Si ta bëni ujin e akuariumit alkalik: udhëzuesi i plotë!

Si ta bëni ujin e akuariumit alkalik: udhëzuesi i plotë!
Wesley Wilkerson

Tabela e përmbajtjes

Si të bëhet uji alkalik i akuariumit?

Si të bëni ujë akuariumi alkalik? Kjo është pyetja që kërkojnë të dinë të gjithë njerëzit që rritin peshk. Në fakt, është diçka e një rëndësie të jashtëzakonshme për shëndetin dhe kujdesin e të gjithë mjedisit në të cilin futet peshku.

Megjithatë, jo të gjithë e dinë se si ta bëjnë këtë procedurë dhe shumë herë as nuk e dinë. pikërisht subjekti, duke mos zbatuar kujdesin që tregohet.

Peshqit janë kafshë shumë delikate kur vendosen në akuariume, duke pasur parasysh se janë larguar nga habitati i tyre natyror dhe vendosen në një hapësirë ​​tjetër, fokusi kryesor i së cilës është riprodhimi i kësaj mjedisi natyror në të cilin ai ka jetuar.

Të lëmë ujin më alkalin është një përpjekje për të riprodhuar këtë lloj mjedisi të sigurt, pa aciditetin që mund të cenojë shumë shëndetin tuaj.

Për për këtë arsye, ne do të sjellim këshilla të plota se si të kryeni këtë lloj kontrolli të aciditetit dhe këshilla të tjera për t'u kujdesur mirë për peshkun tuaj.

Le të flasim për pH

Nëse ne 'Do të flasim për mënyrën se si ta lëmë ujin e akuariumit alkalik, duhet të flasim domosdoshmërisht për pH, i cili do të përcaktojë aciditetin ose jo të një sistemi. Në terma shkencorë, pH është potenciali i hidrogjenit që paraqet një tretësirë ​​nga jonet e shpërndara të hidroniumit.

Për çfarë përdoret pH?

Përmes një shkalle të pH është e mundur të dihet nëse mjedisi ose tretësira është acid, bazë ose alkaline, oseduke përdorur mineralet si strategji për alkalizimin e ujit, flitet për një ndryshim në mjedis. Është logjike që peshku do të ndërveprojë me atë element të ri në habitatin e tyre.

Kjo lloj sjelljeje sjell përfitime për vetë peshkun, i cili tenton t'i shtypë këta gurë, gjë që në një farë mënyre përshpejton veprimin e tij në zonë.

Një element tjetër i rëndësishëm është fakti se ato aksesojnë drejtpërdrejt mineralet e rëndësishme, si një formë suplementi apo diçka e tillë.

Mineralet nuk shërbejnë vetëm për ta bërë ujin e akuariumit alkalik, por edhe si strategjitë e kujdesit në jetën e të gjithë peshqve që zënë atë hapësirë.

Përfitimet e një teknike natyrore

Një nga përfitimet kryesore të përdorimit të mineraleve si mjete për alkalizimin e ujit të akuariumit eshte fakti qe eshte dicka natyrale.

Mineralet behen pjese e perditshmerise se peshkut dhe gjithashtu ndihmojne ne arredimin e ambjentit duke e bere ate edhe me te bukur dhe me pamje. Në përgjithësi është e nevojshme të merren parasysh disa pika, si për shembull fakti që kujdeseni në një farë mënyre për aciditetin e mjedisit ku jetojnë peshqit.

Në këtë lloj gjendjeje, duke përdorur mjete krejtësisht natyrale. mundet, përveç përmbushjes së objektivit kryesor, të ofrojë ende përfitime të tjera, siç janë renditur tashmë.

Si ta bëni ujin e akuariumit alkalik me mermer, bazalt dhe të tjerë

Shkëmbinj të tjerë që janë mjafttë përdorura në akuariume për këtë teknikë janë bazalt dhe mermer. Ata në dukje janë shkëmbinj të thjeshtë, por kanë një rëndësi të madhe në balancimin e pH të sistemit dhe gjithashtu arrijnë të japin një pamje të shkëlqyer.

Fakti i përdorimit të mineraleve nuk e zhvlerëson përdorimin e bazaltit apo mermerit, dhe kombinimi i këtyre përfitimeve mund ta bëjë të gjithë mjedisin të ekuilibruar dhe ideal për peshqit dhe gjithashtu për bimët që ndodhen aty.

Të dish se si ta përdorësh për të mos e tepruar është një strategji shumë e rëndësishme dhe kjo gjithashtu përfundon duke u treguar se mund të keni akses në të gjitha përfitimet .

Cili është ndryshimi midis mermerit dhe bazaltit?

