Llojet e shpendëve: zbuloni 42 lloje dhe karakteristikat e tyre!

Llojet e shpendëve: zbuloni 42 lloje dhe karakteristikat e tyre!
Wesley Wilkerson

Njihuni me 42 lloje zogjsh interesantë!

Zogjtë janë kafshët më të bukura në planet dhe pushtojnë të gjithë me këngën, bukurinë ose të dyja. Brazili është një vend me një diversitet të madh zogjsh, vetëm në vend ka më shumë se 1900 lloje dhe në të gjithë botën rreth 10 mijë lloje.

Në këtë artikull do të gjeni shumë informacione për zogjtë më të njohur në botë.Brazili dhe njihuni me specie të tjera më pak të njohura. Zbuloni se cilat prej tyre mund të rriten në shtëpi, nëse kërkohet apo jo autorizimi nga IBAMA, si dhe informacione për zogjtë e egër dhe speciet e rrezikuara.

Llojet e shpendëve të njohur në Brazil dhe karakteristikat e tyre

Zogjtë brazilianë magjepsin për disa arsye, qoftë për bukurinë, këngën, forcën e tyre, apo edhe të gjitha këto së bashku. Zbuloni më poshtë karakteristikat kryesore të disa prej zogjve më të njohur në Brazil.

Kolibri

Kolibri (Trochilidae) është zogu më i vogël në botë, por rëndësia e tij në natyrë është e madhe. Falë sqepit të tij të hollë dhe të gjatë, i cili e ndihmon të arrijë në brendësi të luleve, ai e merr polenin nga një lule në tjetrën dhe kështu ndihmon në pllenim.

Në Amerikë, prej nga vjen Hummingbird është vendas , ka më shumë se 300 lloje të kolibrave dhe në Brazil gjenden më shumë se gjysma e këtyre specieve.

Shqiponja

Shqiponja është një zog isqep i bardhë dhe portokalli me majë të zezë.

Shiko gjithashtu: A e dini sa vite jeton një lepur? Gjatë gjithë jetës dhe më shumë!

Hekur i thyer

Sqepi i këtij zogu i përshtatet emrit të tij, sepse, pavarësisht se është i vogël, çarja e hekurit (Saltator similis) ka një sqep të fortë dhe të fortë që siguron goditje të fuqishme.

Lloji gjendet në të gjitha rajonet braziliane, përveç që banon edhe në vendet që kufizojnë Brazilin. Kënga e këtij zogu ndryshon sipas rajonit, por ai ruan timbrin, përveç kësaj, meshkujt dhe femrat dallohen nga tingulli që lëshojnë.

Goldfinch

The Goldfinch ( Spinus Magellanicus ) është një zog vendas në Amerikën e Jugut, që gjendet pothuajse në të gjithë Brazilin, me përjashtim të rajonit verilindor dhe të Amazonës. Jeton në vende të hapura, me pak pemë, parqe dhe kopshte.

Ekzistojnë 12 nënlloje të Goldfinch, dhe karakteristikat më të spikatura të specieve janë: trupi i verdhë, koka e zezë (te meshkujt) dhe krahët e verdhë me njolla të zeza. Ata ushqehen me fara, shkurre, insekte dhe madje edhe gjethe të disa llojeve të bimëve.

Maritaca

Papagalli (Pionus) është një zog i ngjashëm me Papagallin, megjithatë, më i vogël se ky, plus dallime të tjera. Në Brazil gjenden tre nga disa lloje të këtij zogu: Papagalli i purpurt, Papagalli jeshil, Papagalli me kokë blu. Ata jetojnë në zona plantacionesh, pyje dhe cerado dhe në mjedise të urbanizuara.

Papagajtë nuk janë zogj jo migrues, prandaj,i gjithë cikli i tij jetësor zhvillohet në vendin ku ka lindur. Ata ushqehen me fruta të tilla si papaja, guava, mango, shega e të tjera.

Macaw

Macaw janë zogj të mëdhenj, me bisht të gjatë dhe sqep të lakuar, të gjinisë Ara, Anodorhynchus dhe Cyanopsitta. . Ka disa lloje makaujsh, me pendë në ngjyra dhe kombinime të ndryshme. Ata jetojnë në grupe ose çifte, duke banuar në majat e pemëve në pyje dhe cerrado.

