Nxehtësia e qenit mashkull dhe femër: simptoma, si të qetësoheni dhe më shumë!

Nxehtësia e qenit mashkull dhe femër: simptoma, si të qetësoheni dhe më shumë!
Wesley Wilkerson

Nxehtësia e qenit është diçka delikate!

Nxehtësia e qenit tuaj është një periudhë shumë delikate dhe ju si pronare kafshësh shtëpiake mund të jeni të shqetësuar për këtë periudhë. Duke menduar për këtë, ne zhvilluam një manual për t'ju ndihmuar. Në këtë artikull do të kuptoni të gjitha fazat e këtij momenti vape dhe do të kuptoni se përveç ndryshimeve në sjellje, ka edhe ndryshime fizike.

Por më e rëndësishmja është që ju mund të zhvilloni taktika për të bërë gjithçka më të qetë dhe për të marrë me mend se çfarë vetëm, ne do t'ju tregojmë se cilat janë ato. Pra, mbani një sy në çdo gjë dhe kushtojini vëmendje çdo detaji, kjo do të bëjë ndryshimin në mirëqenien e kafshës suaj.

Simptomat fizike të qenve femra në vapë

Si to Siç e përmendëm më herët, nxehtësia mund të shkaktojë ndryshime fizike në qenin tuaj femër. Këto ndryshime, në pjesën më të madhe, janë të dukshme dhe kanë nevojë për një kujdes të caktuar për të mbajtur të përditësuar kafshën tuaj dhe higjienën e shtëpisë. Pra, qëndroni të sintonizuar dhe shikoni ato më poshtë!

Zgjerimi i vulvës

Mesatarisht, puberteti arrihet në moshën rreth gjashtë muajsh, por kjo mund të ndryshojë sipas racës së kafshës suaj. Përveç kësaj, çdo cikël përbëhet nga disa faza që do të detajohen më vonë.

Një prej tyre është zmadhimi i vulvës është një nga më të dukshmet dhe më të zakonshmet dhe nëpërmjet kësaj simptome do të mund të vëreni se aty do të jetë ënjtje, skuqje dhe disa rrjedhje të përgjakshme nga vulva. për shkak të

Një çështje tjetër e rëndësishme themelore që duhet ditur është të dalloni se sa muaj qeni juaj kalon në vapë. Nuk është e vështirë të identifikohet ky moment, pasi ka humbje gjaku nga vulva, ënjtje në thithka dhe vulvë.

Përgjigja është se shumica e qenve kalojnë në vapë dy herë në vit, ose rreth gjashtë muaj, megjithëse diapazoni mund të ndryshojë midis racave. Përveç kësaj, një kuriozitet tjetër është se qentë e racave të vogla mund të çiklojnë tre herë në vit, ndërsa qentë e racës gjigante mund të çiklojnë vetëm një herë në 12 muaj.

Heqja e erës së kurvës në vapë nuk rekomandohet

Një çështje tjetër e rëndësishme është të kuptoni se heqja e erës së qenit tuaj me spraj për të minimizuar erën dhe spërkatjen ose tabletën me klorofil nuk është gjithmonë një opsion i mirë. Kjo sepse këto artikuj janë një lloj ilaçi dhe nuk duhet të përdoren pa këshilla mjekësore. Në këtë mënyrë, pastrimi më i shpeshtë i shtëpisë mund të jetë një alternativë më e mirë, pasi ndihmon në uljen e intensitetit të aromës dhe, rrjedhimisht, largimin e meshkujve.

Kastrimi është një ide e mirë për të parandaluar

Duke menduar për të gjitha vështirësitë e kësaj periudhe, është e rëndësishme të mendoni se nëse nuk dëshironi që kafsha juaj të mbetet shtatzënë, mënyra më e mirë për ta shmangur këtë është nëpërmjet sterilizimit. Kjo do të thotë, të bëhet sterilizimi i qenit tuaj në mënyrë kirurgjikale para se të ketë ciklin e parë estros.

