Qeni tund kokën? Shihni shkaqet dhe çfarë të bëni

Qeni tund kokën? Shihni shkaqet dhe çfarë të bëni
Wesley Wilkerson

A vazhdon qeni juaj të tundë kokën?

Për qentë, tundja e kokës është një veprim instinktiv dhe i zakonshëm, qoftë për të lehtësuar një shqetësim të caktuar, pas qëndrimit të gjatë në të njëjtin pozicion, ose për të kuruar kruajtjen. Për qenin, kjo lëvizje ndihmon në pastrimin e veshëve nga papastërtia, uji, pluhuri dhe insektet e vogla. Po, është një sjellje e natyrshme e qenve, megjithatë, duhet të keni kujdes se sa shpesh e bën qeni këtë: nëse ai tund kokën rregullisht, mund të ketë diçka që nuk shkon.

Nëse dyshoni se qeni tund kokën tepër, hetoni nëse ka ndonjë anomali në veshët e tij. Është e thjeshtë, mund të vëzhgoni nëse pjesa e brendshme e veshëve është e kuqe, nëse ka një erë të fortë dhe nëse ka papastërti dhe sekrecione. Në këtë artikull, përveçse do të kuptoni arsyet kryesore pse qeni juaj tund kokën kaq shumë, do të dini se çfarë të bëni për të ngadalësuar një situatë të tillë. Ndiqni tekstin!

Shiko gjithashtu: Çfarë do të thotë të ëndërrosh për një molë? E verdhë, e zezë, gjigante dhe të tjera

Pse qeni vazhdon të tundë kokën?

Qeni tund kokën me qëllim që të lehtësojë dhe të çlirojë, në një farë mënyre, një lloj ndjenje ose shqetësimi, si stresi, frika dhe ankthi, madje edhe ndjenja të mira, si argëtimi dhe kënaqësinë. Duke tundur kokën lëshohen hormone, të tilla si kortizoli dhe adrenalina, që lehtësojnë tensionin. Përveç kësaj, ka disa arsye të tjera që mund të bëjnë që qeni të tundë kokën. Shikoni!

Zakoni i lëkundjes gjatë gjithë kohës

Siç u përmend më lart, dridhja e kokës është e zakonshme. Megjithatë, nëse kjo lëvizje po bëhet tepër, është e rëndësishme të vëzhgoni dhe të bëni diagnozën e një veterineri. Ka shumë mundësi që qeni juaj të shqetësohet dhe të tund kokën shpesh.

Shkaqet mund të jenë nga problemet më të thjeshta, deri te komplikimet më të rënda dhe serioze. Diagnostifikimi i shkakut të këtyre lëvizjeve sa më shpejt të jetë e mundur do të lehtësojë trajtimin për t'i dhënë fund asaj që ka marrë qetësinë e qenushit tuaj. Për të lehtësuar diagnozën, vlerësoni mjedisin në të cilin jeton qeni dhe analizoni gjithashtu se si është rutina e tij.

Kruajtja e veshëve

Kruarja e tepërt në veshët e qenit tuaj mund të jetë rezultat i ndonjë patologjie. Otiti i qenit — pezmatimi dhe infeksioni i mukozës së veshit, shumë i zakonshëm te qentë — mundon shumë qen dhe është mjaft i zakonshëm. Alergjitë, uji në veshë dhe marimangat janë përgjegjëse për zhvillimin e otitit. Në shumicën e rasteve ka trajtim.

Faktorë të tjerë që gjithashtu shkaktojnë kruajtje të veshëve tek qentë janë rriqrat dhe pleshtat. Veshi është një mjedis i favorshëm për përhapjen e këtyre parazitëve që mund të shkaktojnë sëmundje të rënda, ndaj është e nevojshme pastrimi i vazhdueshëm i tyre. Otiti i patrajtuar mund të shkaktojë ndryshime të pakthyeshme në dëgjim, kështu që dieta mund të jetë gjithashtu një faktor për t'u kujdesur.