Në Brazil, pesë lloje gjenden në Rajonin e Amazonës, në verilindje dhe në rajonet e Rrafshnaltës Qendrore. Disa lloje janë të rrezikuara, megjithatë, Macaw i kuq i ndezur (Ara chloroptera) dhe Macaw blu-verdhë (Ara ararauna) mund të rriten në robëri me autorizim nga IBAMA.

Papagalli

Papagalli (Psittacidae) është zogu më i famshëm dhe më i dashur në Brazil. Vendi që dikur njihej si “Vendi i Papagallit” sot ka reduktuar popullsinë e këtyre kafshëve për shkak të trafikimit. Megjithatë, dymbëdhjetë lloje të papagallit gjenden të shpërndara në të gjithë territorin kombëtar.

Përveç të qenit i bukur, ky zog mund të imitojë të folurit e njeriut dhe për këtë arsye është shumë i kërkuar si kafshë shtëpiake. Për të pasur një Papagall në shtëpi, kërkohet autorizimi IBAMA.

Llojet e shpendëve vendas

Zogjtë janë kafshët shtëpiake të preferuara të shumë njerëzve. Në Brazil, zogjtë ekzotikë, domethënë ata që nuk i përkasin faunës braziliane,kanë nevojë për leje për t'u edukuar në robëri. Më poshtë janë disa nga zogjtë shtëpiakë të preferuar të brazilianëve.

Kakadoja

Kakadi (Psittaciformes) është një specie vendase në Australi, Filipine dhe Indonezia, kështu që nuk ka nevojë për autorizim për mbarështimin në robëri. Përveç kësaj, ata janë zogj të urtë dhe ndërveprojnë shumë mirë me njerëzit, duke e bërë të lehtë kujdesin për njërin prej tyre në shtëpi.

Një karakteristikë fizike e habitshme e Kakadusë është prania e një kreshte që i ngjan një mohak. Shumica e ekzemplarëve të specieve janë të bardha, por mund të jenë edhe krem ​​ose salmon.

Kanaria

Kanaria (Serinus canaria) është një zog i vogël, i verdhë, i njohur mirë për këndin e tij . Ai është me origjinë nga ishulli Madeira dhe Ishujt Kanarie, por është shumë i njohur në Brazil për shkak të këngës së tij. Nuk kërkohet asnjë autorizim për mbarështimin e këtij zogu në robëri, me përjashtim të Kanarinës së Tokës, e cila është vendase në Brazil. Kanaria belge, për shembull, është një specie ekzotike dhe e mirënjohur

Cockatiel

Gajalli (Nymphicus hollandicus) është një zog me origjinë nga Australia, por mbarështimi i tij tashmë është i zakonshëm në Brazil, aq sa konsiderohet si një nga zogjtë shtëpiakë më të shitur në vend. Me një temperament të urtë, inteligjent dhe të shoqërueshëm, Calopsita pushtoi shtëpitë braziliane si kafshë shtëpiake.

Zogu i përmasave mesatare mund të gjendetme pendë ngjyrash të ndryshme, falë mutacioneve që specia kaloi me kalimin e kohës. Tufa e puplave është një tjetër karakteristikë që e bën Cockatiel-in më simpatik.

Diamanti i Gould-it

Diamanti i Gould-it (Erythrura gouldiae) është një zog ekzotik vendas në Australi. Karakteristika kryesore e këtij zogu është ngjyra e tij dalluese, me pendë të ndritshme dhe shumëngjyrëshe. Mund të jenë vjollcë, të zezë, të bardhë, jeshile, të verdhë dhe meshkujt kanë ngjyra më të forta.

Në të kaluarën ky zog konsiderohej i rrezikuar, por tashmë ka shumë kopje të kësaj specie të edukuara në robëri. Është një nga zogjtë e preferuar për shkak të bukurisë dhe temperamentit të tij paqësor.

Diamanti mandarin

Diamanti mandarin (Taeniopygia guttata) është një zog ekzotik me gjatësi rreth 10 centimetra , i vogël në përmasa, por i madh në bukuri. Ky zog është vendas në Australi, por i zakonshëm në Brazil për shkak të shumimit të tij në robëri.

Pupla e tij është mjaft e gjallë, me meshkujt që kanë një kurorë gri të çelur dhe me vija të zeza dhe njolla portokalli në anët nga kokë. Femrat, nga ana tjetër, kanë një trup gri me vija bardh e zi në anët e fytyrës.

