Raca Clydesdale: përshkrimi, çmimi dhe më shumë i kalit skocez

Raca Clydesdale: përshkrimi, çmimi dhe më shumë i kalit skocez
Wesley Wilkerson

A keni parë ndonjëherë një kalë Clydesdale?

Ky nuk është vetëm çdo lloj race kuajsh që do të shihni përreth. Kjo racë kuajsh është shumë unike dhe ka bukuri për të kursyer. Në këtë artikull do të shihni gjithçka rreth Clydesdale, karakteristikat e tij fizike dhe të sjelljes, si ta keni dhe si ta rritni atë, sa kushton një kopje e racës dhe cilat janë kostot për të mbajtur këtë kafshë të rrallë dhe të jashtëzakonshme.

Do të njiheni gjithashtu me disa fakte historike rreth racës, si dhe kuriozitete të panumërta për të. Nëse i doni kuajt dhe dëshironi të njiheni pak më afër me Clydesdale, lexoni me kujdes këtë artikull dhe mos humbisni asnjë detaj!

Shiko gjithashtu: Këlyshi Shih Tzu: shikoni çmimin, koston e rritjes dhe kujdesit!

Karakteristikat e kalit Clydesdale

Ju do shih, më poshtë, disa karakteristika të Clydesdale, të tilla si ngjyrat e tij, madhësia, pesha mesatare, jetëgjatësia, mënyra se si riprodhohet dhe madje edhe karakteristikat e tij të sjelljes. Ndiqni artikullin me kujdes!

Karakteristikat vizuale të kalit skocez

Në përgjithësi, kjo racë e bukur ka si karakteristika fizike kokën relativisht të vogël, sytë shumë të dukshëm, grykën romake — pak konkave, tipike në racat e kuajve të tërhequr - dhe gjenetika me masë të dukshme muskulore. Përveç kësaj, kafsha ka një trup të madh në lidhje me forcën dhe strukturën fizike.

Një karakteristikë tjetër shumë interesante e Clydesdale është se veshja e saj, nga gjunjët e poshtë,i lirë nga çdo rrezik për t'u zhdukur.

Clydesdale është një simbol i vërtetë

Epo, tani ju e dini këtë racë të pabesueshme kuajsh dhe gjithë origjinën, historinë dhe kuriozitetet e saj. Clydesdale është një racë imponuese, elegante dhe e këndshme. Sigurisht, marrja dhe mbajtja e një nuk është për të gjithë, por nëse keni mundësinë ta njihni nga afër dhe edhe nëse mund ta hipni, sigurisht që do ta bëni.

Për adhuruesit e kuajve, Clydesdale është thjesht një ëndërr e vërtetë konsumatore. Kafsha, e cila magjeps për madhësinë, origjinalitetin dhe hijeshinë e saj, është një referencë në botën e kuajve të elitës dhe sigurisht meriton gjithë njohjen që ka!

është e gjatë dhe shkon deri në fund të kyçeve, gjë që e bën shumë ekzotike dhe elegante. Normalisht, kjo pallto e gjatë është e bardhë, gjë që nuk është standard, por shumica dërrmuese janë të tilla, gjë që tërheq edhe më shumë vëmendje kur kafsha është duke ecur.

Llojllojshmëria e ngjyrave të racës

Në thelb, ngjyrat e tyre janë: e zeza, kafe, faina - e ngjashme me café au lait - dhe azalã - një nuancë kafeje. Të gjitha këto nuanca mund të kenë njolla të bardha në trup. Janë mjaft të zakonshme, madje, ekzemplarë që kanë një ngjyrë, me tonin e të bardhës vetëm në veshjet e gjata të këmbëve.

Ka edhe ekzemplarë që janë tërësisht të bardhë, gjë që nuk është shumë e zakonshme, e cila i bën ato më të shtrenjta. Njollat ​​e bardha mund të jenë të pranishme në çdo zonë të trupit, gjë që nuk e keqkarakterizon ose zhvlerëson racën.

Madhësia, pesha dhe jetëgjatësia

Kur bëhet fjalë për ekzemplarë të rritur, kuajt Clydesdale shumohen mesatarisht 1,70 deri në 1,90 m mesatarisht, në varësi të trungut të tyre familjar dhe faktorëve të tjerë. Nuk është raca më e gjatë e kalit që ekziston, megjithatë me qëndrimin dhe masën trupore tërheq shumë vëmendje. Pesha e tij është rreth 850 deri në 1000 kg, megjithatë meshkujt e tredhur mund ta kalojnë edhe atë.

