Peshku Pirarara: Shihni kuriozitetet dhe mësoni si të shumoheni

Peshku Pirarara: Shihni kuriozitetet dhe mësoni si të shumoheni
Wesley Wilkerson

Njihuni me peshkun pirarara

Nëse tashmë jeni njohur dhe ju pëlqen mbajtja e peshkut, me siguri keni dëgjuar për bukurinë e peshkut pirarara, i njohur edhe si peshkaqeni i ujërave të ëmbla. Emri i tij është me origjinë indigjene dhe i referohet makaut të kuq, për shkak të bishtit që ka. Pavarësisht ngjashmërisë me grabitqarët e deteve, ai është një peshk i qetë, i cili jeton mirë në akuariume dhe tanke për sa kohë që këto ofrojnë mirëqenien e nevojshme.

Është një peshk me karakteristika shumë të veçanta, prandaj është e nevojshme të jeni në vëzhgim për ta nëse jeni të interesuar për këtë bukuri ujore të natyrës. Përveç kësaj, në këtë artikull do të shihni informacione të tilla si: riprodhimi, sjellja, këshillat e mbarështimit dhe më shumë!

Shiko gjithashtu: Çfarë do të thotë të ëndërrosh për makaut? Blu, e kuqe, fluturuese, e vdekur dhe më shumë!

Informacione për peshkun pirarara

Kur i ri ngatërrohet shumë lehtë me peshku dekorativ, por pavarësisht nga madhësia që mund të arrijë përmasat e një fëmije, bukuria e pirararës e bën atë një nga peshqit e preferuar të akuariumdashësve.

Përveç kësaj, peshku pirarara ka disa veçori që duhet të të jetë i njohur nga ata që janë të interesuar të krijojnë një nga këto. Ne veçojmë disa nga këto kuriozitete. Shikoni!

Habitati dhe origjina

Peshku pirarara (Phractocephalus hemioliopterus) gjendet në pellgun e lumit Araguaia, kryesisht në rajonin e Tocantins, por herë pas here shihet në lumin Amazon. Origjina e saj tropikale e bën atëtë jetë një kafshë që nuk mban ujë shumë të ftohtë. Në natyrë, është një nga peshqit e paktë, në mos i vetmi, që prenë piranën.

Karakteristikat fizike

Pirarara ka një ngjyrim gri në pjesën e sipërme dhe të bardhë në pjesën e poshtme të trupit, disi e ngjashme me ngjyrën e disa llojeve të peshkaqenëve. Bishti dhe skajet janë në tonalitete të kuqërremta, duke e bërë atë një nga peshqit unike të bukur dhe një nga më impozantët që kemi. Përveç kësaj, koka e saj ka kocka të spikatura dhe të forta.

Riprodhimi i pirararës

Në natyrë, pirarara riprodhohet një herë në vit, gjatë periudhës së vërshimeve në lumenj. Kur është në robëri, është një peshk me kushte që të ketë riprodhim të nxitur pa probleme të mëdha. Megjithatë, rekomandohet që kjo punë të bëhet nga një profesionist me përvojë. Duke kujtuar se mbajtja e tij gjithmonë e shëndetshme është një faktor shumë i rëndësishëm për riprodhimin e tij.

Rritja

Disa akuaristë fillestarë mund të tremben nga madhësia që mund të arrijë pirarara. Në natyrë, madhësia e saj mund të arrijë 1.5 metra gjatësi, duke arritur një peshë prej 60 kg. Në mjedise artificiale, madhësia maksimale e tij është rreth 1.30 metra. Është e rëndësishme të mbani mend se rritja në madhësinë e plotë zgjat rreth dy vjet.

Kjo është arsyeja pse rezervuari ose akuariumi duhet të përshtatet me të që në fillim.

Sjellja

OMadhësia e Pirararës është proporcionale me bindjen e saj në mjedisin artificial. Shumë njerëz mund të mos e besojnë, por është një peshk që mësohet lehtësisht me praninë e pronarit, deri në atë pikë sa mund të ushqehet direkt në gojë. Prandaj, pavarësisht nga përmasat e tij, konsiderohet si një peshk i lehtë për t'u mbajtur në akuarium.

Është një peshk nate dhe mjaft i qetë, megjithëse të jetosh me peshq të tjerë më të vegjël është gjithmonë problem për shkak të natyrës së tij grabitqare.

Si të mbarështoni peshkun pirarara?

I gjithë ky informacion është i rëndësishëm nëse po mendoni të filloni të krijoni një pirarara. Shihni gjithashtu aspektet kryesore që duhen marrë parasysh në mbarështim.

Shiko gjithashtu: Mosha e qenit: a dini si ta llogarisni moshën e qenit tuaj?

Mjedisi Pirarara

Mjedisi i mbarështimit të pirararës duhet së pari të marrë parasysh madhësinë mesatare të kafshës. Kjo do të thotë, nuk mund të jetë një rezervuar me madhësi të vogël. Përveç kësaj, është e rëndësishme që nënshtresa e akuariumit të jetë e cilësisë së mirë, pasi peshqit kanë zakon të qëndrojnë në fund, gjë që do të bëjë që ai të ketë kontakt të vazhdueshëm me nënshtresën e akuariumit.