Manon

Manon (Lonchura striata domestica) është një i vogël zog me origjinë nga Kina, pendët e të cilit variojnë mes të zezës, të bardhës, kafes dhe kanellës. Jumeshkujt dhe femrat e kësaj specie janë të ngjashëm, dhe ndryshimi verifikohet përmes vëzhgimit, pasi meshkujt lëshojnë tinguj të shkurtër.

Manon riprodhohet lehtësisht në robëri, përveç kësaj, ata mund të çelin vezë dhe të kujdesen për të rinjtë të llojeve të tjera.

Paraketi Australian

Paraketi Australian (Melopsittacus undulatus) është zogu më i popullarizuar në Brazil. Zogjtë e vegjël shumëngjyrëshe, me sqep të lakuar, personalitet të dëgjueshëm, përveçse të bukur, janë të lehtë për t'u kujdesur dhe shumë rezistent.

Ushqimi i tyre përbëhet nga fara, drithëra dhe fruta dhe mund të gjenden racione specifike për këtë specie në dyqanet e kafshëve shtëpiake. Për të dalluar gjinitë, është e nevojshme të vëzhgoni ngjyrën e karunkulës (mbi sqep), e cila është blu tek meshkujt dhe kafe tek femrat.

Agapornis

Agapornis është një gjini e shpendëve me origjinë afrikane që përfshin nëntë lloje, më të zakonshmet në Brazil janë Roseicollis, Personata dhe Fischeri. Zogjtë janë të vegjël dhe gjenden në shumë ngjyra. Përveç kësaj, ata janë të lehtë për t'u kujdesur dhe mund të mësojnë truket e vogla, kështu që janë opsione të mira për zogjtë e përkëdhelur.

Fjala agapornis vjen nga greqishtja dhe do të thotë "zog i dashurisë". Emri u bën të drejtë këtyre kafshëve të vogla monogame që duan të shkëmbejnë përkëdhelje me shoqëruesin e tyre. Përveç kësaj, zogjtë e dashurisë janë gjithashtu të dashur me njerëzit.

Lories

The Lories(Loriini) është një zog që tërheq vëmendjen për pendën e tij shumë të gjallë, për këtë arsye quhet edhe "ylber". Ky zog, vendas i Azisë dhe Oqeanisë, mund të arrijë 30 centimetra gjatësi dhe të jetojë deri në 15 vjet në robëri.

Gjuha e ashpër e lorisit është një tipar që e ndihmon atë të hajë fruta, lule, nektar dhe polen. . Përveç të qenit i bukur, ky zog është shumë aktiv, megjithatë, i urtë dhe i lehtë për t'u kujdesur për të.

Llojet e zogjve brazilianë të rrezikuar

Në Brazil ka 165 lloje zogjsh në lista e kafshëve të rrezikuara. Shpyllëzimi dhe zjarret që shkatërrojnë habitatet, si dhe gjuetia e paligjshme, janë faktorë përcaktues të problemit. Zbuloni disa nga këto specie më poshtë.

Ararajuba

Makaw ose Guaruba (Guaruba guarouba) është një zog vendas në Amazonën braziliane, shumë i kërkuar nga koleksionistët dhe tregtarët e kafshëve për shkak të bukurisë së tij. Ky zog me trup të verdhë dhe majat e krahëve të gjelbër, banon në kulmet e pemëve të larta në pyje të lagështa dhe mund të jetojë për rreth 30 vjet.

Megjithatë, popullsia e Ararajuba është ulur në mënyrë drastike për shkak të kapjes së paligjshme dhe shpyllëzimit, e cila e bëri këtë zog të klasifikuar si një specie të pambrojtur ndaj zhdukjes.

Makaw blu

Makau i Spix-it (Cyanopsitta spixii) është një zog me përmasa mesatare, ekskluzivisht brazilian, që gjendet në kaatingën e tëVeri Lindore. Zogu tashmë konsiderohej i zhdukur në natyrë në vitin 2000, me vetëm disa ekzemplarë të mbetur në robëri. Për shkak të kësaj, ajo klasifikohet si e rrezikuar në mënyrë kritike.

Siç e tregon edhe emri i saj tashmë, kjo specie ka pendë tërësisht blu, me një kokë gri-blu. Përveç kësaj, ai ka një iris të verdhë, sqep të zi dhe arrin rreth 57 cm në gjatësi.

