Bilbili: origjina, habitati, kënga dhe veçori të tjera!

Bilbili: origjina, habitati, kënga dhe veçori të tjera!
Wesley Wilkerson

Zogu i bukur Bilbili!

Nëse ka një zog të famshëm për këngën e tij të bukur dhe për të pasur kuriozitete, ai zog është bilbil! Në këtë artikull do të njiheni me këtë zog të bukur, duke filluar me një fletë teknike që përmban aspektet më të rëndësishme të tij, si pamja, riprodhimi, ushqimi dhe zakonet.

Përveçse do të mësoni të gjitha këto, do të shihni arsyeja e madhësisë së famës së këngës së saj dhe do të habiteni kur zbuloni se ajo luan në disa vepra, është e nderuar në monedhën kombëtare dhe ishte zogu i parë që kënga e tij u transmetua drejtpërdrejt nga një stacion radiofonik. Ndiqni gjithçka me shumë kujdes dhe shijoni leximin!

Fletë teknike Bilbili

Bilbili është një zog plot me veçori interesante. Le të fillojmë pjesën e parë të këtij artikulli duke iu qasur aspekteve të tij, si origjina, pamja, habitati, shpërndarja gjeografike, sjellja, riprodhimi dhe ushqimi. Shikoni!

Origjina dhe emri shkencor

Bilbili është një zog i vogël i rendit të Passeriformes. I përket familjes Muscicapidae, gjinisë Luscinia flaba dhe ka emrin shkencor Luscinia megarhyncha, por njihet edhe si bilbil i zakonshëm.

Njihen tre nënlloje të bilbilit të zakonshëm: bilbili perëndimor, bilbili kaukazian. dhe bilbili lindor. Ata të gjithë kanë të përbashkët migrimin nga rajonet e tyre për t'i shpëtuar dimrit.

Karakteristikatvizuale

Bilbili ka pendë kafe, me përjashtim të pjesës së poshtme, ku pendët janë më të lehta. Ky zog ka një bisht të gjerë, kafe dhe sy të mëdhenj e të zinj, me një skicë të bardhë rreth secilit sy.

Meshkujt dhe femrat janë të ngjashëm në pamje, peshojnë midis 15 gram dhe 22 gram dhe janë midis 14 cm dhe 16.5 cm. Meshkujt priren të jenë pak më të mëdhenj, me një hapje më të madhe krahësh gjithashtu, megjithatë femrat mund të peshojnë më shumë, pasi meshkujt kanë norma më të larta metabolike për shkak të tendencës së tyre për të kënduar.

Shiko gjithashtu: Bulldog anglez: shikoni çmimin, kostot e mbarështimit dhe ku të blini

Habbitati natyror dhe shpërndarja gjeografike

Bilbili në përgjithësi preferon habitate që kanë klimë të butë deri në të ngrohtë dhe mund të gjenden në zona me bimësi të ulët dhe të dendur ose në pyje me pemë të reja.

Shpërndarja gjeografike e tij është e gjerë. Ky zog është vendas dhe i shpërndarë gjerësisht në Evropën Qendrore, Evropën Jugore dhe Azinë Qendrore. Bilbili është i shpërndarë gjerësisht në të gjithë Ishujt Britanikë, por më së shpeshti shihet në Francë, Itali dhe Spanjë gjatë verës. Në dimër, ai migron në tropikët e Afrikës veriore dhe qendrore.

Sjellja

Bilbujt e zakonshëm jetojnë të vetmuar kur nuk janë në sezonin e shumimit dhe shpesh migrojnë në tropikët afrikanë në Evropën dimërore. Ata janë territorialë dhe meshkujt bëhen edhe më shumë gjatë sezonit të çiftëzimit kur konkurrojnë.mes tyre për të tërhequr femrat dhe për t'iu përgjigjur më agresivisht meshkujve të tjerë që hyjnë në territorin e tyre.

Një zakon tjetër që këta zogj kanë është të këndojnë edhe natën, gjë që nuk ndodh me shumicën e të tjerëve.zogjtë. Natën, bilbilat këndojnë për të tërhequr femrat dhe për të mbrojtur territorin e tyre.

Riprodhimi i zogjve

Periudha e riprodhimit të bilbilit zakonisht ndodh midis majit dhe qershorit. Mashkulli tërheq një femër duke prodhuar një tingull fishkëllimë, shumë i dukshëm gjatë natës, ndërsa femra zgjedh një bashkëshort që ka këngën më të mirë. Pas gjetjes së një çifti, mashkulli zvogëlon numrin e "bilbilave" dhe këngëve gjatë natës, derisa të vijë koha që femra të lëshojë vezët e saj.

Shiko gjithashtu: Macja e zezë: shikoni racat, faktet dhe kuriozitetet e këtyre maceve

Pasi të vendosen vezët, të dy i mbrojnë nga grabitqarët. por vetëm femra ndërton folenë dhe inkubon vezët, në një periudhë inkubacioni që zgjat nga 13 deri në 14 ditë.

Ushqyerja dhe jetëgjatësia

Bilbili ha gjithçka dhe kërkon ushqimin e tij gjatë ditë, por zakonisht hanë brumbujt, milingonat, krimbat e tokës, krimbat, merimangat dhe larvat e insekteve. Në vjeshtë, ndonjëherë ha manaferrat dhe frutat.