Njohja e ndryshimit midis mermerit dhe bazaltit ndihmon për të kuptuar pak përfitimet e tyre dhe gjithashtu se si të eksplorohen kombinimet e mundshme.

Basalti ka një sasi relativisht të vogël karbonati në përbërjen e tij, gjë që bën alkalinizimi i ujit të akuariumit nuk është aq efektiv. Në disa raste ai mund të lërë pH shumë afër 7.2 dhe fuqia e tij alkalizuese konsumohet me kalimin e kohës.

Mermeri, përveçse një shkëmb shumë i bukur dhe bie në sy, ka edhe një fuqi të madhe alkalizuese.

Meqenëse konsumimi i tij është relativisht më i shpejtë kur është në kontakt me ujin, veprimi i tij alkalizues përfundon të zgjasë më gjatë.

Shiko gjithashtu: Njihuni me trikogasterin: fakte argëtuese dhe këshilla të rëndësishme mbarështimi!

Ky ndryshim ndikon në reagimin e tij ndaj mjedisit ujor, kështu që bazalti ndihmon nësubstrati, në kujdesin e bimëve dhe në reagimin nga stimujt me futjen e produkteve. Mermeri reagon në mënyrë aktive dhe tenton të ruajë shumë lëndë ushqyese, duke marrë parasysh procesin e përbërjes së tij.

Kështu, kombinimi i dy shkëmbinjve mund të jetë një alternativë e mirë për procesin e alkalinizimit të ujit të akuariumit.

Gur sapuni është i dobishëm për të ulur aciditetin e akuariumit

Guri i sapunit bën pjesë edhe në përbërjen e shkëmbinjve zbukurues që shërbejnë edhe për alkalizimin e ujit dhe kjo tashmë është një pikë shumë e rëndësishme. Duke qenë se është gjithashtu një shkëmb gëlqeror, veprimi i tij synon shumë në uljen e aciditetit të ujit të akuariumit dhe për këtë arsye mund të jetë një alternativë e shkëlqyer.

Të mendosh për uljen e aciditetit të mediumit është shumë e rëndësishme. Soapstone e ofron këtë dhe dekoron akuariumin tuaj, pasi është një shkëmb shumë i bukur dhe bën kontraste të bukura me kombinime të mira të bëra.

Përdorimi i tij gjithashtu duhet të jetë i strukturuar mirë, në mënyrë që të krijohen forma për ta bërë ujin e akuariumit alkalik ndërsa dekorimi i hapësirës.

Kujdes me vendosjen e gurëve

Këta gurë janë shumë të bukur dhe të dukshëm, përveçse janë aktivë në punën e alkalizimit të ujit të akuariumit brenda mjedisit në të cilin ato futen. Megjithatë, si çdo lloj elementi i shtuar në një akuarium, sasia dhe shpërndarja duhet të mendohen mirë.

Një ekzagjerim në gurëguri gëlqeror nuk tregohet për bashkëjetesën e peshkut dhe për këtë arsye është e nevojshme të kuptohet se si të shpërndahet në mënyrën më të mirë.

Duke kuptuar që janë shkëmbinj zbukurues, është e natyrshme që të tre të përdoren njëkohësisht. , dhe për këtë arsye, ata gjithashtu përfundojnë duke vepruar së bashku. Në dyqanet e akuariumeve është e mundur të keni këshilla për kombinime të përshtatshme që japin rezultatet që prisni.

Kombinoni disa minerale

Shkëmbinjtë si bazalti, mermeri dhe madje edhe guri i sapunit mund të kombinohen edhe me përbërës të tjerë dhe kjo ndihmon për t'u kujdesur për diversitetin brenda akuariumit tuaj.

Siç është përmendur tashmë, teprica është një gjë e keqe, nga ana tjetër, kur bëhet kombinimi i duhur, ju merrni jo vetëm strategjinë më të mirë për t'u larguar ujë akuariumi alkalik, por gjithashtu përfundon të jetë një mënyrë për të ofruar lëndë ushqyese shumë të ndryshme.

Për ata që kanë një akuarium me një larmi të madhe llojesh peshqish dhe bimësh, kombinimi i gurëve, shkëmbinjve dhe mineraleve të tjera përfundon duke qene shume interesant dhe madje i indikuar per shendetin e ketyre qenieve dhe per arredimin e hapesires.

Si ta bejme ujin e akuariumit alkalik me gëlqere te gjalle dhe gëlqere te hidratuar

Gëlqere është gjithashtu një element interesant, por përfundon më pak i përdorur se teknikat e tjera, duke u përdorur më shumë në liqene dhe akuariume për mish peshku.