Jacutinga

Jacutinga (Aburria jacutinga) është një zog që gjendet vetëm në pyllin e Atlantikut , por popullsia e tij zvogëlohet shumë, kështu që ekziston vetëm në vendet e konservimit. Gjuetia e paligjshme, shkatërrimi i habitatit të tij dhe burimi i ushqimit e vendos këtë shpend në rrezik zhdukjeje.

Lloji është rreth 70 centimetra i gjatë, ka pendë të zezë me detaje të bardha, sqep blu dhe kulturë të kuqërremtë. Ky zog ushqehet me insekte dhe fruta, ku ushqimi i preferuar është fruti i palmës juçara.

Quapiku me fytyrë të verdhë

Quapiku me fytyrë të verdhë ose qukapiku me fytyrë kanelle (Celeus flavescens) është një zog shumë i rrallë, me përmasa të mëdha, ekskluzive për Pyllin Atlantik. Jeton në rajonet malore dhe vuan nga humbja e habitatit, pasojat e shpyllëzimit dhe zjarret. Për shkak të kësaj, kjo specie klasifikohet si e pambrojtur ndaj zhdukjes.

Shiko gjithashtu: Mini Shih Tzu: A ekziston vërtet kjo racë qensh?

Kjo specie qukapiku ka pendë në ngjyra të ndryshme, gjoksi kafe me njolla të bardha dhebarku i zi. Në kokë mbizotëron e zeza dhe bezha dhe, si qukapikët e tjerë, kjo specie shfaq një nyjë të bukur të kuqërremtë.

Saíra-thepped

Burimi: //br.pinterest. com

The Tanager me thikë (Nemosia rourei) është një zog i vogël jashtëzakonisht i rrallë në mbarë botën. Është ndër gjashtë speciet e kërcënuara globalisht me zhdukje. Në Brazil, ky zog është i rrezikuar në mënyrë kritike, me disa ekzemplarë që gjenden ende në zona të ruajtura në Espírito Santo.

Emri kurioz është për shkak të njollës së kuqe që ky zog ka në fyt e cila, në kontrast me gjoksin e bardhë , duket si një njollë gjaku. Pupla e Tanagerit të Thikë është e bardhë në trup, e zezë në krahë, bisht dhe kokë, ku shfaq një kurorë gri të çelur.

Soldadinho-do-Araripe

The Soldadinho- Araripe (Antilophia bokermanni) është një zog i vogël me pendë të bardhë me një tufë të kuqe që shtrihet në shpinë, pendët e krahëve dhe një bisht të zi. Femra e species është e gjelbër ulliri. Ajo ushqehet me fruta dhe artropodë dhe jeton në zona me rrjedha ujore.

Lloji u zbulua në vitin 1996 në Chapada do Araripe, në rajonin verilindor të Brazilit. Megjithatë, tashmë është në listën e të rrezikuarve, të klasifikuar si të rrezikuar në mënyrë kritike.

Ruani zogjtë brazilianë

Në këtë artikull, mësuat për zogjtë që jetojnë në Brazil, nëse ata janë specie vendase ose ekzotike. Parëse ka disa lloje braziliane që mund të rriten në robëri, me autorizim nga IBAMA, por të tjera duhet të lihen në të egra.

Përveç kësaj, ai mësoi edhe për speciet ekzotike që mund të rriten në shtëpi, pa pasur nevojë për autorizim nga agjencia mjedisore.

Ju takuat edhe disa zogj brazilianë që janë në rrezik zhdukjeje dhe disa nga këto specie janë në gjendje kritike. Shpyllëzimi, zjarret dhe madje edhe kapja e këtyre kafshëve janë faktorët kryesorë të rrezikut për zogjtë që jetojnë në Brazil.

pre e familjes Accipitridae, domethënë gjuan dhe ushqehet me kafshë të tjera, duke përfshirë kafshët e reja të mëdha. Sinonim i forcës, ky zog ka shikim të mprehtë, kthetra të forta dhe sqep të lakuar që ndihmon në gjueti.

Në Brazil gjendet shqiponja harpi (Harpia harpyja), shqiponja më e madhe në Amerikë, e quajtur ndryshe edhe shqiponjë harpi.e vërtetë. Ai jeton në Amazon dhe pyllin e Atlantikut, megjithatë, speciet kërcënohen me zhdukje.

Carcará

Nga familja e skifterit, Caracara (Caracara plancus plancus) është një zog gjahu mjaft i zakonshëm në të gjithë Brazilin, i gjetur në habitate të ndryshme, duke përfshirë zonat urbane. Ajo ushqehet me insekte, gjitarë të vegjël, duke përfshirë kafshë të reja, madje edhe në ngordhje ose kërma.

