American Staffordshire Terrier: shikoni udhëzuesin e plotë të racës

American Staffordshire Terrier: shikoni udhëzuesin e plotë të racës
Wesley Wilkerson

Njihuni me racën American Staffordshire Terrier

Staffordshire Terrier Amerikan, i njohur gjithashtu si AmStaff është një qen i fortë për madhësinë e tij. Pavarësisht se është muskuloz, është një kafshë e shkathët dhe e këndshme. Në këtë artikull do të shihni gjithçka që duhet të dini për këtë racë për të zbuluar misteret e saj.

Shikoni më poshtë karakteristikat, personalitetin, çmimet dhe ku mund ta gjeni këtë qen. Pasi të keni lexuar këtë udhëzues, do të dini shumë më tepër rreth kësaj race, zbuloni se çfarë i dallon ata nga qentë e tjerë dhe nëse kjo është raca ideale e qenve për ju dhe familjen tuaj.

Karakteristikat e American Staffordshire Terrier

Kjo racë zakonisht ka veshë të ngritur dhe të mprehtë, sy të errët, trup të fortë dhe bishti i saj zakonisht nuk është shumë i gjatë. Përveç kësaj veçorie, tani do të zbulojmë më shumë rreth origjinës së tij, personalitetit, jetëgjatësisë dhe shumë më tepër në këtë udhëzues!

Origjina dhe historia e qenit

Megjithëse rrënjët e tij i referohen Staffordshire, i cili ndodhet në Angli, ky qen është një racë amerikane. Prejardhja e saj u shfaq midis shekujve 15 dhe 17. Ato fillimisht u krijuan për të marrë pjesë në luftime me dema, ndër të tjera.

American Staffordshire Terrier, është versioni amerikan i kryqëzimit midis qenve të racave Bulldog dhe Terrier që fillimisht u bë në Angli. Në vitin 1972, AKC, që është klubi më i madhi hutuar.

Por ata kanë dallimet e tyre, ky qen është i dashur, miqësor dhe ka një buzëqeshje si shenjë dalluese. Ai është më i vogël dhe më i fortë dhe sytë e tij janë më të errët se Pitbull.

Ka marrë pjesë në Luftën e Parë Botërore

Jo, nuk e ke keqkuptuar. Qeni Stubb, një Terrier Amerikan Staffordshire, ishte qeni i parë i luftës në Amerikë. Mori pjesë në 17 beteja, shërbeu 18 muaj dhe është i vetmi qen që u gradua rreshter. Stubby jetoi nga viti 1916 deri më 4 prill 1926. Ai shërbeu në ushtri nga 1917 deri në 1918 në Divizionin e 26-të të Këmbësorisë të Ushtrisë Amerikane.

Raca i pëlqen sfidat mendore ose fizike

Në fakt , kjo race i do te dyja llojet e sfidave, sepse eshte race me permasa fizike dhe me shume energji, i do sfidat fizike qe te shpenzoj energji. Por për këto kafshë, njëra duhet të vijë së bashku me tjetrën. I pëlqen të ushtrojë, por ka nevojë për stimulim mendor. Pra, përfitoni nga fakti që ky qen është super i vëmendshëm dhe inteligjent dhe sfidojeni atë për ta trajnuar atë.

Ju jeni gati të keni American Staffordshire Terrier!

Ju tashmë e dini se pavarësisht se njihen si një racë e egër, këta qen nuk duan asgjë më shumë se një shtëpi me njerëz që i duan dhe kalojnë kohë me ta. Që ata mund të jetojnë me fëmijët, me përjashtime, ata jetojnë mirë me të huajt dhe se nëse u mësojnë, edhe me kafshë të tjera.

Ju tashmë e dinigjithashtu sa vlen një Terrier Amerikan Staffordshire, vlera ushqimore dhe shëndetësore. Që mund ta keni në shtëpinë apo banesën tuaj, përderisa e merrni për të luajtur dhe për të ushtruar. Tani, thjesht kërkoni lukunë më të afërt dhe blini tuajën!

Shiko gjithashtu: Dragoi Blu i Detit: shikoni informacione dhe fakte argëtuese rreth molusqeve!Mbarështuesi amerikan i qenve, e njohu këtë racë si American Staffordshire Terrier për t'i dalluar nga paraardhësit e tyre.

Madhësia dhe pesha e racës.

Pesha e këlyshëve të kësaj race mund të ndryshojë sipas moshës së tyre. Në përgjithësi, deri në moshën 6 muajshe, ata mund të peshojnë midis 19.8 kg dhe 26.7 kg. Kur mbushin 12 muaj, ato mund të arrijnë midis 27 kg dhe 37,8 kg.