Jetëgjatësia e një ekzemplari do të varet nga një sërë faktorësh si kujdesi, ushqimi, vaksinat, etj. Megjithatë, mesatarisht, kuajt priren të jetojnë rreth e rrotull25 deri në 30 vjet. Qentë që kujdesen shumë mirë dhe nuk u nënshtrohen shumë përpjekjeve të përditshme, madje mund ta kalojnë atë moshë.

Shiko gjithashtu: Pse kafshojnë qentë gjatë lojës? Kupto pse!

Personaliteti

E gjithë madhështia dhe qëndrimi i tyre madje mund të shkaktojë njëfarë frike, megjithatë, Kuajt e kësaj race janë jashtëzakonisht të urtë, miqësorë dhe të lehtë për t'u zbutur dhe trajtuar. Ata janë shumë të këndshëm dhe duan të kenë shoqëri.

Për shkak të gjithë forcës së tyre fizike, kjo racë e lashtë skoceze përdorej shumë për transport dhe madje edhe në bujqësinë e lashtë. Për shkak se ishte i fortë dhe, në të njëjtën kohë, i lehtë për t'u zbutur, Clydesdale shpesh përdorej për këtë qëllim. Me kalimin e kohës dhe me gjithë bukurinë e tij, filloi të përdoret më shumë në ekspozita dhe montime. Ky konsiderohet si një racë e elitës së kuajve.

Riprodhimi

Si femra dhe meshkuj, idealja është që riprodhimi të bëhet pas 3 vitesh jetë të ekzemplarit, në mënyrë që të jetë tashmë me peshën ideale dhe zhvillimin e plotë. Kuajt e rinj dhe plotësisht të shëndetshëm mund të mbulojnë, në sezonin e riprodhimit, deri në 40 mare mesatarisht, një mollë në ditë.

Pas fekondimit, pela bartin vetëm një viç, në një periudhë shtatzanie prej rreth 11 muajsh. Ka edhe nga ata që kryejnë fekondim artificial të kuajve; Kjo është një procedurë e shtrenjtë, megjithatë, ajo është përdorur gjerësisht për të vazhduar linjat më të mira të gjakut të racave dhe për të kursyer shqetësimin e lëvizjes së kuajve për një kohë të gjatë.

Çmimi i një kali Clydesdale dhe ku mund të blini

Siç është përmendur tashmë, kjo është një racë kuajsh shumë e vlerësuar dhe e vlerësuar. Më poshtë do të shihni se sa kushton mesatarisht një kalë i racës së pastër Clydesdale, si dhe çfarë mund të ndikojë në vlerën e tij. Ju gjithashtu do të dini se ku të blini dhe sa kushton për të mbajtur një ekzemplar kaq të bukur. Lexojeni me kujdes!

Sa kushton një kalë Clydesdale?

Një ekzemplar i pastër, i kujdesur siç duhet dhe i rritur kushton mesatarisht 300,000,00 dollarë. Kjo është e drejtë! Le ta pranojmë, është një vlerë shumë shprehëse. Një mëz - një kal i ri -, pasi të jetë hequr nga gjiri, kushton rreth 50,000 dollarë. Kjo vlerë është për shkak të prestigjit të madh dhe bagazhit historik që ka raca në kampionate, ekspozita etj.

Ka faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në çmim, si titujt e ekspozitave, ngjyrimi më i rrallë, mosha, prejardhja, ndër të tjera.faktorë të tjerë. Edhe vlerat midis meshkujve dhe femrave gjithashtu mund të ndryshojnë.

Ku dhe si të blini një Clydesdale?

Ka disa vende të specializuara në mbarështim dhe në segmentin e racës, por duhet pasur shumë vëmendje për pastërtinë e kuajve, kujdesin dhe emrin e vendit. Në ngjarje të tilla si ekspozita, për shembull, ka edhe shitje dhe mund të jetë një vend interesant për të njohur më nga afër racën, si dhe opsionet e disponueshme.

Gjithashtu kushtojini vëmendje vendit ku dëshironi për të blerë kalin tuaj ofron të gjithë dokumentacionin, garancinëstandardet e racës dhe nëse punoni me raca të tjera; këto janë të gjitha pikat për të cilat duhet të keni kujdes. Lira mund të jetë e shtrenjtë, kështu që zgjidhni vende serioze që kujdesen vërtet për pastërtinë e racës dhe mbarështimin e duhur të kuajve.

