Gjithçka në lidhje me Macrobrachium amazonicum ose karkaleca Amazon

Gjithçka në lidhje me Macrobrachium amazonicum ose karkaleca Amazon
Wesley Wilkerson

Prezantimi i Macrobrachium amazonicum ose thjesht: karkaleca Amazon

Macrobrachium amazonicum, e njohur gjerësisht si karkaleca Amazon, karkaleca fantazmë ose karkaleca Sossego, është një specie e Amerikës së Jugut që gjendet në ujërat e freskëta (në lumenj, liqene, këneta, përrenj) dhe ujë të njelmët (në lumenjtë grykëderdhës që ndikohen drejtpërdrejt nga deti).

Janë kafshë me vlerë të lartë tregtare, kryesisht në veri dhe verilindje të Brazilit, shumë të pranishme në kuzhinën e këtyre rajoneve. Ajo ka fituar gjithnjë e më shumë hapësirë ​​në akuakulturë, për shkak të kthimit të saj fitimprurës për kultivuesit dhe për shkak se është një karkalec relativisht rezistent.

Macrobrachium amazonicum fletë teknike

Tani do të shohim disa nga karakteristikat kryesore të Macrobrachium amazonicum: origjina, shpërndarja dhe morfologjia. Kanë një shpërndarje të gjerë në Amerikën e Jugut, që gjenden në të gjitha vendet e Amerikës së Jugut, përveç Kilit.

Shiko gjithashtu: Çmimi i Border Collie: shikoni vlerën, kostot dhe ku të blini!

Karakteristikat e përgjithshme të karkalecave të Amazonës

Janë karkaleca të vogla dhe transparente, ndaj quhen edhe karkaleca fantazmë. Ashtu si disa karkaleca të tjerë të gjinisë Macrobrachium, amazonicum ka morfotipe të ndryshme, domethënë variacione të vogla morfologjike brenda së njëjtës specie.

Morfotipet e ndryshme lidhen me izolimin gjenetik që speciet pësuan kur izoloheshin gjeografikisht nga të tjerëtinvestoni në akuakulturën e karkalecave të Amazonës. Ata të gjithë tregojnë një kthim fitimprurës dhe të sigurt.

Është shumë e vështirë të thuhet saktësisht se sa duhet të investohet, pasi kjo mund të ndryshojë shumë në varësi të madhësisë së të korrave. Disa faktorë që mund të ndihmojnë për të kuptuar pse kultivimi i kësaj specie është fitimprurës: rritja e shpejtë, nga faza e larvës në fazën e të rriturve, një specie që përshtatet lehtë dhe është shumë e kërkuar në tregti.

Fazat e kultivimit

Kultivimi i karkalecave përfshin disa hapa. Ekziston faza e larvikulturës, e cila është procesi i kultivimit dhe kujdesit të karkalecave në periudhën e larvave. Ky proces është shumë i rëndësishëm dhe delikat, pasi kjo është një nga fazat më të brishta të karkalecit.

Pas arritjes së periudhës pas larvave, karkaleca dërgohet në fazën e kultivimit pas larvës, ku duhet të i nënshtrohen çerdhes së procesit, në mënyrë që postlarvat të zhvillohen pak më shumë, përpara se të transferohen në çerdhe për majmëri, në fazën e të miturve dhe të rriturve.

Nga Brazili në botë

Macrobrachium amazonicum është një nga ato specie braziliane që na mbush me krenari. Të shpërndara gjerësisht dhe me një shkallë të lartë përshtatshmërie, ato përdoren gjerësisht në peshkimin artizanal në veri dhe verilindje të Brazilit dhe konsumohen gjerësisht nga popujt indigjenë dhe brazilianë të të gjitha grupeve ekonomike.

Përveç kësaj, ky karkalec tregon një potencial të lartë për akuakulturën dhe ka qenë gjithnjë e më shumëmë të kultivuara në Brazil, duke fituar rëndësi ndërkombëtare. Sa mirë është të dimë se Brazili ynë ka një biodiversitet kaq të pasur dhe të rëndësishëm, si në faunë ashtu edhe në florë. Neve na takon të kujdesemi dhe të respektojmë atë që është e jona duke ruajtur mjedisin.

popullatat. Për shembull, individët që gjenden në rajonin kontinental të Amazonës janë të ndryshëm nga ata që gjenden në rajonin bregdetar. Fakti që këto grupe nuk kanë kontakt me njëri-tjetrin përfundon duke shkaktuar këtë diferencim.

