Qeni i zi me argjilë: karakteristikat, qenush, çmimi dhe më shumë

Qeni i zi me argjilë: karakteristikat, qenush, çmimi dhe më shumë
Wesley Wilkerson

A keni parë ndonjëherë një qen argjilë të zi?

Për një kohë të gjatë, qentë argjilë të veshur me të zezë konsideroheshin se kishin një anomali gjenetike, që do të thoshte se ata refuzoheshin nga shumica e mbarështuesve. Kjo perspektivë ndryshoi vetëm pasi mbretëresha Viktoria filloi të qarkullonte nëpër shoqërinë e lartë angleze e shoqëruar nga argjila e saj e zezë, e cila zgjoi interesin e të gjithë fisnikërisë.

Ky interes u bë edhe më i madh për shkak të rrallësisë së argjilës. .kafshë riprodhimi i së cilës është penguar. Edhe sot kafshët me këtë pallto janë më të vështira për t'u gjetur, gjë që për fat të mirë nuk ndikon në çmimin e këlyshit. Pavarësisht nga pallto, kostoja për të pasur një qenush dhe për të mbajtur një topth është gjithmonë e lartë.

Shiko gjithashtu: Çfarë ha bufi? Shihni mënyrat për të ushqyer këtë zog

Karakteristikat e një argjile të zezë

Qentë e racës pug, qofshin pallto të zeza apo bezhë , janë kafshë që tërheqin vëmendjen kudo që shkojnë, trupi i tyre topolak, feçka e sheshtë dhe lëkura e rrudhur u japin këtyre kafshëve një pamje simpatike dhe qesharake. Por ky nuk është i vetmi tipar i mrekullueshëm i kësaj race.

Origjina dhe historia e racës

Pugs janë kafshë me origjinë nga Kina, ku ka të dhëna për këtë racë që nga viti 700 para Krishtit, ku Pug konsiderohej një kafshë fisnike dhe mund të rritej vetëm nga anëtarët e familjes mbretërore, gjë që vonoi procesin e përhapjes së saj, duke arritur në Evropë vetëm në shekullin e 16-të.

Raca fillimisht u fut nëHolland, ku ai përsëri ra nën magjinë e mbretërve dhe u bë i njohur me fisnikët në të gjithë Evropën. Sot, përveç palltove bezhë dhe të zeza, pranohen edhe palltot në ngjyrë argjendi.

Karakteristikat vizuale

Pugët kanë një feçkë të sheshtë, e cila kombinohet me fytyrën e rrudhosur, sytë e fryrë, veshët e vegjël, set të lartë, të përkulur përpara dhe me gojën e kthyer nga poshtë, i japin racës një shprehje të vrenjtur dhe tërheqëse.

Janë qen të vegjël, me pamje të shëndoshë, me këmbë të shkurtra dhe një bisht të ngritur lart dhe të përdredhur, si ai. e një derri të vogël. Veshja e saj është e ulët dhe e lëmuar, trupi i tij, megjithëse duket topolakë, në fakt është shumë muskuloz.

Madhësia, pesha dhe jetëgjatësia

Ashtu si karikatori ngjyrë bezhë, argjila e zezë është një qen i vogël, lartësia e tij varion midis 25 cm dhe 30 cm dhe pesha e tij varion midis 6 kg dhe 8,5 kg , e cila kërkon vëmendje për të mos mbingarkuar trupin tuaj. Ashtu si të gjithë qentë e vegjël, jetëgjatësia e tyre është e ulët.

Pugët jetojnë mesatarisht nga 12 deri në 15 vjet. Megjithatë, karakteristikat e tyre fizike kërkojnë njëfarë kujdesi dhe mirëmbajtjeje që ata të arrijnë këtë moshë.

Personaliteti i topit të zi

Pug është një kafshë e urtë dhe lozonjare, personaliteti i saj është jashtëzakonisht miqësor, në përveç që konsiderohet si një qen prehër, domethënë një kafshë që vlerëson shoqërinë e pronarit, e cila është e mrekullueshme për fëmijët dhe të moshuarit.

Këto karakteristika janë gjithashtue bëjnë këtë kafshë jo ideale për ata që nuk kalojnë shumë kohë në shtëpi, pasi kjo racë tenton të shfaqë ankth ndarjeje dhe të bëhet shkatërruese kur kalon periudha të gjata pa shoqëri.

Çmimet dhe kostot e palltos së zezë

Ngjyra e palltos së qenit argjilë është thjesht një detaj estetik, edhe pse tufat e zeza janë më të vështira për t'u gjetur, ngjyra e pallto e bën të mos ndërhyjnë në kostot e kafshëve.

