Peshku kardinal tetra neoni: çmimi, pH, riprodhimi dhe më shumë!

Peshku kardinal tetra neoni: çmimi, pH, riprodhimi dhe më shumë!
Wesley Wilkerson

Kardinali neoni është një peshk shumë popullor

Kardinali neoni është zgjedhja e preferuar për ata që kërkojnë peshq dekorativë për të ngjyrosur akuariumet e tyre për ngjyrat e bukura që shfaq. Ato janë aktive, plot ngjyra, simpatike dhe të thjeshta për t'u kujdesur. Nuk është çudi që ato janë kaq të njohura.

Kjo specie është e njohur në tregtinë e akuariumeve dhe kohët e fundit është komercializuar në një shkallë të madhe me lloje dekorative të edukuara në mënyrë selektive në robëri. Këtu përfshihen varietetet e arit dhe albinos, megjithëse shumica e tregtuar ende vijnë nga kapja. Në këtë artikull, ne do t'ju tregojmë se si mund të ofroni më të mirën për tetras tuaj neoni.

Mësoni për dietën e tyre, riprodhimin, karakteristikat fizike, sjelljen, marrëdhëniet me peshqit e tjerë dhe gjithçka që ju nevojitet për t'i pasur ato në akuariumi juaj, duke ndriçuar mjedisin!

Fletë teknike kardinal neoni

Tani do të zbulojmë gjithçka rreth atributeve unike, përgjegjëse për karakterizimin e peshkut kardinal neoni dhe pse është kështu i dashur. Lexoni më tej për të mësuar më shumë për gjithçka rreth këtij peshku të ndezur!

Emri

Peshku kardinal neoni ka shumë emra të zakonshëm. Ato janë: Neon Tetra, Neon Cardinal, Tetra Cardinal, ose Neon Cardinal. Emri i tij shkencor është Paracheirodon axelrodi, dhe sinonimet e tij janë Hyphessobrycon cardinalis dhe Cheirodon axelrodi.

Në anglisht ka gjithashtu emra që mund të ndryshojnë, si p.sh.Tetra kardinal, tetra kardinal, neoni, tetra neoni, neoni i kuq, karacin i kuq.

Karakteristikat vizuale

Peshqit e specieve kardinal neoni kanë tipare të habitshme, të cilat janë përgjegjëse për interesin që zgjojnë dhe kërkesa e tyre e lartë. Karakterizohet nga dy vija të gjata me ngjyra që mbulojnë të gjithë trupin. Në pjesën e sipërme, një vezullim që shkëlqen sipas këndit të dritës së reflektuar, kjo varion midis jeshiles dhe blusë.

Në pjesën e poshtme, një shirit i gjatë i kuqërremtë, i cili nuk është shumë prapa në bukuri. Kjo e bën peshkun kardinal neoni të pagabueshëm!

Origjina dhe habitati i tetra kardinal neoni

Në kushte natyrore, peshqit kardinal neoni gjenden në veriperëndim të Amerikës së Jugut, të shpërndarë përgjatë lumit Amazon dhe duke kaluar nëpër disa shtete. Ujërat ku ata jetojnë mund të jenë të errët ose të kthjellët, por në përgjithësi kanë të përbashkët aciditetin dhe gjithashtu praninë e pyjeve bregore.

Meqenëse jetojnë në një klimë tropikale, këta peshq janë mësuar me nxehtësinë dhe ndiheni më rehat në ujërat me temperatura të buta. Në Brazil, ata jetojnë veçanërisht në veri.

Riprodhimi i neonit kardinal

Ata janë peshq vezorë, domethënë shtatzënia e larvave bëhet brenda vezëve. Riprodhimi fillon me notimin e mashkullit pranë një femre pjellore, ajo i depoziton vezët në një vend me hije, ose i lëshon dhe i lë të zhyten në fund. Përveç kësaj, vezët dhe larvat janëfotosensitive.

Për këtë arsye është e rëndësishme prania e bimësisë në mjedis, në mënyrë që ata të ndihen rehat duke notuar lirshëm. Larvat i përshtaten dritës ngadalë. Kjo zakonisht ndodh ndërmjet 4 ose 7 ditësh pas çeljes.

Çmimi i një kardinali neoni

Ky është një peshk shumë i popullarizuar dhe shumë i bollshëm, madje edhe për mbarështim në robëri. Kjo e bën atë një opsion të lirë për të blerë. E njëjta gjë mund të thuhet për ushqimin dhe ndërtimin e një akuariumi. Këtu do të japim më shumë detaje rreth këtyre vlerave! Vazhdoni të lexoni.

Sa kushton një peshk kardinal tetra neoni?

Për shkak se janë shumë të shumtë dhe të bollshëm, peshqit kardinal neoni gjenden për çmime shumë të volitshme: në faqet e mëdha ai gjendet për 1,99 dollarë për njësi dhe mund të ndryshojë në 5,00 dollarë realë. Ka edhe mundësi për të blerë një tufë me 10 peshq.