Origjina dhe shpërndarja gjeografike

Është një specie që e ka origjinën nga Amazona dhe ka një shpërndarje të gjerë, dhe mund të gjendet në të gjitha vendet nga Amerika e Jugut, përveç Kilit. Shpërndarja e tij përfshin të gjitha pellgjet kryesore hidrografike në Amerikën Jugore lindore.

Studiuesit besojnë se futja e specieve në disa pellgje hidrografike, si Alto do Paraná, São Francisco dhe basenet hidrografike në bregun verilindor, ishte për shkak të veprimit njerëzor. Kjo mund të jetë arsyeja për shfaqjen e tij shumë të gjerë dhe morfotipet e tij të ndryshme, që rrjedhin nga izolimi gjenetik.

Pamja dhe morfologjia e Macrobrachium amazonicum

Shumë karakteristika janë të rëndësishme për analizimin e një specieje karkalecash. Këtu do të flasim vetëm për dy më të lehtat për t'u vizualizuar: folenë, e cila është e gjatë dhe e hollë, e lakuar lart, me 8 deri në 12 dhëmbë në skajin e sipërm dhe 5 deri në 7 dhëmbë në skajin e poshtëm; kelipedët (këmbët në formë pince) të cilat janë gjithashtu të gjata dhe të holla.

Ndryshimet morfologjike, siç u përmendën më parë, ndoshta janë rezultat i izolimit gjeografik, i cili përfundoi duke shkaktuar izolim gjenetik, për faktin se popullatat nrkryqëzohen më shumë. Analizat gjenetike konfirmojnë këtë hipotezë dhe e ndajnë këtë specie në tre klade (grupe): Kladi I - nga Rajoni Kontinental i Amazonës, Kladi II - nga pellgjet e Parana/Paraguajit dhe Kladi III - nga Rajoni Bregdetar i Amazonës.

Macrobrachium amazonicum

Macrobrachium amazonicum është karkaleca kryesore e ujërave të ëmbla e shfrytëzuar komercialisht në shtetet e Pará dhe Amapá nga peshkimi artizanal, ku ka një komercializim të konsiderueshëm, si dhe në shtetin e Amazonas. Ato kanë vlerë të madhe tregtare në veri dhe verilindje të Brazilit.

Ushqyerja e karkalecave të Amazonës

Kakaleca e Amazonës është gjithëngrënëse dhe konsumon lehtësisht çdo lloj ushqimi të disponueshëm, si p.sh. jovertebrorët e vegjël , alga dhe madje edhe mbetje të kafshëve të ngordhura. Le të dimë pak më shumë për ushqimin e kësaj specie.

Macrobrachium amazonicum dashuri alga

Dieta e karkalecave të specieve Macrobrachium amazonicum është shumë e larmishme. Ata kanë një dietë me origjinë shtazore dhe bimore. Ushqimi vegjetal bazohet në mikroalgat, algat dhe makrofitet.

Algat sigurojnë disa lëndë ushqyese të rëndësishme për to, si proteina, jod, kalcium, fosfor, magnez, hekur dhe fibra. Kur janë në fazën e larvave, zakonisht konsumojnë mikroalga, të cilat, siç nënkupton edhe emri, janë alga me përmasa të vogla, të padukshme për syrin e lirë.

Mbetet.e ushqimit të peshkut si ushqim për Macrobrachium amazonicum

Kjo specie përdoret gjerësisht në akuakulturë për shkak të vlerës së madhe tregtare. Për ushqimin e tyre në robëri, është e nevojshme të gjendet një ushqim që siguron në mënyrë praktike të gjitha lëndët ushqyese të nevojshme për një rritje të mirë dhe të shëndetshme.

Ushqimi i peshkut përdoret mirë në robëri. Është një burim i pasur proteinash dhe përmban minerale dhe vitamina esenciale për karkalecat, megjithatë, është një ushqim me kosto të lartë dhe gradualisht po zëvendësohet me miell soje.

Kafshët e ngordhura

Lloji Macrobrachium amazonicum njihet si pastruese, pasi ka zakon të ushqehet me ushqime dhe mbetje kafshësh, si dhe shumë lloje të tjera karkalecash

Njihen kafshët që kanë këtë sjellje, të ushqyerit me mbetje organike. si pastrues, detritivores ose saprofag. Kjo sjellje është mjaft e zakonshme në mesin e karkalecave.

Macrobrachium amazonicum si pre

Një ditë të gjuetisë, një tjetër të gjahtarit. Ashtu siç janë grabitqarë, duke pasur një dietë shumë të larmishme, ata janë pre e lehtë për kafshë të tjera të panumërta si disa insekte, peshq, zogj, zvarranikë dhe gjitarë.

