Njihuni me racën angleze Mastiff: karakteristikat, çmimi dhe më shumë

Njihuni me racën angleze Mastiff: karakteristikat, çmimi dhe më shumë
Wesley Wilkerson

A e njihni qenin anglez Mastiff?

Nga arenat e betejës së Romës deri te lundrimet midis një kontinenti dhe një tjetri, Mastifi ose Mastifi anglez ka një trajektore që e ka bërë atë një kafshë të bindur, madje edhe me një nga kushinetat më imponuese në qenin botë .

Në këtë artikull, do të mësoni për nevojat e kujdesit ortopedik që kërkon raca, përveç vëmendjes dhe kostove të tjera të rëndësishme të nevojshme për një mbarështim të shëndetshëm.

Do të mësoni gjithashtu se si ai shoqërohet me njerëzit dhe kafshët e tjera shtëpiake, në cilat mjedise jeton më mirë, pse priret të lërë gojën dhe si e fitoi famën e tij në TV dhe kinema. Jeni të interesuar të krijoni këtë shoqërues të madh? Shikoni udhëzuesin më poshtë!

Karakteristikat e racës angleze Mastiff

Me origjinë të lidhur me konfrontimin dhe mbrojtjen, në pjesë të ndryshme të botës, Mastifi anglez është i njohur për lartësinë e tij dhe trup goditës në masë. Shihni më poshtë për detaje mbi këto dhe karakteristika të tjera!

Origjina dhe historia

Mastifi ose Mastifi ka regjistrimin e parë të raportuar të vitit 55 para Krishtit. Pika e saktë gjeografike nuk është e saktë, por ka të dhëna se ajo u shfaq në Angli dhe Azi dhe u përhap në të gjithë Evropën. Të dhënat historike tregojnë gjithashtu se kur romakët pushtuan Anglinë, ata u mahnitën me racën dhe i çuan qentë në beteja në arenat e Romës, për argëtim.

Pasi pothuajse u zhdukën gjatë shek.Bota e Re, ku sot ndodhen Shtetet e Bashkuara, në bordin e Mayflower, një navigacion që solli pelegrinët në vitin 1620.

Pasagjeri kujdestar i kafshës do të ishte Johnn Goodman, 25 vjeç, i cili gjithashtu do të kishte sjellë një Springer anglez Spaniel në kontinentin e ri. Këta qen do të kishin qenë të rëndësishëm në mbijetesën e kujdestarit të tyre kur ai humbi brenda natës, por përfunduan duke u rritur nga anëtarët e një vendbanimi pasi Johnn vdiq në dimrin e parë në Amerikë.

Ata ishin pothuajse të zhdukur gjatë Luftës së Dytë Botërore

Në mes të racionimit të ushqimit dhe ujit në Luftën e Dytë Botërore në Angli, popullsia filloi të sakrifikonte qentë e saj për të mbijetuar. Ishte në këtë kohë që Mastifi anglez pothuajse u zhduk. Të dhënat historike tregojnë se raca u shpëtua nga zhdukja pasi disa kafshë u importuan në Shtetet e Bashkuara.

Në vendet e Amerikës së Veriut, prejardhja përfundoi duke u kryqëzuar me racat e tjera dhe fitoi një karakter më të zbutur, por me mirëmbajtjen e madhësia e madhe dhe profili i rojes.

Ata shpesh paraqiten në filma dhe shfaqje televizive

Për shkak të madhësisë së tyre gjigante dhe karakteristikave fizike unike, Mastiff është i suksesshëm në media dhe kinema. Në TV, nuk është e pazakontë të shohësh qen të kësaj race të paraqitur si më të rëndë në botë. Një nga ato të popullarizuara në shfaqje televizive ishte Mastiff Zorba anglez, i cili hyri në Rekordin Guinnesssi më i rëndë, me 155 kg.

Në kinema, raca ka marrë pjesë në disa filma, si "Transformers", "Sherlock Holmes", "Marmaduke" dhe "Hotel for Dogs".

