A urinon qeni juaj kudo? Këtu janë këshilla për ta kontrolluar këtë!

A urinon qeni juaj kudo? Këtu janë këshilla për ta kontrolluar këtë!
Wesley Wilkerson

A urinon qeni juaj kudo?

Qentë janë kafshë të jashtëzakonshme që u sjellin shumë gëzim pronarëve të tyre, por, le ta pranojmë, disa sjellje mund të jenë mjaft të bezdisshme. Qentë mund të urinojnë kudo nëse nuk udhëzohen, megjithatë, kjo sjellje është komplekse dhe mund të ketë disa variabla, duke përfshirë shumë pyetje.

Nëse qeni juaj urinon kudo dhe ju nuk dini më çfarë të bëni, ky artikull do t'ju ndihmojë të diagnostikoni pse po ndodh kjo dhe si ta rregulloni problemin. Ka disa strategji dhe rregullime që mund të bëhen për të ndryshuar këtë sjellje dhe për të mësuar qenin tuaj të përdorë vendin e duhur që ai të lehtësohet.

Pse qeni im po urinon kudo?

Mos harroni se qeni juaj mund të jetë duke u njohur dhe familjarizuar me vendin. Më pas, do të shihni arsyet kryesore pse ai e bën këtë, kështu që ju mund të vlerësoni nëse ndonjë nga këto veprime është në përputhje me ato të qenit tuaj. Në çdo rast, vëzhgoni qenin tuaj, nëse dyshoni se nuk është mirë, mos hezitoni ta çoni te një veteriner. Ndiqni.

Urinimi për të shënuar territorin

Nëse qeni juaj urinon në pika të veçanta dhe në sasi të vogla, ai thjesht po shënon territorin. Edhe shoqëria e qenve të tjerë ose kafshëve shtëpiake mund të bashkëpunojë që ai të shënojë vendet.

Qentë shënojnë territorin instinktivisht për t'u marrë veshvënë veten si pronarë të vendit. Kjo është thjesht instinktive dhe ndodh gjithmonë me meshkujt, duke përfshirë shumë, pas urinimit, gërvishtjet në zonë për të ruajtur aromën e tyre. Kur hasin erën e qenve të tjerë, urinojnë mbi të si një mënyrë për të demonstruar dominimin e tyre territorial. Për ta kontrolluar këtë, përpiquni ta disiplinoni me dashuri sa më shpejt të jetë e mundur.

Banjë jo tërheqëse

Erërat e forta largojnë qentë. Nëse lini një kuti me rërë ose gazetë në banjën tuaj dhe inkurajoni qenin tuaj të qetësohet atje, dijeni se idealja është që vendi të mos ketë ndonjë erë të dukshme. Përdorimi i aromatizuesve dhe dezinfektuesve të fortë e vështirëson mësimin, pasi ato janë shumë të pakëndshme për qentë për shkak të shqisës së tyre të ndjeshme të nuhatjes.

Kurrë mos e vendosni banjën e qenit tuaj afër vendeve si kuzhina dhe dhomat e gjumit. Jepini përparësi vendeve që nuk janë të frekuentuara dhe që nuk janë kalim nga vende të tjera. Mos lejoni që mbeturinat tuaja të grumbullohen në zonë dhe mos e mbyllni kafshën shtëpiake atje. Kjo e dekurajon atë të bëjë biznesin e tij atje.

Qentë e pasterilizuar mund të urinojnë kudo

Qentë e pasterilizuar janë të prirur të shënjojnë dhe ndoten më rastësisht. Për shkak se nuk janë të tredhur, ata kërkojnë të dominojnë territorin me qëllim që të mos lejojnë meshkuj të tjerë përreth. Nëse jeni të interesuar, përmendni mundësinë e sterilizimit me një veteriner dhe shikoni mendimin e tij më poshtë.respekt.

Shumë herë, tredhja, përveçse pengon qenin tuaj për të shënuar vende të ndryshme, bashkëpunon me shëndetin e qenit në përgjithësi. Qentë e sterilizuar kanë më pak gjasa të zhvillojnë kancer në pleqëri.

Objekte të panjohura ose anëtarë të familjes

Disa qen urinojnë në këmbët e tavolinës, në këmbët e shtratit, në qilima etj. Kjo sjellje tregon se ai beson se dominon atë vend. Ju duhet ta qortoni atë dhe ta dekurajoni që ta bëjë këtë. Nëse qeni përpiqet të urinojë kur vizitorët ose urinon sapo vijnë të huajt, shkaku mund të jetë një tjetër.