Sa kushton rritja e një kalë race?

Ashtu si kostoja e blerjes, mbajtja e një Clydesdale plotësisht të shëndetshme mund të mos jetë aq e lirë, por ka variabla. Nëse nuk keni një vend për të mbajtur një kalë, dijeni se do t'ju duhet. Kostoja e ushqimit, ujit, trajtimit dhe stallës është rreth 1,500,00 dollarë në muaj, megjithatë, ka kosto të tjera që nuk janë mujore.

Xhirimet kushtojnë të paktën 100,00 dollarë. Pjesë e buxhetit janë edhe heqja e krimbave, vaksinat dhe konsultat veterinare, të cilat fillojnë nga 150,00 dollarë. Nëse keni vendin tuaj dhe nëse do të ofroni të gjithë kujdesin rutinë që kërkon kafsha, këto kosto me siguri do të bëhen më të ulëta. Megjithatë, kali kërkon, në këtë rast, shumë përkushtim dhe kohë në dispozicion.

Si të kujdeseni për një kalë Clydesdale

Më pas, do të shihni gjithçka që ju nevojitet për të di të jetë në gjendje të kujdeset për ta. një kalë Clydesdale, çështje të tilla si nevojat për hapësirë, kujdesi si qenush, kujdesi, ushqimi i shëndetshëm, trajnimi dhe shumë më tepër! Shikoni.

Kujdesi për mëzët

Në rastin e mëzëve të porsalindur, aspekti kryesor është të shihet nëse aikolostrum i ushqyer me gji sapo ka lindur. Nëse jo, ai duhet të ndihmohet dhe, nëse ende nuk thith, pelë duhet të mjelë dhe kolostrum t'i ofrohet mëzit në një shishe. Thithja për rreth 6 muaj është thelbësore për shëndetin dhe rritjen e imunitetit të kafshës.

Gulat e shëndetshme thithin çdo 30 minuta mesatarisht, ushqimi i ngurtë duhet të futet pas 3 muajsh, si dhe heqja e krimbave që duhet bërë çdo 3 muaj. Ju gjithashtu duhet të zbuloni nëse ai po shton peshë siç duhet, në mënyrë ideale të keni një ndjekje veterinare për siguri më të madhe të kafshëve.

Rritja e hapësirës

Ky është një faktor shumë i ndryshueshëm. Besohet se në mënyrë që një kal të jetojë, të ecë dhe të ushqehet siç duhet, nevojiten rreth 6000 metra katrorë, pasi kuajt e kësaj race janë të mëdhenj dhe mjaft të rëndë. Për të ruajtur gjithë këtë vrull fizik është e nevojshme që të ketë në dispozicion një sipërfaqe të gjerë për të kullotur.

Ka nevojë edhe për një vend të mbuluar, me rrjetë, ujë dhe hapësirë ​​të paktën 5x5 m. Ky vend duhet të jetë i disponueshëm dhe i hapur për kalin gjatë ditës dhe i mbyllur për ruajtje gjatë natës. Nëse kali kalërohet çdo ditë, kullota e tij mund të jetë edhe pak më e vogël, nëse dieta e tij plotësohet me elementë të tjerë.

Ushqyerja e kuajve

Sistemi tretës i kuajve Clydesdale dhe të tjerëve ka nevojë të lartë sasitë e fibrave që të mund të furnizohenkëto nevoja, është e rëndësishme që ai të ushqehet me gjeth, sanë, kashtë, byk dhe drithëra të tjera dhe ushqim.

Ka gjëra të tjera që mund të përfshihen në dietën e tij si perimet dhe frutat. Është e nevojshme t'i kushtohet vëmendje proteinës që i ofrohet kafshës, si dhe nëse ajo është duke pirë sasinë e nevojshme të ujit që trupi i saj të funksionojë mirë dhe të përpunojë të gjithë ngarkesën e fibrave të gëlltitura.

Higjiena dhe shëndeti

Nuk ka shumë mister për të mbajtur një Clydesdale higjienike, mund ta lani periodikisht dhe është e rëndësishme që kjo të bëhet me shampo dhe një furçë të përshtatshme, duhet pasur parasysh edhe temperatura e ujit dhe e kafshës. Vëmendje duhet t'i kushtohet gjithashtu larjes së palltos dhe plagëve dhe dëmtuesve të mundshëm.