Çmimi i topit të zi (a është i shtrenjtë?)

Këlyshët e zinj janë gjetur për të paktën 1,000,00 dollarë reale në mbarështimin shtëpiak dhe deri në 5,000,00 dollarë realë në mbarështuesit ose dyqanet e kafshëve. Së shpejti, kuptuam se një qenush i kësaj argjile me një pallto të veçantë ka një vlerë të lartë për këtë arsye. Dhe kjo mospërputhje e bën të qartë se mbarështimi shtëpiak nuk bëhet me të njëjtin kujdes si një mbarështues profesionist.

Shmangni kafshët e reklamuara në rrjetet sociale ose në faqet e blerjes dhe shitjes, pasi, përveç që është e vështirë të vërtetohet origjinën e tyre, , ju gjithashtu rrezikoni të paguani për një qenush që nuk do të dorëzohet kurrë.

Ku mund të blej arkivolin e zi?

Përpara se të blini topin tuaj, vëzhgoni kushtet e mbarështimit dhe nëse seleksionuesi ofron dokumentacionin e nevojshëm. Preferohet të blini kafshë nga mbarështuesit në të njëjtin qytet ku jetoni në mënyrë që të vizitoni hapësirën dhe të vëzhgoni kushtet e vendit ku rritet këlyshi.

Shmangni mbarështuesit që punojnë meshumë raca, qentë mund të kryqëzohen me një racë tjetër dhe të prodhojnë kafshë jo prejardhëse. Gjithashtu shmangni blerjen e kafshëve të shitura në dyqane kafshësh, zakonisht këta këlyshë blihen për rishitje, në këtë proces, disa informacione të rëndësishme mund të hiqen.

Çfarë mund të ndikojë në çmimin e racës?

Faktori i parë që ndikon në çmim është origjina e kafshës. Pasardhësit shtëpiak janë më të përballueshëm, por nuk kanë një origjinë dhe as nuk është e mundur të verifikohet ndodhja e abuzimit. Mbarështuesit profesionistë paguajnë një çmim të lartë për shkak të kostos së mbarështimit, mesatarisht 1,250,00 dollarë në ushqim, vaksina, heqje krimbash dhe kosto shtesë, plus deri në 400,00 dollarë në dokumentacion.

Përveç kësaj, kjo racë ka një predispozitë gjenetike për të disa sëmundje, gjë që e bën të domosdoshëm monitorimin veterinar që në lindje. Të gjithë këta faktorë të shtuar në vendin dhe rajonin e blerjes do të ndikojnë në çmimin e qenushit.

Shpenzimet e ushqimit

Ushqimi për qentë e vegjël zakonisht është i shtrenjtë, paketimet 2 kg mund të kushtojnë deri në 85,00 dollarë realë . Megjithatë, pugët hanë pak, midis 85 g dhe 110 g në ditë, dhe dieta e tyre duhet të kontrollohet për shkak të tendencës së racës për obezitet.

Pra, shpenzimet e tyre mujore për ushqim janë rreth 120,00 dollarë në muaj. Kjo tabelë bazohet në racione premium, me përbërës natyralë dhe pangjyrat, të cilat janë më të përshtatshmet për kafshët e kësaj race.

Shpenzimet dhe vaksinat veterinare

Çdo qen duhet të marrë vaksinat e detyrueshme, ato janë V8 ose V10 dhe kundër tërbimit. V8 ose V10 ndahen në 4 doza nga 45 ditët e jetës, me një interval deri në 4 javë ndërmjet tyre. Kundër tërbimit është një dozë e vetme.

Të gjithë kanë nevojë për një përforcues vjetor dhe kundër tërbimit shpërndahet pa pagesë. Çdo dozë kushton ndërmjet $60,00 dhe $90,00 reale. Vizitat te veterineri duhet të bëhen çdo 6 muaj, dhe konsultat janë rreth 200,00 dollarë secila.

Shpenzimet e higjienës dhe pastrimit

Një komplet me shampo dhe kondicioner kushton mesatarisht 25,00 dollarë, qeni Pasta e furçës së dhëmbëve kushton 20,00 dollarë të dyja. Prerëset e thonjve kushtojnë mesatarisht 20,00 dollarë realë. Banjat në shtëpi të specializuara kushtojnë midis 50,00 dhe 80,00 dollarë në varësi të rajonit tuaj.

