Mico Estrela: shikoni karakteristikat dhe informacione të tjera!

Mico Estrela: shikoni karakteristikat dhe informacione të tjera!
Wesley Wilkerson

E njihni Mico Estrela-n?

Ylli mico është një kafshë e pranishme vetëm në territorin brazilian, për këtë arsye konsiderohet endemike e Brazilit. Është një marmoset i vogël, shumë i zakonshëm në parqe dhe kopshte zoologjike. Ai tërheq vëmendjen e vizitorëve me pamjen dhe inteligjencën e tij. Është gjithashtu shumë i shoqërueshëm, shkon mirë me njerëzit, përfshirë fëmijët, kështu që mund të jetë i lirë.

A e njihni këtë specie? Vazhdoni të lexoni për të zbuluar karakteristikat kryesore të Mico Estrela si habitati, aspektet fizike, ushqimi, origjina, jetëgjatësia dhe riprodhimi. Mësoni gjithashtu për rëndësinë e saj ekologjike, mekanizmat mbrojtës dhe kuriozitete të tjera rreth kësaj kafshe të jashtëzakonshme të faunës braziliane!

Fleta teknike Mico Estrela

Nëse jeni të interesuar të dini më shumë për yllin mico, ndiqni këtë artikull për të mësuar në lidhje me të dhënat teknike të kafshës, i cili përfshin informacione për habitatin e saj, ushqimin, origjinën dhe fakte të tjera të rëndësishme!

Origjina dhe emri shkencor

Emri shkencor ylli brazilian mico është Callithrix penicillata. Lloji ka origjinë braziliane dhe është një majmun primat nga Bota e Re. Kjo kategori përfshin majmunët që janë të pranishëm në Amerikën Jugore dhe Qendrore dhe në disa pjesë të Meksikës. Megjithatë, ylli mico është i pranishëm vetëm në Brazil.

Njihet gjithashtu si sagui, një termme origjinë në tupi. Por në 1587 filloi të quhej ylli mico. Kjo specie është pjesë e grupit të marmoseteve të Brazilit lindor, dhe nuk ka asnjë përkufizim për ekzistencën e nënspecieve.

Karakteristikat vizuale

Kjo marmoset është një kafshë e vogël me një njollë të bardhë të ngjashme me një yll, prandaj ka atë emrin popullor të njohur si star mico. Leshi i tij është gri dhe ka një bisht me shirita tërthor të zi dhe gri. Kotelet, nga ana tjetër, kanë një ngjyrë më të çelur.

Tamarina e yllit mund të jetë rreth 20 cm e gjatë dhe mund të peshojë nga 350 deri në 500 gram. Dhëmbët e tyre janë të gjatë dhe të ngushtë. Ato janë ideale për shpimin në trungjet e pemëve, ku kafsha merr një nga burimet e saj ushqimore.

Habbitati natyror dhe shpërndarja gjeografike

Primati është i pranishëm në cerrado braziliane në Brazilin qendror. Mund të gjendet në Minas Gerais, Goiás, Piauí, Maranhão, Sergipe, Bahia dhe në veri të São Paulo. Tamarina e yllit gjendet zakonisht në pyjet e galerive, pasi ato kanë shumë burime uji.

Është gjithashtu e mundur të gjendet ylli tamarin në formacione të ndryshme natyrore, si cerradão, madje edhe në pyje dytësore, ose goditje nga njeriu. Për shkak të kësaj, shumë tamarina me yje gjenden jashtë rajonit të tyre të lindjes.

Ushqyerja

Ylli tamarina është një kafshë gjithëngrënëse, osepra ushqehet me materie shtazore dhe bimore. Kjo specie ka kafshë të vogla si ushqim thelbësor. Përveç kësaj, ai vlerëson lulet, frutat dhe një lloj çamçakëzi që del nga disa lloje pemësh.

Brenda robërisë, ylli tamarin ka të njëjtën dietë. Megjithatë, shumë mbarështues ofrojnë ushqime specifike për këtë lloj kafshe. Ky racion përdoret si plotësues i dietës së marmosetit.

Zakonet e marmosetit me tufa të zeza

Marmoset me tufa të zeza, siç njihet edhe ylli tamarin, jeton në grupe prej 15 vetash. individë të së njëjtës specie dhe zënë sipërfaqe të mëdha të një rajoni. Kjo specie ka zakone ditore. Tashmë natën fshihet nga grabitqarët e mundshëm.

Përveç kësaj, duhet të zbresë nga pemët në tokë për të marrë ushqim. Është një kafshë shumë e shoqërueshme dhe jo agresive, ndaj shkon shumë mirë me njerëzit, madje edhe me fëmijët. Bashkëjetesa midis specieve bazohet në një hierarki të paracaktuar, dhe disa femra janë të autorizuara të shumohen, ndërsa të tjerat nuk lejohen, nga grupi i tamarinave yje.

Jetëgjatësia dhe riprodhimi

Ylli tamarin ka një jetëgjatësi prej rreth 10 vjetësh në habitatin e tij natyror. Në robëri, kjo pritshmëri rritet në 15 vjet. Ky faktor varet nga cilësia e jetës së kafshës dhe mbijetesa e saj kundërgrabitqarët.