Ata janë të vegjël, transparentë dhe të shkathët, gjë që mund të bëjë është pak e vështirë për ta për grabitqarët. Sidoqoftë, ato përfundojnë duke u kapur lehtësisht në fazën e larvave dhe në periudhën e shkrirjes (faza e shkëmbimit të ekzoskeletit),sepse ata janë më të prekshëm në këtë fazë.

Si të krijoni Macrobrachium amazonicum në një akuarium

Shumë akuaristë duan të kenë një ekzemplar të kësaj specie në shtëpitë e tyre. Janë karkaleca relativisht të lehta për t'u rritur. Thjesht duhet të jeni të vetëdijshëm për parametrat e ujit, në mënyrë që karkaleca të rritet e fortë dhe e shëndetshme. Keni dëshirë për të krijuar një të tillë? Pra, le të shohim disa pika të rëndësishme.

Parametrat e ujit për karkalecat Macrobrachium amazonicum

Çdo akuarist duhet të ketë parasysh se roli i tij është të mbajë akuariumin sa më afër mjedisit natyror të kafshës. Për këtë, parametrat e ujit janë shumë të rëndësishëm dhe duhet të jenë sa më afër realitetit.

Është një specie që preferon ujin më të ngrohtë, midis 20 ºC dhe 28 ºC. PH duhet të jetë midis 6.5 dhe 7.8. Një tjetër parametër i rëndësishëm është KH. Ndihmon në mbajtjen e qëndrueshme të pH të ujit. GH është përgjegjëse për praninë e mineraleve në ujë (ngurtësia e ujit).

Çfarë nevojitet?

Hapi i parë është mjaft i qartë, blerja e një akuariumi. Një shembull i dimensioneve që mund të përdoren është: 40x20x30 cm ose 30 L. Ju gjithashtu do të keni nevojë për filtra dhe disa pajisje si ftohës, termometër, kohëmatës dhe teste Alcon.

Duhet t'i kushtoni vëmendje gjithashtu parametrat, duke qenë e nevojshme për t'i matur ato shpesh për të ditur nëse janë në sasinë e duhur. Gjatë natës, ndodhin disa procese kimike dhe mund të ndryshojnëkëto matje.

Si të montoni një akuarium për karkaleca macrobrachium amazonicum

Pasi të keni kontejnerin për akuariumin, montoni substratin, i cili mund të ketë 3 shtresa: shtresa pjellore, shtresa mediale biologjike dhe Shtresë me karkaleca Substrate rëre. Më pas shtoni pajisjen për të rregulluar parametrat e ujit.

Parametrat duhet të kontrollohen periodikisht, kryesisht temperatura, pH dhe amoniaku. Amoniaku është shumë i dëmshëm për karkalecat, kur është në sasi të gabuar. Ata e kanë zakon të kërcejnë nga akuariumi, kështu që mbulojeni me kujdes.

Transferimi i karkalecave në akuarium

Pas blerjes, shtoni qesen ose enën me të cilën hyri në akuariumin përfundimtar. por pa i nxjerrë nga aty karkalecat. Ky proces quhet aklimatizim, shërben që karkalecat të mos pësojnë goditje temperaturash. Është e nevojshme të përputhet temperatura e ujit të akuariumit me atë të enës nga ka ardhur.

Pas aklimatizimit shtoni 20 ml ujë akuariumi me shiringë çdo 15 minuta që të përputhen me parametrat e ujit të akuariumit me ato të kontejnerit dhe vetëm pas këtij procesi vendosini karkalecat në akuarium me shumë kujdes.

Sjellja e karkalecit amazonian

Është një specie shumë aktive si në habitatin e tij natyror dhe në akuariume. Ata janë të urtë, mund të mbahen me peshq të tjerë të përmasave të përputhshme, për aq kohë sa janëpaqësore. Ata qëndrojnë të fshehur pjesën më të madhe të mëngjesit dhe janë më aktivë gjatë natës.

Riprodhimi i Macrobrachium amazonicum

Modeli i riprodhimit të specieve mund të ndryshojë sipas temperaturës, reshjeve dhe karakteristikave hidrologjike. Në akuakulturën e pellgjeve, riprodhimi ndalon në temperaturat e ujit nën 20ºC.

Në përgjithësi, individët e specieve shumohen gjatë gjithë vitit, por riprodhimi maksimal ndodh gjatë sezonit të shirave. Kjo do të shoqërohet me rritjen e rrjedhës së lumit gjatë periudhave të shiut, gjë që duket se stimulon maturimin e gonadave (gonadet janë organet që prodhojnë qelizat seksuale).

