Saracura: shikoni speciet dhe kuriozitetet për këtë zog nga cerrado!

Saracura: shikoni speciet dhe kuriozitetet për këtë zog nga cerrado!
Wesley Wilkerson

Zogu saracura

Fjala saracura e ka origjinën në gjuhën Tupi, si dhe shumë fjalë në gjuhën tonë. Shërben për të përcaktuar disa lloje të gjinive të ndryshme të zogjve Gruiformes të familjes Rallidea, karakteristikat kryesore të të cilëve janë këmbët e gjata dhe gishtat pa membranë noti.

Këmbët e tij të gjata lehtësojnë ecjen midis bimëve ujore, duke udhëhequr një jetë të vetmuar në cerrados, këneta dhe pyje të mbyllura që rrethojnë liqene dhe laguna. Është një zog që konsiderohet nën ujë. Kur është i frikësuar, ai zhduket në bimësi ose zhytet në ujë për t'u fshehur nga grabitqarët ose çdo gjë që duket e rrezikshme.

Fluturimi i tij është i ulët, disa metra nga toka ose niveli i ujit, gjë që e bën fluturimin një të keq opsioni i arratisjes. Ushqimi i tij varion nga insektet e vogla te peshqit, si dhe lastarët dhe rrënjët e bimëve ujore. Diversiteti i specieve ekzistuese në mbarë botën mund të arrijë më shumë se 30.

Llojet e Sarakurës

Ka më shumë se 30 lloje të Sarakurës në botë, por ne do të fokusohemi në speciet braziliane të gjinitë Aramides, Rallus, Amaurolimnas dhe Pardirallus, të cilat ushqehen me larva, peshq të vegjël, krustace, insekte dhe kafshë më të vogla.

Saracura me tre tenxhere

Kjo specie e Saracura gjendet në të gjithë territori brazilian, si në bregdet ashtu edhe në brendësi dhe është i ndarë në dy nënspecie. Saracura me tre tenxhere jetonnë cerado dhe pyje, e përzier me bimësi për shkak të ngjyrës dhe pendës së saj.

Ngjyra e saj shpërndahet në mënyrë harmonike. Ka një shpinë të gjelbër në kafe, një sqep të verdhë në të gjelbër, këmbët dhe koka janë gri, gjoksi është kafe dhe këmbët dhe këmbët janë të kuqërremta. Si mashkulli ashtu edhe femra janë të njëjta në pamje.

Saracura-do-mato

Vështirë për t'u vëzhguar, Saracura-do-mato jeton në pyje dhe pyje, mundësisht në moçal dhe zona kënetore. Ato gjenden më shpesh në rajonin juglindor të Brazilit dhe në kufijtë me Argjentinën dhe Paraguajin.

Ka një qafë, bark dhe kokë gri-blu. Ky detaj është ai që e dallon shkurret e kuruara nga speciet e tjera të saracuras.

Saracura-sanã

Me rreth 30 cm lartësi, saracura-sanã ka një ngjyrë kafe në të shpina, këmbët jeshile, barku gri dhe gryka e bardhë. I pëlqen të jetojë në ligatinat, liqenet, orizinat dhe rajonet me moçal. Gjendet në Brazilin jugor, më saktë në Paraná dhe Rio Grande do Sul.

Saracura-matraca

Ka një ngjyrë kafe në të gjithë trupin, me detaje të zeza në krahët e saj. Sqepi është i verdhë. Me një lartësi prej rreth 30 cm, hekurudha pyjore preferon të jetojë në rizoforë në rajonin bregdetar, duke u bërë kështu një specie hekurudhore më e ndjeshme ndaj grabitqarëve pasi jeton në një zonë më të largët.

Saracura-carijó

Banorët e zonave kënetore në buritizais, orezat e orizit dhe kullotat e përmbytura, ky zog 32 cm i gjatë, i njohur edhe si saracura-pintada, është i vështirë për t'u parë për shkak të pendës së saj kafe të njollosur me detaje të bardha. Është një kamuflazh perfekt.