Këto tufa mund të gjenden edhe në shitje, por në rastin e tyre, në shumicën e rasteve, vlerat janë të disponueshme sipas kërkesës. Megjithatë, disponueshmëria është e madhe në faqet e internetit të specializuara.

Shiko gjithashtu: A urinon qeni juaj aty ku fle? Shihni shkaqet dhe si të kujdeseni!

Çmimi i ushqimit për neon tetra kardinal

Ka disa prurje për neon, pasi është një specie shumë e përhapur, por ato mund të gjenden nga 16,90 dollarë në dyqanet kryesore të kafshëve shtëpiake. Për neonin kardinal, rekomandohet që përveç ushqimit të thatë, disakafshë të gjalla.

Larvat mund të gjenden nga 7,00 dollarë në vendet e njohura të blerjeve dhe ushqime të gjalla të ngrira ose të dehidratuara gjenden në dyqane të specializuara nga 11,90 dollarë realë.

Shiko gjithashtu: German Pinscher: karakteristikat, kujdesi, çmimi dhe më shumë!

Çmimi i përgjithshëm për ngritjen e një akuariumi kardinal neoni

Një akuarium i thjeshtë 50 litra, ideal për një shkollë me 10 peshq kardinal neoni, mund të gjendet nga 175,00 dollarë. Aksesorët e nevojshëm do të jenë një pompë, duke filluar nga 34,00 dollarë; filtri i akuariumit i disponueshëm për 52,00 dollarë; dhe disa aksesorë për të simuluar habitatin e peshkut kardinal neoni, si bimët zbukuruese, gurët, ndër të tjera, që variojnë nga 6,00 deri në 69,00 dollarë.

Pra, kostoja totale, duke marrë parasysh artikujt e listuar këtu, duhet të variojë ndërmjet 267,00 dhe 330,00 dollarë. Sigurisht, varësisht se sa stoli dhe aksesorë dëshironi të keni në akuariumin tuaj.

Si të vendosni një akuarium dhe të krijoni tetra neoni kardinal

Akuariumi është një mjedis krijuar për të riprodhuar sa më mirë habitatin e peshkut që do të jetojë në të. Në këtë rast, peshku kardinal neoni. Mjedisi ku jeton natyrshëm ka shumë bimë, pH acid, temperaturë të butë dhe peshq të tjerë. Tani le të flasim se si të konfigurojmë një akuarium perfekt për neoni kardinal!

Madhësia e akuariumit për neonin kardinal

Madhësia më e rekomanduar është të paktën 50 litra. Kjo sepse, pasi është një peshk që jeton nëpeshku, në mënyrë që ai të jetojë një jetë të shëndetshme dhe fjalë për fjalë të shkëlqejë më shumë në rezervuarin tuaj, do të ketë nevojë për më shumë peshk me të.

Nëse zgjidhni të rritni më shumë peshq së bashku me një shkollë të vogël peshqish kardinal neoni, merrni parasysh blerjen e një akuariumi më të madh, duke marrë parasysh madhësinë minimale të treguar për shkollën e neonëve.

pH dhe temperatura e ujit për kardinalin neoni

Peshqit kardinal neoni jetojnë në ujërat e lumit Amazon dhe degëve të tij, në të gjithë Amerikën e Jugut veriperëndimor. Prandaj, habitati i tyre ka një temperaturë tropikale dhe uji në akuariumin ku ata jetojnë duhet ta ndjekë këtë, duke e mbajtur temperaturën midis 24ºC dhe 30ºC.

PH e këtyre ujërave, qofshin të kthjellët apo të errët, ndryshon shumë. , por mbetet gjithmonë i njëjti acid, dhe në akuarium duhet të jetë midis 4 dhe 6. Ju mund të blini një monitor pH të ujit për ta kontrolluar më mirë këtë, pasi këta faktorë do të ndikojnë shumë në bukurinë e peshkut tuaj.

Filtri dhe ndriçimi për kardinalin neon

Për peshkun kardinal neon gjëja më e rekomanduar është blerja e një shkume filtri ose një rrjetë filtri, e cila do të parandalojë çdo dëmtim që mund të ketë peshku në kontakt me këtë aksesor. Në lidhje me ndriçimin, preferoni diçka shumë të butë.

Peshqit kardinal neoni janë mësuar të jetojnë në ujëra të errëta, madje edhe kur janë në ujëra të kthjellët, kërkojnë shumë strehë nga drita për t'u mbrojtur dhe për t'u ndjerë të sigurt . Për më tepër, siç është përmendur tashmëkëtu, larvat e tij janë fotosensitive dhe drita shumë e fortë mund të shkaktojë keqformime tek individët e lindur në akuariumin tuaj.

