi tenton të kafshoni për të mbrojtur veten! Për këtë arsye, ajo është edukuar në robëri në një mjedis të kontrolluar dhe të izoluar në mënyrë të arsyeshme.

Ai mund të gjendet në Australi dhe Guinenë e Re, duke qenë një nëngrup me përmasa mesatare. Kështu, ajo ka 60 cm dhe mund të peshojë deri në 25 kg.

Ajo që tërheq më shumë vëmendjen tek kjo breshkë është karapia e saj, më e butë në krahasim me kelonët e tjerë dhe hunda e shtyrë përpara, prej nga vjen edhe emri.

Amazon Turtle

Është breshka më e madhe e ujërave të ëmbla në planet! Si një e rritur, një femër mund të masë më shumë se 90 cm dhe të peshojë deri në 60 kg.

Mund të gjendet në të gjithë rajonin e Amazonës, domethënë në Brazil, Kolumbi, Venezuelë, Peru dhe Ekuador.

Krapaca dhe lëkura e saj kanë pak ngjyra:guaskë e zezë me shpinë gri dhe ngjyrë të verdhë në pjesën e barkut.

Si të kujdeseni për një breshkë të ujërave të ëmbla

Për shkak se ajo ka disa nëngrupe me përmasa të vogla, breshka e ujërave të ëmbla është shumë i kërkuar për t'u mbajtur si kafshë shtëpiake.

Nëse ky është rasti juaj, tani do të flasim se si të kujdesemi për këto kafshë miqësore!

Si të zgjidhni një terrarium për një breshkë shtëpiake ?

Është shumë e rëndësishme të merren parasysh kushtet e habitatit natyror të breshkave të ujërave të ëmbla kur zgjidhni një hapësirë ​​për të ngritur terrariumin tuaj.

Terrariumet e gatshme mund t'i gjeni në dyqane të specializuara, por mbani mend Mos harroni rëndësia e hapësirës adekuate për kafshën tuaj: terrariumi duhet të jetë 3 deri në 4 herë më i madh se kafsha.

Përveç kësaj, është e rëndësishme që hapësira të ketë një 'pellg' mjaft të thellë që breshka të notojë dhe një hapësirë ​​të thatë për t'u ngrohur. Përveç kësaj, terrariumi duhet të ketë edhe një sistem ngrohjeje, pasi breshkat - pasi janë zvarranikë - nuk kanë mekanizma biologjikë për të rregulluar temperaturën e tyre dhe në natyrë ato mbështeten në ndihmën e diellit.

Ushqim për breshkat Uji i freskët: çfarë mund dhe çfarë duhet të shmanget

Është e rëndësishme të ofrohet ushqim me vlera ushqyese, pasi kjo kafshë nuk zgjedh shumë qartë se çfarë do të hajë, duke pranuar pothuajse gjithçka që vendoset brenda hapësirës së saj.

Ata janë kafshëomnivorët, domethënë hanë bimë dhe kafshë të tjera. Kështu, dieta e tyre duhet të përmbajë perime, zarzavate, fruta, por edhe insekte të vogla dhe mundësisht mish të papërpunuar.

Por është e rëndësishme të konsultoheni me një specialist për të përshtatur një dietë me nevojat ushqyese të çdo nëngrupi të breshkave të ujërave të ëmbla nga sipas madhësisë së tyre.

Zakonet shoqërore të breshkave të ujërave të ëmbla

Ka disa nënspecie të breshkave të ujërave të ëmbla me një temperament jashtëzakonisht agresiv - siç është breshka aligator me madhësi mesatare. Në përgjithësi, nënllojet e vogla - të cilat janë shumica - priren të jenë shumë të urtë.

Pra, duke zgjedhur një nga breshkat e vogla të ujërave të ëmbla, do të keni një shoqëri shumë të qetë dhe të këndshme.

Kujdes shtesë

Mos harroni të kujdeseni shumë për higjienën e terrariumit tuaj. Gjithashtu, përdorni një termometër për të kontrolluar temperaturën e terrariumit, duke krijuar një mjedis edhe më të rehatshëm për kafshën tuaj.

Është gjithashtu e rëndësishme të mblidhni mbeturinat e kafshës, si dhe mbetjet e ushqimit dhe çdo papastërti tjetër biologjike.

Kërkoni mbarështues të autorizuar për të adoptuar një breshkë të ujit të ëmbël. Shumë specie janë të rrezikuara ose gjuhen për tregti të paligjshme, gjë që nuk respekton ciklin jetësor dhe habitatin e kafshës.

Breshka e ujërave të ëmbla: shoqëri për shumë vite!

Tani dini më shumë rrethkëta zvarranikë lëvizin dhe kanë një ritëm kaq të relaksuar dhe ju mund të zgjidhni një breshkë të ujit të ëmbël për t'ju bërë shoqëri!

Por ka ende shumë gjëra për të ditur për këto kafshë të vogla. Me gati 30 vjet jetëgjatësi, do të keni kohë për të mësuar shumë!
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.