Ky nuk do të jetë një shpenzim mujor, duke pasur parasysh se kjo race ka nevojë për banjë vetëm një herë në muaj, 2 ose 3 muaj. Megjithatë, do t'ju duhet t'i pastroni rrudhat me një garzë të lagur çdo 4 ditë, e cila kushton midis $5,00 dhe $10,00 reale.

Kujdesi për qenin e zi

Pugi i zi kërkon disa të veçanta kujdesin shëndetësor, si kontrolli i peshës dhe ekzaminimet periodike. Por kjo është edhe një kafshë shtëpiake që kërkon shumë vëmendje dhe pak stërvitje në mënyrë që të ketë një jetë familjare.i shëndetshëm.

Shiko gjithashtu: Çmimi i maceve Persiane: shikoni vlerën, ku të blini dhe kostot

Kujdesi për qenushin

Kur blini një qenush të kësaj race, është e rëndësishme ta çoni atë te veterineri për të kontrolluar për ndonjë kusht të veçantë. Raca ka tendencë për probleme të frymëmarrjes dhe kyçeve. Gjithashtu është e nevojshme të vëzhgoni sjelljen e tyre në muajt e parë të jetës, pasi disa qen të kësaj race vuajnë nga epilepsia.

Si të gjithë këlyshët, është e rëndësishme t'i trajnoni siç duhet në mënyrë që futja e tyre në familje të jetë sa më paqësore, përveç parandalimit të sjelljeve që mund të krijojnë probleme në të ardhmen.

Ushtrimi dhe socializimi

Megjithëse vuajnë nga vështirësitë në frymëmarrje dhe problemet e kyçeve, topthi zakonisht është i gëzuar dhe shumë aktiv, ndaj është e rëndësishme të luani shumë me të dhe ta çoni në shëtitje dy herë në ditë, për të paktën 20 minuta.

Përveç kësaj, trajnimi me qenushin duhet të fillojë herët, kjo racë priret të varen shumë nga mësuesi, i cili mund të gjenerojë zakone të këqija si lehja dhe të qarat për të tërhequr vazhdimisht vëmendjen. Ato gjithashtu mund të shfaqin sjellje destruktive sa herë që mbeten vetëm në shtëpi.

Kujdesi për flokët

Pugët kanë një shtresë të dyfishtë, e përbërë nga një shtresë flokësh më të trashë dhe një shtresë tjetër flokësh të butë. Kjo shtresë e dyfishtë bën që flokët e tyre të ndryshojnë më shpejt dhe yndyra e lëkurës është më e vështirë të përhapet.

Për këtë arsye, pugsAta derdhin shumë flokë dhe është e rëndësishme të mbani një interval më të gjatë midis banjove, në të njëjtën kohë që palosjet e tyre tentojnë të grumbullojnë papastërti, gjë që kërkon pastrim dy herë në javë vetëm në këto zona.

Kujdesi për thonjtë dhe dhëmbët

Qentë e racës Pug duhet t'i presin thonjtë më shpesh. Pritini ato të paktën një herë në javë që të mos lëndohen, pasi mund t'i ngatërrojnë thonjtë në lëkurën e tyre të rrudhosur dhe të kruahen mjaft lehtë.

Dhëmbët e tyre duhet të lahen rregullisht. Idealja është t'i lani ato një herë në ditë. Megjithatë, jo çdo pronar e ka këtë kohë, prandaj është e rëndësishme ta bëni atë të paktën një herë në javë.

A është qeni i zi qeni ideal për familjen tuaj?

Tani që e dini të gjithë kujdesin dhe shpenzimet e nevojshme për të mbajtur një top të zi, çmimin e qenushit dhe ku t'i blini ato, bëni llogaritë, shikoni nëse shpenzimet përshtaten me buxhetin tuaj dhe nëse kjo është kafsha shtëpiake ideale për rutinën e familjes suaj.

Mos harroni, Pugs janë qen prehër, ata kanë nevojë për shumë vëmendje dhe ndërveprim me tutorët e tyre, përveçse janë lozonjare dhe aktive. Vëzhgoni kohën tuaj të lirë dhe analizoni nëse do të jetë e mundur t'i kushtoni vëmendjen që ka nevojë dhe dëshiron kjo kafshë e vogël.

Së fundi, mbani mend se këto kafshë kanë disa predispozita gjenetike ndaj problemeve shëndetësore dhe se është e nevojshme të ruhet një emergjenca e sfondit nëse kafsha juaj zhvillon ndonjë prej tyre. Me të gjithaMe këtë në mendje, është e sigurt që vendimi juaj do të jetë më i miri për familjen tuaj dhe për qenushin tuaj të ardhshëm.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.