Megjithëse është gjithashtu një strategji e mirë, është e rrezikshme, duke pasur parasyshtë cilat, nëse trajtohen në mënyrë të gabuar, mund të shkaktojnë lëndime serioze.

E rëndësishme është të kihet parasysh se ky është një mjet më shumë për alkalizimin e ujit të akuariumit, edhe pse kërkon kujdes më të madh dhe përdoret shumë mirë, pasi e cila ka një fuqi të madhe alkalizuese për shkak të përbërjes së saj.

Pse është e rrezikshme gëlqereja?

Quicklime nuk është gjë tjetër veçse oksid kalciumi, CaO. Një alkalizues i fuqishëm, por edhe një përbërës që ka një potencial të madh gërryes.

Pak njerëz përdorin gëlqere të gjallë për të eliminuar aciditetin e akuariumeve pikërisht për shkak të rrezikut që paraqet, dhe trajtimi i tij është gjithmonë diçka shumë komplekse dhe sjell një shumë mundime për ata që janë përfshirë.

Meqë është një përbërje kaustike, është gjithashtu e nevojshme të mendohen strategji për të arritur ta rezervojnë atë, duke mos qenë në gjendje të qëndrojnë në asnjë mjedis, aq më pak në një vend lehtësisht të arritshëm .

A Përdorimi i gëlqeres së gjallë si një mënyrë për të alkalizuar ujin e akuariumit është shumë e rrallë dhe e përdorin atë vetëm profesionistë shumë me përvojë.

Cili është ndryshimi midis gëlqeres së hidratuar dhe Kalwasser?

Asnjë!

Disa njerëz mendojnë se Kalkwasser është një produkt me rëndësi të madhe për shkak të emrit dhe, kryesisht, nga vjen, gjendet vetëm jashtë vendit.

Megjithatë, është e njëjta gëlqere e hidratuar, ose hidroksid kalciumi, i cili, ashtu si gëlqerja e gjallë, ka fuqi të madhe alkalizuese, por pa ofruar.kaq shumë rreziqe për shëndetin pasi është i holluar në ujë.

Në fakt, ndryshimi i vetëm midis Kalkwasser dhe hidrateve të gëlqeres është origjina dhe çmimi, kështu që këtu në Brazil mund të gjeni çmime më të arritshme dhe në një mënyrë më të thjeshtë mënyrë, duke marrë kështu një mundësi për ta lënë ujin alkalik të akuariumit.

Kërkoni referenca përpara përdorimit

Të përballesh me gëlqeren, edhe pse është hidratuese, është diçka delikate për shkak të ndikimit të saj të madh, dhe për këtë arsye, ndjekja profesionale është e nevojshme dhe e rekomanduar.

Një propozim tjetër është të kërkohen referenca nga njerëzit që përdorin këtë mjet, të kuptuarit rreth sasisë, përqendrimit dhe madje edhe periodicitetit të aplikimit.

Njerëzit që kultivojnë akuariume profesionale, ose që kujdesen për peshkun për një kohë të gjatë, zakonisht kanë njohuri për përdorimin e tij dhe mund të jenë një audiencë që ka kohë që punon me këtë lloj produkti.

Masat paraprake në aplikacion

Gëlqereja ka një efekt të perceptuar shpejt në mjedis dhe për këtë arsye aplikimi i saj duhet të jetë gjithmonë i kujdesshëm. Shpesh, në përpjekje për të alkalinizuar ujin, përdoren sasi të mëdha gëlqereje, të virgjër ose të hidratuar.

Ndikimi i drejtpërdrejtë është në mbijetesën e disa peshqve, të cilët nuk merren mirë me mjediset shumë alkaline, dhe prandaj është mirë që gjithmonë të dozohet sasia.

Një faktor tjetër i rëndësishëm është të keni kujdes kurtrajtoni produktin, duke shmangur djegiet dhe dukuritë e tjera. Prandaj, kërkoni sa më shumë informacion përpara se ta përdorni.

Si ta bëni ujin e akuariumit alkalik me bikarbonat natriumi

Bikarbonati përdoret gjerësisht edhe pse nuk është i njohur për këtë teknikë. Megjithatë, nuk është aq efektive sa të tjerat.

Ndërsa metodat e tjera veprojnë drejtpërdrejt dhe shpejt, bikarbonati nuk mund të riprodhojë të njëjtin efekt, gjë që nuk është domosdoshmërisht një gjë e keqe. Fakti është se është më pak efektiv, por megjithatë është mjaft i kërkuar për shkak të famës së tij me kontrollin e mediave acidike në mënyrë të kontrolluar.