Në fluturim, karacara është e ngjashme me shkaba, megjithatë, dallohet nga pika të lehta në majat e krahëve dhe ngjyra e kokës. Zogjtë e rritur kanë pendë kafe ose të zezë, kokë të bardhë me pendë të zezë, qafë të bardhë dhe tarsi të verdhë.

Bem-te-vi

Bem-te-vis (Pitangus sulphuratus) ) janë zogj të zakonshëm në Brazil, me 11 lloje që jetojnë në vend. Kur këndon, ky zog duket se thotë "bem-te-vi", prej nga vjen emri i tij. Përveç kësaj, ai ka karakteristika të tjera që lehtësojnë identifikimin e tij, si shpina dhe krahët kafe, barku i verdhë, qafa e bardhë dhe koka me vija bardh e zi.

Llojet e ndryshme të Bem-te-vis brazilian,edhe pse i ngjashëm, secili ka veçoritë e veta dhe ndryshon në madhësi, ngjyra, këngë, madje edhe sqep.

João-de-barro

João-de-barro Barro ( Furnarius rufus) e ka marrë emrin nga foleja e saj, e ndërtuar në formën e një furre balte. Në Brazil, specia gjendet nga Minas Gerais dhe Mato Grosso në Argjentinë. Ky zog banon në fusha dhe pemishte dhe gjendet edhe në zonat urbane.

Pak më i vogël se mëllenja, bufi i hambarit ushqehet me insekte, larva, molusqe dhe fara. Penda e saj ka ngjyrë dheu, bishti i tij është i kuqërremtë dhe rajoni nga qafa në bark është i bardhë.

Coleiro

Coleiro ose Coleiro (Sporophila caerulescens) njihet gjithashtu si Papa-kapim dhe merr emra të tjerë sipas vendit ku banon. Në Brazil, ai gjendet pothuajse në të gjitha rajonet, megjithatë, trafikimi dhe kapja pa dallim janë kërcënimet kryesore për speciet.

Mashkulli Coleiro ka një shpinë të zezë, gjoks të bardhë, një "jakë" të zezë poshtë. qafën dhe një "mustaqe" të bardhë. Femra është e gjitha kafe, me pendë më të errët në shpinë dhe nuk këndon.

Mëllenja e portokallit

Mëllenja e portokallit (Turdus rufiventris) ka qenë simbol i Brazilit që nga viti 2002. Kënga është diferenciali i këtij zogu, pasi melodia e butë është e ngjashme me atë të flautit dhe mund të dëgjohet në një distancë deri në 1 km. Penda juaj ështëgri, me një bark të kuq në ndryshk dhe një sqep të verdhë.

Ky zog gjendet në të gjithë Brazilin, duke përfshirë zonat urbane, me përjashtim të pyllit tropikal të Amazonës.

Rolinha -roxa

Rolinha-roxa (Columbina talpacoti), ose Rolinha-de-beijão, është një zog shumë i zakonshëm në Brazil. Ndodh në të gjithë territorin kombëtar, prania e tij në pyjet tropikale të Amazonës është e rrallë. Duke qenë se jeton në zona të hapura, shpyllëzimi lehtësoi zgjerimin e këtij zogu, i cili gjendet lehtësisht në zonat urbane.

Mashkulli i species ka një trup të mbuluar me pupla të kuqërremta në kafe dhe një kokë gri-blu. Femra është e gjitha kafe. Të dy gjinitë kanë pika të zeza në pendët e krahëve.

Paraketi i kuq

Paraketi i kuq (Brotogeris tirica), ose Paraketi i gjelbër, është një zog tipik i pyllit të Atlantikut. Kjo specie zakonisht frekuenton kopshtet dhe pemishtet ku mund të gjejë ushqime si fruta, lule, fara, insekte dhe larva.

Pupla e saj është e gjelbër, dhe pendët në pjesën e poshtme të kokës, gjoksit dhe barkut janë jeshile. - të verdhë. Rich Parakeet ka ende një zverk të kaltërosh dhe bazat e krahëve në ngjyrë kafe. Dallimet midis meshkujve dhe femrave janë të pakta, duke u perceptuar më lehtë në një çift të rritur.