Bilbili jeton, në natyrë, nga një deri në pesë vjet, megjithëse koha më e gjatë e regjistruar është tetë vjet e katër muaj. Tashmë në robëri, nuk ka të dhëna. Dihet pak për atë që normalisht kufizon jetëgjatësinë e këtij zogu, por nuk ka dyshim se grabitqaridhe zvogëlimi i habitatit kontribuojnë në jetëgjatësinë relativisht të shkurtër që ka.

Kuriozitete rreth Bilbit

Ky zog është plot me fakte kurioze. Ai ka një këngë të jashtëzakonshme dhe një emër me një kuptim interesant, përveçse ka një prezencë të fortë në disa vepra artistike dhe madje edhe në monedhën kombëtare të Kroacisë. A do t'i shohim të gjitha këto?

Kënga e bilbilit

Është e pamundur të flasim për bilbilin dhe të mos përmendim këngën e tij. Për t'ju dhënë një ide, kënga e këtij zogu të rritur ka më shumë se 250 variacione. Përveç kësaj, mashkulli i rritur ka një repertor 53% më të madh se bilbili më i ri, por ende nuk dihet pse ndodh kjo.

Një fakt tjetër kurioz është se meloditë e këngës së bilbilit kalojnë brez pas brezi. në brez. Çdo bilbil i mëson të vegjlit e tij atë që mësoi nga prindërit e tij kur ende po mësonte të këndonte.

"Nightingale" do të thotë "këngëtar i natës"

Emri "bilbil" është përdorur për më shumë se 1000 vjeç dhe iu dha zogut sepse kënga e tij konsiderohej e bukur. Kuptimi i mirëfilltë i këtij emri është "këngëtar i natës", pasi ai këndon edhe natën, ndryshe nga shumica e zogjve të tjerë, të cilët këndojnë vetëm ditën. Kënga e kësaj zogu, përveçse është e zëshme, ka një larmi gurgullimash, trillimesh dhe bilbilash.

Vetëm meshkujt që kërkojnë femra për t'u çiftuar këndojnë natën. Në agim, para agimit,mashkulli këndon për të mbrojtur territorin e tij.

Është i famshëm në drama dhe poezi

Ky zog është objekt i shumë veprave artistike, si në poezinë "Ode për bilbilin", të poetit John Keats, në këngën. “Bilbili”, i Pyotr Çajkovskit dhe në operën “Bilbili”, i Igor Stravinskit.

Në librin VI, të Metamorfozave, një poemë narrative në 15 libra, e poetit romak Ovid, gjendet një personazh që kthehet në një bilbil. Oscar Wilde, në "Bilbili dhe trëndafili", dhe poeti dhe shkrimtari danez Hans Christian Andersen, në "Bilbili dhe perandori i Kinës", luajnë këtë zog në veprat e tyre. Në Brazil, është tema e këngës "O Rouxinol", e këngëtarit Milton Nascimento.

Përshkruhet në një monedhë në Kroaci

Kroatët i bëjnë homazhe bilbilit në anën e përparme të monedhës 1 kuna, pasi monedha vendase, kuna, u hodh në qarkullim dhe u vu në qarkullim në Kroacia, në vitet 1990. Në imazh, bilbili shfaqet në qendër të monedhës, me fytyrë në të majtë, në këmbë dhe me sqepin e hapur, duke lënë të kuptohet se po këndon.

Monedha në të cilën ndodhet i paraqitur është i përbërë nga bakri, zinku dhe nikeli; Ka buzë me brazdë dhe formë të rrumbullakët, me diametër 22,5 milimetra, trashësi 1,7 milimetra dhe peshë 5 gram. Që nga gushti 2021, 1 kuna vlen 0,83 dollarë.

Transmetimi i parë radiofonik i këngës së shpendëve

Transmetimi i parë i drejtpërdrejtë radiofonik që regjistroi këngën e shpendëvebërë nga BBC, më 19 maj 1924, në qytetin Oxted, në rrethin e Surrey, Angli, ku shfaqen bilbilat dhe violonçelistja britanike Beatrice Harrison. Beatrice ishte ulur dhe i binte violonçelit në kopshtin e shtëpisë së saj, dhe bilbilat që frekuentonin atë vend këndonin ndërsa ajo luante.

Prezantimet e vazhdueshme, në të njëjtën datë në vitet në vijim, ishin aq të suksesshme sa Beatrice madje ka marrë 50,000 letra fansash.

Bilbili është i famshëm për këngën e tij

Pas leximit të këtij artikulli, mund të shohim se sa famë e ka fituar kënga e bilbilit me kalimin e kohës. .

Nuk mungojnë dëshmitë: kuptimi i bilbilit e bën të qartë se kënga e tij ndikon në emrin e kësaj specie; asnjë zog nuk këndoi drejtpërdrejt në një transmetim radio para bilbilit; prania e tij në shfaqje, poezi dhe këngë është shprehëse; dhe madje një vend i tërë, në këtë rast Kroacia, i bën homazhe atij në monedhën e tyre vendase.

Me kaq shumë prova, do të ishte gabim të thuhej ndryshe. Dhe, për bukurinë e të kënduarit, fama e saj është më shumë se thjesht!
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.