Uji në kokëose në vesh

Qoftë në banjë ose duke luajtur në pishina, uji mund të hyjë në veshët e kafshës shtëpiake. Për ta parandaluar këtë, futja e një tufe të vogël pambuku në secilin vesh pengon hyrjen e ujit. Në banjë, bëni kujdes kur lani kokën e qenit tuaj, një alternativë është të lani të gjithë trupin dhe të fshini kokën me një peshqir të lagur, kështu që incidenca e ujit në veshë është shumë më e ulët.

Rasti. Nëse qeni juaj është i apasionuar pas pishinave dhe nuk e pranon shumë mirë pambukun në vesh, mund të përdorni një mbrojtës veshi dhe, në fund të notit, t'i thani mirë veshët dhe të pikoni një tretësirë ​​tharjeje për të siguruar që nuk ka gjurmë uji në veshët tuaj. Flisni me një veteriner të besuar për këto alternativa.

Pleshtat

Faktorë të tjerë që gjithashtu shkaktojnë kruajtje të veshëve te qentë janë pleshtat. Veshi është një mjedis i favorshëm për përhapjen e këtyre parazitëve, i aftë për të shkaktuar probleme që nëse nuk trajtohen mund të shkaktojnë ndryshime të pakthyeshme te qeni.

Ruajtja e periodicitetit të banjove dhe pastrimit të vendit ku qeni i përditësuar është thelbësor. Ka shampo kundër pleshtave, pilula të shijshme dhe disa mjete të tjera që pengojnë praninë e këtyre parazitëve. Për shkak se janë të ngrohtë, të lagësht dhe të mbyllur, veshët janë vende interesante për pleshtat, rriqrat dhe mizat.

Dy në rajon

Kambetje të ndryshme dhe papastërti që mund të prekin veshët e qenve. Myku, marimangat, pluhuri, poleni dhe madje edhe qimet e tepërta të vdekura mund të çojnë në otitis dhe komplikime në vesh. Kushtojini vëmendje mjedisit në të cilin jeton qeni; nëse e kruan veten shpesh dhe i bien shumë qime, kjo është një shoqatë që mund të bëhet gjithashtu.

Nëse qeni jeton në pisllëk, rërë dhe papastërti në përgjithësi, ai do të jetë i prirur për të zhvilluar këto patologji. Këto sëmundje dhe alergji mund të diagnostikohen gjithashtu nëpërmjet një CBC ose siç udhëzohet nga veterineri. Mbajtja e vendit siç duhet të pastër dhe pa papastërtitë e përmendura më sipër është tashmë një hap i madh.

Çfarë duhet të bëni nëse qeni tund kokën?

Epo, deri më tani keni parë se cilat simptoma duhet të keni kujdes, por kur diagnostikoni anomalitë në veshët e qenit tuaj, çfarë duhet të bëni? Më tej, do të mësoni në detaje se si të mbroni dhe çlironi qenin tuaj nga këto probleme të padëshirueshme. Informacioni në lidhje me vaksinat, heqjen e krimbave, ushqimin dhe kujdesin tjetër janë pak më poshtë.

Mbajini të përditësuara vaksinat dhe deworming

Zbatimi periodik i vaksinave është thelbësor për shëndetin e qenit. Vaksinat V8 ose V10 e mbrojnë qenin nga disa sëmundje dhe kjo tashmë e bën atë më të fortë dhe më rezistent ndaj patologjive që mund të zhvillohen në veshë dhe logjikisht edhe në pjesë të tjera. Vaksinimi duhet të bëhet çdo vit, dheduhet të keni kundër tërbimit.

Një faktor tjetër i rëndësishëm është vermifugu: qentë jetojnë në tokë dhe shpesh hanë gjëra që nuk duhet. Pajisja me vermifugën në mënyrë periodike, përveçse do t'i mbajë më të fortë dhe më të shëndetshëm, do ta bëjë mbrojtjen e krijuar nga vaksina edhe më efektive, përveçse do të mbajë familjen tuaj më të mbrojtur në kontakt me qenin.

Përveç kësaj. për të gjithë Me këto masa paraprake, përdorimi i një vermifuge cilësore është thelbësor për të ruajtur shëndetin e kafshës suaj. Për ta bërë këtë, shikoni listën e 10 krimbave më të mirë për qentë dhe zbuloni se si të zgjidhni produktin ideal për kafshën tuaj shtëpiake!