Madhësia e Terrierit Amerikan Staffordshire, megjithatë, mund të ndryshojë sipas gjinisë së tyre, kur ato arrijnë moshën madhore, femrat zakonisht arrijnë midis 43 dhe 46 centimetra. Ndërkohë, meshkujt mund të rriten pak më shumë dhe të arrijnë një lartësi prej 46 deri në 48 centimetra.

Palltoja e American Staffordshire Terrier

Shtella e këtij qeni është e shkurtër, e fortë dhe me shkëlqim. Kjo racë zakonisht e lëshon shtresën e saj plotësisht dy herë në vit dhe rënia ditore e flokëve është zakonisht e moderuar.

Kur flasim për paletën e ngjyrave të saj, ato mund të jenë, me njolla, të forta ose me ngjyra. Ngjyrat e American Staffordshire Terrier mund të jenë: e zeza, e kuqe, kafe, krem, kafe, e bardhë, gri ose blu. Duke qenë se, 80% e tyre janë të bardhë, të zinj dhe të nxirë.

Jetëgjatësia e racës

Në përgjithësi, qentë e kësaj race mund të arrijnë nga 12 deri në 16 vjet. Megjithatë, çdo qen është një individ unik me faktorë të ndryshëm shëndetësorë. Pra, mund të ndodhë që disa nga këta individë, të jetojnë më paknga 10 vjet ose edhe më shumë se 16.

Për të përcaktuar jetëgjatësinë e një Amerikani Staffordshire Terrier duhet të mendojmë për problemet e mundshme shëndetësore. Edhe pse kjo është një racë përgjithësisht e fortë dhe e gjallë, këta qen mund të jenë të prekshëm ndaj sëmundjeve të caktuara. Dhe, disa sëmundje mund të ndërhyjnë drejtpërdrejt në këtë jetëgjatësi.

Personaliteti i racës amerikane Staffordshire Terrier

Meqë fillimisht u krijua për të qenë një qen luftarak, ne do të dimë pak më shumë rreth kësaj race dhe personalitetit të saj. Zbuloni nëse ata janë të shoqërueshëm me kafshë të tjera, të huaj, fëmijë dhe shumë më tepër. Le ta zbulojmë atëherë!

A është një racë e zhurmshme apo e çrregullt?

Staffordshire Terrier Amerikan, pavarësisht nga ajo fytyrë e keqe, aq karakteristike e racës, është një qen jashtëzakonisht lozonjar dhe miqësor, ai ndjen gëzim të madh duke luajtur me njerëzit që i pëlqejnë. Kështu, ky qen mund të konsiderohet i qetë, përderisa nevojat e tij fizike plotësohen, ata nuk konsiderohen të çrregullt.

Megjithatë, ata mund të jenë të çrregullt nëse energjia e tyre nuk shpenzohet. Sa i përket zhurmës, kjo kafshë tenton të lehë tepër nëse ndjen ndonjë shenjë paralajmëruese. Përveç kësaj, gjumi i mirë i natës është i garantuar, pasi ky qen nuk leh shumë.

Pajtueshmëria me kafshët e tjera

Kur flasim përpajtueshmëria e Terrierit Amerikan Staffordshire me qen të tjerë ose specie të tjera kafshësh, duhet të kemi gjithmonë parasysh se këta qen janë edukuar për luftime midis kafshëve. Dhe kjo është diçka që mbeti në profilin e tyre.

Me këtë, këto kafshë ende i shohin të tjerët si një lloj kërcënimi. Por, nuk është e pamundur që këta qen të shoqërohen me kafshë të tjera. Që kjo të jetë e mundur, ky socializim duhet të fillojë kur qeni është ende foshnjë.

Shiko gjithashtu: Qeni që bën zhurmë derri: shikoni shkaqet dhe kujdesin

A shkoni zakonisht me fëmijët dhe të huajt?

Në përgjithësi, kjo racë priret të shkojë mirë me fëmijët. Për shkak të personalitetit të tij të dëgjueshëm dhe lozonjar. Por, si me racat e tjera të qenve, nuk është e këshillueshme që ata të mbeten vetëm me fëmijët e vegjël.

Për një qen roje, edhe amerikani Staffordshire Terrier shkon mirë me të huajt, gjë që duket paksa kontradiktore. Por, mos u mashtroni. Nëse lind kërcënimi, shoku juaj do të jetë në gatishmëri dhe ju mund t'i besoni gjykimit tuaj të karakterit.

A mund të mbeteni vetëm për një kohë të gjatë?

Jo, Terrieri Amerikan Staffordshire nuk mund të lihet vetëm për shumë kohë. Nëse keni nevojë të jeni larg për periudha të gjata, përpiquni ta kompensoni këtë mungesë me lodra interaktive. Lënia e tyre vetëm nuk është alternativa më e mirë për këta qen.