I madh në përmasa dhe zemër

Siç shihet në këtë artikull, pavarësisht frikës që mund të shkaktojë për shkak të madhësisë së tij, Mastiff anglez arrin të përshtatet në mënyrë të përsosur me mjedisin e shtëpisë, për sa kohë që ka hapësirë ​​dhe vëmendje nga mësuesi juaj.

Mund të zbuloni gjithashtu se ai kërkon shumë kujdes parandalues ​​në lidhje me madhësinë e tij fizike, për të shmangur problemet e kyçeve dhe kockave, si dhe për rëndësinë e ushqimit dhe stërvitjes në këtë drejtim.

Ky lloj Mastiff kërkon një pronar që është i përkushtuar dhe i kujdesshëm për shëndetin e tij, por do ta shpërblejë atë me shoqëri dhe dashuri aq të madhe sa përmasat e tij të mëdha!

Lufta e Dytë Botërore, ai u dërgua në Shtetet e Bashkuara, ku u bë një qen roje familjare.

Madhësia dhe pesha

Për sa i përket masës trupore, Mastiff anglez konsiderohet qeni më i madh në bota, bota. Lartësia e tij në moshën madhore, si te meshkujt ashtu edhe te femrat, është midis 70 dhe 91 cm. Pesha është e krahasueshme me atë të njerëzve. Femrat e rritura peshojnë midis 54 dhe 77 kg, ndërsa meshkujt variojnë midis 73 dhe 100 kg.

Kjo madhësi e madhe shoqërohet me kocka të mëdha, muskulaturë të fortë dhe të përcaktuar, të zhvilluara për të mbështetur masën e shpërndarë, përveç gjatësia e trupit.

Pallto

Palltoja e Mastifit anglez është e shkurtër dhe afër trupit, me një teksturë më të trashë mbi qafën dhe shpatullat. Ngjyrat e raportuara janë të kajsisë (ton portokalli), të zhurit (të tërhequr drejt kremit) ose të brinjës.

Maska, emri i dhënë zonës së surratit, hundës, veshëve, qepallave dhe zonave rreth tyre, paraqet ngjyrë të zezë. ngjyrë. Ka gjithashtu një përsëritje të qimeve më të lehta në gjoks. Megjithatë, shoqatat e specializuara theksojnë se rastet e bardhësisë së tepërt në trung, gjoks dhe putra nuk i karakterizojnë qentë e racës së pastër.

Shiko gjithashtu: Njihni 4 llojet e qen qimedredhur: standard, lodër dhe të tjera

Jetëgjatësia

Jeta e pritshme për Mastifin anglez është 6 deri në 12 vjet. Ekspertët theksojnë se një nga faktorët kryesorë që kushtëzon jetëgjatësinë tuaj është shmangia e një stili jetese të ulur dhe obeziteti.

Ato janë të lidhura edhe me kohën.e jetës së Mastifit, parandalimi ose diagnostikimi i mëparshëm i sëmundjeve për të cilat ai është i prirur, kryesisht të lidhura me madhësinë dhe rritjen e tij të shpejtë. Ndër këto sëmundje janë displazia e ijeve, ndryshimi në nyjet e rajonit të ijeve, osteodistrofia hipertrofike, e cila prek kockat dhe përdredhja e stomakut, e cila shkakton obstruksionin e stomakut.

Personaliteti i Qenit Mastiff anglez

Kur shihni një Mastiff anglez a ndiheni të frikësuar? A e dini se madhësia e tij mund të jetë mashtruese për sa i përket temperamentit? Lexoni më poshtë për shpjegime për këtë dhe nuanca të tjera të temperamentit të tyre.

A është një racë shumë e zhurmshme apo e çrregullt?

Megjithë madhësinë dhe profilin e tij si një qen roje, Mastifi anglez konsiderohet një racë e heshtur, e cila leh vetëm kur ndjen një kërcënim. Kur ndodh kjo, lëvorja është e fortë dhe imponuese.