Ka aktivitete gjatë ditës dhe, më vonë pasdite, i pëlqen të ekspozohet duke u larë në ujëra të cekëta dhe më të hapura. Kënga e saj dëgjohet si ditën ashtu edhe natën. Ndodh në Brazil vetëm në jug ekstrem. Mund të shihet gjithashtu në Kili, Argjentinë dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Mangrove Tanager

Kjo specie, e njohur edhe si Beach Tanager, preferon të jetojë në mangroves dhe dhe pyje rreth mangroves. Gjendet në të gjithë bregdetin brazilian. Ato gjenden gjithashtu në jug të shtetit të São Paulo dhe në veri të shtetit të Paranës.

Është gjithashtu një specie shumëngjyrësh me një kulture dhe bark portokalli, një sqep të gjelbër, një kokë dhe shpinë të kaltërosh , dhe krahët gri, dhe këmbët dhe këmbët në ngjyrë të kuqe. Në fakt është një kafshë shumë e bukur për t'u parë.

Saracura e butë

Kjo është më e vogla nga speciet e përmendura këtu, me lartësi vetëm 26 cm. Ka një ngjyrë shumë uniforme kafe çokollate në të gjithë trupin. Habitati i tij mund të ndryshojë midis zonave të pushimit, pemëve bambuje, pyjeve parësore dhe dytësore.

Gjithmonë në pyje të dendura dhe shkurre, ato gjenden në bregdet dhe në brendësi të rajonevejuglindje, jug dhe në disa pjesë të qendrës veriore dhe perëndimore të Brazilit.

Kuriozitete rreth saracuras

Tani ne e dimë shumëllojshmërinë e specieve që mund të paraqesë saracura. Le të njohim pak më shumë për karakteristikat dhe veçoritë e tij nëpërmjet një analize më globale që përfshin riprodhimin, zakonet e të ngrënit dhe habitatin e tij.

Karakteristikat e Sarakurës

Është një zog i vogël me rreth 30 cm. Ka disa specie me pendë shumëngjyrëshe dhe të tjera me ngjyra më diskrete. Ka këmbë dhe këmbë të gjata dhe ka një këngë shumë karakteristike. Gishtat e tij janë të gjatë dhe larg njëri-tjetrit, gjë që e ndihmon të ecë në zona kënetore.

Zakonet e Sarakurës

I pëlqen të jetojë i fshehur. Ajo tremb shumë lehtë dhe është e vështirë të vlerësohet. Arratisja e tij është për të vrapuar në mes të vegjetacionit, pasi fluturimi i tij është shumë i ulët. Kënga e saj mund të dëgjohet në mëngjes ose në muzg në sezonin e shirave.

Shiko gjithashtu: Marmoset: kontrolloni çmimin, kostot dhe kujdesin e nevojshëm për të krijuar!

Habitat

Sarakurës i pëlqen të jetojë në rajone të përmbytura si mangroves, fushat e orizit, buritizais, pyjet bregore dhe cerrado . Në tokë, ajo preferon pyjet e dendura, gëmusha dhe bimësi të tjera ku mund të fshihet lehtësisht.

Riprodhimi i Curacao

Nuk ka dallim midis mashkullit dhe femrës. Foletë e tyre janë bërë në brigjet e lumenjve dhe liqeneve. mes kallamishteve të rrethuar nga uji dhe pranë përrenjve. Çifti monogam shoqëron zogjtë e tyre nga vezët nëçelja e pasardhësve.

Zogj të vegjël dhe shumëngjyrëshe

Disa specie mund të paraqesin ngjyra të ndryshme si e kuqe, e verdhë, blu dhe jeshile në trupin e tyre, të ndryshme me nuanca gri dhe kafe . Me sy të mëdhenj dhe me përmasa mesatare, ky zog magjeps jo vetëm për bukurinë e tij, por edhe për këngën e mprehtë që bën në lindjen e diellit.

Në mënyrë shumë të veçantë, foletë e tij bëhen në vende të vështira për t'u aksesuar. Shumë e frikshme, kjo specie bën gjithçka për të mos u parë. I pëlqen të jetojë në mjedise lehtësisht të kamufluara, pothuajse gjithmonë në bimësi të mbyllur.

Shiko gjithashtu: Siberian Husky Dog: personaliteti, çmimi dhe më shumë

Ndodh në të gjitha shtetet braziliane, por përqendrimi më i madh i tij është në cerrado, në rajonin bregdetar dhe në jug të Brazilit.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.