Megjithatë, si mund të jetë kjoËshtë e vështirë të parashikohet se kur do të ndodhë ky cikël i parë, shumica e veterinerëve rekomandojnë kryerjen e një ovariohisterektomie para moshës gjashtë deri në shtatë muaj.

Është e nevojshme t'i kushtoni vëmendje nxehtësisë së qenit tuaj!

Siç e pamë në këtë postim, është shumë e rëndësishme të theksohet se njohja e ciklit estrous të kurvës suaj është thelbësore, sepse vetëm kështu do të dini momentin e duhur për riprodhim ose për ta shmangur atë.

Përveç kësaj, a i dinit fazat e lëkundjeve hormonale nëpër të cilat kaloi qeni juaj. Me këtë do të jetë e mundur të shmangni disa lloje sjelljesh që mund t'ju shkaktojnë shqetësim juve dhe asaj, si acarim, ndryshime në oreks, lodhje ose agjitacion, ndër të tjera të listuara më sipër.

Në këtë mënyrë, njihuni me ndryshimet në atë kohë dhe jini të durueshëm me qenin tuaj gjatë kësaj periudhe të nxehtë, duke respektuar gjithmonë kufijtë e kafshës suaj. Kështu, me dashuri, përkushtim dhe njohuri do të shihni se si vapa do të bëhet më paqësore nga sa e imagjinoni!

Shiko gjithashtu: Jacu: shikoni karakteristikat e zogut, ushqimin dhe më shumë ënjtja, rajoni i vulvës është më i ekspozuar ndaj traumave dhe infeksioneve, pasi ka ekspozim më të madh ndaj shuplakave, të cilat me tepricë mund të shkaktojnë probleme në rajon.

Mund ta dalloni nga sekrecioni

Sekrecioni është një tjetër simptomë shumë e lehtë për t'u identifikuar. Kjo është për shkak se shkarkimi vaginal do të ndryshojë ngjyrën dhe pamjen ndërsa cikli përparon. Në fillim, shkarkimi është shumë i përgjakshëm, por me kalimin e ditëve, ato hollohen duke u bërë një ngjyrë rozë.

Përveç kësaj, për të ndihmuar në higjienën, në këtë kohë, është interesante të përdoret pelenat e qenit sepse veprojnë si absorbues për qentë dhe janë aleatë të mëdhenj gjatë vapës. Megjithatë, qeni femër nuk duhet të jetë me ta gjatë gjithë kohës. Prandaj, idealja është të bëni shkëmbimin të paktën dy herë në ditë dhe t'i lini pak kohë kurvës që të bëjë biznesin e saj pa aksesorin.

Ndjeshmëria në rajonin e barkut

Ashtu si femrat, femrat qentë gjithashtu përjetojnë dhimbje barku. Megjithatë, kjo dhimbje është shumë më pak intensive se ajo e njerëzve, ajo karakterizohet më shumë si një ndjeshmëri në rajonin e barkut sesa me një dhimbje barku të fortë.

Sigurisht, për shkak të kësaj dhe simptomave të tjera, kafsha juaj mund të jetë një pak i pakëndshëm dhe i shqetësuar. Megjithatë, nëse simptomat paraqesin shumë shqetësime, konsultohuni me një veteriner për më shumë informacion. Kështu, ekziston mundësia për të parandaluar dhe trajtuar problemet jonormale.

Simptomat e sjelljes së një qeni femër në vapë

Përveç ndryshimeve fizike, ka të ngjarë që edhe sjellja e qenit tuaj femër të ndryshojë. Ajo mund të jetë më miqësore me qentë e tjerë, të shfaqë shenja agjitacioni, ankthi, nervozizmi, nevoje dhe madje të shfaqë ndryshime oreksi.

Agjitacioni ose përgjumja

Agjitacioni ose përgjumja janë simptoma të përsëritura dhe përfundimisht mund të çojnë në konflikte. Kjo do të thotë, nuk është e çuditshme të vëzhgosh majat e agresivitetit me faza qetësie. Megjithatë, është e nevojshme t'u kushtoni vëmendje këtyre simptomave, pasi ato shkaktojnë grindje dhe janë më të rrezikshmet në botën e qenit, pasi ekziston një konkurrencë e ashpër për çiftëzimin.