Për shkak se ka një temperament të qetë në mjedisin familjar, nuk është gjithashtu një kafshë e çrregullt në jetën e përditshme. Mund të jetë thjesht i ngathët kur luan, duke i rrëzuar gjërat. Përjashtimi i vetëm lidhet me mbarështimin në mjedise të vogla, gjë që mund të ndikojë në temperamentin e tij, duke e bërë atë të zemërohet dhe të shkatërrojë gjërat e tutorëve.

Pajtueshmëria me kafshët e tjera

Për shkak të personalitetit të tij të qetë, Mastifi anglez nuk është një qen që ka zakon të ketë probleme me jetën me kafshë të tjera, veçanërisht nëse ka shoqërizimqysh në moshë të re.

Megjithatë, duhet pasur kujdes kur e rritim me kafshë shtëpiake të vogla, pasi një lojë e thjeshtë mes tyre mund të dëmtojë kafshën më të vogël. Kjo ndodh sepse, siç u përmend, raca mund të jetë e ngathët ndonjëherë, duke rrëshqitur ose duke ushtruar forcë të tepruar në disa lëvizje gjatë argëtimit.

A shkoni zakonisht me fëmijët dhe të huajt?

Mastifi anglez zakonisht shkon mirë me fëmijët, duke qenë një shoqërues i urtë dhe madje tolerant ndaj disa lojërave më të ashpra nga të vegjlit. Megjithatë edhe në këtë rast duhet pasur kujdes që të mos lëndohen gjatë lojërave. Rekomandimi është që të ketë mbikëqyrje nga të rriturit.

Në lidhje me të huajt, raportet e mbarështuesve janë se raca tenton të tregojë indiferencë nëse është mik i tutorëve, por që ata do të veprojnë si qen roje. në rastet si shkelje.

A mund të qëndroni vetëm për një kohë të gjatë?

Pavarësisht se ndonjëherë tregon një personalitet të pavarur, Mastifi anglez është i lidhur me kujdestarët e tij dhe nuk i pëlqen të lihet vetëm për periudha të gjata kohore.

Në këto raste, përfundon shfaqja e irritimit dhe sjelljes shkatërruese si efekte anësore, situatë kjo që mund të rëndohet nëse kafsha jeton në ambiente të vogla, si p.sh. apartamente. Prandaj, një nga rekomandimet është ta rritni atë së bashku me kafshët e tjera shtëpiake nga një qenush osepunësoni këmbësorë të specializuar për t'i bërë shoqëri në periudha të caktuara të ditës.

Çmimet dhe kostot për Mastifin anglez

Mastifi anglez kërkon një shpenzim më të lartë për ushqim. Aksesorët gjithashtu duhet të përshtaten me madhësinë tuaj. Më poshtë, do të keni akses në udhëzimet në lidhje me kostot e kësaj linje.

Çmimi i qenushit anglez Mastiff

Këlyshët anglezë Mastiff në tregun ligjor të kafshëve shtëpiake kushtojnë midis 2,000 dhe 7,000 dollarë. Vlera mund të ndryshojë në varësi të lindjes së qenushit me garanci për origjinën, vaksinimin, mikroçipimin dhe heqjen e krimbave.

Një faktor tjetër që mund të ndikojë në vlerë është mbarështimi nga lukuni të akredituara nga entitete zyrtare si Konfederata e Kinofilisë Braziliane ( CBKC) dhe Shoqëria Braziliane e Cinophilia (Sobraci). Shitja e mbeturinave të qenve të shpërblyer në gara dhe oferta stërvitore gjithashtu ndikojnë në vlerën e Mastifit.

Ku mund të blej qenushin anglez Mastiff?