Kafshët e kësaj race duhet të kalojnë shumë kohë vetëm,ata mund të kenë një ndjenjë të braktisjes dhe për shkak të kësaj, ata përfundojnë duke zhvilluar sjellje destruktive.

Çmimi dhe kostot e qenit amerikan Staffordshire Terrier

Kur flasim për çmimet dhe kostot e kësaj race, duhet të merren parasysh disa faktorë. Po flasim për çmimin e blerjes së vetë kafshës, i cili nuk është më një kosto kaq popullore, duke kaluar te kostot e vaksinave, ushqimit, shëndetit, ndër të tjera. Shikoni të gjitha më poshtë!

Çmimi i një qenush American Staffordshire Terrier

Një American Staffordshire Terrier mund të kushtojë nga $500,00 deri në $3500,00. Ndryshimi në vlerë ekziston për shkak të disa faktorëve, të tillë si historia juaj familjare, gjenetika, gjinia e qenushit dhe certifikata e origjinës. Sa më e mirë të jetë origjina e kafshës, aq më e lartë është kostoja e blerjes së atij qenushi.

Qentë femra, si shumica e qenve të racës, zakonisht kushtojnë 15 deri në 25% më shumë se qentë meshkuj. Ky variacion zakonisht ndodh te qentë me dhe pa origjinë, pavarësisht nga origjina e qenit.

Ku mund të blej një qen të kësaj race?

Ka lukuni të specializuara në American Staffordshire Terriers. Kërkimet mund të bëhen në internet, të cilat nuk janë të vështira për t'u gjetur. Thjesht përdorni një motor kërkimi të zakonshëm, me emrin e racës + lukuni, ku mund të blini.

Këta qen për shitje mund t'i kërkoni edhe në rrjetet sociale,thjesht ndiqni të njëjtën skemë kërkimi. Por mos harroni, nëse ajo që po kërkoni të gjeni është një Terrier Amerikan Staffordshire, vlerësoni origjinën e tij me qetësi. Meqenëse ka qen të tjerë me biotipe jashtëzakonisht të ngjashme.

Shpenzimet me të ushqyerit e qenit

Kur janë këlyshë, këta qen duhet të ushqehen me racione për grupmoshën e tyre, deri në 12 muaj ata duhet të konsumojnë ushqime specifike për këlyshët. Ekzistojnë disa marka të ushqimit specifik për Terrierin Amerikan Staffordshire në treg. Çmimi mesatar për kilogram ushqim për këtë qenush është 20,90 dollarë. Kjo do t'ju sjellë një kosto të përafërt mujore prej 100,00 $.

Pas 1 viti, ky qen konsiderohet tashmë i rritur. Prandaj, ai do të fillojë të hajë ushqim për qentë e rritur. Vlera mesatare e ushqimit për të është nga 185,90 dollarë deri në 345,90 dollarë, paketa me 15 kg ushqim, e cila do t'i kushtojë 130,00 dollarë në muaj.

Shpenzimet e vaksinës dhe veterinarisë

Në Brazil , ne kemi 3 vaksina që janë thelbësore për të gjithë qentë. Ato janë V8 (për shumë qëllime) deri në V10, dhe Kundër tërbimit. Si këlyshë ata marrin 3 doza V8 ose V10. Përforcuesi i vaksinës bëhet çdo vit dhe vlera e kësaj vaksine është midis 50,00 dhe 100,00 dollarë çdo dozë.

Shpenzimet veterinare nuk kanë një shumë të caktuar, varet nga vendi ku jetoni. Por mund të kushtojë nga 100,00 dollarë deri në 250,00 dollarë çdo konsultim. Kjo vlerë nuk llogaritet në rast të një kërkese përprovimet.

Shpenzimet me lodrat, shtëpitë dhe aksesorët

Terrierët amerikanë të Staffordshire kanë nevojë për lodra të forta dhe rezistente, për shembull: kocka gome dhe frisbee që mund t'i gjeni për 9,90 dollarë, dhëmbëza që mund të kushtojë 35,90 dollarë midis tyre të tjerat.

Vlera e një shtëpie qeni për një qen me këtë lartësi mesatare kushton midis: 120,00 dhe 400,00 dollarë. Për zgjedhjen e materialit, duhet të keni parasysh se ku do të qëndrojë. Dhe ka aksesorë të tjerë që do t'i nevojiten qenit tuaj. Qafore- 42,90 dollarë, pako amerikane Staffordshire Harness+Lead-129,90 dollarë dhe tasa me ushqim dhe ujë - 22,90 dollarë secila.