Pse është e zakonshme rritja e pH me sodë buke?

Bkarbonati është metoda më e njohur për të kontrolluar aciditetin. Vetëm mbani mend kur ndiheni të sëmurë dhe keni nevojë të rregulloni pH-në e stomakut, duke përdorur një tretësirë ​​me bikarbonat.

Prandaj, të njëjtin veprim që kryen në stomak, vepron në një akuarium: nuk ka ulje të papritur. në aciditet, dhe është e rëndësishme ta dini këtë. Megjithatë, është një mjet i shkëlqyer, përderisa kombinohet me mjete të tjera që e përshpejtojnë këtë reduktim në mënyrë të kontrolluar.

Në varësi të akuariumit dhe llojit të peshkut që keni, një reduktim më i theksuar mund të të jetë e nevojshme .

Kur bikarbonati i natriumit nuk është tampon?

Nëse bikarbonati i natriumit nuk është tampon, duhet të qëndronigjithmonë duke i kushtuar vëmendje sasisë dhe reagimit të ujit, duke filluar nga futja dhe hollimi i produktit në ujin e akuariumit.

Tuferi shërben për të mbajtur sa më të qëndrueshëm pH-në, gjë që është e rëndësishme për atë që dëshiron. të dini se si ta bëni ujin e akuariumit alkalik.

Kombinimi me produkte të tjera është gjithashtu një strategji interesante për të arritur të ruani një pH më të qëndrueshëm, pa humbur shpejt alkaliniteti. Për këtë është e nevojshme të vlerësohet me shumë kujdes se cilat strategji do të përdoren dhe si mund të gjenden metoda të tjera përveç bikarbonatit të natriumit.

Bërja e ujit më pak alkalik

Është thënë shumë për mënyrën se si ta bëjmë ujin e akuariumit alkalik, por çka nëse është e nevojshme për ta bërë atë më pak alkalik?

Ky lloj veprimi mund të jetë i mundur për disa arsye, siç është përdorimi i tepërt i produkte alkalizuese, apo edhe fakti që ka nevojë nga speciet që ndodhen në akuarium.

Në çdo rast, nëse është e mundur të ndërhyhet dhe të rritet pH e ujit, në të njëjtën mënyrë. është e mundur të ndërhyhet dhe të veprohet për të ulur pH-në e ujit, dhe kjo është e mundur të bëhet në mënyrë të sigurt.

Më poshtë janë disa këshilla se si ta bëni këtë proces.

Pse është a është e nevojshme të ulet pH e ujit?

Peshqit jetojnë në mjedise të përcaktuara mirë dhe disa prej tyre mund të përballen më mirë me media pak a shumë alkaline. Kështu, duke vënë në praktikë tëkëshilla se si të alkalizohet uji, mund të ndodhë që uji të përfundojë shumë alkalik, gjë që mund të jetë e dëmshme për disa peshq.

Ndryshimet në rendin e ushqyerjes së peshkut mund të jenë të zakonshme, për shembull, si si dhe shumë situata të tjera të shkaktuara nga rritja e tepërt e pH.

Nga kjo është e nevojshme të mendohet se si të rritet aciditeti i akuariumit me kujdes, pa rrezikuar të gjithë ata që jetojnë atje.

Si ta bëjmë akuariumin më acid, më pak ujë alkalik?

Për ta bërë ujin më pak alkalik, nuk mjafton të bësh gjithçka në të kundërtën e kohës kur u përdorën strategjitë për ta bërë ujin e akuariumit alkalik.

Në fakt, njohja e kësaj tashmë ndihmon në mendoni për strategji që mund të jenë më efektive dhe që kryesisht arrijnë të kryejnë procesin e uljes së pH.

Si në situatën e përshkruar tashmë këtu, ka produkte që mund të përdoren dhe që mund të jenë shumë efektive në kjo lloj pune të bëhet. Ka gjithashtu shumë strategji natyrore që mund të ndihmojnë me këtë ndryshim të nevojshëm të pH që mund të ndihmojë shëndetin e peshkut tuaj.

Përdorimi i CO2 për të ulur pH të Akuariumit

Përdorimi i CO2 është më i zakonshmi për ata që duan ta bëjnë ujin më acid, duke pasur parasysh se dioksidi i karbonit, në kontakt me ujin, prodhon acid karbonik. Këtë mund ta bëni me produkte shumë të thjeshta që mund të blihenlehtësisht, duke pasur parasysh se blerja e cilindrave nuk është e realizueshme për çmimin e ngarkuar.