Macrobrachium amazonicum: Dimorfizmi seksual

Meshkujt e rritur janë pak më të vogla se femrat, kanë më shumë gjemba në çiftin e dytë të pereopodëve (këmbët torakale, përgjegjëse për lëvizjen) dhe kanë një strukturë të zgjatur, të pranishme në pleopodin e dytë, të quajtur petasma. Pleopodët janë këmbët notuese të karkalecave, ato janë të pranishme në skajin e poshtëm të barkut.

Femrat kanë çiftin e dytë të kelipedëve më të vegjël dhe me pak gjemba. Këto karakteristika janë më të theksuara kur kafsha është në fazën e saj të rritur dhe në shumicën e rasteve janë shumë të vështira për t'u parë në habitatin natyror, duke kërkuar përdorimin e një xham zmadhues për identifikimin laboratorik.

Fazat e larvave

Riprodhimi i kësaj speciendodh natën, kur mashkulli depoziton spermatoforin tek femra dhe brenda 24 orëve lëshon vezët, të cilat çelin duke krijuar nauplius (faza e parë e larvës).

Pas fazës së naupliusit, ato kalojnë në stadi larvor zoea, mysis, dhe vetëm më vonë në post-larvat. Secila prej këtyre fazave ka karakteristika shumë specifike për sa i përket morfologjisë, nevojave ushqyese dhe fiziologjike.

Ushqyerja gjatë periudhës së larvave

Kjo periudhë është jashtëzakonisht e rëndësishme për zhvillimin e mirë të karkalecave. Ata kanë nevojë për një dietë të mirë, për të pasur të gjitha lëndët ushqyese të nevojshme dhe për t'u bërë të rritur të fortë.

Meqenëse janë jashtëzakonisht të vogla në këtë fazë, pasi nuk duken as me sy të lirë, ushqimi gjithashtu duhet të jetë i imët. që ky është rasti i artemisë (mikro krustaceve) dhe mikroalgave, të cilat konsumohen gjerësisht nga këto karkaleca në periudhën e larvave.

Kultivimi i Macrobrachium amazonicum ose karkalecave Amazon

Brazili çdo Viti që kalon, është rritur në kultivimin e karkalecave. Në vitin 2019, ajo prodhoi rreth 200,000 tonë dhe po fiton rëndësi në tregun ndërkombëtar. Një nga speciet më të kultivuara në kultivimin e karkalecave braziliane është Macrobrachium amazonicum.

Faktorët mjedisorë: Macrobrachium amazonicum

Kakalecët e kësaj specie kanë treguar potencial të shkëlqyeshëm për kultivimin e karkalecave, pasi mund të përshtaten mirë me sisteme të ndryshme. Ata janëtolerant ndaj ndryshimeve në disa parametra të ujit si pH dhe temperatura, gjë që lehtëson shumë procesin.

Është thelbësore të vëzhgohen parametrat e turbullirës së ujit, sasisë së nitrateve, amoniakut dhe një faktor shumë i rëndësishëm është niveli i Oksigjeni i tretur. Me rritjen e dendësisë së popullsisë, ushqimi duhet të rritet. Si rezultat, frymëmarrja e specieve dhe mikroorganizmave rritet, gjë që mund të reduktojë oksigjenin e tretur në nivele shumë të ulëta, gjë që do të shkaktonte vdekjen e individëve. Është e nevojshme të jesh i vëmendshëm.

Biologjia e popullsisë së karkalecave Macrobrachium amazonicum

Studimi i biologjisë së popullsisë është jashtëzakonisht i rëndësishëm, pasi ndihmon për të kuptuar se cilat grupe kanë më shumë sukses në kultivim dhe për rrjedhojë do sjellin cilësi në prodhim. Çdo kultivues dëshiron të ruajë standardin e cilësisë për të ruajtur dhe për të shfrytëzuar shitjet.

Shiko gjithashtu: Kafshon kacabu? Shikoni këshilla dhe informacione të rëndësishme

Studimet e kryera në popullatat natyrore të M. amazonicum kanë treguar ekzistencën e ndryshueshmërisë së madhe në madhësinë e kafshëve. Duke menduar për prodhimin për kultivim, më i madhi dhe më i shëndetshmi, meshkujt dhe femrat, duhet të zgjidhen për të riprodhuar dhe gjeneruar individë të tjerë të ngjashëm me ta.

Qëndrueshmëria ekonomike

Kjo specie ka rëndësi të madhe ekonomike sepse përdoret si burim ushqimi dhe ka potencial të madh për prodhim në robëri. Ka disa studime që lidhen me vlerat e nevojshme
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.