Ai mund të jetë duke u përpjekur t'i tregojë vizitorit se ai vend është domeni i tij, ose thjesht mund të jetë euforik dhe i lumtur. Ka disa qen që e bëjnë këtë, duke përfshirë, për shkak se janë vetëm, shumë urinojnë kur vijnë pronarët e tyre. Mësoni atë të ketë vizitorë pasi është qenush, kjo sigurisht që do t'ju ndihmojë.

Urinimi nga kontakti me kafshë të tjera

Nëse keni disa qen, kjo mund t'i inkurajojë ata të etiketojnë dhe të konkurrojnë për vendndodhjet. Për aq sa shkojnë mirë, ata e bëjnë këtë instinktivisht, kështu që t'u mësosh atyre të përdorin gjithmonë të njëjtin vend ka tendencë të jetë një detyrë më e vështirë sesa të mësosh vetëm një qen.

Nëse jetoni në një shtëpi me portë në rrugën ku kalojnë shumë qen, ndoshta të gjithë meshkujt që kalojnë aty do të shënojnë portën e tyre dhe qeni juaj do të shqetësohet. Rrjedhimisht, porta juaj do të bombardohet meurina e disa qenve. Një alternativë për këtë është të spërkatni periodikisht një repelent kundër nuhatjes në vend.

Gjendja shëndetësore e qenit

Një faktor që mund ta bëjë të vështirë mësimin e qenit tuaj është gjendja e tij shëndetësore. Hidhni një vështrim të përgjithshëm në sjelljen e qenit tuaj, nëse ai pi një sasi të mirë uji dhe mbi çfarë bazohet dieta e tij. Periodikisht, çoje atë te veterineri për kontrolle rutinë.

Infeksioni i traktit urinar, komplikimet e veshkave, lëndimet nga rrëzimet ose përplasjet, apo edhe diabeti mund të shkaktojnë probleme me urinimin. Rrjedhimisht, ai mund të përfundojë duke urinuar në vende të papërshtatshme për shkak të shqetësimit të madh.

Çfarë duhet bërë që qeni të mos urinojë kudo

Deri më tani keni parë shkaqet kryesore që i bëjnë qentë të urinojnë në vende të ndryshme. Por, çfarë duhet bërë për t'i bërë ata të mësojnë të urinojnë në vendin e treguar nga pronari? Tani do të shihni strategjitë kryesore që do t'ju ndihmojnë, dhe shumë, për të mësuar dhe disiplinuar qenin tuaj të urinojë në vendet që keni vendosur për të.

Rregulloni siç duhet banjën e qenit

Sido që janë të çrregullt, qenve nuk u pëlqen të bëjnë biznesin e tyre në vende të pista. Nëse përdorni një kuti mbeturinash, jastëk urinimi ose jastëk të disponueshëm, sigurohuni që ta mbani të pastër. Mbylleni atë në këto vende, lini lukunin dhe enët e ushqimit dhe ujit me tëbanjo gjithashtu nuk është interesante.

Shiko gjithashtu: Zogu i veshëve: shikoni udhëzuesin e plotë për këtë specie

Ka opsione të tjera më të sofistikuara dhe inovative që gjithashtu funksionojnë shumë mirë. Ato janë platforma me një pajisje të bashkangjitur në kanalin e shkarkimit që eliminon urinën përmes rrjedhës së ujit që vjen nga përdorimi i lavamanit. Është një opsion shumë funksional dhe praktik, por çmimi është gjithashtu më i lartë.

Kini parasysh sterizimin për të ndaluar problemin

Sterizimi mund të jetë një opsion i shkëlqyer për të ndaluar këtë problem të shënimit territorial të qenve të këlyshëve . Është një operacion që përfshin shumë pak rreziqe dhe ofron përfitime për qentë, të tilla si një shans më i ulët për t'u prekur nga kanceri. Ka raste të rralla të qenve të sterilizuar që urinojnë në mënyrë të rastësishme.

Nëse keni një kafshë shtëpiake që është ende një qenush, ky mund të jetë një opsion edhe më interesant, sepse duke qenë një qenush, shërimi i tij do të jetë më i shpejtë dhe, edhe nëse insiston të shënojë territorin, do të jetë shumë më e lehtë t'i mësoni atij të urinojë në vendin e treguar.

Në kohën e urinimit, tërhiqni vëmendjen e qenit

Nëse shpenzoni një sasi të arsyeshme kohë me qenin tuaj, ta bësh këtë është edhe më e lehtë. Nuk ka kuptim ta qortoni atë disa minuta ose orë pasi të ketë urinuar, ai nuk do të jetë në gjendje ta lidh këtë me veprimin e tij të mëparshëm të urinimit. Është e rëndësishme që të jeni prezent kur ai do të urinojë për ta drejtuar në vendin e duhur.