Bluebird

Nga emri mund të nxirret ngjyra e pendës së Zogut të Kaltër (Cyanocompsa brissonii), por, vetëm meshkujt janë blu. Femrat dhetë vegjlit janë kafe-kafe. Përveç bukurisë së ngjyrës, ky zog me origjinë nga Brazili ka edhe një nga këngët më të këndshme.

Zogu gjendet në territorin kombëtar dhe në vendet fqinje, dhe disa karakteristika të këtij shpendi mund të ndryshojnë sipas rajonit ku ndodhet. Zogjtë e kaltër jetojnë në zona me ujë, pyje dhe plantacione.

Cardeal

Termi Kardinal (Paroaria) përfshin një grup zogjsh që gjenden në rajone të ndryshme me emra të veçantë, si p.sh. Kardinali Verilindor, Kardinali i Jugut, Kardinali Amazonian, Kardinali i Goiasit dhe Kardinali Pantanal. Në verilindje, njihet edhe si Galo-de-campina.

Karakteristika kryesore e kardinalit është nyja e tij e kuqe e bollshme që shkon nga koka te gjoksi, që të kujton veshjet e veshura nga kardinalët katolikë. Pjesa e poshtme e këtij zogu është e bardhë në gri, me shpinë të zezë dhe sy kafe të errët. Përveç kësaj, kënga e këtij zogu është një nga më të bukurat.

Sanhaço

Tanager (Thraupidae) është një zog i bukur, në ngjyrë gri ose blu, i cili tërheq vëmendjen me këndi juaj. Ai banon kryesisht në bregun lindor të Amerikës së Jugut dhe mund të përshtatet mirë me ndryshimet e temperaturës. Mund të jetojë në habitate nga klimat e lagështa në gjysmë të thata apo edhe në lartësi të mëdha. Në Brazil, ajo gjendet pothuajse në të gjithë vijën bregdetare, me rajonin e Amazonës që është një përjashtim.

Llojet e shpendëve: speciezogj brazilianë pak të njohur

Diversiteti i zogjve në Brazil është shumë i madh, kështu që jo të gjithë janë të njohur, megjithëse shumica gjenden në të gjithë vendin. Shihni më poshtë disa lloje zogjsh brazilianë që, pavarësisht se janë të bukur, janë pak të njohur. Ndiqni:

Whisper

Burimi: //br.pinterest.com

Pëshpëritja (Anumbius annumbi) është një zog i njohur për krijimin e foleve të mëdha me shkopinj. Ky zog ka pendë gri-kafe në të gjithë trupin, dhe në kokë ka një njollë më të errët që shkon nga sqepi në kurorë. Pjesa e pasme dhe krahët janë gjithashtu më të errëta me pika të zeza.

Gjendet në juglindje dhe jug të Brazilit, si dhe në Argjentinë, Paraguaj dhe Uruguai, ku banojnë vende të hapura, si pyje, fusha, kullota dhe rurale. zona .

Bufi i ëmbël

Burimi: //br.pinterest.com

Bufi i zakonshëm (Ciccaba virgata) është një specie shumë e zakonshme në të gjithë Brazilin, që jeton në pyje, pyje dhe zona urbane të pyllëzuara. Ushqimi i tij përbëhet nga insekte dhe vertebrorë të vegjël, si bretkosat, minjtë, madje edhe gjarpërinjtë dhe shpendët.

Ky zog mund të gjendet me pendë në dy ngjyra: gri dhe të ndryshkur. Shfaqja e dy tufave me pendë në majë të kokës dhe irisi i verdhë janë karakteristikat kryesore të Bufit të Kufizuar.

Oqeani

Oqeani (Pandion haliaetus) është një speciemigrator që gjendet në Brazil midis muajve tetor dhe prill, që vjen nga hemisfera veriore. Emri vjen nga fakti se ky zog zhytet për të kapur ushqimin e tij, peshkun. Për këtë arsye, ai jeton afër lumenjve, liqeneve dhe zonave bregdetare.

Osprey njihet edhe me emrin Hawkeye ose Sea Hawk, dhe në brendësi të Amazonës quhet Hawkeye. Ajo ka pjesën më të madhe të pendës së saj në ngjyrë kafe të errët.

Greba më e vogël

Greba e Vogël (Tachybaptus dominicus) gjendet në të gjithë Brazilin dhe në shtetet jugore të Shteteve të Bashkuara dhe Argjentinës veriore. Ky zog i vogël jeton në vende të lagështa si përrenj, rizoforë, liqene, lumenj, puse artizanale ose në çdo masë uji që nuk mbulohet nga bimësia.