Përputhshmëria me speciet e tjera të peshkut

Kjo specie peshku është shumë e shoqërueshme dhe mundet lehtësisht ndërveprojnë me çdo specie tjetër. Gjëja më e rëndësishme kur zgjidhni një specie shoqëruese për shkollën tuaj është të shmangni çdo kafshë që është më e madhe se neoni, ato që mund ta fusin atë në gojë.

Gjithashtu, shikoni agresivitetin e specieve shoqëruese . Peshqit paqësorë përballen më së miri me paqen, agresiv me agresiv, etj.

Kujdesi për akuariumin kardinal neoni

Kryeni pastrimin e akuariumit tuaj periodikisht. Për ta bërë këtë, hiqni me kujdes të gjithë peshqit dhe vendosini në një rezervuar karantine, e cila do të shërbejë si një shtëpi për ta gjatë pastrimit. Hiqni të gjithë aksesorët dhe hiqni myshqet dhe papastërtitë e tjera.

Mos harroni të kujdeseni për kapakun e akuariumit, duke e mbajtur gjithmonë të mbyllur. Edhe pse peshku neoni noton gjithmonë në mes ose në fund të ujit, ai mund të kërcejë nga akuariumi, të lëndohet apo edhe të vdesë. Vëzhgoni gjithashtu sasinë e peshkut të vendosur në akuarium, kjo mund të dëmtojë të gjithë mjedisin ku jetojnë kafshët.

Kuriozitete rreth kardinalit tetra neoni

Çfarë tjetër mund të dini rreth ky peshk i mrekullueshem Në natyrë, ajo kadisa veçori shumë interesante, të cilat riprodhohen në akuarium. Shihni më poshtë disa kuriozitete.

Neoni kardinal mund të ndryshojë intensitetin e modelit të tij të ngjyrave

Intensiteti i shkëlqimit të shiritit neoni që karakterizon këtë peshk mund të ndryshohet sipas disa faktorëve: ushqimi , stresi, sasia e dritës së ambientit etj. Një prej këtyre faktorëve është momenti i riprodhimit të peshkut kardinal neoni.

Kur mashkulli shoqëron femrën dhe konkurron me një mashkull tjetër në shkollë, të dy intensifikojnë ngjyrat e tyre, duke krijuar një mosmarrëveshje shumë të bukur! Ata nuk lëndohen dhe vendimi i fituesit shkon tek ai që shkëlqen më shumë!

Ngjyrosja e ndritshme është më pak e dukshme në ujin e errët

Skema e ngjyrave dhe shkëlqimi i kardinalit neoni peshku është një atribut i zhvilluar për t'u përshtatur me mjedisin ku jeton. Disa kërkime tregojnë se kjo veçori shërben për mbijetesë, duke ngatërruar grabitqarët e mundshëm rreth tyre.

Për këtë arsye, kur ata janë në ujëra të errëta ose në kohë rreziku, intensiteti i shkëlqimit të ngjyrave të tyre mund të ndryshojë. duke krijuar konfuzion për çdo kafshë tjetër që mund të kërcënojë shkollën e peshkut kardinal neoni.

Si menaxhohet kardinali neoni në Brazil

Mënyra më e sigurt dhe gjithashtu ajo që shmang më pak stresin mbi Neoni kardinal i peshkut bëhet duke e vendosur në dy kuti. Së pari një kutistiropori që do të ruajë temperaturën ideale të ujit për kafshën, atëherë kjo kuti vendoset në një tjetër prej kartoni.

Kjo bëhet sepse kutia e stiroporit e lë dritën të kalojë, edhe pse është një izolues i mirë termik, kështu që kartoni ndihmon për ta bërë mjedisin të errët dhe peshkun më të rehatshëm.

Një peshk i ndritshëm: kardinali neoni do të ndriçojë akuariumin tuaj!

Sharmitë e këtij peshku natyralisht të bukur, shumëngjyrësh dhe tërheqës shkojnë shumë përtej brezave të tij me ngjyra reflektuese. Është një peshk i lehtë për t'u gjetur, me një kosto të ulët blerjeje dhe mirëmbajtjeje, dhe që mund të edukohet në akuariume të vegjël me paqe mendore.

Tani dini gjithçka që ju nevojitet për të filluar krijimin tuaj të peshkut kardinal neoni , rrisni akuariumin tuaj ose filloni një. Ushqimi i tij, riprodhimi dhe karakteristikat kryesore u prezantuan në këtë artikull për t'ju ndihmuar me këtë!

Përveç kësaj, ne ju dhamë disa këshilla për t'u kujdesur edhe më mirë për të, si për shembull nevoja për të pasur bimë ujore për komoditetin dhe sigurinë e tij. Tani gjithçka që duhet të bëni është të vendosni të merrni një peshk neoni në akuariumin tuaj dhe ta lini të përhapë shkëlqimin e tij në mjedis!
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.