Përdorimi i shpeshtë i CO2 mund të krijojë një efekt buferik dhe kjo ndikon drejtpërdrejt në veprimin e tij në akuarium, duke arritur të ulë pH dhe të ruajë të njëjtin nivel.

Një këshillë tjetër e thjeshtë është përdorimi i ujit të gazuar, i cili ka një përqendrim të mirë të dioksidit të karbonit dhe kjo mund të ndihmojë në punën tuaj për të reduktuar alkalinitetin e ujit.

Përdorni sasia e duhur

Përgjigja ndaj përdorimit të dioksidit të karbonit në ujë nuk është gjithmonë e menjëhershme, dhe kjo gjithashtu varet shumë nga sistemi që përdorni dhe sa alkalik është uji. Mos harroni se sasia është gjithmonë e rëndësishme dhe mund të përcaktojë shumë.

Teprimet janë gjithmonë të këqija, dhe nëse e bëni këtë në një akuarium, do të ketë pasoja të rënda për shëndetin e peshkut, duke pasur parasysh se mediumi do të jetë shumë acid.

Gjëja e rekomanduar është të eksploroni gjithashtu teknikën e buferimit në mënyrë që të vëzhgoni më qetë se si do të balancohet sistemi.

Shtoni bimë për të ndihmuar procesin

Bimët janë elementë që ndihmojnë në balancimin, veçanërisht kur përdorin dioksid karboni, pasi ato e përdorin këtë element për zhvillimin e tyre. Në një farë mënyre, kur përdoret vetëm CO2, bimët përfundojnë duke balancuar dhe mjedisi gradualisht ndryshon.

Ato gjithashtu mund të ndihmojnë me tampon,neutrale, pikërisht nga hidroniumet që janë të pranishëm në atë vend.

Prandaj, njohja e pH-së është thelbësore që ju të kërkoni zgjidhje për ta bërë ujin më alkalik ose jo. Ju mund t'i qaseni këtij informacioni nga leximi i një peshore të bërë nga kimistët shumë kohë më parë, dhe e cila është e njohur për shumë njerëz

Çfarë është shkalla e pH?

Siç është përmendur tashmë, pH do të përcaktojë nëse një sistem është acid apo bazë, duke u përcaktuar nga përqendrimi i joneve të hidroniumit, emri i dhënë nga një shkencëtar, ose thjesht hidrogjeni i jonizuar, H+, të cilat janë në atë analizë bërë .

Shkalla e pH përbëhet nga një numër nga 1 deri në 14, numrat që do të tregojnë aciditetin ose jo të asaj që do të vlerësohet. Nëse përqendrimi i H+ është më i madh se përqendrimi i OH-, shkalla e pH do të tregojë një vlerë më të ulët se 7, e cila përcakton një sistem acidik.

Nga ana tjetër, sistemi është bazik ose alkalik nëse paraqet një përqendrim i H+ më i ulët se përqendrimi i OH-, dhe rrjedhimisht një vlerë më e madhe se 7.

Ka edhe tretësirë ​​që paraqesin përqendrime të barabarta ndërmjet H+ dhe OH-, duke qenë një sistem neutral, me rezultat të barabartë me 7 në shkalla.

Si të llogarisim pH e ujit të akuariumit?

Për ta bërë ujin e akuariumit alkalik, hapi i parë është llogaritja e pH-së së akuariumit, përndryshe puna juaj nuk do të sjellë asnjë rezultat.ndjenjën e kontrollit të pH në një nivel që është më i përshtatshëm për mbijetesën e tyre.

Këto mjete më natyrale se si të ulet pH e ujit janë thelbësore për sigurinë në këtë lloj tranzicioni.

Përdorimi i materialeve me origjinë bimore për uljen e pH-së

Një mënyrë tjetër për të ulur pH-në e ujit është futja e disa përbërësve organikë, të cilët natyrshëm bëjnë të gjithë punën për rritjen e aciditetit të mediumit. Asgjë nuk ka nevojë të trajtohet apo të ndahet, por copat e bimëve, frutave mund të përdoren për shkak të reagimit që do të prodhojnë në mjedisin ujor.

Është një mënyrë tjetër për të ulur pH-në e ujit me një metodë të thjeshtë. , efektive dhe kryesisht natyrale, e cila në fakt ka rëndësi për atë për të cilën po flasim.

Në vijim do të flasim për mënyrën se si mund të bëhet secili prej proceseve.

Gjethet e bimëve

Gjethet e bimës, kur vendosen në ujë, fillojnë të reagojnë me mjedisin dhe shkëmbimi i gazrave që ndodh natyrshëm bën që mjedisi të ulë gradualisht pH-në e tij, por fillimisht, në një mënyrë shumë delikate.