Një fakt kurioz për specien është se vetëm femra dominuese e një grupi tamarinash yjesh riprodhohet. Kafsha arrin pjekurinë e saj seksuale pas një viti e gjysmë të jetës. Shtatzënia e specieve zgjat afërsisht 150 ditë dhe mesatarisht lindin vetëm 2 këlyshë për lindje.

Informacione të tjera rreth Miquinho Estrela

Miquinho Estrela është me të vërtetë një kafshë magjepsëse ! Tani ju i dini karakteristikat kryesore fizike të specieve! Nëse jeni të interesuar, shikoni informacione dhe kuriozitete të tjera të rëndësishme për kafshën më poshtë!

Shiko gjithashtu: A mund të lani një qen me sapun kokosi? Zbulojeni këtu

Rëndësia ekologjike

Majmuni yll tamarin ka shumë rëndësi ekologjike. Si të gjitha qeniet e gjalla, ajo është pjesë e zinxhirit ushqimor dhe kontribuon në ruajtjen e ekuilibrit në Tokë. Përveç kësaj, specia është pjesë e faunës së kufizuar të cerrados, domethënë shumë e rëndësishme për rajonin.

Përveç kësaj, për shkak të sjelljes së saj të ngjashme me atë të njerëzve, ylli tamarin mund të sjellë përfitime për shoqëria dhe përparimet në shkencë. Përdoret gjerësisht në studime në fushën e psikologjisë dhe biomjekësisë. Si çdo specie e pranishme në botë, edhe kjo duhet të ruhet për të ruajtur rendin në mjedis.

Grabitqarët dhe kërcënimet ndaj specieve

Grabitqarët natyrorë të yllit tamarin janë zogjtë të gjahut dhe të zemërimit. Megjithatë, grabitqarët më të mëdhenj të marmosetit në vendet ku njerëzit janë të pranishëm janëqen shtëpiak. Kafshët shtëpiake sulmojnë primatin kur ai i afrohet tokës.

Përveç kësaj, njeriu ka qenë një kërcënim për mbijetesën e specieve. Kur marmoset pushton shtëpitë dhe vjedh fruta, njerëzit priren të vrasin kafshën. Një lloj tjetër kërcënimi është trafikimi i kafshëve, i cili kap këlyshët zbutës për shitje, të gjitha këto në kushte të këqija transporti, oksigjeni dhe ushqimi.

Statusi i ruajtjes dhe mekanizmat mbrojtës

Fatmirësisht, specia ka një status ruajtjeje jo të kërcënuar. Kjo do të thotë se kafsha nuk është në kategorinë e rrezikuar sipas listës së kuqe të Unionit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës. Është e rëndësishme të dihet se kërcënimet kanë të bëjnë me aktivitetet bujqësore, kapjen, zjarret, ndër të tjera.

Vërehet tek speciet e marmosetit se mashkulli ka një sjellje më agresive të mbrojtjes territoriale ndaj ndërhyrësve vendas. Por, edhe femrat zakonisht janë agresive dhe marrin pjesë aktive në mbrojtjen e territorit. Mekanizmi mbrojtës ndodh kundër kafshëve të specieve të tjera, por edhe kundër grupeve rivale të së njëjtës specie.

Shiko gjithashtu: Macja në vapë: çfarë të bëni për t'u qetësuar? Këshilla dhe kuriozitete!

A mund ta ushqeni Star Mico?

Nuk rekomandohet të ushqehet tamarina e yllit me ushqim njerëzor. Kjo për shkak se mund të dëmtojë shëndetin tuaj. Akti i të ushqyerit të marmosetit ndikon në riprodhimin e specieve, pasigjë që redukton kohën e kërkimit të tyre për ushqim. Dhe kjo mund të nxisë një mbipopullim të tamarinave marmoset.

Kontakti i pamjaftueshëm midis marmosetit dhe qenies njerëzore mund të nxisë transmetimin e sëmundjeve nga kafsha te njeriu ose nga njeriu në marmoset. Një arsye tjetër për të mos ushqyer speciet është se mund të ketë një reagim agresiv kur nuk ushqehet. Kjo ndodh kur ylli mico është mësuar të marrë ushqim nga njerëzit.

Star mico, kafshë e pabesueshme e faunës braziliane

Ylli mico është një kafshë magjepsëse dhe përbën brazilianin fauna! Është shumë e zakonshme të gjesh speciet në parqe dhe kopshte zoologjike, por habitati i tij natyror është pylli i galerisë. Është endemik i territorit brazilian, i pranishëm në zonat Cerrado në shtete të tilla si Minas Gerais, Bahia dhe Sergipe.

Është një primat gjithëngrënës dhe ushqehet kryesisht me kafshë të vogla. Ylli tamarin ka zakone të ditës dhe jeton shumë mirë me njerëzit, për shkak të personalitetit të tij të shoqërueshëm dhe jo agresiv! Aktualisht, speciet nuk janë në rrezik zhdukjeje, por duhet të ruhen pasi ka një rëndësi të madhe ekologjike në ruajtjen e ekuilibrit të jetës në Tokë!
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.