The Pirarara është një peshk që konsiderohet shumë jetëgjatë dhe nëse rritet në një mjedis artificial dhe ushqehet mirë, mund të zgjasë nga 15 deri në 18 vjet jetë.

Ushqimi i peshkut pirarara

Pirarara është një peshk kryesisht gjithëpërfshirës. Prandaj, është një kafshë që ka burime të ndryshme ushqimore. Është e zakonshme për mbarështuesite pirararës zgjidhni një dietë me copa tilapia ose pule. Duke qenë se është një peshk i madh kur është i rritur, mund të ushqehet deri në 1 kg ushqim në javë.

Për ndryshim, mund të ushqehet edhe me ushqim të lagësht, peshq të tjerë më të vegjël, si dhe të vegjël. copa frutash.

Kujdes

Peshku pirarara pervec te ushqyerit kerkon kujdes per rritjen e tij. Gjatë kullotjes duhet t'i kushtohet më shumë vëmendje mjedisit ujor në të cilin jeton, si dhe rregullsisë me të cilën ofrohet ushqimi.

Duke qenë se ky është një peshk që lind me një gojë mjaft të madhe, duhet kujdes. merren për të parandaluar kanibalizmin. Prandaj, në këtë kohë është e rëndësishme të ofrohet ushqim natyral çdo orë dhe është gjithashtu e rëndësishme që ambienti të pastrohet rregullisht.

Ndarja e peshqve të vegjël

Siç e përmendëm më lart, problemi i kanibalizmit zgjidhet me furnizimin e rregullt me ​​ushqim natyral gjatë kullotjes së pirararës.

Megjithatë, gjatë fazës i rritur, kjo është një situatë më e vështirë për t'u kontrolluar, pasi në shumicën e mjediseve artificiale ujore pirarara është peshku më i madh. Prandaj rekomandohet që pirarara të ndahet nga peshqit më të vegjël.

Tanke për peshqit pirarara

Kur bëhet fjalë për pirarara, rezervuarët e shumimit dhe akuariumet me përmasa mesatare dhe të mëdha janëopsione më të mira. Shihni më poshtë të gjithë elementët që duhet të merren parasysh gjatë montimit të rezervuarëve.

Uji

Cilësia e ujit është gjithmonë një faktor i rëndësishëm në mbajtjen e peshkut. Nevojat e secilës specie duhet të merren gjithmonë parasysh. Në rastin e pirararës, për shembull, rekomandohet që PH e ujit të jetë ndërmjet 5 dhe 7.

Temperatura ideale për pirararën është midis 24ºC dhe 28ºC, me ideale 26ºC. Siç e kemi përmendur tashmë, është një peshk që e kalon pjesën më të madhe të kohës në pjesën e thellë të akuariumit, ndaj duhet të përpiqeni gjithmonë të ruani cilësinë e ujit në atë rajon.

Mirëmbajtja

Kujdes me mirëmbajtjen e akuariumit në të cilin pirarara janë të njëjta me depozitat e peshkut të destinuara për speciet e tjera. Çdo ditë, është e rëndësishme që të bëhet kontrolli i temperaturës. Një herë në javë, kontrolloni nivelin e PH, nitritit dhe nitrateve në akuarium.

Më në fund, një herë në muaj duhet të mirëmbahen pompat dhe filtrat. Vëzhgoni gjithashtu rritjen e bimëve dhe algave. Përfundimisht, do të jetë gjithashtu e nevojshme t'i shkurtoni ato.

Të jetosh me peshq të tjerë

Pavarësisht sjelljes së bindur që paraqet pirarara, marrëdhënia e saj me peshqit e tjerë mund të jetë pak e vështirë. Karakteristika mbizotëruese e grabitqarit bën që peshqit e tjerë të bëhen pre, edhe nëse janë praktikisht sa madhësia e tij. Prandaj, më parëvendoseni në një akuarium të përbashkët, kontrolloni së pari nëse nuk ka rrezik që njëri prej tyre të bëhet pre.

Pirarara dhe madhështia e tij

Tani që dini pak më shumë për pirararën mund të vendosë nëse ky është peshku më i mirë për akuariumin tuaj. Shumë akuaristë e shohin të parezistueshme bukurinë dhe madhështinë e peshkut pirarara kur peshku është ende i vogël, por ata përfundojnë duke mos i kushtuar vëmendje faktit që në një kohë të shkurtër akuariumi do të jetë i vogël për një bukuri të tillë.

Dhe nëse tashmë e keni një të tillë, peshqit në akuariumin tuaj kërkoni të mësoni nga një profesionist nëse ekziston rreziku i gëlltitjes së tyre. Nëse të gjithë janë të sigurt, me siguri do të keni një akuarium me bukuri unike me praninë e pirararës.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.