Prandaj është e rëndësishme të parandaloni kurvën tuaj. nga kontakti me kafshët e tjera shtëpiake në këtë kohë. Me këtë, do të ketë më shumë mbrojtje dhe do të jeni më të relaksuar duke ditur se ajo është e sigurt.

Mund ta dalloni nga mungesa

Dashuria është një tjetër veçori e habitshme në këtë kohë. Në përgjithësi, kafsha juaj mund të bëhet më e dashur me ju dhe kafshët e tjera, më e hapur ndaj çiftëzimit dhe e gatshme për shëtitje. Megjithatë, është gjithashtu e mundur që ai të ndiejë ndonjë shqetësim për shkak të ngërçeve të barkut dhe, për rrjedhojë, të bëhet më agresiv. Pra, qëndroni të sintonizuar për të shmangur ndryshimet e humorit dhe aksidentet e papritura!

Ka ndryshime në oreks

Siç e përmendëm më herët, sado e zakonshme të jetë, nxehtësia e qenit tuaj mund tëbëhet diçka delikate, sepse të qenit në vapë është një përzierje e paraqitjes së ndryshimeve fizike dhe të sjelljes që, nëse nuk vërehen mirë, mund të çojnë në komplikime. Një shembull i kësaj janë ndryshimet në oreks të cilat, nëse nuk vërehen mirë, mund të shkaktojnë komplikime në shëndetin e kafshës suaj.

Sado të ndryshme që mund të duken, ndryshimet në oreks janë gjithashtu të zakonshme. Në këtë mënyrë, zgjidhni ushqime cilësore dhe mbani një sy për të parë nëse kurva juaj po ha, pasi mungesa e oreksit ose oreksi selektiv është më i përsëritur nga sa mund të mendoni.

Kushtet në nxehtësi tërheqin qentë meshkuj

Meshkujt tërhiqen jashtëzakonisht nga kurvat në vapë dhe kjo ndodh për shkak të feromoneve që çlirohen prej tyre. Sigurisht, si rezultat i kësaj, ka dyshime të përsëritura për eliminimin e kësaj erë në një farë mënyre. Megjithatë, nuk rekomandohet përdorimi i medikamenteve lokale ose orale për këtë. Kjo sepse, përveçse janë joefektive, ato mund të rrisin stresin e kurvës gjatë kësaj periudhe delikate.

Ka acarim dhe dëshirë për të dalë jashtë

Në disa raste, kafsha shtëpiake që është në vapë mund të shfaqë shenja acarimi për shkak të zbutjes së ankthit. Kështu, dëshira për të dalë nga shtëpia mund të zgjerohet për shkak të agjitacionit që shkaktojnë hormonet. Duke kujtuar se edhe para se të hyjë në vapë, fillimi i stimulimit hormonal tashmë shkakton simptoma fizike që kontribuojnë edhe më shumëpër atë shpërthim shqetësimi.

Sa zgjat vapa e një kurve?

Cikli estros i qenit ka katër faza që do të detajohen më poshtë. Gjithashtu, shumica e qenve kalojnë në nxehtësi dy herë në vit. Megjithatë, ndërsa qeni juaj plaket, frekuenca e stinëve të tij mund të ulet. Shikoni të gjitha këtu!

Proestro

Kjo fazë fillestare e zhvillimit të folikulave zgjat rreth 7 deri në 9 ditë. Folikulat, të cilat janë nën stimulim në rritje nga gonadotropinat, fillojnë të prodhojnë gjithnjë e më shumë estrogjen. Estrogjeni shkakton disa ndryshime në traktin riprodhues, si ënjtje të vulvës dhe vaginës, me sekretim sero-gjak, i cili përmban feromone dhe tërheq meshkujt.

Përveç kësaj, gjatë proestrusit, kurva ende nuk e pranon mashkullin. por fillon ta tolerojë. Për shkak të këtyre simptomave, të përmendura më lart, kafsha juaj do të fillojë të tërheqë qentë meshkuj, por ajo nuk do të jetë ende gati për t'u çiftuar. Prandaj, kini shumë kujdes në këtë kohë.