Mos e lejoni, flisni me vendosmëri dhe madje shtyjeni butësisht. Por mbani mend, agresiviteti mund të gjenerojë trauma dhederisa situata të përkeqësohet. Tregoji menjëherë vendin e duhur për të urinuar dhe mësoji gjithmonë me dashuri dhe durim.

Jepni një shpërblim kur mësoni

Qentë janë kafshë shumë të motivuara dhe inteligjente. Lidhni sjelljet e mira me shpërblimet. Kurdoherë që ai urinon në vendin e duhur, përkëdheli dhe ofroji një kënaqësi që i pëlqen.

Duke e qortuar në vendet e gabuara dhe duke e shpërblyer në vendet e duhura, ai do të mësojë në një mënyrë më të këndshme dhe argëtuese. Qentë mësojnë shumë më lehtë në këtë mënyrë, kurrë nuk veprojnë dhunshëm ose agresivisht. Edukimi i një qeni është një veprim i vazhdueshëm, prandaj jini të durueshëm dhe këmbëngulni!

Shëtitni më shumë dhe luani lojëra

Mund të jetë thjesht një çështje që t'i kushtoni qenit tuaj pak më shumë vëmendje. Nëse punoni ose jeni jashtë gjatë gjithë ditës, duke e marrë atë më gjatë, shëtitjet e përditshme me siguri do t'ju ndihmojnë. Nëse nuk mund të bëni një shëtitje ose nëse kaloni pak kohë jashtë, punësoni dikë që të ecë me ju. Shumë qen urinojnë pranë pronarëve të tyre vetëm për të tërhequr vëmendjen.

Lojët dhe shëtitjet, përveçse janë të shëndetshme për qenin tuaj, janë stimuj që ai të çlirohet në vende të përshtatshme dhe të jashtme. Kjo madje do ta bëjë atë të pijë mjaftueshëm ujë dhe të jetë gjithmonë i hidratuar siç duhet, gjë që është e mrekullueshme!

Ofrojini atij një dietë të shëndetshme

Ushqeni siç duhet, ofroni ushqim me cilësi të mirë të përshtatshme për postimin dhe nëraca e tij. Ka disa lloje racionesh dhe sigurimi i një racioni joadekuat dhe të pakualifikuar mund të dëmtojë funksionimin e organizmit të qenit tuaj.

Ushqimet e yndyrshme, të pasura me sheqer dhe natrium janë helme të vërteta për qenin tuaj. Ka disa opsione të balancuara që qeni juaj të jetë i shëndetshëm. Zgjidhni burimet e fibrave, proteinave dhe karbohidrateve të shëndetshme. Mos harroni të keni gjithmonë ujë të pastër dhe të freskët.

Kontrolloni hyrjen në dyer dhe dritare

Është e rëndësishme që qeni juaj të ketë një sasi të caktuar lirie dhe hapësire, por kushtojini vëmendje dyert dhe dritaret e shtëpisë tuaj. Nëse është mësuar të dalë dhe të ketë kontakt me qen të tjerë, përveçse është i prirur për zënka dhe patologji, sigurisht që do të shënojë vende të ndryshme në shtëpinë tuaj.

Dhe, nëse arrin të dalë, normalisht qentë e tjerë mund të hyjnë, gjë që mund të jetë mjaft e pakëndshme. Lejojeni të ecë vetëm me guidë, ose të paktën ta mbikëqyrni. Ec me të çdo ditë dhe ai do të të shohë si udhëheqës, gjë që ndihmon shumë edhe me disiplinën dhe edukimin e tij.

Vlerësoni kauzën dhe mësoni me durim

Epo, e patë deri tani cilat lloje të situatave inkurajojnë qentë të urinojnë në vende të papërshtatshme. Për më tepër, mos hezitoni të kërkoni ndihmë nga një veteriner nëse vëreni se qeni juaj nuk po ecën mirë ose nëse nuk ka provime për disa kohë.

Shiko gjithashtu: Gjithçka në lidhje me Macrobrachium amazonicum ose karkaleca Amazon

Suleni problemin në mënyra të ndryshme, ose në të gjitha mënyrat dhe kanëdurim dhe qëndrueshmëri. Nëse nuk keni shumë kohë ose keni provuar gjithçka dhe nuk ka funksionuar, kërkoni ndihmë nga një trajner. Qentë janë shoqëri e madhe! Me këto këshilla të vëna në praktikë, ai me siguri do të mësojë nga ju të përdorë vendin e duhur.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.