Shiko gjithashtu: Çfarë do të thotë të ëndërrosh për një jaguar? E zezë, kafe, sulmuese dhe shumë më tepër

Pastroni veshin siç duhet

Për të pastruar siç duhet veshin e qenit tuaj , duhet të përdorni produkte të përshtatshme. Pastrimi me ujë dhe pambuk mund të mos jetë ideal, pasi mund të lërë mbetje lagështie në veshin e qenit. Ka produkte të quajtura ceruminolitikë që kanë përbërësit idealë që ndihmojnë në pastrimin e veshëve pa lënë mbetje të lagura.

Gjëja ideale është që pastrimi të bëhet mesatarisht çdo javë. Thjesht përdorni pambuk ose garzë dhe një ceruminolitik të treguar nga veterineri ose sipas zgjedhjes suaj. Pastroni butësisht dhe përkëdheli qenin tuaj në mënyrë që ai ta lidh këtë me diçka të mirë dhe, pasi të keni bërë, shpërblejeni për sjelljen e mirë.

Mbajeni kujdesin e përgjithshëm të qenit

Derisa ushqimi i qenit tuaj të jetë shkaku i alergji dhe kruajtje, e dini?Ka qen alergjikë ndaj disa llojeve të karbohidrateve dhe proteinave të pranishme në ushqim. Ose, nëse e keni mësuar me një lloj ushqimi dhe e keni ndryshuar atë në mënyrë drastike, duke futur një proteinë tjetër, kjo mund të shkaktojë gjithashtu alergji që prekin edhe veshët.

Kontrolloni periodikisht pastërtinë e lukunës, rrobave dhe Objektet e qenit janë gjithashtu thelbësore, veçanërisht nëse ai ka një shtrat të bërë me shkumë dhe pëlhurë, pasi është një akumulues i shkëlqyeshëm i marimangave dhe baktereve, ndaj është e rëndësishme ta lani atë në mënyrë periodike. Kini kujdes edhe për shëtitjet me makinë, nëse i merrni ato, mbrojini veshët e qenit tuaj.

Bazuar në ndihmën profesionale

Duke parë veshët e qenit tuaj, mund të gjeni edhe diçka që nuk shkon, por duke e ditur se çfarë në fakt i ndodh atij, veçanërisht nëse është e vështirë të identifikohet shkaku i shqetësimit, varet nga një profesionist i fushës: një veteriner. Përfshirë, ju mund të përfundoni duke mjekuar qenin gabimisht, duke e komplikuar edhe më shumë situatën. Nga ana tjetër, veterineri do të dijë të hetojë dhe të ekzaminojë siç duhet atë që po e shqetëson kafshën shtëpiake, duke e mjekuar në mënyrë korrekte.

Investimi në një konsultë, përveç zgjidhjes më të shpejtë të problemit të qenit tuaj, shmang shpenzimet për të panevojshme barna. Ju duhet të keni një veteriner të pranishëm periodikisht për të ekzaminuar, vaksinuar dhe vlerësuar shëndetin e qenit tuaj, kështu që mendoni për këtë!

Si të dini nëseqeni po tund kokën tepër?

Jini të vëmendshëm ndaj sjelljes së qenit tuaj, vëzhgoni atë dhe shikoni se si po shkon. Në ngutje dhe nxitim të jetës së përditshme, njerëzit shpesh shqetësohen vetëm për ujin dhe ushqimin. Jo se kjo nuk është e rëndësishme, në fakt është, por shkon përtej kësaj. Kujdesi për shëndetin e kafshës shtëpiake në mënyrë parandaluese mund të shmangë shumë probleme më serioze.

Problemet si otiti zakonisht nuk përkeqësohen brenda pak ditësh, megjithatë, trajtimi i duhur është thelbësor që qeni të rivendosë shëndetin e tij sa më shpejt të mundshme. Mbani të përditësuara vaksinat dhe deworming, ushqeni me produkte cilësore dhe kushtojini vëmendje kushteve të tij higjienike. Në këtë mënyrë, ai me siguri do të jetë shumë më i shëndetshëm, duke tundur më pak kokën.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.