Është e rëndësishme ta mbani atë pa rriqra, pleshtat dhe miza, ndaj larja periodike është shumë e rëndësishme. Për të ruajtur shëndetin e saj, gjithçka që duhet është një dietë e ekuilibruar, heqja e krimbave dhe vaksinat e përditësuara dhe, natyrisht, konsultime periodike me një veteriner të besuar që e njeh dhe monitoron kafshën.

Niveli i ushtrimeve

Nëse ai ka hapësirë ​​të mjaftueshme për kullotje, sigurisht që do të mbulojë gjithë këtë territor, por kjo nuk mjafton. Një alternativë e shkëlqyer është montimi i përditshëm, i alternuar mes ecjes, lëvizjes së lehtë dhe vrapimeve pak më intensive, pa lodhje ekstreme, vetëm për të mbajtur në formë dhe gjendjen e zemrës dhemuskujt e përditësuar.

Është e rëndësishme të montoni në vende të përshtatshme dhe të qëndrueshme në mënyrë që ai të ketë besimin dhe stabilitetin e nevojshëm për të ecur dhe madje edhe për të vrapuar. Gjëja më e rekomanduar është në mëngjes, kur dielli është ende i butë dhe kafsha ka kaluar pushimin e saj të natës, por edhe shëtitjet në orët e vona të pasdites shkojnë shumë mirë. Mundohuni të shmangni rrezet e diellit shumë intensive.

Si ta stërvitni këtë racë kuajsh

Së pari, duhet të mendoni për ndërtimin e një marrëdhënieje besimi me kafshën, trajnimi i kësaj race nuk ka tendencë për të keni vështirësi të mëdha, por duhet të dini se çfarë po bëni. Filloni duke fituar besimin e kafshës, në mënyrë që ajo të njohë zërin tuaj, erën dhe karakteristikat tuaja.

Nëse nuk jeni zbutës i kuajve, punësoni një ose zgjidhni të blini një Clydesdale tashmë të zbutur. Ky proces mund të marrë kohë dhe duhet të bëhet kur kafsha është më e vjetër se 2 vjet. Nëse keni një mëz, idealja është të punësoni një zbutës kuajsh dhe të merrni pjesë sa herë që është e mundur në procesin e tij disiplinor.

Kuriozitete rreth racës së kalit Clydesdale

Kjo është një racë historike dhe plot prestigj! Më poshtë do të shihni disa kuriozitete rreth racës Clydesdale. Përfshirë, kjo racë është një simbol i një marke për të cilën mund të mos keni as ide! Ishe kurioz? Lexojeni me kujdes deri në fund!

Është një kalë i famshëm dramë

Origjina e racës është në luginën eClyde, Skoci. Kjo është një racë kuajsh shumë e lartë dhe një nga më të fortët në ekzistencë. Ky kuaj simpatik ka ekzistuar që nga shekulli i 18-të dhe vjen nga kryqëzimet midis racave angleze dhe flamande.

Në disa kampionate të tërheqjes së kuajve, kjo racë fitoi shumë dhe madje mban rekordin e vendosur në 1893, kur një ekzemplar arriti të mbaj 128 tonë të pabesueshëm!

Brace është maskota e një marke birre

Mund të thuhet se raca është marka reklamuese e një birre të njohur, madje e njohur në mbarë botën. Tradicionalisht, marka promovon udhëtime në vende të ndryshme në Shtetet e Bashkuara me karroca me logon e markës.

Këta kuaj përdoren gjithashtu nga marka në reklama televizive dhe në lloje të ndryshme reklamash. Po! Clydesdale është më shumë se një racë kuajsh, është një simbol që mbart një histori të pabesueshme.

Raca është në rrezik

Për fat të keq, nuk ka shumë shembuj të racës të pranishme në botë. Raca që pushtoi Amerikën kishte pak më shumë se një mijë kopje deri në shekullin e kaluar, domethënë ishte jashtëzakonisht e kërcënuar me zhdukje.

Fatmirësisht, kjo është në një regresion progresiv. Sot, në botë, tashmë ka më shumë se 5 mijë kopje të përhapura në kontinente të ndryshme. Megjithatë, për aq sa është bërë tashmë përparim, ka ende shumë për të bërë që raca të jetë plotësisht e sigurt dhe
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.