Dieta e tij përbëhet nga peshq të vegjël, terrëza, jovertebrore, alga dhe materiale të tjera perime. Ky zog gri-kafe njihet gjithashtu si Grebe Pompom dhe mund të zhytet deri në 15 sekonda për të marrë ushqimin e tij.

Soul-de-cat

Soul-de-cat (Piaya cayana) është një zog i bukur me pendë kafe në pjesën e sipërme të trupit, gjoks gri dhe bark të errët, me një faturë të verdhë dhe iris të kuqe. Bishti i tij i gjatë dhe i errët, me majat e bardha, e bën këtë kafshë edhe më simpatike. Kënga e tij është e ngjashme me murmuritjen e një mace.

Ky zog gjendet në të gjithë Brazilin, duke jetuar në pyje bregore, parqe,lagje me pemë, dhe mund të gjendet edhe në zonat urbane.

Ariramba me bisht të kuq

Ariramba me bisht të kuq (Galbula ruficauda) është një zog që gjendet në Brazil, me përjashtim të veriut dhe jugut ekstrem të vendit. Ky zog ngatërrohet me një kolibr për shkak të sqepit të zi, të gjatë dhe të hollë, përveç pendës së verdhë-jeshile. Kënga e Arirambas bishtkuqe është e pagabueshme dhe tingëllon si një e qeshur me zë të lartë, e cila fillon ngadalë dhe përshpejtohet drejt fundit.

Zogjtë femra dhe meshkuj dallohen nga ngjyra e fytit e cila është e bardhë tek meshkujt dhe kafe tek femrat femrat dhe të rejat.

Irere

Irere (Dendrocygna viduata) është një mallarde e bukur dhe e zhurmshme, shumë e zakonshme në Brazil dhe që mund të marrë të tjera emrat sipas krahinës së lumit.vendi. Ai jeton nga Argjentina në Amerikën Qendrore dhe mund të gjendet edhe në Afrikën Perëndimore.

Ky zog i pëlqen të jetojë në zona të gjelbra me liqene, madje edhe në zona urbane, dhe të qëndrojë me rosat, patat dhe mallarët e tjerë. Ai ushqehet me bimë ujore, barëra dhe gjithashtu mund të hajë jovertebrorë dhe peshq të vegjël.

Coró Coró

Coró Coró (Mesembrinibis cayennensis) është një zog që banon pothuajse në të gjithë Brazilin , me përjashtim të disa shteteve në verilindje, që janë shumë të zakonshme nga Panamaja në Argjentinë. Jeton në pyje të dendura dhe të lagështa, ku ushqehet me insekte, jovertebrorë, krustace, molusqe dhe bimë.

Kënga e saj e ngjirur, e shkurtër dhe ngjitëse i ngjan emrit të saj “coró-coró”, por merr edhe emra të tjerë, sipas rajonit ku ndodhet, si Tapicuru, Caraúna dhe Curubá.

Socó-boi

Socó-boi (Tigrisoma lineatum) është një zog i zakonshëm në të gjithë Brazilin me gjatësi rreth 70 cm. Është një specie e vetmuar, por mund të jetojë në çifte dhe gjatë periudhës së riprodhimit lëshon një tingull të fortë që të kujton uljen e një kau.

Socó-boi banon në vende të lagështa, si këneta, këneta, brigjet e lumenjve dhe liqeneve, madje mund të jetojnë në rajone pyjore. Ai ushqehet me peshq, molusqe, amfibë dhe zvarranikë.

Llojet e shpendëve të egër

Zogjtë e egër janë specie të egra që duhen mbajtur të lirë në natyrë, edhe pse disa prej tyre mund të edukohen në robëri me autorizim nga IBAMA. Më pas, mësoni më shumë rreth specieve kryesore të këtyre dy grupeve. Shihni:

Toucan

Toucan (Ramphastidae) është i lehtë për t'u njohur kryesisht për shkak të sqepit të tij, i cili është i madh, por i lehtë dhe rezistent. Ky zog jeton në pemë, në tufa dhe ushqehet me fruta, insekte dhe gjahun e vogël.

Ka më shumë se dyzet lloje toukash që banojnë në pyjet e Amerikës Qendrore dhe Jugore, me të paktën katër prej tyre që jetojnë në Brazili. Më i njohuri është Tucanuçu, i cili ka një trup të zi me
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.