Në Në këtë kuptim, disa gjethe mund të futen pak nga pak, dhe disa mund të shërbejnë edhe si ushqim për disa peshq.

Në funksion të këtyre përfitimeve, është një veprim i dyfishtë, i cili sjell si përfitim kryesor reduktimin e pH e ujit, duke e bërë atë më të ulët dhe për këtë arsye më acid.

Dru

Përdorimi i drurit ose trungjeve mund të tregohet, pornë këto situata është e nevojshme të sqarohet një pikë shumë e rëndësishme që pak njerëz e dinë. Një trung i trajtuar nuk ka gjasa të përdoret mirë, pasi përbërjet organike të pranishme tashmë, në pjesën më të madhe, do të humbasin.

Kështu, tregohet përdorimi i trungjeve të patrajtuara, të cilat mbartin me vete shumë komponimet që reagojnë me ujin, duke e bërë atë më pak alkalik. Celuloza, për shembull, është një nga ato përbërës që janë më interesante për uljen e pH-së së ujit, jo vetëm të drurit.

Gati për ta bërë ujin e akuariumit tuaj alkalik?

Në këtë artikull do të mund të mësoni se si ta bëni ujin e akuariumit alkalik dhe gjithashtu acid, sipas nevojës që mund të keni dhe ndërhyrjes që do të kryhet.

Përveç kësaj, ne kemi sjellë disa këshilla për teknikat e rëndësishme që përdoren dhe si duhen bërë ato, duke menduar për sigurinë tuaj dhe gjithashtu të peshqve të pranishëm në akuarium. Me këtë informacion ju mund të kujdeseni për akuariumin tuaj në një mënyrë më të vëmendshme dhe me të gjitha protokollet që tregohen.

efektive. Me fjalë të tjera, nuk ka asnjë mënyrë për të bërë alkaline një medium që tashmë është alkalik, dhe kjo madje mund të shkaktojë një çekuilibër në sistem.

Strip Universal pH është një nga instrumentet që mund të përdoret në akuariume . Rezultati i tij merret përmes kontaktit të drejtpërdrejtë që do të lëshojë një ngjyrë të caktuar. Nga tabela e ngjyrave dhe intensiteti i tyre mund të dihet saktë pH e asaj solucioni.

PH matësi është gjithashtu një mënyrë për të njohur pH-në e akuariumit. Ai siguron një numër që varion nga 0 në 14, brenda shkallës që tashmë është paraqitur. Për këtë lloj qëllimi ka shumë pajisje të tjera që synojnë matjen e pH me rezultate shumë efektive.

Cila është pasoja e ujit acidik në akuarium?

Nëse duhet të gjeni mënyra për ta bërë ujin e akuariumit alkalik, kuptohet që mjedisi acidik nuk është ideal.

Sigurisht që disa lloje peshqish kanë nevojë për një alkaline mesatare për të qenë në gjendje të mbijetojë më gjatë në mënyrë të shëndetshme. Edhe pse ka lloje të tjera që merren mirë me aciditetin, shumica e peshqve priren të jetojnë në mjedise alkaline.

Por cilat janë rreziqet ndaj të cilave ekspozohen peshqit nëse akuariumi ka një pH acid?

Këto janë situata që mund të rrezikojnë zhvillimin dhe shëndetin e tyre, nga kontakti i drejtpërdrejtë me mjedisin acid, ose indirekt, nga ndryshimet në

Shëndeti i peshqve

Peshqit jetojnë kryesisht në mjedise alkaline, dhe për këtë arsye, kontakti me mjediset acidike mund të rrezikojë shëndetin e tyre në shkallë të ndryshme. Kur aciditeti nuk është aq i përqendruar, është e mundur të gjenden disa njolla dhe madje edhe plagë në luspat e peshkut, gjë që reflekton drejtpërdrejt në sjelljen e tyre.

Në nivele më të larta, mjedisi acid mund ta sulmojë atë edhe më shumë, dhe madje çojnë në vdekje për shkak të brishtësisë së trupit në vend. Për këtë arsye, është shumë e rëndësishme të monitorohet gjithmonë pH e akuariumit në mënyrë që të shmanget rritja e aciditetit.

Ushqyerja e duhur

Ushqyerja e peshqve të akuariumit është thelbësore për mirëmbajtjen e tyre dhe për ruajtjen e tyre. shëndetin tuaj të përditësuar.

Megjithatë, në një mjedis acid, disa ushqime përfundojnë duke humbur vlerën e tyre ushqyese dhe, shumë herë, ato nuk japin komponentët e nevojshëm për shëndetin.