Kujdesi për Terrierin Amerikan Staffordshire

Kjo nuk është një racë që ka nevojë për kaq shumë kujdes , por kërkon shumë vëmendje. Por ne mund të dimë në thellësi të gjitha dhe çdo informacion që është i dobishëm për rritjen tuaj. Le të mësojmë më shumë për të gjitha këto këtu!

Kujdesi për qenushin

Kur e marrim këtë qenush në shtëpi, duhet të jemi të durueshëm. Po, ndarja e tij nga nëna e tij mund të shkaktojë stres dhe netët mund të mos jenë më të mirat. Është e nevojshme të përcaktohet një vend për të fjetur, i cili duhet të jetë i ngrohtë dhe komod, në mënyrë që të ndihet si në shtëpinë e tij.

Qeni duhet të flejë në atë vend të zgjedhur për të. Pa marrë parasysh se ku është ai. Ai duhet ta dijë që në atë moshë se ju jeni në krye dhe jo ai. Duke përfituar nga fakti se është ende i vogël për t'u mësuar me tëatë me kafshët dhe fëmijët e tjerë. Është e nevojshme t'i edukoni ata nga kjo fazë.

Sa duhet të ushqej

A e dini tashmë se sa duhet të hajë qeni juaj? Kur American Staffordshire është ende një qenush, sasia ideale e ushqimit për t'u gëlltitur prej tij është midis 90g dhe 290g në ditë, derisa të mbushë 12 muaj.

Pas kësaj moshe, American Staffordshire Terrier tashmë mund të jetë konsiderohet i rritur. Atëherë sasia ideale e ushqimit është 235 g deri në 270 g në ditë, duke kujtuar gjithmonë se ushqimet më të mira për qentë tuaj janë ato të cilësisë premium.

A ka nevojë për shumë aktivitet fizik kjo race?

Qentë e kësaj race kanë shumë energji për të shpenzuar dhe në këtë rast është shumë e nevojshme që ai të ushtrojë aktivitete fizike çdo ditë. Gjëja ideale është që ata t'i bëjnë këto aktivitete për të paktën 40 minuta në ditë në mënyrë që ai të ndihet i kënaqur.

Nëse qeni juaj nuk praktikon aktivitete, kjo mund të bëhet problem, sepse të gjithë energjinë që ai nuk do ta shpenzojë. ushtrimet, ai do t'i kalojë në shtëpi. Dhe në këtë mënyrë, ai mund të përfundojë duke u bërë shkatërruesi i shtëpisë tuaj. Pra, shijoni shoqërinë dhe dilni me mikun tuaj më të mirë për një shëtitje.

Kujdesi për flokët

Terieri amerikan Staffordshire ka flokë të shkurtër dhe të ngurtë, kështu që kujdesi për pallton e tij nuk do të jetë i lehtë kaq e vështirë. Thjesht duhet të lani një furçë një herë në javë, në mënyrë që të largojë çdo papastërti dhe të përhapë vajin natyral.e leshit të tij.

Dhe banjat do të jenë të nevojshme vetëm kur ajo tashmë ka një erë të keqe, ose përfundimisht të ndotur. Këta qen duhet të lahen në ujë të ngrohtë, jo të nxehtë dhe jo të ftohtë. Përveç kësaj, duhet të jemi veçanërisht të kujdesshëm që uji të mos hyjë në veshin e tij, për të shmangur infeksionet.

Kujdesi për thonjtë dhe dhëmbët

Terrier amerikan Staffordshire ka nevojë që thonjtë e tij të priten me disa rregullsia, sepse kur kjo nuk ndodh dhe thonjtë janë shumë të gjatë, mund të shkaktojë shqetësim dhe vështirësi për të ecur ose vrapuar.

Dhëmbët e amerikanit Staffordshire Terrier kanë nevojë për larje të paktën dy herë në javë, pasi ato tashmë janë të prirur për probleme dentare. Një tjetër mundësi për kujdesin e dhëmbëve të këtij qeni janë kockat e krimbave dhe ato përdoren gjithashtu për kafshimin e qenit tuaj.

Kuriozitete rreth racës amerikane Staffordshire Terrier

Në vitin 1903 a qeni i kësaj race me emrin Bud, bëri udhëtimin e parë që përshkoi Shtetet e Bashkuara me makinë. Ky fakt historik përfundoi duke u bërë një dokumentar: Ken Burns. Tani le të zbulojmë më shumë kuriozitete për këtë qen!

Shumë e ngatërrojnë atë me një pitbull

Në një moment në historinë e këtyre qenve, ata ishin pjesë e së njëjtës racë: American Pitbull Terrier. Por në vitin 1972, ata u diferencuan dhe sot kemi Terrierin Amerikan Staffordshire, prandaj janë kaq
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.