Mastifi anglez nuk është një racë shumë e njohur në Brazil, prandaj jo të gjitha shoqatat e qenve kanë mbarështues të akredituar. Por është e mundur të gjesh lukuni të listuara në disa rajone, si në São Paulo dhe Rio Grande do Sul.

Rekomandimi i specialistëve është blerja e qenit nga profesionistë me akreditime në entitete të llojit dhe vizita në lukunë. para blerjes, për të shmangur ushqyerjen e tregut klandestin të shfrytëzimitkafsha.

Shpenzimet e ushqimit

Mastifi anglez konsiderohet si një nga racat që ha më shumë! Dhe nuk është për më pak, pasi sasia llogaritet sipas peshës. Pakoja 15 kg e kibble kushton midis 125 dhe 300 dollarë, me çmimin që ndryshon shumë sipas markës. Për këlyshët, ajo ka një kohëzgjatje të llogaritur prej një muaji, ndërsa për të rriturit do të zgjasë rreth 15 ditë.

Është e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje përbërësve të ushqimit, duke zgjedhur ata me sulfat kondroitin dhe sulfat glukozaminë. për t'u kujdesur për kyçet.

Veterinaria dhe vaksinat

Vaksinat thelbësore për Mastifin anglez janë ato polivalente dhe kundër tërbimit. Çdo dozë varion nga 60 deri në 90 dollarë.

Vaksinat polivalente më të rekomanduara janë V8 dhe V10 dhe mbrojnë kundër sëmundjeve të ndryshme, si turpi, parainfluenza dhe leptospiroza. Doza e parë duhet të aplikohet pas 45 ditësh, me dy përforcues në intervale prej 25 ditësh dhe më pas një aplikim në vit.

Shiko gjithashtu: Zogu i shpirtit të maceve: shikoni përshkrimin, llojet, këngën dhe legjendat

Vaksina kundër tërbimit ka aplikimin e parë në katër muaj dhe një përforcues vjetor. Vizitat rutinë te veterineri kushtojnë midis 100 dhe 200 dollarë.

Lodrat, shtëpitë dhe aksesorët

Të gjithë artikujt e nevojshëm për jetën e përditshme të Mastifit anglez duhet të përforcohen dhe të përshtaten për madhësinë e tij. Një shtëpi e vogël prej druri ku mund të qëndroni rehat kushton mesatarisht 300 dollarë. Një jakë parzmore e përforcuar kushton rreth 60 dollarë,ndërsa rrobat për sezonin e ftohtë kanë copa që fillojnë nga 30 dollarë.

Për lojëra, artikuj të tillë si topa, frisbee, kockë sintetike, litar me dhëmbëza dhe goma gome kushtojnë midis 5 dhe 60 dollarë në dyqanet e kafshëve shtëpiake.

Kujdesi për Mastifin Anglez

Shmangia e obezitetit, problemeve të kyçeve dhe rrëshqitjes janë disa nga kujdeset e nevojshme për Mastifin anglez. Dëshironi të dini se si të merrni masa paraprake? Lexoni udhëzimet pas këtij artikulli.

Kujdesi për këlyshët

Përveç vaksinave, është e rëndësishme të sigurohet ushqime specifike që në moshë të hershme për rritjen e shëndetshme të Mastifit anglez, me fosfor dhe kalcium, për forcimin e kockave dhe dhëmbëve.

Gjithashtu indikohet të kontrollohet që në moshë të hershme nëse ka një predispozicion ndaj kushteve shëndetësore si displazia e hipit, e lidhur me rritjen e femurit, e cila mund të çojë në nevoja për kirurgji. Në këtë fazë, është gjithashtu thelbësore që të shoqërohet Mastiff me familjen dhe kafshët e tjera shtëpiake në shtëpi, përveç krijimit të një rutine ushtrimesh fizike për të shmangur obezitetin.

Sa duhet të ushqehem?