Kështu , strategjitë e lënies alkaline të ujit të akuariumit shërbejnë jo vetëm për ruajtjen e shëndetit të peshkut, por edhe për ruajtjen e vlerave ushqyese të ushqimit të tij, pasi komprometimi i vlerës ushqyese të ushqimit rrezikon gjithashtu shëndetin dhe zhvillimin e peshkut dhe të të gjithëve. sistemi që funksionon atje.

Shkatërrimi i bimëve që jetojnë atje

Në akuariume nuk jetojnë vetëm peshqit. Disa njerëz vendosin edhe bimë që ndihmojnë në dekorimin e akuariumit dhe shërbejnë si strehë.madje edhe ushqim për peshqit. Kështu, kur kërkohen mënyra për ta bërë ujin e akuariumit alkalik, mendohet edhe për strategjitë për mbijetesën e këtyre bimëve.

Ato janë thelbësore për bashkëjetesën midis specieve që jetojnë atje dhe kanë funksione të tjera, duke përfshirë cilësia e ujit të akuariumit.

Kur zhyten në një mjedis acid, ato i humbasin këto funksione dhe përkeqësohen me kalimin e kohës, duke ndryshuar kryesisht pjesën vizuale.

Si të kryhet alkalinizimi i akuariumit uji

Nëse është kaq e rëndësishme të kujdesesh për aciditetin e mjedisit, atëherë si ta bëjmë ujin e akuariumit alkalik?

Ka shumë teknika që përdoren dhe ato të gjitha kalojnë përmes një ndërhyrjeje të drejtpërdrejtë dhe të shëndetshme për jetën dhe shëndetin e peshkut.

Shiko gjithashtu: Çfarë ha cockatiel? Shihni ushqimin më të mirë për kokat

Disa njerëz përdorin produkte, të tjerë i japin përparësi përdorimit të pajisjeve natyrore dhe shumë nga këto procedura janë efektive dhe të sigurta.

3> Më së shumti Është e rëndësishme të hartohen strategji për të reduktuar shkallët e aciditetit në një mënyrë që të mos ndryshojë papritur mjedisin, prandaj, vendosja e pH alkaline është ideale, por brenda shkallës, është thelbësore të dini se si ta bëni këtë. në një mënyrë të sigurt .

Pse duhet të mësoj se si ta bëj ujin e akuariumit alkalik?

Tashmë mund të shihni rëndësinë e alkalizimit të ujit të akuariumit, pasi ai ndërhyn drejtpërdrejt në jetën që është atje.

Të kujdesesh për peshqit,e ushqimit të tyre, mbijetesës së tyre dhe gjithë mjedisit si bimë është thelbësore që çdo gjë të funksionojë siç pritej, dhe kjo është pjesë e kontrollit të pH-së së akuariumit.

Prandaj është shumë e rëndësishme të kuptojmë se çfarë ata janë strategjitë më efektive dhe më të sigurta për ta bërë ujin e akuariumit alkalik, duke e bërë atë një mjedis të sigurt dhe të rehatshëm për peshkun tuaj.

Teknikat dhe pajisjet e përdorura do të jenë mjetet kryesore për të arritur këtë qëllim.

Mënyrat për të ulur aciditetin e ujit të akuariumit

Për të ulur aciditetin dhe për të arritur pH bazë, ka shumë produkte, qofshin ato sintetike apo natyrale, që do të ndihmojnë në këtë ndryshim në mjedis.

Shumë njerëz përdorin CO2 si mjetin e tyre kryesor, por nuk është i vetmi.

Ajo që mund të ndihmojë në zgjedhjen e metodës është analiza e bërë, vlerësimi i specieve që jetojnë atje dhe më pas, në fund, teknika që do të përdoret. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se kjo nuk duhet të bëhet me qëllim, por me sigurinë më të madhe të mundshme për të gjithë të përfshirët.

Si e dini nëse pH është rritur?

Kontrollimi i pH-së është mënyra më e mirë për ta bërë ujin e akuariumit alkalik dhe për këtë është e nevojshme të dini se si të monitoroni nivelet e aciditetit ose jo.

Ka shumë pajisje specifike për njohjen dhe monitorimin e aciditetit të një akuariumi.

Shumica e tyre bëjnë këtë llojkontroll nga një sistem elektronik që lëshon një sinjal ose informacion përmes një kontakti të drejtpërdrejtë. Të tjerat janë më të thjeshta, si letra ose materialet që reagojnë me mediumin, që tregojnë pH-në e sistemit.

Zakonisht pajisjet e përdorura janë të mjaftueshme dhe mbi të gjitha janë efektive në këtë lloj leximi, duke dhënë një saktësi. që lejon ndërhyrjet që duhen bërë.