Estrusi

Estrusi është periudha e çiftëzimit të ciklit estros, i njohur edhe si estrus, i cili karakterizohet nga një ulje e nivelit të estrogjenit dhe një rritje në nivelet e progesteronit. Në këtë fazë, kurva nuk ka më rrjedhje gjaku ose edemë të vulvës. Përveç kësaj, fillon të pranojë praninë e mashkullit.

Shiko gjithashtu: Macja Sphynx: Njihuni me macen më të famshme pa qime në botë!

Folikulat hyjnë në maturimin përfundimtar dhe prodhimi i estrogjenit zvogëlohet.dhe të inicojë prodhimin e progesteronit. Ovulacioni ndodh 40 deri në 50 orë pas rritjes së LH, dhe kjo fazë zgjat nga 5 deri në 10 ditë.

Diestrusi

Diestrusi është një periudhë që zgjat nga 10 deri në 140 ditë. Në këtë pikë, qeni juaj ndoshta do të jetë shtatzënë ose në një periudhë pushimi. Kjo do të thotë, është një fazë në të cilën kurva juaj nuk do të jetë më e pranueshme për mashkullin. Përveç kësaj, ndonjëherë ata kanë një sindromë të njohur si pseudopregnancia, në të cilën të gjitha karakteristikat fiziologjike i ngjajnë shtatzënisë.

Në këtë kohë ka nivele maksimale të progesteronit. Përveç kësaj, prania e një shkarkimi më mukoz, zvogëlimi i vulvës dhe një sjellje më e qetë e qenit është e njohur.

Anestrus

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, ka anestrus, ky është periudha e pasivitetit përpara ciklit të ardhshëm të nxehtësisë, që zgjat rreth 6 muaj. Kjo do të thotë, është faza e karakterizuar nga periudha e qetësisë riprodhuese;

Në Anestrus, aktiviteti ovarian zvogëlohet dhe përqendrimet serike të estrogjenit, progesteronit dhe LH mbeten në vlerat bazë. Nëse shtatzënia ka ndodhur, pikërisht gjatë kësaj periudhe ndodh involucioni i mitrës dhe rinovimi i endometrit.

Kështu, është evidente se çdo moment i fazës së nxehtësisë ka veçoritë e veta. Kjo do të thotë, disa janë më intensive se të tjerët, por të dy kanë nevojë për vëmendje dhe mbështetje për të shmangur aksidentet në të ardhmen.

Siqetësoni një qen në vapë

Ndryshimet e humorit mund ta transformojnë plotësisht kafshën tuaj. Prandaj, dyfishoni durimin tuaj me qenushin dhe mendoni se sa e vështirë mund të jetë për të. Shihni këtë seksion për disa këshilla!

Mbajeni qenin femër larg meshkujve

Gjatë kësaj periudhe, qeni juaj femër jo vetëm që do të tërheqë qentë meshkuj, por gjithashtu do të tërhiqet përsëri, si qentë meshkuj mund të zbulojë një femër në nxehtësi nga një distancë e largët dhe mund të fillojë të shënojë pronën e saj me urinën e saj në një përpjekje për të kërkuar territorin e saj. Pra, për të shmangur shtatzënitë e padëshiruara, duhet ta mbani atë larg qenve të tjerë të pasterilizuar. Kjo vlen edhe për shtëpinë tuaj.

Ofroni një dietë të ekuilibruar

Ushqyerja e ekuilibruar është thelbësore për performancën e mirë fizike dhe të sjelljes së kafshës suaj dhe ky fakt nuk do të lihej jashtë kësaj periudhe vape që femrat kalojnë. Kjo për shkak se ushqimi i shëndetshëm është gjithashtu një tjetër mundësi e shkëlqyer për të ndihmuar kafshën tuaj të kalojë këtë moment të lëkundjeve hormonale dhe fizike.