Si një qenush, deri në 12 muaj, vëllimi i ushqimit që duhet t'i ofrohet English Mastiff është deri në 570 g në ditë, i ndarë midis dy deri në tre vakte në ditë. Të rriturit hanë nga 1 deri në 1,5 kg ushqim në ditë, të cilat duhet të ndahen në dy vakte.

Këto sasi ndryshojnë ngasipas moshës, peshës dhe gjinisë. Është e rëndësishme të kontrolloni indikacionet në paketimin e ushqimit apo edhe të bëni llogaritjen automatike në faqet e internetit të veçanta.

A ka nevojë për shumë aktivitet fizik kjo race?

Për shkak të madhësisë së tij shumë të madhe dhe prirjes së lartë ndaj obezitetit, Mastifi anglez ka nevojë për shumë ushtrime gjatë gjithë jetës së tij, gjithashtu për të shmangur problemet e kyçeve dhe kockave. Prandaj, rekomandohet që të ketë të paktën një shëtitje ditore prej rreth gjysmë ore. Lojërat në kopshte janë gjithashtu opsione të mira.

I vetmi paralajmërim për lojërat shtëpiake është në lidhje me dyshemetë e lëmuara. Rënia nga këto raca mund të shkaktojë probleme serioze, si tendosje të muskujve, dislokime dhe fraktura. Pra, kini kujdes!

Kujdesi i flokëve

Për shkak se është i shkurtër dhe afër trupit, palltoja e Mastifit anglez nuk kërkon shumë kujdes dhe nuk ka tregues për banjë të përsëritura, vetëm kur ato bëhem pis. Kur bëni dush, duhet të keni kujdes edhe me rrëshqitjet dhe rëniet. Nga ana tjetër, raca zakonisht nuk është shumë rezistente ose acarohet nga këto aktivitete.

Furça e rekomanduar është javore dhe mund të ndihmojë me higjienën, duke hequr shtresën që është më e ekspozuar ndaj papastërtive të grumbulluara. Duhet të kryhet me një furçë të butë specifike.

Kujdesi për thonjtë dhe dhëmbët e qenit

Thonjtë e Mastifit anglez kërkojnë vëmendje të veçantë: nëse janë shumë të gjatë, mund të gjenerojnërrëshqitje dhe probleme serioze ortopedike për kafshën. Prerja e tyre duhet të ndodhë kur harkohen ose fillojnë të bëjnë zhurmë në tokë. Mund të bëhet nga mësuesi, me një gërshërë të veçantë ose në dyqanet e kafshëve shtëpiake.

Për të shmangur gurët, kavitetet dhe erën e keqe të gojës, larja duhet të bëhet dy deri në tre herë në javë, me pastë dhe furçë specifike për qentë. Disa lloje ushqimesh ndihmojnë gjithashtu në pastrimin e dhëmbëve.

Kuriozitete rreth racës angleze Mastiff

A e dini se Mastifi anglez ishte ndër eksploruesit e parë anglezë në tokat amerikane? Po fama juaj e filmit? Shikoni këtë dhe kuriozitete të tjera në lidhje me racën më poshtë!

Ata kanë një tendencë për të gërhitës dhe gërhitës

Mastifi anglez është i famshëm për fyrjen dhe gërhitjen. Në rastin e parë, kujdestari duhet të mësohet të thajë vendet ku ndodhet, për shkak të rënies së pështymës. Fryrja zakonisht prodhohet për disa funksione të rëndësishme në trup, nga tretja e ushqimit deri te mbrojtja kundër baktereve. Megjithatë, teprica mund të tregojë edhe të përziera dhe helmim nga ushqimi.

Gërhitja zakonisht ndodh sepse është një qen brakicefalik, me kokë të rrafshuar dhe feçkë të shkurtuar. Por gjithashtu mund të tregojë mbipeshë ose një problem anatomik në qiell, të cilat kërkojnë monitorim veterinar.

Ata lundruan në Mayflower

Të dhënat historike tregojnë se një Mastiff anglez udhëtoi nga Mbretëria e Bashkuar për në
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.