Teknikat për të monitoruar dhe kontrolluar pH

Për të qenë në gjendje të monitoroni pH-në e akuariumit dhe të kujdeseni kur ujin e akuariumit e lini alkalin, ekzistojnë shumë teknika dhe procedura që mund të adoptohen.

Një tregues është kryerja e një monitorimi një herë në javë.

Kjo periudhë është e mjaftueshme për të dhënë informacion të saktë për aciditetin e ujit. Kur kjo bëhet në një periudhë më të shkurtër kohore, ekziston rreziku që të mos ketë një përdorim të mirë, të kërkojë kohë dhe material, varësisht se cili përdoret.

Me vlerësimin që bëhet një herë në javë tashmë ai është e mundur të keni një ide se si të merreni me këto situata dhe, kryesisht, si të merrni një kontroll efektiv të niveleve të pH.

Si ta bëni ujin e akuariumit alkalik me aragonit, kalcit dhe dolomit

Aragoniti, kalciti dhe dolomiti janë minerale gëlqerore që përdoren gjerësisht në akuariume, dhe me siguri i keni parë diku.

A i njihni ata guralecë të pranishëm në fund të akuariumit?Janë gurë që ndihmojnë në procesin e alkalizimit të ujit të akuariumit dhe funksioni i tyre është shumë i rëndësishëm përtej zbukurimit, siç besojnë shumë.

Megjithatë, është e rëndësishme të dini se këto minerale janë shumë të dobishme dhe ndihmojnë shumë. gjatë gjithë procesit të alkalinizimit të ujit.

Megjithatë, edhe pse është një produkt natyral dhe me përdorim të madh, para së gjithash është e nevojshme të dihet pak për t'i përdorur ato në mënyrën e duhur. dhe për të arritur rezultatin e dëshiruar.objektivi kryesor i kontrollit të pH të ujit.

Cilat janë këto minerale?

Siç u përmend më parë, ato janë minerale gëlqerore të përdorura gjerësisht në akuariume, me qëllim kryesor kontrollin e pH me një ndërhyrje më natyrale.

Aragoniti ka një përbërje të përbërë nga karbonati, i cili në reagim me ujë zakonisht humbet shumë nga këto përbërës minerale, dhe kështu, mund të ndikojë në pH të ujit. Përveç kësaj, ai përmban në përbërjen e tij edhe hekur, stroncium dhe mangan, të cilat mund t'i japin edhe një pamje fluoreshente.

Mund të jetë vetëm me origjinë minerale dhe gjithashtu biologjike, kur ka një përzierje përbërësish për përftim. të materialit dhe, në të dyja rastet, efektiviteti i tij është i njëjtë, duke prodhuar dhe gjeneruar të njëjtat përfitime.

Dolomiti gjithashtu ka një bazë me përbërje të ngjashme, dhe kjo i afron të dy, veçanërisht në aspektin e në lidhje me karbonatin, megjithatë, përbërja e tij është në thelbmineral, duke filluar nga nxjerrja dhe trajtimi që më pas të shitet në tregun e huaj.

Edhe kalciti ndjek të njëjtën ide, ndryshimi qëndron në faktin se gjendet më lehtë në natyrë, pa ekstraktime. duke qenë aq i kufizuar sa me mineralet e tjera.

Një faktor tjetër diferencues i kalcitit nga të tjerët është se përdorimi i tij për alkalinizimin e ujit mund ta errësojë materialin me kalimin e kohës, duke i dhënë atij një pamje të pistë, edhe nëse nuk është.

Këto janë mineralet më të përdorura për të gjetur mënyra për ta bërë ujin e akuariumit alkalik në mënyrë natyrale.

Si e bëjnë ujin e akuariumit alkalik?

Çdo mineral në kontakt me ujin reagon. Kjo ndodh sepse uji ka disa përbërës kimikë që kombinohen me përbërës të tjerë të gurëve, duke formuar struktura të reja dhe duke ndryshuar karakteristikat e tyre.

Në rastin e mineraleve që përdoren si teknika për ta lënë ujin alkalik të akuariumit, ato humbasin disa nga këta përbërës në ujë, ose në hidroniumet që janë të tepërta.

Kështu, pasoja e drejtpërdrejtë është alkalinizimi i ujit, pasi shumë nga këta hidrogjenë të jonizuar kombinohen me elementë të tjerë dhe formojnë struktura të tjera. . Në përgjithësi, kështu veprojnë mineralet në akuariume.

Ndikimi i mineraleve në rutinën e peshkut akuariumi

Kur mendoni për
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.