Dmth, ka disa pasoja të menaxhimit të parregullt të ushqyerjes, si p.sh. mungesa e zgjatur ushqyese i nënshtrohet mungesës së periudhës së estrusit, femrat në fazën e obezitetit mund të shkaktojnë zhvillim të ulët të folikulave ovarian, lindje të shtrembëruara dhe rritje të shkallës së konceptimit, ndër të tjera.probleme. Në këtë mënyrë, përforconi dietën e shëndetshme për ta mbajtur qenin tuaj të gatshëm, pasi kjo do të ndihmojë në përmirësimin e performancës së tij fizike dhe mendore.

Ushtrimi i ekuilibrit dhe pushimi

Ushtrimet janë një mënyrë e shkëlqyer për të shpërqendruar qenin kafshën tuaj, jo vetëm kur është në vapë, por edhe në raste të tjera. Shëtitjet dhe lojërat me etiketa janë një rrugëdalje e shkëlqyer. Kjo është padyshim e rëndësishme sepse qentë femra janë më të trazuara dhe argëtimi i tyre do të ndihmojë në zbutjen e ankthit të tyre. Pra, investoni në këtë praktikë për të përmirësuar mirëqenien e kafshës suaj.

Pelenat dhe lulet për qentë në vapë mund të qetësohen

Pelenat janë një mundësi e shkëlqyer për të parandaluar gjakderdhjen nëpër shtëpi. Por, mbani mend se kjo nuk e pengon kalimin. Pra, kini kujdes nëse nuk dëshironi shtatzëninë.

Gjithashtu, nëse jeni të shqetësuar për gjakderdhjen e qenit në shtëpi, mund të krijoni një hapësirë ​​të kufizuar për qenin tuaj të vogël që të bredh. Në këtë mënyrë, si shtëpia ashtu edhe hapësira e kafshës suaj do të jenë më komode.

Kini durim me qenin

Ndryshimi hormonal shkakton shumë ndryshime në sjelljen e femrës, stres, ankth dhe mosbindje. Nëse kafsha juaj femër zakonisht është e disiplinuar, është e zakonshme që gjatë nxehtësisë ajo mund t'ju mos bindet ndonjëherë. Në raste të tilla, qortimi mund të jetë një opsion. Megjithatë, pa ekzagjerim, pasi ne duhetmos harroni se kjo periudhë është jashtëzakonisht e ndjeshme për të.

Dmth, durimi dhe dashuria janë thelbësore gjatë nxehtësisë, pasi hormonet janë në avull të plotë dhe, me këtë, ndryshimet në humor dhe sjellje janë të vazhdueshme. Pra, mos u shqetësoni, do të jetë vetëm një fazë me disa sfida dhe përgjegjësi dhe mbështetja juaj do të jetë thelbësore.

Më shumë informacion rreth nxehtësisë në një qen

E keni parë këtë ka shumë informacione për nxehtësinë e qenve. Megjithatë, ata nuk ndalen me kaq! Më poshtë do të ndani më shumë kuriozitete që do t'ju bëjnë të kuptoni më mirë këtë periudhë paqëndrueshmërie për kafshën tuaj shtëpiake.

A kalon një qen mashkull në vapë?

Kjo është një pyetje më e zakonshme nga sa mund të mendoni dhe përgjigja është një JO e madhe! Është e rëndësishme të çmitizohet kjo ide, sepse qentë meshkuj, kur arrijnë pjekurinë seksuale, shfaqin sjellje seksuale në raport me femrat, por kjo nuk është nxehtësi!

Ajo që ndodh është se në pjekurinë seksuale, meshkujt fillojnë të prodhojnë më shumë testosteron që justifikon paraqitjen e këtyre sjelljeve, por ky prodhim është konstant gjatë gjithë jetës seksuale të kafshës. Përveç kësaj, ky prodhim është ai që i lejon meshkujt të zbulojnë femrat në nxehtësi përmes feromoneve që eliminohen në urinën e kurve. Prandaj, nxehtësia përkufizohet si një moment ekskluziv për femrën.

Në sa muaj një kurvë hyn në nxehtësinë e saj të parë?
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.